ΛΟΝΔΙΝΟ. Σοβαρούς κινδύνους για πολυάριθμους υπηκόους χωρών της Ε.Ε. που ζουν μόνιμα στη Βρετανία εγκυμονεί η προθεσμία της 30ής Ιουνίου, που αφορά τη δήλωση μόνιμου κατοίκου. Πολλοί πολίτες της Ε.Ε. που ζουν νομίμως στη Βρετανία θα θεωρούνται παράνομοι αν δεν υποβάλουν εγκαίρως την αίτηση για settled status (καθεστώς μόνιμης εγκατάστασης).
Εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες έχουν υποβάλει αιτήσεις, αλλά τα εμπόδια είναι πολλά για ολόκληρες κατηγορίες. Στους πολίτες που μπορεί να πέσουν στην παγίδα περιλαμβάνονται όσοι βρίσκονται πολλά χρόνια στη Βρετανία, έχουν άδεια παραμονής ή είναι παντρεμένοι με Βρετανούς πολίτες και ως εκ τούτου μπορεί να θεωρήσουν, εσφαλμένα, ότι το ζήτημα δεν τους αφορά.
Επίσης, σε κίνδυνο βρίσκονται Ευρωπαίοι πολίτες που δεν έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες να προχωρήσουν στη διαδικασία της αίτησης, που δεν μιλούν αγγλικά ή που δεν έχουν ενημερωθεί ότι οφείλουν να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία.
Άτομα που σπουδάζουν ή εργάζονται νομίμως στη Βρετανία καλύπτονται από τις ελευθερίες που εγγυώνται οι ευρωπαϊκές συνθήκες, τις οποίες έχει αποδεχθεί η Βρετανία, αλλά υπάρχουν ολόκληρες κατηγορίες (π.χ. παιδιά, συνταξιούχοι κ.ά.) που θα χάσουν αυτομάτως το δικαίωμα περίθαλψης, ενοικίασης σπιτιού κ.λπ. σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία.
Οργανώσεις όπως η UK in a changing Europe ζητούν παράταση της προθεσμίας, επικαλούμενες τις δυσκολίες που προέκυψαν από τον κορωνοϊό για τα απαραίτητα γραφειοκρατικά βήματα, όπως η ανανέωση διαβατηρίων.
Επιπλέον ανησυχίες προξενεί το γεγονός ότι η απόκτηση του καθεστώτος μονιμότητας δεν τεκμηριώνεται από έγγραφες αποδείξεις, παρά μόνο από μια ηλεκτρονική διαδικασία. Ετσι, ακόμη και όσοι έλαβαν το καθεστώς αυτό ανησυχούν ότι αν φύγουν από τη Βρετανία και το σύστημα δυσλειτουργεί όταν επιστρέψουν, μπορεί να μην τους επιτραπεί προσωρινά η είσοδος στη χώρα.
Οι νέοι κανόνες μετά την παρέλευση της προθεσμίας επιβάλλουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων να ελέγχουν οι ίδιοι ότι οι ενοικιαστές έχουν καθεστώς μόνιμης εγκατάστασης, επί ποινή προστίμου, ενώ η ίδια υποχρέωση βαραίνει και τους εργοδότες. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θυμίζει τη γραπτή υπόσχεση που είχε δώσει πριν από το δημοψήφισμα του 2016 ο Μπόρις Τζόνσον στους Ευρωπαίους πολίτες στη χώρα.
Με βάση την υπόσχεση αυτή, που έφερε επίσης τις υπογραφές των στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος Μάικλ Γκοβ και Πρίτι Πάτελ, αν η Βρετανία αποφάσιζε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Ευρωπαίοι πολίτες που ήδη κατοικούσαν στη χώρα θα λάμβαναν αυτόματη άδεια για να παραμείνουν στα σπίτια τους. Αντ’ αυτού, πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες κινδυνεύουν σύντομα να γίνουν «παράνομοι».