Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Υπόλογη η Βρετανία για διακρίσεις κατά πολιτών της ΕΕ στην κοινωνική ασφάλιση

Οι εργαζόμενοι από άλλες χώρες της ΕΕ στερούνται επιδόματα, αναφέρει η ΚομισιόνΠαραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο

Οι εργαζόμενοι από άλλες χώρες της ΕΕ στερούνται επιδόματα, αναφέρει η Κομισιόν   (Φωτογραφία:  Reuters

 

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η Κομισιόν πρόκειται να παραπέμψει τη Βρετανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για διακρίσεις κατά πολιτών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν και εργάζονται στο έδαφός της και ζητούν κοινωνική ασφάλιση.

Εκτός από τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει η ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες κρίνεται αν ένας μετανάστης δικαιούται να λάβει κοινωνικά επιδόματα, η Βρετανία έχει εισάγει μονομερώς μια επιπλέον σειρά κριτηρίων (right-to-reside), τα οποία περιορίζουν τον αριθμό των επιδομάτων που θα λάμβαναν όσοι προέρχονται από χώρα της Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η Βρετανία είχε εισάγει το 1994 σειρά κριτηρίων για όσους έφθαναν στην επικράτειά της από χώρες εκτός ΕΕ, εξετάζοντας τις εργασιακές προοπτικές τους, τους λόγους για τους οποίους έφθασαν και τις μελλοντικές προθέσεις τους. Τα κριτήρια ήταν σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Ωστόσο, το 2004 εισήχθησαν επιπλέον και μονομερώς τα κριτήρια right-to-reside (δικαίωμα στη διαμονή) από την τότε κυβέρνηση των Εργατικών εν μέσω της μεγάλης διεύρυνσης της ΕΕ που είχε διεξαχθεί το ίδιο διάστημα. Ένα πρόσωπο στοιχειοθετεί δικαίωμα διαμονής αν είναι οικονομικά ενεργό και αν μπορεί να συντηρεί οικονομικά τον εαυτό του ή την οικογένεια του.

Κατά την Κομισιόν, αυτή η μονομερής επιβολή συνιστά παραβίαση των κανονισμών της ΕΕ και στέρησε άδικα από χιλιάδες άτομα επιδόματα που νόμιμα δικαιούνταν.

Την κατάσταση φαίνεται να στηρίζουν και έρευνες που δείχνουν ότι οι μετανάστες από χώρες της ΕΕ πληρώνουν 30% περισσότερα σε φόρους από όσα παίρνουν σε επιδόματα.

Σχετικά καταγράφονται περιπτώσεις, όπου μία γυναίκα από χώρα της ΕΕ που είχε μείνει άνεργη και άλλες που ήταν έγκυες δεν πήραν τα προβλεπόμενα επιδόματα παρότι εργάζονταν και φορολογούνταν στη Βρετανία.

Αντιθέτως, η Βρετανία υποστηρίζει ότι δεν παραβιάζεται ο νόμος, ότι σκοπός είναι η προστασία των βρετανών φορολογούμενων και ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι για να διασφαλίσω ότι το σύστημα πρόνοιάς μας δεν θα είναι ανοιχτό σε παραβίαση από τον οποιοδήποτε», δηλώνει στο BBC ο υπουργός Εργασίας, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.
Η όποια δικαστική διαδικασία θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα προστίθεται στο κύμα ευρωσκεπτικισμού στη Βρετανία και στη προσπάθεια του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες την επιστροφή εξουσιών στο Λονδίνο, με ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στην ΕΕ να ορίζεται προς το τέλος της δεκαετίας.

Η Κομισιόν, λέει βουλευτής των Τόρις, «χώνεται» σε τομείς πολιτικής που ρητά αποκλείονται από τις Συνθήκες, αναφορά ενδεικτική για το πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζεται η νομική αντιπαράθεση ΕΕ και Βρετανίας.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Κομισιόν λαμβάνεται την ώρα που η Βρετανία, υποστηριζόμενη από την Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία, ζήτησε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές Αρχές την σκλήρυνση του αγώνα για την καταπολέμηση της απάτης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από μετανάστες στους κόλπους της ΕΕ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου