Γράφουν οι: Κωνσταντίνος Ρόκκας*, ουρολόγος - ανδρολόγος και Νίκος Ιωακειμίδης**, καρδιολόγος
Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα των συγχρόνων κοινωνιών, καθώς αυτή αποτελεί μια προδιαθεσική κατάσταση και έναν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοαγγειακής νόσου, σακχαρώδη διαβήτη, διαφόρων μορφών καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων όπως οστεοαρθρίτιδας, νόσων του ήπατος και των νεφρών, υπνικής άπνοιας, ουρικής αρθρίτιδας, κατάθλιψης και στυτικής δυσλειτουργίας.
Μελέτες δείχνουν ότι η παχυσαρκία αυξάνει κατά 40% το κίνδυνο για εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Η πιθανότητα ένας υπέρβαρος ή παχύσαρκος άνδρας να εκδηλώσει στυτική δυσλειτουργία τα επόμενα 5 έως 25 χρόνια είναι 70-95% μεγαλύτερη από εκείνη που έχει ένας άνδρας με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Επίσης, η στυτική δυσλειτουργία παρατηρείται συχνότερα στους άνδρες με υπνική άπνοια για την οποία σε σημαντικό βαθμό ευθύνεται η παχυσαρκία.
Το λίπος στην κοιλιά και οι παράγοντες κινδύνου που συσχετίζονται με αυτό αυξάνουν τη φλεγμονή στις αρτηρίες η οποία οδηγεί σε μείωση των επιπέδων του μονοξειδίου του αζώτου που είναι η σημαντικότερη ουσία για τη χαλάρωση των αρτηριών. Τα μειωμένα επίπεδα στην κυκλοφορία τεστοστερόνης που συσχετίζονται με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο επιβαρύνουν περαιτέρω τόσο την αντίσταση στην ινσουλίνη όσο και τη λειτουργία των αρτηριών και όλα τα παραπάνω οδηγούν σε εμφάνιση δυσλειτουργίας και αθηρωμάτωσης των αρτηριών στο πέος με αποτέλεσμα την εμφάνιση προβλήματων στη στύση.
Όλα αυτά μπορούν να αναστραφούν;
Όλα τα παραπάνω μπορούν να αναστραφούν μειώνοντας το βάρος και τα αποτελέσματα φαίνονται σημαντικότερα για εκείνους που χάνουν περισσότερα κιλά. Η μείωση του σωματικού βάρους κατά 5%–10% στoυς παχύσαρκους και υπέρβαρους άνδρες με, ή χωρίς σακχαρώδη διαβήτη είναι αρκετά αποτελεσματική όσον αφορά τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας και τα καλά αποτελέσματα φαίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης στην αντίσταση στην ινσουλίνη, της αύξησης των επιπέδων τεστοστερόνης και της βελτιωμένης λειτουργίας των αρτηριών.
Πώς μπορεί ένας άνδρας με «παραπανίσια» κιλά να τα καταφέρει;
Τα βήματα είναι απλά:
- Να ξεκινήσει διατροφή ισορροπημένη σε θερμίδες (~1000 kcal την ημέρα) και χαμηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στο βούτυρο, τα ζωικά λίπη, τις μαργαρίνες αλλά και στα φυτικά έλαια των τυποποιημένων προϊόντων και των εστιατορίων. Πρέπει να εμπλουτίσει τη διατροφή -σε καθημερινή βάση- με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ντομάτα ή χυμό ντομάτας, κακάο (όχι πάνω από ένα φλιτζάνι ημερησίως), καρότα, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, καλό είναι να καταναλώνονται μικρά ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και να αποφεύγεται την κατάχρηση αλκοόλ και γλυκών.
- Η μεσογειακή διατροφή, που χαρακτηρίζεται από συστηματική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, παρθένου ελαιόλαδου και ψωμιού ολικής άλεσης, είναι το συνιστώμενο διατροφικό μοντέλο. Οι πληροφορίες που μας δίνουν πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν τα οφέλη από την υιοθέτηση των παραπάνω διατροφικών παρεμβάσεων στη διατήρηση της επάρκειας της στυτικής ικανότητας στους άνδρες μετά την ηλικία των 40.
- Να περπατά καθημερινά τουλάχιστον επί μισή ώρα: Η αποφυγή της καθιστικής ζωής ασκεί τονωτική επίδραση στο κυκλοφορικό σύστημα και στον μεταβολισμό, ενώ συμβάλλει στην ομαλή έκκριση της τεστοστερόνης.
- Η βαριατρική χειρουργική είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την παχυσαρκία και συνιστάται για όλους τους ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος ≥40 kg/m2 (νοσογόνος παχυσαρκία) και για όσους έχουν δείκτη μάζας σώματος ≥35 kg/m2 οι οποίοι παρουσιάζουν και συμπαρομαρτούσες διαταραχές, οι οποίες αποτελούν συννοσηρότητα της παχυσαρκίας, έπειτα από αποτυχία άλλων θεραπευτικών προσπαθειών, όπως η αλλαγή του τρόπου ζωής με δίαιτα, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή, οι οποίες είναι τις περισσότερες φορές αναποτελεσματικές. Τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η σεξουαλική ποιότητα ζωής βελτιώνεται ικανοποιητικά μέσα στον πρώτο χρόνο μετά την βαριατρική χειρουργική επέμβαση.
Επίσης:
- Να διατηρεί την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και τη χοληστερόλη στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα: Η περιφέρεια μέσης πρέπει να είναι κάτω από 102 εκατοστά. Σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ότι οι άνδρες με αρτηριακή πίεση, σάκχαρο και χοληστερίνη στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα έχουν μικρότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας και ανικανότητας και φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης.
- Να θεραπεύσει την αποφρακική υπνική άπνοια με μάσκα συνεχούς θετικής πίεσης (CPAP) που βελτιώνει τα προβλήματα στη στύση, χωρίς ωστόσο να επιδρά στα επίπεδα της τεστοστερόνης που συχνά είναι μειωμένη ιδιαίτερα στους παχύσαρκους υπερτασικούς άνδρες. Όταν η θεραπεία αυτή συνδυάζεται με αναστολείς της 5-φωσφοδιεστεράσης τα αποτελέσματα είναι περισσότερο ενθαρρυντικά.
- Να διακόψει άμεσα το κάπνισμα: Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες -σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες- πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα τη διατάραξη της βιοχημικής ισορροπίας στο γεννητικό σύστημα, την απώλεια ελαστικότητας των αγγείων και την ανάπτυξη δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου.
* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.
** Ο Νίκος Ιωακειμίδης είναι Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
** Ο Νίκος Ιωακειμίδης είναι Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου