Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Κεδίκογλου: «Δεν υπήρχε πιθανότητα ριζικών αλλαγών στην ΕΡΤ εν λειτουργία»

«Πιθανότητα ριζικών αλλαγών στην ΕΡΤ εν λειτουργία δεν υπήρχε», υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σίμος Κεδίκογλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για της σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

 «Η ΕΡΤ ήταν ο κατεξοχήν οργανισμός που έφερε όλες τις παθογένειες του ελληνικού δημοσίου. Βαθύτατη νοοτροπία κομματοπελατειακών σχέσεων, καταστατικές δυσλειτουργίες ανυπέρβλητες, λόγω απηρχειωμένων συντεχνιακών προνομίων. Και ήταν αδύνατη η ήπια αντιμετώπισή τους δυστυχώς», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση έπρεπε να αναδιαρθρωθεί εκ βάθρων. Και ένας χρόνος κυβερνητικής εμπειρίας διέλυσε και τις τελευταίες αμφιβολίες. Ούτε το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο μπορούσε να εφαρμοστεί. Για να ξέρουμε πότε, πως και που δουλεύει ο κάθε εργαζόμενος. Ήταν αδύνατο γιατί δεν μπορούσες να μεταφέρεις έναν εργαζόμενο από την Κατεχάκη στην Αγία Παρασκευή. Με αποτέλεσμα, άτομα της ίδιας ειδικότητας, ο ένας να κάθεται στην Κατεχάκη και ο άλλος να χρεώνει υπερωρίες στην Αγία Παρασκευή», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.
Ο υφυπουργός ενημέρωσε τη Βουλή για δύο περιπτώσεις, που, όπως είπε, δείχνουν ότι ήταν αδύνατες οι ριζικές αλλαγές, αλλά αδύνατη και η υλοποίηση των επιβεβλημένων για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Κατήγγειλε ειδικότερα ότι η ΕΡΤ πλήρωσε 32,4 εκατομμύρια ευρώ για το Champions league για τρία χρόνια μεταδόσεων όταν η αμέσως επόμενη προσφορά ήταν 7,2 εκατομμύρια ευρώ. «Έδωσα εντολή στη διοίκηση να ληφθεί κάθε νόμιμο μέτρο προσφεύγοντας ακόμη και σε διαιτησία. Παρά τις παραινέσεις της πολιτικής ηγεσίας, οι υπηρεσίες πρόβαλαν διάφορα προσκόμματα και δικαιολογίες και καθυστερούσαν. Η απόφαση για προσφυγή σε διαιτησία κατά της UEFA ελήφθη στα τέλη Μαΐου. Αποτέλεσμα, ήδη ο ελληνικός λαός έχει χρεωθεί τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ. Η ίδια νομική υπηρεσία που είχε εισηγηθεί τη συμφωνία, έπρεπε η ίδια και να την καταγγείλει και δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε λόγω καταστατικού την νομική υπηρεσία. Ήμασταν με δεμένα τα χέρια», είπε ο υφυπουργός.
Αναφέρθηκε επίσης και στην υπόθεση της εκμετάλλευσης του δορυφορικού σήματος της ΕΡΤ: «Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, για την εκμετάλλευση του δορυφορικού σήματος, από το φθινόπωρο του 2012, επιχείρησε να έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία που εκμεταλλεύεται το σήμα στην Αμερική, αλλά οι υπηρεσίες της ΕΡΤ πρόβαλαν προσκόμματα με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται έσοδα. Μάλιστα έφτασαν να ισχυρίζονται ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να εμπορευθεί η ίδια το σήμα της, αλλά πρέπει να προσλάβει μεσάζοντα να εισπράττει για λογαριασμό της ΕΡΤ και να της αποδίδει μέρος των εσόδων», ανέφερε.
Ο κ. Κεδίκογλου απάντησε όμως και στις «ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις», όπως τις χαρακτήρισε, που έχει δεχθεί. «Ξεκίνησα να εργάζομαι ως συμβασιούχος στην ΕΡΤ το 1990, τοποθετήθηκα στο λεγόμενο γερμανικό νούμερο 12 με 6 το πρωί, στον πρώτο πόλεμο του Περσικού στα διεθνή, λόγω γλωσσομάθειας. Μιλάω τρεις γλώσσες εκτός από τα ελληνικά και τουλάχιστον εκείνη την εποχή σπάνιζαν οι δημοσιογράφοι που ήξεραν γλώσσες. Μετά εξελίχθηκα σε πολιτικό συντάκτη, παρουσιαστή μέχρι το 1995, οπότε λόγω δυσμένειας της τότε διοίκησης με έβαλαν στο ψυγείο. Μια προσφιλής πρακτική στην ΕΡΤ. Για να μην διαμαρτύρομαι για το ψυγείο μου προσέφεραν μονιμοποίηση. Μια άλλη προσφιλής τακτική. Αλλά εγώ δεν το δέχθηκα, διότι είναι ενάντια στις αρχές μου να πληρώνομαι και να μη δουλεύω. Και προτίμησα να παραιτηθώ. Το αν άξιζα το απέδειξε η μετέπειτα πορεία μου. Σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης για πολλά χρόνια κόλλησα ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, σε δύσκολα πόστα χωρίς κομματικούς ή άλλους προστάτες», ανέφερε ο υφυπουργός.
Κατήγγειλε επίσης τις αλλεπάλληλες απεργίες που επί 6μηνο «στέρησαν από τους πολίτες την ενημέρωση», απεργίες που, όπως είπε, έγιναν για να μην πάψουν οι εργαζόμενοι να είναι οι προνομιούχοι της κρίσης με αυξήσεις μισθών. «Τις πλέον σκοταδιστικές πρακτικές τις ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνδικαλιστές του, που στέρησαν τη δημόσια τηλεόραση και ενημέρωση από τους πολίτες τους τελευταίους 6 μήνες. Το μαύρο θα φύγει και σύντομα θα έχει συσταθεί ο νέος φορέας, όπου θα έχουν θέση και ικανοί και άξιοι και οι πτυχιούχοι νέοι που δεν είχαν ελπίδα με το προηγούμενο καθεστώς χωρίς μπάρμπα στην οθόνη», δήλωσε ο υπουργός.
Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου