Smartphone γνωστής εταιρείας «καίει» 361 κιλοβατώρες, ενώ ένα ψυγείο 322.
Του Γιάννη Ελαφρού |
|
|
|
Κρατάς στο χέρι σου το «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο ή κάποια άλλη υπερσύγχρονη συσκευή, με δυνατότητα μεταφοράς ψηφιακών δεδομένων. Τεχνολογικά καινοτόμα και με δυνατότητα άμεσης και ασύρματης σύνδεσης με τα «ψηφιακά σύννεφα» και το Διαδίκτυο, τα σύγχρονα κινητά και τα διάφορα γκάτζετ επικοινωνίας έχουν γίνει αναπόσπαστοι σύντροφοι πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων διεθνώς. Χρήστες οι οποίοι δεν μπορούν να διανοηθούν την τεράστια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, που πραγματοποιούν οι μικρές «έξυπνες» τηλε-συσκευές.
Ε, λοιπόν, η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει το διεθνές σύστημα επικοινωνίας σήμερα ισούται με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειαζόταν ο πλανήτης, για όλες τις χρήσεις, το 1985! Κι ακόμα πιο συγκεκριμένα, ένα «έξυπνο τηλέφωνο» γνωστής εταιρείας καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ένα σύγχρονο ψυγείο μεσαίου μεγέθους! Ενα μέσο ψυγείο μεσαίου μεγέθους «καίει» 322 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο, όταν το «έξυπνο τηλέφωνο» απαιτεί 361 κιλοβατώρες.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Digital Power Group, το επικοινωνιακό σύστημα καταβροχθίζει ετησίως 1.500 τεραβατώρες (Twh, δηλαδή ένα δισεκατομμύριο κιλοβατώρες), το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι κινητά τηλέφωνα και συσκευές απαιτούν περισσότερη ενέργεια από όση η Γερμανία και η Ιαπωνία μαζί! Ας σημειωθεί ότι με μια τεραβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται η ηλεκτροδότηση περίπου 90.000 κατοικιών για έναν ολόκληρο χρόνο.
Το επικοινωνιακό σύστημα καταναλώνει ετησίως το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας – Σύντομα, θα διακινείται σε μία ώρα όγκος δεδομένων, που το 2000 ήθελε ένα έτος!
Βεβαίως, η μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας δεν πραγματοποιείται κυρίως από το ίδιο το τηλέφωνο, αλλά από τα τεράστια κέντρα δεδομένων, τα οποία εξυπηρετούν τις ασύρματες συνδέσεις και τη ροή δεδομένων (data streaming) της συσκευής.
Είναι τόσο αλματώδης η αύξηση της κυκλοφορίας ψηφιακών δεδομένων στο Διαδίκτυο και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται από το Digital Power Group (DPG) πως σύντομα θα διακινείται σε μία ώρα όγκος δεδομένων, που το 2000 διακινούνταν σε ένα ολόκληρο έτος! Αυτές οι τεράστιες ποσότητες ψηφιακών δεδομένων απαιτούν μια εκτεταμένη υποδομή (ολόκληρα «χωριά» από εξυπηρετητές - servers) και ανάλογη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, οι ερευνητές του DGP εκτιμούν ότι εάν συνεχιστεί η σημερινή τάση, τότε το 2035 η ηλεκτρική ενέργεια που θα απαιτούν τα «ψηφιακά νέφη» που στηρίζουν τις κινητές συσκευές, θα είναι ελάχιστα λιγότερη από όση θέλουμε για φωτισμό!
Η κατανάλωση ενέργειας στα κέντρα δεδομένων είναι τόσο μεγάλη, σύμφωνα με τους ερευνητές του Digital Power Group, που η παρακολούθηση μιας τηλεοπτικής σειράς από την κινητή συσκευή είναι πιο ενεργοβόρα από το να εγγράφονταν σε δίσκο DVD και να αποστέλλονταν ταχυδρομικά στον χρήστη! Οι εταιρείες βεβαίως υποστήριξαν ότι οι υπολογισμοί του DPG είναι υπερβολικοί, αλλά δύσκολα μπορεί κανείς να αρνηθεί την τεράστια κατανάλωση ενέργειας, η οποία αναμένεται να διευρυνθεί στο άμεσο μέλλον.
Ακριβώς γι’ αυτό έχει δοθεί πολύ μεγάλο βάρος στην προέλευση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Σύμφωνα με περυσινή καταγγελία της Greenpeace, γνωστές εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας (μεταξύ αυτών και η Apple) ηλεκτροδοτούσαν τις ενεργοβόρες εγκαταστάσεις τους στις ΗΠΑ σε μεγάλο ποσοστό με ρυπογόνα καύση άνθρακα. Πάντως, οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες προσπαθούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες τους σε σημαντικό βαθμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Apple χαρακτηριστικά ανακοίνωσε ότι έχει θέσει στόχο να καλύπτει στο άμεσο μέλλον όλες τις ανάγκες της από ΑΠΕ, έχοντας ήδη φτάσει στο 75%. Μάλιστα, πρόσφατα σημείωσε ότι ήδη τα κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ τροφοδοτούνται από ανανεώσιμη ενέργεια (ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμική). Δίπλα στο μεγαλύτερο κέντρο της Apple στη Βόρεια Καρολίνα, έκταση 404.685 τ.μ. έχει καλυφθεί από ηλιακούς συλλέκτες, που σε συνδυασμό με βιοκαύσιμα, παρέχουν το ηλεκτρικό ρεύμα.
Βεβαίως, και οι ΑΠΕ έχουν κόστος (οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό), έστω και μικρότερο, άρα το στοίχημα της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας παραμένει. |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου