Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΜΥΛΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΓΕΥΜΑ?

Στη βιοχημεία μαθαίνουμε ότι δεν μπορούμε να συνδυάζουμε στο ίδιο γεύμα όξινα πεπτικά ένζυμα μαζί με αλκαλικά πεπτικά ένζυμα.

Και αυτό, γιατί τα μεν ουδετεροποιούν τα δε, προκαλώντας την επιβράδυνση της πέψης των τροφών, αρχικά, και στη συνέχεια τη ζύμωση ή το σάπισμα αυτών. Η πέψη των αμύλων (υδατανθράκων) ξεκινά στο στόμα παρουσία του ενζύμου αμυλάση, το οποίο παράγεται από τους σιελογόνες αδένες. Αντίθετα, η πέψη των πρωτεϊνών ξεκινά στο κάτω μέρος του στομάχου παρουσία υδροχλωρικού οξέος και του ενζύμου πεψίνη. Έτσι, μπορείτε να καταλάβετε ότι, όταν συναντηθούν, κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος, άμυλα και πρωτεΐνες, τότε το πεπτικό σύστημα «τα παίζει». Τι να πρωτοκάνει το καημένο; Με ποια διαδικασία πέψης να ασχοληθεί πρώτα; Η διαδικασία της πέψης που λαμβάνει χώρα (εν αγνοία σου) συνεχίζεται με κόστος πρώτα στη διαθέσιμη ενέργεια σου. Θα έχεις αντιληφθεί, φαντάζομαι, πόσο κουρασμένος και νωχελικός αισθάνεσαι μετά από ένα τέτοιο λουκούλειο γεύμα. Το μόνο που θέλεις είναι να απλώσεις το κορμί σου ή να κοιμηθείς. Σίγουρα, όμως, θα αναρωτιέσαι για ποιο λόγο αισθάνεσαι φουσκωμένος και βαρύς. Μήπως έχεις και αέρια, δυσπεψία, ξινίλες, ρεψίματα, τυμπανισμό, πονοκεφάλους, υπέρμετρη δίψα;

Μάθε, λοιπόν, το εξής. Η ζύμωση της ζάχαρης παράγει αλκοόλ και αυτό συμβαίνει πάντα μετά την ατελή πέψη των αμύλων (υδατανθράκων). Όσον αφορά τις πρωτεΐνες, εδώ τα αποτελέσματα της ατελής πέψης τους είναι ακόμη χειρότερα. Σάπισμα και δυσωδία κοπράνων (η τουαλέτα σφραγίζεται μετά την τελευταία σου επίσκεψη!). Αν συνεχίζεις αυτή τη λαθεμένη τακτική του συνδυασμού αμύλων – πρωτεϊνών στο ίδιο γεύμα, τότε αναπόφευκτα μετά τα 30 αρχίζουν τα συμπτώματα. Καταρρέει η πρώτη γραμμή του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι το πεπτικό σύστημα. Κατόπιν, σαν ντόμινο ακολουθούν το συκώτι, το πάγκρεας, τα νεφρά και τα επινεφρίδια. Τα επίπεδα ενέργειας μειώνονται. Το σφρίγος και η διάθεση για ζωή χάνονται. Το δέρμα αφυδατώνεται και ρυτιδιάζει. Είσαι, μονίμως, νευρικός, κουρασμένος και συναχωμένος. Μήπως έχεις και αϋπνίες; Ξαναδιάβασε, σε παρακαλώ, το άρθρο αυτό προσεχτικά!

Εάν πρόκειται να αλλάξεις κάτι στη διατροφή σου από σήμερα, τήρησε, τουλάχιστον, μόνο αυτόν τον κανόνα που σου προσφέρω.

Κανόνας: Ποτέ άμυλα και πρωτεΐνες στο ίδιο γεύμα!

Για τη δική σου ευκολία τύπωσε και έχε μαζί σου το παρακάτω πινακάκι:

Α) Άμυλα: Ψωμί / Δημητριακά (ρύζι, κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη, κεχρί, κινόα, φαγόπυρο, αμάρανθος) / Ζυμαρικά / Πατάτες /Κολοκύθα γλυκιά / Πίτες / Όσπρια

Β) Λαχανικά: Σπανάκι / Σέσκουλα / Μαρούλι / Μαϊντανός / Χόρτα / Σπαράγγια / Λάχανο / Μπρόκολο / Κουνουπίδι / Πατζάρια / Καρότα / Σέλερυ / Φασολάκια Πράσινα / Φύτρα Λαχανικών / Αρακάς Φρέσκος

Γ) Πρωτεΐνες: Γάλα / Τυρί / Κεφίρ / Ξινόγαλο / Γιαούρτι / Ψάρια / Όλα τα Κρέατα (πτώματα) / Αυγά / Ξηροί Καρποί / Σπόροι / ‘Οσπρια / Σόγια / Πρωτεΐνες σε σκόνη

Ιδανικοί συνδυασμοί:

1) Κατηγορίες Α + Β (ιδανικό μεσημεριανό γεύμα)

2) Κατηγορίες Γ + Β (ιδανικό βραδινό γεύμα)

3) Κατηγορία Β (μόνη της και ως ξεχωριστό γεύμα ή σνακ)

4) Κατηγορία Α + Γ (Ποτέ! Εκτός εάν πηγαίνεις γυρεύοντας…)

Πρόσεχε! Όλα τα άμυλα δημιουργούν βλέννα στον οργανισμό, είναι όξινες τροφές, είναι δύσπεπτες (3 ώρες πέψη) και επικαλύπτουν το βλεννογόνο και τις λάχνες του παχέος εντέρου με ένα είδος κόλας! (ορίστε;)

Γι’ αυτό να τρως σπάνια αμυλούχα και μόνο το χειμώνα.

Οι συμπυκνωμένες πρωτεΐνες είναι ακόμη πιο επικίνδυνες για την υγεία σου. Αφήνουν πολλά ατελή υποπροϊόντα μεταβολισμού, όπως κρεατινίνη, ουρικό οξύ, μεθάνιο κ.ά. Είναι πολύ όξινες τροφές, εξαιρετικά δύσπεπτες (4-6 ώρες πέψη) και πρέπει να λαμβάνονται σπάνια και με φειδώ.

Μην προσέχεις! Στα λαχανικά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ούτε παρενέργεια ούτε αντένδειξη. Εδώ, μπορείς να λάβεις ότι χρειάζεται το σώμα σου σε ιδανικές αναλογίες. Και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και βασικά απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου