Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Απελπιστική κατάσταση στη Φυλή

gkat_06_3001_page_1_image_0001Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στη χωματερή της Φυλής «διαπιστώθηκαν μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια».

Απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στον παλαιό και στον νέο ΧΥΤΑ της Φυλής. Εκθεση που πραγματοποιήθηκε το 2015 και δημοσιοποιήθηκε μόλις χθες αποδεικνύει την ύπαρξη επικίνδυνων ουσιών στον αέρα, στο έδαφος και στα υπόγεια νερά της ευρύτερης περιοχής, ακόμα και ραδιενεργών στοιχείων. Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ, αλλά και την υγεία των κατοίκων και εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής.
Η καταγραφή των ρυπαντικών φορτίων και η ανάλυση της σύστασης των αποβλήτων σε έκταση 10.000 στρεμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του δήμου από ιδιωτική εταιρεία. Τα στοιχεία, όμως, δόθηκαν μόλις χθες στη δημοσιότητα από τη συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο» μετά διετή δικαστικό αγώνα, καθώς ο Δήμος Φυλής αρνούνταν να τους κοινοποιήσει το περιεχόμενό τους. Σύμφωνα λοιπόν με τις καταγραφές:
• Σχεδόν το σύνολο των αέριων ρύπων υπερβαίνει τα ανώτατα όρια της νομοθεσίας. Για παράδειγμα, τα οξείδια του αζώτου ξεπερνούν τα 300 μg/m3, όταν η ανώτατη τιτμή είναι τα 200 μg/m3. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι 20 μg/m3 με ανώτατη τιμή τα 10 μg/m3. Το υδρόθειο ξεπερνά τα 20 μg/m3 με ανώτατη τιμή τα 15 μg/m3, το διοξείδιο του θείου τα 400 μg/m3 με ανώτατο όριο τα 350 μg/m3, οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες τα 21 μg/m3, όταν η μέση τιμή στην Αθήνα και τον Πειραιά είναι 6,5μg/m3-14,8μg/m3, το βενζόλιο στα 58 μg/m3 με ανώτατο όριο τα 5 μg/m3.
• Ανάλογη είναι η εικόνα και στα δείγματα που ελήφθησαν από το έδαφος. Για παράδειγμα, το κάδμιο ξεπερνά τα 112 μg/m3 όταν το ανώτατο όριο είναι τα 12 μg/m3, το χρώμιο τα 230 μg/m3 όταν το όριο (νέα ολλανδική λίστα) βρίσκεται στα 30 μg/m3, ο μόλυβδος τα 780 μg/m3 με το ανώτατο όριο στα 530 μg/m3, οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες τα 78 μg/m3 με όριο τα 40 μg/m3, ο ψευδάργυρος τα 930 μg/m3 με ανώτατο όριο τα 720 μg/m3.
• Τραγική είναι η κατάσταση και των υπόγειων υδάτων. Για παράδειγμα, ανιχνεύθηκε 725 μg/l νικελίου με όριο τα 20 μg/l, το ολικό χρώμιο στα 852 μg/l με όριο τα 50 μg/l, ο μόλυβδος στα 40 μg/l με όριο τα 25 μg/l, το αρσενικό στα 1.050 μg/l με όριο τα 10 μg/l, τα χλωριούχα στις 3.800 μg/l με όριο τα 250 μg/l, τα νιτρικά στα 200 μg/l με όριο τα 50 μg/l.
Επιπλέον, εντοπίστηκαν ραδιοϊσότοπα στον χώρο της παλιάς χωματερής, οι εκπομπές των οποίων «υπερβαίνουν τα ανώτερα όρια της ιονίζουσας εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα (μόλυνση του εδάφους, του αέρος και όλων των υδάτινων πόρων της περιοχής), με άμεση συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπων (με αλματώδη αύξηση όλων των μορφών καρκίνου) και των ζώντων οργανισμών στη περιοχή».
«Διαπιστώθηκαν μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, που καταλήγει χαρακτηρίζοντας την περιβαλλοντική κατάσταση της έκτασης «απελπιστική». «Τα ευρήματα των δύο μελετών, στον βαθμό που είναι στοιχειωδώς αξιόπιστα, περιγράφουν μια περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, η υγεία αλλά και η ζωή των οποίων βρίσκεται –για δεκαετίες ολόκληρες–εκτεθειμένη σε απίστευτους κινδύνους», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το «Δυτικό Μέτωπο».
Η προσωρινή επιλογή που έμεινε η μοναδική
Η υπόθεση του μοναδικού ΧΥΤΑ της Αττικής αποδεικνύει περίτρανα ότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Ο χώρος (που βρίσκεται στα σύνορα Ανω Λιοσίων και Φυλής) ξεκίνησε ως μία από τις πολλές χωματερές της πρωτεύουσας, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, με τους δήμους να ξεφορτώνουν χύδην κάθε είδους σκουπίδι ή απόβλητο σε ένα παλιό λατομείο. Με τη δημιουργία του ενιαίου συνδέσμου των δήμων, η κατάσταση βελτιώθηκε υποτυπωδώς, καθώς ξεκίνησε το θάψιμο των σκουπιδιών με χώμα. Από το 1991, με το οριστικό κλείσιμο της χωματερής του Σχιστού, η χωματερή των Λιοσίων έμεινε μόνη (με την εξαίρεση μερικών μικρών διάσπαρτων χωματερών) να εξυπηρετεί σχεδόν το σύνολο της Αττικής. Ο πρώτος ΧΥΤΑ (ΧΥΤΑ Ι Ανω Λιοσίων) δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και το 2000 ακολούθησε ο δεύτερος (ΧΥΤΑ ΙΙ Ανω Λιοσίων) σε συνέχειά του. Κατόπιν αποφασίστηκε η επέκταση στον Δήμο Φυλής το 2003 (α΄ φάση ΧΥΤΑ Φυλής) και το 2006 (β΄ φάση ΧΥΤΑ Φυλής).
Το 2012, προκρίθηκε η ανάθεση σε ιδιώτη της διαχείρισης των απορριμμάτων με τέσσερις μονάδες επεξεργασίας, όμως το 2014 η Περιφέρεια Αττικής ακύρωσε τον σχεδιασμό ως αδιαφανή και ασύμβατο με τις ευρωπαϊκές αρχές της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το 2017, στον χώρο (108 στρέμματα) που επρόκειτο να γίνει μία από τις μονάδες που ακυρώθηκαν, αποφασίστηκε να επεκταθεί η β΄ φάση του ΧΥΤΑ (συνολικά 358 στρέμματα). Ο χώρος γέμισε πολύ γρήγορα και έτσι στα μέσα του προηγούμενου έτους η Περιφέρεια αποφάσισε να επεκτείνει για ακόμα μία φορά τον ΧΥΤΑ, μέσα στο όριο της αδειοδοτημένης περιοχής.
Πολιτικό κόστος
Με τις τελευταίες προσθήκες ο χώρος εκτιμάται ότι έχει 2-3 χρόνια ζωής ακόμα. Το βασικότερο πρόβλημα, όμως, είναι η απουσία εναλλακτικής λύσης. Η προηγούμενη ηγεσία της Περιφέρειας είχε αναθέσει μια μελέτη για να εξετάσει την καταλληλότητα παλαιών λατομείων στην Αττική, καταλήγοντας σε τρεις θέσεις, απέφυγε ωστόσο να λάβει οποιαδήποτε απόφαση φοβούμενη προφανώς το πολιτικό κόστος. Επιπλέον, δεν δρομολόγησε καμία υποδομή για να μειώσει τις ποσότητες των απορριμμάτων που θάβονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Περιφέρεια υποχώρησε ακόμα και για τη χρήση του ήδη κατασκευασμένου ΧΥΤΑ Γραμματικού, μόλις εκδηλώθηκαν αντιδράσεις από κατοίκους.
Η νέα ηγεσία της Περιφέρειας θα ανακοινώσει σήμερα τις προτεραιότητές της σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν αναμένεται ωστόσο να τοποθετηθεί για το φλέγον ζήτημα, όσο μάλιστα η Φυλή έχει λάβει «παράταση ζωής». Το σύστημα αυτό είναι καταφανώς προβληματικό, όχι μόνο γιατί οδηγείται σε ταφή περισσότερο από το 90% των απορριμμάτων της Περιφέρειας, αλλά και για λόγους ασφαλείας καθώς σε περίπτωση προβλήματος (όπως η ρηγμάτωση που προκλήθηκε πρόπερσι έπειτα από βροχοπτώσεις) αυτομάτως γεμίζουν με σκουπίδια οι δρόμοι όλης της Αθήνας. «Η Αττική δεν είναι ακόμα έτοιμη να κλείσει στη Φυλή διότι διαφορετικά θα πνιγούμε στα σκουπίδια», ανέφερε προ μηνών σε συνέδριο ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης.
Έντυπη

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Οι ελληνικές καντίνες κάνουν θραύση στη Νέα Υόρκη

kantinaΣτην ελληνική καντίνα «Uncle Gussy's», στη συμβολή της 51ης οδού και της λεωφόρου Παρκ (51st & Park Avenue), τις ημέρες που ο ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό - ακόμα και με ...δόντια - σχηματίζονται ουρές από ανθρώπους που θέλουν να πάρουν μια «γεύση» Ελλάδας, βουτώντας τις φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, τα σουβλάκια και τους κολοκυθοκεφτέδες τους σε άφθονο τζατζίκι!
Οι αδελφοί Νίκος και Φώτης Καραγιώργος, ιδιοκτήτες της καντίνας που προσφέρει μεσογειακές γεύσεις στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, τη Νέα Υόρκη, «μαθαίνουν» σε ντοπιους και τουρίστες τι σημαίνει ελληνική κουζίνα. 
Όπως πολλοί άλλοι Έλληνες μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι και ο θείος των αδελφών Καραγιώργου, Κώστας, είχε στήσει το δικό του μικρό καρότσι, πουλώντας χοτ-ντογκ και πρέτσελ, από το 1971, στο ίδιο σημείο όπου σήμερα λειτουργεί η καντίνα, που πήρε το όνομά της απ' αυτόν.
Με εκλεκτά υλικά, αρκετά από τα οποία προμηθεύονται απευθείας από την Ελλάδα, όπως το λάδι και τη ρίγανη που έχει ξετρελάνει τους Αμερικανούς, τα δυο αδέλφια προσφέρουν στους πελάτες τους την κλασική πίτα γύρο με τζατζίκι, σουβλάκια και τηγανητές πατάτες, ελληνική σαλάτα και πολλά ακόμα φαγητά, πάντα με «γεύση» Ελλάδας. Όταν, μάλιστα, κάποιοι άρχισαν να ζητούν φαλάφελ (ρεβιθοκεφτέδες, που συναντά κανείς κυρίως στην αραβική κουζίνα), τα δυο αδέλφια «απάντησαν» με κολοκυθοκεφτέδες, με μια μικρή ...παραλλαγή. 
Ο Νίκος Καραγιώργος εκτός από νόστιμα ελληνικά εδέσματα «σερβίρει» πολλές φορές και πληροφορίες για τις ομορφιές της Ελλάδας σε όλους όσοι θέλουν να την επισκεφθούν. «"Θα ταξιδέψω Ελλάδα, πού να πάω", με ρωτάνε», σημειώνει και προσθέτει: «Με το φαγητό έρχεται και η ...όρεξη για να ταξιδέψουν στη χώρα μας!».
Η καντίνα «Uncle Gussy's» πάντως δεν είναι η μοναδική ελληνική στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο Νίκος, όλες πάνε καλά καθώς το ελληνικό street food είναι κάτι που φαίνεται ν' αγαπούν πολύ οι Αμερικανοί.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ