Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη, αναμένοντας το «μεγάλο μπαμ»

Καθώς τα νέα ευρήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν στην «Κ»: «Εχουμε χάσει τον ύπνο μας από την αγωνία. Αλλάζει η ζωή μας».Καθώς τα νέα ευρήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν στην «Κ»: «Εχουμε χάσει τον ύπνο μας από την αγωνία. Αλλάζει η ζωή μας». 

 

 

Η καθημερινότητα των ανθρώπων στα «Παγγαιοχώρια», όπως ονομάζεται η ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, άλλαξε από το πρωινό της 12ης Αυγούστου, οπότε εμφανίστηκε στον τύμβο του Καστά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μέχρι τότε στο αναψυκτήριο της Μεσολακκιάς, του πλησιέστερου στην ανασκαφή οικισμού, κάτω από τον υπέροχο πλάτανο, τα μεσημέρια και τα βραδάκια η «ατζέντα» της κουβέντας περιστρεφόταν γύρω από τις καλλιέργειες σιτηρών, αμυγδάλων, ρεβιθιών, το μέλλον των καπνών.
Στη Νέα Αμφίπολη, η ψησταριά απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο με τα πλούσια ευρήματα «χτυπούσε μύγες», στην εθνική οδό προς τη Δράμα, λίγα χιλιόμετρα πριν από το Ροδολίβος, το καφέ εστιατόριο «Εννέα Οδοί» έβγαζε ένα μεροκάματο από κάποιους διερχόμενους προσκυνητές στα μοναστήρια των Σερρών και της Δράμας και τους οδηγούς βουλγάρικων φορτηγών και παρακάτω, στην όχθη του Στρυμόνα, ο περίφημος Λέων της Αμφίπολης ζούσε αμίλητος επί σχεδόν έναν αιώνα την περιφρόνηση των σύγχρονων Ελλήνων.

Και από την Κυριακή εκείνη ήρθαν τα πάνω κάτω. Η Αμφίπολη έπιασε μόνιμο «στασίδι» στα δελτία των διεθνών ραδιοτηλεοπτικών και έντυπων ΜΜΕ. Το αναψυκτήριο της Μεσολακκιάς έγινε στέκι δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, καθώς επίσης και Ελλήνων και ξένων τουριστών που σπεύδουν να δουν έστω και από μακριά τον τύμβο, η ταβέρνα στην Αμφίπολη κάνει χρυσές δουλειές, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου τρίβει τα χέρια του γι’ αυτό που «βλέπει» να έρχεται, και το μαρμάρινο λιοντάρι «τυφλώνεται» καθημερινά από τις πολλές φωτογραφίσεις. Τώρα πλέον στις συζητήσεις δεν κυριαρχούν οι τιμές στα γεωργικά προϊόντα, το αν θα κοπούν ή όχι οι επιδοτήσεις στους μπασμάδες και αν ο καιρός πάει καλά για να λιαστούν γρήγορα τα αμύγδαλα. Ο νους πάει σε εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Οι κουβέντες περιστρέφονται στο «μεγάλο πλοίο» που προσδοκούν να «πιάσει» στο απαξιωμένο λιμάνι απ’ όπου ξεκίνησαν τα καράβια του ναυάρχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχου, για την εκστρατεία στην Ανατολή και που δεν είναι άλλο από τον τουρισμό. Στο «πίσω μέρος» του μυαλού τους οι ντόπιοι «οικοδομούν» ένα διαφορετικό από το σημερινό μέλλον, απόλυτα συνδεδεμένο με τον ένδοξο (;) νεκρό του Καστά, την αποκάλυψη του οποίου περιμένουν για να αλλάξει τη ζωή τους.

«Υπάρχει στον κόσμο μεγάλη ελπίδα και προσμονή γι’ αυτό που έρχεται. Οσο και αν ακόμα δεν το λένε ανοιχτά, περιμένοντας να δουν ποιον μεγάλο έχει ο τάφος, οι κάτοικοι ονειρεύονται ότι θα επενδύσουν πάνω σ’ αυτόν», μας λέει ο μέχρι πρότινος δήμαρχος της Αμφίπολης, Γιώργος Βογιατζής. «Αρχισε ήδη να υπάρχει ενδιαφέρον που αυξάνεται διαρκώς για την αγορά χωραφιών, οικοπέδων αλλά και παραλιακών εκτάσεων. Ο τύμβος του Καστά μπορεί να γίνει μαγνήτης για χιλιάδες επισκέπτες και να αποτελέσει τον πυλώνα της τουριστικής ανάπτυξης, μαζί με άλλους αρχαιολογικούς χώρους όπως το Παγγαίο, η αρχαία Αργιλος, τα βυζαντινά μοναστήρια της περιοχής. Χρειάζεται όμως να γίνουν όλα αυτά μελετημένα και οργανωμένα. Πρέπει να ξεκινήσουμε σωστά», τονίζει.

Ο ιδιοκτήτης των «Εννέα Οδών», Δημήτρης Παπαδόπουλος, δούλεψε επί χρόνια στην ανασκαφή του Καστά ως εργάτης υπό τον καθηγητή Λαζαρίδη. «Οσοι είχαμε ασχοληθεί, περιμέναμε ότι θα γίνει το μεγάλο μπαμ», λέει. Αυτό το «μεγάλο μπαμ» περιμένοντας, ο Παπαδόπουλος άνοιξε το εστιατόριο και τώρα σχεδιάζει να λειτουργήσει ενοικιαζόμενα δωμάτια. «Η περιοχή μας μπορεί να δώσει πολλά, ο θησαυρός της Αμφίπολης δεν έχει βγει ούτε στο 10% του. Αυτός ήταν και ο λόγος που επένδυσα και μάλλον δικαιώνομαι. Η δουλειά μου πλέον απογειώθηκε, έχει αυξηθεί κατά 50%», προσθέτει.

«Εχουμε χάσει τον ύπνο μας από την αγωνία. Αλλάζει η ζωή μας», λέει ο πρόεδρος του κοινοτικού διαμερίσματος της Μεσολακκιάς κ. Σάκης Ζουρνατζής. Οποιον και αν ρωτήσεις στα «Παγγαιοχώρια», θα σου πει ότι προσβλέπει στην αλλαγή σελίδας του τόπου του από αποκάλυψη του «ενοίκου» του τύμβου. Μια νέα πραγματικότητα ανατέλλει.

Η Αναστασία Βαρύτη, που έστησε ήδη αυτοσχέδιο μανάβικο σ’ ένα χωματόδρομο που οδηγεί στην ανασκαφή, μπορεί να το επιβεβαιώσει, όπως και τρεις-τέσσερις που έχουν υποβάλει αιτήσεις για καντίνες και ξεκίνησαν ήδη τη «νέα εποχή», σχεδιάζοντας προς το παρόν επί χάρτου και περιμένοντας με αγωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου