Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Βρετανοί γίνονται... Γερμανοί και Γάλλοι λόγω Brexit

london-3013058_1920Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε στον αριθμό των βρετανών πολιτών που έλαβαν την υπηκοότητα μιας άλλης χώρας της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή του BBC.
Το 2017, συνολικά 12.994 Βρετανοί πολίτες έλαβαν την υπηκοότητα μιας από τις 17 χώρες-μέλη της ΕΕ για τις οποίες το BBC διαθέτει στοιχεία. Το 2016 ο αριθμός αυτός ανέρχετο σε 5.025 και σε μόλις 1.800 το 2015.
Οι περισσότεροι έλαβαν τη γερμανική υπηκοότητα, η οποία σημείωσε μεγάλη αύξηση, από 594 περιπτώσεις το 2015 σε 7.493 το 2017.
Η δραματική αύξηση αυτή παρατηρείται σε πολλές χώρες. Η Γαλλία είναι η χώρα με τη δεύτερη σε μεγαλύτερη ζήτηση υπηκοότητα και από 320 περιπτώσεις το 2015 έφθασε τις 1.518 τον περασμένο χρόνο. Ακολουθεί το Βέλγιο με αύξηση, κατά την ίδια περίοδο, από 127 σε 1.381. Αναφορικά με την Ελλάδα, 43 βρετανοί έλαβαν την ελληνική υπηκοότητα το 2014 , το 2015 ο αριθμός αυτός ήταν 46, το 2016 ήταν 31 και τον περασμένο χρόνο 56.
Η νέα υπηκοότητα εξασφαλίζει σε όσους την παίρνουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν, να κατοικούν και να εργάζονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ μετά το Brexit, ενώ θα μπορούν να κληροδοτούν τα δικαιώματα αυτά και στα παιδιά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι διατήρησαν και τη βρετανική υπηκοότητα και έτσι απέκτησαν διπλή.
Το BBC εξασφάλισε αυτά τα στοιχεία που αφορούν το 2017 από 17 εκ των 27 άλλων χωρών μελών της ΕΕ. Στις υπόλοιπες χώρες τα στοιχεία δεν είναι ακόμη έτοιμα για δημοσιοποίηση. Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός βρετανών πολιτών πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν υπηκοότητα ενός άλλου κράτους μέλους της ΕΕ. Η γραφειοκρατική διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι συχνά χρονοβόρα και απαιτητητική. Τα κριτήρια διαφέρουν από χώρα σε χώρα και πολλές φορές είναι σύνθετα. Στην περίπτωση της Γερμανίας για παράδειγμα, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για όσους είχαν γερμανούς προγόνους που υπήρξαν θύματα των ναζιστικών διωγμών.
Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Το... χαλί δεν κρύβει άλλα σκουπίδια


1--269
Πανοραμική άποψη (διακρίνεται κι ένας εφορμών γλάρος αριστερά) του θνησιγενούς ΧΥΤΑ Φυλής, υγειονομικού και οικολογικού βρόχου της υδροκέφαλης Αττικής των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων.

Πλησιάζοντας τον ΧΥΤΑ Φυλής, το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεσαι είναι η μυρωδιά. Οσο πιο κοντά βρίσκεσαι τόσο η μυρωδιά αυτή μπαίνει μέσα σου, ερεθίζει τη μύτη, «ποτίζει» το δέρμα. Οταν πια φθάσεις στο σημείο όπου τα απορριμματοφόρα ξεφορτώνουν, εκεί η λογική τελειώνει. Το μόνο που θες είναι να φύγεις, απελπισμένος.
Η Αττική των 4 εκατ. κατοίκων και των 66 δήμων εξακολουθεί να εξαρτάται από την ταφή απορριμμάτων και μάλιστα σε έναν μόνο χώρο. Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό φάνηκε το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, όταν ένα ρήγμα στους λόφους των σκουπιδιών οδήγησε αρχικά στο κλείσιμο και στη συνέχεια στην υπολειτουργία των εγκαταστάσεων, με τα σκουπίδια να πλημμυρίζουν σε χρόνο μηδέν τους δρόμους της πρωτεύουσας. Αυτό που συνειδητοποιεί κάποιος επισκεπτόμενος το νέο «κύτταρο» (χώρο απόθεσης σκουπιδιών) που λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες είναι πόσο λίγος χρόνος απομένει.
Η υπόθεση του μοναδικού ΧΥΤΑ της Αττικής αποδεικνύει περίτρανα ότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Ο χώρος (που βρίσκεται στα σύνορα Ανω Λιοσίων και Φυλής) ξεκίνησε ως μία από τις πολλές χωματερές της πρωτεύουσας, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, με τους δήμους να ξεφορτώνουν χύδην κάθε είδους σκουπίδι ή απόβλητο σε ένα παλιό λατομείο. Με τη δημιουργία του ενιαίου συνδέσμου των δήμων, η κατάσταση βελτιώθηκε υποτυπωδώς, καθώς ξεκίνησε το θάψιμο των σκουπιδιών με χώμα. Από το 1991, με το οριστικό κλείσιμο της χωματερής του Σχιστού, η χωματερή των Λιοσίων έμεινε μόνη (με την εξαίρεση μερικών μικρών διάσπαρτων χωματερών) να εξυπηρετεί σχεδόν το σύνολο της Αττικής. Ο πρώτος ΧΥΤΑ (ΧΥΤΑ Ι Ανω Λιοσίων) δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και το 2000 ακολούθησε ο δεύτερος (ΧΥΤΑ ΙΙ Ανω Λιοσίων) σε συνέχειά του. Κατόπιν αποφασίστηκε η επέκταση στον Δήμο Φυλής το 2003 (α΄ φάση ΧΥΤΑ Φυλής) και το 2006 (β΄ φάση ΧΥΤΑ Φυλής).
Το 2012, προκρίθηκε η ανάθεση σε ιδιώτη της διαχείρισης των απορριμμάτων με τέσσερις μονάδες επεξεργασίας, όμως το 2014 η σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής ακύρωσε τον σχεδιασμό ως αδιαφανή και ασύμβατο με τις ευρωπαϊκές αρχές της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πέρυσι, στον χώρο (108 στρέμματα) που επρόκειτο να γίνει μία από τις μονάδες που ακυρώθηκαν, αποφασίστηκε να επεκταθεί η β΄ φάση του ΧΥΤΑ (συνολικά 358 στρέμματα) και τα έργα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη: στην «είσοδο» του κυττάρου –που θυμίζει χαράδρα ανάμεσα σε δύο βουνά σκουπιδιών– τα απορριμματοφόρα ξεφορτώνουν, ενώ στο βάθος του ίδιου χώρου οι μπουλντόζες σκάβουν το βουνό για να δημιουργήσουν κι άλλο χώρο. Με άλλα λόγια, η κατασκευή του νέου κομματιού γίνεται παράλληλα με την απόθεση σκουπιδιών, στον ίδιο χώρο.
«Η χωρητικότητα του νέου κυττάρου είναι 3.550.000 m3 και, ανάλογα με τις ποσότητες που θα στέλνουν οι δήμοι, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 1-1,5 έτος ακόμα», εξηγεί στην «Κ» η Αφροδίτη Μπιζά, αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ. Υπάρχει, όμως, διάδοχη λύση; Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού ΣΔΙΤ το 2014, η περιφέρεια ασχολήθηκε με την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2016. Ο σχεδιασμός προέβλεψε τρεις ΧΥΤΥ (έναν στο Γραμματικό για τη Βορειοανατολική Αττική, που έχει ήδη κατασκευαστεί με πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ, έναν στη Νότια και έναν στη Δυτική Αττική που δεν έχουν ούτε καν χωροθετηθεί), μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Γραμματικό, στο Σχιστό και στο Λεκανοπέδιο, την αναβάθμιση του εργοστασίου διαλογής απορριμμάτων (ΕΜΑΚ) στη Φυλή και άλλα μικρότερα έργα. Κανένα από τα έργα αυτά δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί. Η περιφέρεια εκπόνησε μια μελέτη για την αναζήτηση χώρου για ΧΥΤΥ σε παλιά λατομεία, οι αντιδράσεις όμως ανέστειλαν τη λήψη αποφάσεων. «Ξεκινήσαμε να κάνουμε προκαταρκτικές μελέτες για μία σειρά μονάδων, όπως το Γραμματικό και το Σχιστό, αλλά και την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ, αφού διαβουλευθήκαμε με τους δήμους. Προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε στη βάση της συναίνεσης, κάτι που δεν εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε από τους δήμους», λέει η κ. Μπιζά. «Θα προσπαθήσουμε πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές (σ.σ. στα μέσα του 2019) να έχουμε φθάσει στη δημοπράτηση των έργων και στη χωροθέτηση των ΧΥΤΥ που προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Απορριμμάτων). Επίσης, θα βοηθήσουμε να γίνει μία μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων που προωθούν τέσσερις δήμοι στην Ανατολική Αττική».
Απάθεια
Παράλληλα με την αδυναμία ή την απροθυμία της περιφέρειας να προωθήσει έγκαιρα τα έργα που προβλέπει ο νέος σχεδιασμός, οι περισσότεροι δήμοι δείχνουν να παρακολουθούν απαθείς της εξελίξεις. «Οι δήμοι ζητούν να διαχειριστούν μόνοι τους τα απορρίμματα, αλλά δεν θέλουν καμία εγκατάσταση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», λέει η κ. Μπιζά. «Για παράδειγμα, ελάχιστοι είναι όσοι έχουν ξεκινήσει, έστω πιλοτικά, τη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων, που είναι το 40% του συνόλου των σκουπιδιών. Η διαλογή στην πηγή, η βελτίωση της ανακύκλωσης είναι στην αρμοδιότητα των δήμων».
Πίσω στη Φυλή, στη «χαράδρα» όπου τα απορριμματοφόρα ξεφορτώνουν χύμα σκουπίδια μέσα σε ένα σμήνος γλάρων, τίποτα δεν δείχνει να έχει αλλάξει. Σε ένα έτος από σήμερα, όταν κανένα νέο έργο δεν θα έχει ακόμα υλοποιηθεί, η συζήτηση για μία «γ΄ φάση» (δηλαδή μια νέα επέκταση) του ΧΥΤΑ που σήμερα αποκλείεται κατηγορηματικά ίσως να επιβληθεί ως σανίδα σωτηρίας. Πάντα «προσωρινά».

Το μυστήριο των αριθμών Φιμποντάτσι και το ανάκτορο του Φιλίππου

Το μυστήριο των αριθμών Φιμποντάτσι και το ανάκτορο του ΦιλίππουΌταν ο Γιάννης Αντωνίου, καθηγητής μαθηματικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και επί σειρά ετών συνεργάτης του Νομπελίστα φυσικοχημικού Ιλία Πριγκοζίν, είδε την απεικόνιση του ανακτόρου του Φιλίππου του Β΄, το οποίο αναστηλώνεται στις Αιγές, ήταν σίγουρος από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό δημιούργημα φτιαγμένο με τη χρυσή τομή.

«Βλέποντάς το, ως άνθρωπος, με κατέλαβε ένα αίσθημα γαλήνης, αρμονίας και μέθεξης. Ως μαθηματικός, αντιλήφθηκα καθαρά με το μάτι, χωρίς να το μετρήσω με χάρακα, ότι επρόκειτο για ένα ορθογώνιο με λόγο πλευρών 1,62. Αυτό σημαίνει ότι η μικρότερη πλευρά του ορθογωνίου είναι περίπου το 62% του μήκους της μεγάλης. Αυτός είναι ο χρυσός λόγος στον οποίο έχουν αποδοθεί από την αρχαιότητα θεϊκά χαρακτηριστικά» εξηγεί με νόημα στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.



Για τη χρυσή τομή μιλούσε λίγες μέρες νωρίτερα στο κοινό η προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Ημαθίας, αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, κατά το επίσημο άνοιγμα του ανακτόρου για το κοινό. «Όλο το κτίριο είναι σχεδιασμένο με χρυσές τομές. Δηλαδή όλες οι αναλογίες μέχρι τα ύψη του κτιρίου είναι 1,62, που είναι η χρυσή τομή. Γι' αυτό, όταν το κοιτάμε μας φαίνεται όμορφο, μας αρέσει η πρόσοψη αυτή. Είναι αυτό που βρήκε ο Πυθαγόρας, είναι ο Θεός κατά Πλάτωνα, αυτό που συνέχει το σύμπαν και όντως το συνέχει. Πώς το ξέρει; Δεν το ξέρω. Το ξέρει όμως» ήταν τα ακριβή της λόγια.

Η θεϊκή υπόσταση της χρυσής τομής

Και είναι αυτή η θεϊκή υπόσταση της χρυσής τομής που απασχολεί από τα αρχαία χρόνια τους επιστήμονες από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα. «Ο άνθρωπος αποδίδει θεϊκά χαρακτηριστικά σε κάτι συνήθως για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν μπορεί να το περιγράψει, ο δεύτερος ότι το παρατηρεί παντού και ο τρίτος ότι δεν κατανοεί το λόγο της ύπαρξής του. Στην περίπτωση του χρυσού λόγου, της χρυσής τομής, η συγκεκριμένη αναλογία πληροί αυτές τις τρεις προϋποθέσεις» διευκρινίζει ο κ. Αντωνίου.



Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χρυσός λόγος ως άρρητος αριθμός δεν αναπαρίσταται γιατί έχει άπειρα ψηφία. Προσεγγίζεται όμως από ρητούς αριθμούς. «Επιπλέον ενυπάρχει στο σχήμα των λουλουδιών και του αστερία της θάλασσας, στο κουκουνάρι, το σώμα του αλόγου, στα όστρακα, στο σαλιγκάρι, στον γενετικό κώδικα, στους φυσικούς κρυστάλλους, τους κυκλώνες, τους σπειροειδείς γαλαξίες, στον άνθρωπο του Βιτρούβιου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τον "μυστικό δείπνο" του Νταλί, τον Παρθενώνα και, όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα, στο ανάκτορο του Φιλίππου στις Αιγές» τονίζει και προσθέτει: «ο λόγος αυτός εμφανίζεται παντού».

«Τώρα για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, δεν το γνωρίζουμε. Απλώς παρατηρώντας τα φαινόμενα, διαπιστώνουμε την παγκοσμιότητα του χρυσού λόγου. Η χρυσή τομή είναι πανταχού παρούσα, όπως ο Θεός είναι πανταχού παρών. Δεν μπορεί να είναι όλα αυτά τυχαία, υπάρχει ένα μυστήριο εδώ πέρα» τονίζει με νόημα.

Επισημαίνει δε ότι «μια ερμηνεία θα ήταν να βρεθεί μια αυτοόμοια διαδικασία, που ευνοήθηκε εξελικτικά σε σχέση με άλλες και έτσι επικράτησε ως διαμορφωτικός μηχανισμός στη φύση. Επειδή ο εγκέφαλος και το σώμα μας συν-εξελίσσονται με τη φύση, η αμοιβαία εναρμόνιση προκαλεί το αίσθημα του κάλλους και τη γαλήνη που βιώνουμε, βλέποντας τις μορφές».

Γοητευμένη από το μυστήριο αυτό δηλώνει και η ίδια η κ. Κοτταρίδη, επισημαίνοντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι δεν τίθεται ζήτημα έλλειψης γνώσης από τους επιστήμονες, αλλά υπέρβασης από εκείνους που συνέλαβαν την ιδέα από την οποία δημιουργήθηκε το ανάκτορο του Φιλίππου. «Το μνημείο αυτό είναι το απόλυτο αποτύπωμα της λογικής στην πέτρα. Το απόλυτο. Δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο σαν αυτό, κάτι τόσο μετρημένο. Έχοντας "λύσει" αυτό το μνημείο αρχιτεκτονικά, έχω κερδίσει μια γνώση για τη μετρολογία. Ξέρω ότι είναι πέντε παλάμες , επτά παλάμες, (σ.σ. μια παλάμη ισούται με 77 χιλιοστά), δηλαδή ξέρω στοιχεία που επαναλαμβάνονται μετρητικά και όταν τα βρίσκεις αυτά - γιατί είναι πολύ εξειδικευμένα πράγματα - αναγνωρίζεις αμέσως την αρχιτεκτονική σχολή. Φαίνεται ότι η τεράστια συνεισφορά των Μακεδόνων -που δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα- στην παγκόσμια τέχνη είναι η αρχιτεκτονική» σημειώνει. Αναφέρει, άλλωστε, ότι ο συγκεκριμένος τρόπος σχεδίασης επαναλαμβάνεται και σε άλλα κτίρια τα οποία η ίδια μέτρησε με λεπτομέρεια, σε περιοχές όπως η Δήλος, η Αλεξάνδρεια, η Πέργαμος.

Για την έννοια του Θεού, άλλωστε, εκφράζει την ισχυρή πεποίθηση ότι ενυπάρχει στο ανάκτορο των Αιγών και από εκεί και πέρα μετουσιώνεται σε αισθητική, σε αρχιτεκτονική σχολή.

Πού τοποθετείται όμως χρονικά η αφετηρία της χρυσής τομής;

Την απάντηση δίνει ο κ. Αντωνίου: «Από τη διασωθείσα γραμματεία προκύπτει ότι πρώτη αναφέρεται στο χρυσό λόγο η Θεανώ, μαθήτρια του Πυθαγόρα και αργότερα γυναίκα του, ίσως από τις μεγαλύτερες μαθηματικούς της εποχής της. 

Ειδικότερα, δύο αριθμοί α και β έχουν λόγο χρυσής τομής φ, δηλαδή α διά β ίσον φ, αν ο λόγος του μεγαλύτερου (α) προς το μικρότερο (β) συμπίπτει με το λόγο του αθροίσματος (α+β) προς τον μεγαλύτερο (α). Επιλύοντας την εξίσωση δευτέρου βαθμού, βρίσκουμε ότι ο χρυσός λόγος είναι φ=1,618….., ένας άρρητος αριθμός».

Στη γεωμετρία το ίδιο ακριβώς συμβαίνει όταν σε ένα ορθογώνιο με πλευρές α και β, κατασκευαστεί ένα τετράγωνο πάνω στη μεγαλύτερη πλευρά. Τότε το ορθογώνιο που θα περισσέψει από το αρχικό σχήμα είναι όμοιο με το αρχικό, δηλαδή η χρυσή τομή είναι μια συγκεκριμένη ομοιότητα που προκαλεί την αίσθηση της αρμονίας.

«Όλο αυτό είναι μια μαθηματική ιδιότητα και μπορεί να μην λέει τίποτε στον καθένα. Ωστόσο προκαλεί εντύπωση όταν διαπιστώνουμε ότι ο χρυσός λόγος συναντάται παντού στη φύση. Από εκεί ξεκινά το ενδιαφέρον» υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Μετά τη Θεανώ, ο Ευκλείδης στα στοιχεία του αναφέρει τη χρυσή τομή που επανέρχεται στο προσκήνιο τον 12ο αιώνα από τον Φιμπονάτσι. Στην περίφημη αυτή ακολουθία αριθμών, κάθε όρος είναι άθροισμα των δύο προηγούμενων: για παράδειγμα, 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,…..

«Στην κάτοψη του ανακτόρου του Φιλίππου στις Αιγές ενσωματώνεται η θεωρία, της χρυσής τομής, μια πολύπλοκη γεωμετρία κύκλων, τετραγώνων και τριγώνων, που επαναλαμβάνουν με εμβαδά την ακολουθία Φιμποντάτσι 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21.... από την οποία κατά Πλάτωνα προκύψει η ψυχή, που είναι το κινούν του κόσμου» σημειώνει η κ. Κοτταρίδη.

Από την αρμονία στο χάος, μια ακόμη ανακάλυψη

Ο χρυσός λόγος ξεπρόβαλλε και πάλι μυστηριωδώς σε απλά χαοτικά συστήματα. «Τη δεκαετία του 1960, ο μαθηματικός Βλαντιμίρ Άρνολντ κατασκεύασε έναν χαοτικό μετασχηματισμό. Αυτός ο μετασχηματισμός ορίζει δύο κατευθύνσεις, η μία μεγαλώνει τις αποστάσεις και η άλλη τις μικραίνει. Έκπληκτος διαπίστωσε ότι ο χρυσός αριθμός ορίζει αυτές τις κατευθύνσεις. Για να δείξει την έντονη παραμόρφωση ζωγράφισε μια γάτα και έτσι έμεινε το όνομα "μετασχηματισμός της γάτας του Άρνολντ"» αναφέρει ο κ. Αντωνίου.
μετασχηματισμός της γάτας του Άρνολντ'
μετασχηματισμός της γάτας του Άρνολντ'
Και μπορεί το παραπάνω παράδειγμα να διδάσκεται στους φοιτητές του Τμήματος Μαθηματικών ως ένα από τα βασικά πρότυπα χαοτικής συμπεριφοράς, όμως, σε ό,τι αφορά το ευρύ κοινό, αξίζει να κρατήσει κανείς υπόψη τη φράση του καθηγητή ότι «χάος σημαίνει ευαισθησία στις αρχικές συνθήκες: μικρές διαταραχές μεγεθύνονται δραματικά, δημιουργώντας άτακτη διάχυση. Ο χρυσός αριθμός, δηλαδή, εμπλέκεται όχι μόνο στην αρμονία αλλά και στο χάος. Όλα αυτά δεν αρκούν, βέβαια, για να περιγράψουν πώς λειτουργεί το σύμπαν, αλλά είναι μια ένδειξη της παγκοσμιότητας του χρυσού αριθμού».

Το ιερό περιστύλιο

Πίσω και πάλι στο ανάκτορο του Φιλίππου, η κ. Κοτταρίδη κλείνει τις δηλώσεις της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ με μια αναφορά στο «ιερό περιστύλιο», τη σειρά των κιόνων του ανακτόρου γύρω από την εσωτερική αυλή που σχηματίζουν στοές. «Το περιστύλιο είναι ο λόγος ύπαρξης αυτού του κτιρίου. Είναι η ψυχή του κτιρίου, το ιερό κέντρο το οποίο ζωντανεύει με την είσοδο του καθενός σε αυτό. Μπαίνοντας κάποιος στο περιστύλιο γίνεται ο περιούσιος, εκλογικεύει το άλογο σύμπαν και το εκλογικεύει με τον ωραιότερο δυνατό τρόπο, τις χρυσές τομές. 

Όταν το κατάλαβα αυτό λύθηκε και η τεράστια φιλοσοφία που είναι από πίσω» σχολιάζει και μιλά για τη μεταφορά της ιδέας αυτής σε άλλες περιοχές. «Αυτό με κάνει να το σκέφτομαι το γεγονός ότι τα ισλαμικά τεμένη είναι τα πρώτα που μιμούνται την ιδέα του περιστυλίου, γιατί αυτοί ξέρουν τον ελληνιστικό κόσμο, ζούνε μαζί όταν τον 7ο και 8ο αιώνα φτιάχνουν περιστύλια για να λατρέψουν τον θεό τους στην καινούρια θρησκεία που δημιουργούν» σημειώνει και εκφράζει την άποψη ότι αυτό είναι κάτι που αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω...

Πηγή: ΑΠΕ

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Γιατί τα σκυλιά ζουν λιγότερο από τους ανθρώπους; – H απάντηση από έναν 6 χρονο



Γιατί τα σκυλιά ζουν λιγότερο από τους ανθρώπους; 
Εδώ είναι η απάντηση (από έναν 6 χρονο): 

Ως κτηνίατρο, με κάλεσαν να εξετάσω έναν 13 χρονο ιρλανδικό ποιμενικό, που τον έλεγαν Belker. 
Η οικογένεια του σκύλου, ο Ρον, η γυναίκα του Λίζα και ο μικρός τους γιος, Σέιν, ήταν πολύ δεμένοι με τον Belker και ήλπιζαν για ένα θαύμα. Εξέτασα τον Belker και ανακάλυψα ότι πέθαινε από καρκίνο. 
Είπα στην οικογένεια ότι δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για τον Belker, και προσφέρθηκα να κάνω τη διαδικασία της ευθανασίας στο σπίτι τους. Την επόμενη μέρα, ένιωσα ενα οικείο συναίσθημα στο λαιμό μου όταν ο Belker ήταν περικυκλωμένος από την οικογένεια του.
 Ο Σέιν φαινόταν τόσο ήρεμος, που χάιδευε το σκυλί του για τελευταία φορά, και αναρωτιόμουν αν μπορούσε να καταλάβει τι επρόκειτο να συμβεί. Σε λίγα λεπτά, ο belker αποκοιμήθηκε ειρηνικά και δεν θα ξυπνουσε ποτέ ξανά.
 Το μικρό αγόρι φαινόταν να δέχεται τη μετάβαση χωρίς δυσκολία. Συζητούσαμε λοιπόν και αναρωτιόμασταν, γιατί οι ζωη των σκύλων διαρκεί πολύ λιγότερο από των ανθρώπων..με αποσκοπο να δώσω μια απάντηση για το θέμα, στα παιδιά της οικογένειας. 
Αυτό που είπε τότε ο μικρός Σέιν με εξέπληξε. 
Δεν είχα ακούσει ποτέ πιο καθησυχαστική εξήγηση από αυτό. Αυτή η στιγμή άλλαξε τον τρόπο μου στο πως θα βλέπω τη ζωή. 

Είπε: » ερχόμαστε στον κόσμο για να μάθουμε να αγαπάμε τους άλλους όλη την ώρα και να είμαστε καλοί άνθρωποι σωστά; » 
 Ε λοιπόν, αφού τα σκυλιά έχουν ήδη γεννηθεί γνωρίζοντας πως να τα κάνουν όλα αυτά, δεν χρειάζεται να μείνουν για όσο μένουμε εμείς στην ζωή. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας λοιπόν είναι το παρακάτω: Αν δούμε τον σκύλο σαν έναν αληθινό δάσκαλό, θα μάθουμε πράγματα όπως τα εξής: 
•Όταν οι αγαπημένοι μας έρχονται σπίτι, πάντα θα πρέπει να τρέχουμε να τους υποδεχτούμε γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πως τα φέρνει όλη ζωή και αν θα ξανά έχουμε αυτή την ευκαιρία. 

•Ποτέ δεν πρέπει να χάνουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια βόλτα. 
• Πάντα πρέπει να ψάχνουμε ήρεμες στιγμές για φρέσκο αέρα και βολτες στην φύση. 
• Πρέπει να τρέχουμε, να χορεύουμε και παίζουμε καθημερινά.
 • Να αφήνουμε τους ανθρώπους να μας «αγγίζουν». 
• Να αποφεύγουμε το » δάγκωμα » όταν μόνο ένα » γρύλισμα » θα ήταν αρκετό για να επιφέρει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα.
 • Στις ζεστές μέρες ή στις μέρες με πολλή κούραση να πηγαίνουμε βολτες με τους δικους μας ανθρώπους, να χαιρόμαστε κάθε στιγμή, ακόμη και να ξαπλώνουμε στο γρασίδι και να κυλιομαστε σαν μικρά παιδιά. 
• Και το πιο βασικό : όταν κάποιος θα έχει μια άσχημη μέρα, πρέπει να παραμένει σιωπηλός, να μην ξεσπάει στους δικούς του, λέγοντας πράγματα που έπειτα θα μετανιώσει.
 Εδώ είναι το μυστικό της ευτυχίας που μας δίδαξαν τα σκυλιά μας, από την πρώτη κιόλας μέρα που ήρθαν στην ζωή μας.. χαμόγελο και αγάπη….χαρά και καλοσύνη.  

(Το κείμενο είναι από μετάφραση με κάποιες παραλλαγές από εμένα για να δωθεί ορθά το μήνυμα που πρέπει. «Γιακεζογλου Δημητρης» )

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.tilestwra.com/giati-ta-skylia-zoyn-ligotero-apo-toys-anthropoys-h-apantisi-apo-enan-6-chrono/

Στινγκ: Οι Ελληνες μας έδειξαν πώς να αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες όταν οι άλλοι κατασκεύαζαν τείχη

22212111Οι Ελληνες μας έδειξαν πώς να αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες όταν οι άλλοι άνθρωποι κατασκεύαζαν τείχη, δήλωσε σήμερα ο διάσημος Βρετανός καλλιτέχνης Στινγκ στα αποκαλυπτήρια ενός υφαντού έργου τέχνης , με ιδιαίτερο συμβολισμό και με την επιγραφή «Αγαπώ την Ελλάδα», στοn  Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Ο Στινγκ ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για δύο συναυλίες, σε σύντομη δήλωσή του ανέφερε:
«Ευχαριστώ τον Θεό για την Ελλάδα επειδή μας δείξατε τον δρόμο. Έχετε δείξει πώς να αντιμετωπίζετε τους πρόσφυγες όταν άλλοι άνθρωποι κατασκεύαζαν τείχη. Οταν έπαιρναν τα παιδιά από τις μητέρες τους και τα έβαζαν σε κλουβιά, ενεργήσατε με συμπόνια, γενναιοδωρία και κοινή λογική.
Επειδή οι λεγόμενοι ηγέτες μας, μια θλιβερή παρέλαση δειλών, δεν έχουν τις λύσεις. Η δημοκρατία ξεκίνησε εδώ στην Ελλάδα, μας δείξατε πώς να γίνουμε και πάλι πολιτισμένοι».
O Στινγκ βρέθηκε στην εκδήλωση την οποία οργάνωσε η Διεθνής Αμνηστία και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών με αφορμή την προσφορά του έργου στη Διεθνή Αμνηστία από τη διεθνούς φήμης Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, Σοφία Βάρη, για να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού στους λαούς όλου του κόσμου.
«Για περισσότερα από 30 χρόνια, είμαι ενεργός υποστηρικτής του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας που μάχεται για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η εκστρατεία της Αμνηστίας με στόχο την υποστήριξη των προσφύγων είναι και επείγουσα και ζωτικής σημασίας. Είμαι περήφανος που προσφέρω τη στήριξή μου και αισθάνομαι τιμή που ενώνουμε την προσπάθειά μας με την αναγνωρισμένη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα Σοφία Βάρη, η οποία γενναιόδωρα προσέφερε την τέχνη της για να δημιουργηθεί αυτό το υπέροχο υφαντό έργο» δήλωσε ο Στινγκ .
«Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και των διώξεων προσφέροντας στις οικογένειες τους την ελπίδα για μία ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή. Η πλειοψηφία των πολιτών δεν έκλεισε τα μάτια, δεν κρύφτηκε και δεν τους φοβήθηκε, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Επέδειξε αλληλεγγύη σε αυτούς που την είχαν ανάγκη περισσότερο από όλους μας και απομόνωσε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία» δήλωσε με την ευκαιρία της παρουσίασης του έργου ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Συγκλονίζει το εξώφυλλο του TIME – Ο Τραμπ καλωσορίζει στην Αμερική το προσφυγόπουλο που κλαίει



Ένα εξώφυλλο με το οποίο καυτηριάζει την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι και χθες στην Αμερική, με την απόφαση Τραμπ να διαχωρίσει τα παιδιά από τους γονείς μετανάστες που περνούσαν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ, επέλεξε το γνωστό περιοδικό TIME.
Το εξώφυλλο είναι κόκκινο, με τον Τραμπ να κοιτάζει ένα μικρό κορίτσι πρόσφυγα που έχει ξεσπάσει σε κλάματα, και να το… καλωσορίζει στην Αμερική.
«Welcome to America», είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιεί το TIME, οποίο κατάφερε να αποτυπώσει με ιδιαίτερη σημειολογία μία σκληρή πραγματικότητα.
«Το κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι δύο ετών από την Ονδούρα και έβαλε τα κλάματα όταν αποχωρίστηκε από την μητέρα του η οποία συνελήφθη από τις αρχές στο Τέξας. Το μόνο που ήθελα εκείνη τη στιγμή ήταν να την πάρω αλλά δεν μπορούσα», δήλωσε ο φωτογράφος στο περιοδικό.Μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να υπέγραψε χθες το εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει να μην χωρίζονται οι οικογένειες μεταναστών, που περνούν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ, ωστόσο μέχρι τις χθεσινές υπογραφές, είχε προηγηθεί κατακραυγή από τα Μέσα Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο για τη συγκεκριμένη πρακτική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 2.342 παιδιά χωρίστηκαν από 2.206 γονείς ανάμεσα στις 5 Μαΐου και τις 9 Ιουνίου.

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Ζουράρις: Δεν θα ψηφίσω τα ελάττω αν χρειαστεί να ψηφίσω για συμφωνία με τα Σκόπια

zoyraris«Εγώ είμαι Κωσταντινουπολίτης. Δεν θα ψηφίσω τα ελάττω, αν χρειαστεί να ψηφίσω».
Με αυτή τη φράση έκλεισε την τοποθέτηση του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.
Από την άλλη ωστόσο, ο κ. Ζουράρις χαρακτήρισε «υποδειγματική και ρωμαλέα την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού» στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ και πως «συγκινήθηκε μέχρι δακρύων», όταν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει «δεν φοβάμαι τις διαδηλώσεις, τις σέβομαι».
Χαρακτήρισε «πρόταση θυμηδίας» την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατιας, σημειώνοντας ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» ή «φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης».
Παράλληλα επιτέθηκε, τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι κυβέρνησαν 50 χρόνια και οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία εν καιρώ ειρήνης.
«Από το 2010-2014 διαχειριστήκατε πέντε τακτικούς Προϋπολογισμούς και κατορθώσατε να στείλετε 250.000 νέους και άλλους 200.000 πολίτες στο εξωτερικό. Αυτά τα αίσχη που δημιουργήθηκαν στα 50 χρόνια ενσωματώνονται στη δική σας δυσπιστία, προς τον εαυτό σας», ανέφερε ο κ. Ζουράρις και πρόσθεσε:
«Στείλατε τη χώρα στο ντουβάρι με τέτοια απίστευτη χρεοκοπία και μετανάστευση εν καιρώ ειρήνης. Αυτό συνιστά τη χειρότερη κυβέρνηση. Η πρόταση δυσπιστίας σας δεν έχει μόνο στοιχεία θυμηδίας, αλλά και στοιχεία εξόχως προσβλητικά. Εμείς μέσα στα στοιχεία της καταστροφής, προσπαθήσαμε να κάνουμε μπαλώματα, να διορθώσουμε, να αμβλύνουμε την κατρακύλα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

BBC: Τα δέκα έργα που διαμόρφωσαν τον κόσμο - Στην κορυφή η Οδύσσεια

16plkj-thumb-largeΑφιέρωμα του BBC τοποθετεί στην πρώτη θέση των αφηγημάτων που διαμόρφωσαν τον κόσμο την Ομήρου Οδύσσεια. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, Natalie Haynes το ηρωικό έπος του Ομήρου κατακτά δικαίως την πρώτη θέση στη λίστα του βρετανικού δικτύου με τα δέκα κορυφαία εργά που επηρέασαν σημαντικά τους αναγνώστες τους και διαμόρφωσαν τον κόσμο. Τη διαλογή και κατάταξη των έργων επιμελήθηκαν συγγραφείς, κριτικοί και ακαδημαικοί.  
Η Οδύσσεια είναι ένας από τους πιο θεμελιώδεις μύθους της δυτικής κουλτούρας καθώς θέτει πολλαπλά υπαρξιακά ερωτήματα με κορυφαίο το τι σημαίνει να είναι κάποιος ήρωας. «Γιατί περιλαμβάνει στην αφήγησή της σπουδαίους γυναικείους χαρακτήρες, αλλά και αντρικούς. Γιατί στην ιστορία της Οδύσσειας πρωταγωνιστούν θεοί και τέρατα. Eίναι δε, δικαίως "επική" διότι μας ωθεί να αμφισβητήσουμε ότι συμπερασμάτα έχουν ήδη βγάλει σχετικά με τις αναζητήσεις μας, τον πόλεμο, και το πάντα επίκαιρο ζήτημα του τι ακριβώς σημαίνει να επιστρέφει κανείς σπίτι», επεξηγεί με γλαφυρό τρόπο η Natalie Haynes. 
Από την πλευρά της η μυθιστοριογράφος και κριτικός, Lisa Appignanesi, επιλέγει να επισημάνει την επιρροή της τονίζοντας ότι αποτελεί «ένα βασικό πρότυπο ιστορίας, ενός ταξιδιού που είναι επίσης και επιστροφή». Ο καθηγητής Αγγλικών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Kenneth W Warren συμφωνεί και προσθέτει: « Η Οδύσσεια παρείχε την αρχιτεκτονική για την αφηγηματική αναζήτηση και το πρότυπο για τον χαρακτηρισμό της αρετής των ανδρών και των γυναικών με τρόπους που διαμορφώνουν, επιτρέπουν και περιορίζουν τις αφηγηματικές μας συνήθειες στο παρόν». 
«Οι πολλαπλές ιστορίες στο 10ετές ταξίδι του Οδυσσέα μετά τον Τρωικό πόλεμο, ενόσω η πιστή Πηνελόπη τον περίμενε και ο γιος του Τηλέμαχος τον αναζητούσε, έχουν μπει βαθιά στην πολιτιστική μας συνείδηση. Τα ανθρώπινα στοιχεία μέσα σε αυτές τις μυριάδες ιστορίες συνεχίζουν να αντηχούν τους αιώνες, επιτρέποντας ατέρμονες επανερμηνείες», σχολίασε ο συγγραφέας Beverley Naidoo. 
Τα δέκα κορυφαία έργα που διαμόρφωσαν τον κόσμο: 
1. Οδύσσεια (Ομηρος, 8ο αιώνα π.Χ.)
2. Η Καλύβα του Μπαρμπα - Θωμά (Χάριετ Μπίτσερ Στόου, 1852)
3. Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας (Μαίρη Σέλλεϋ, 1818)
4. 1984 (Τζωρτζ Όργουελ, 1949)
5. Τα πάντα γίνονται κομμάτια (Τσινούα Ατσέμπε, 1958)
6. Χίλιες και μια νύχτες (αρκετοί συγγραφείς, διασκευές)
7. Δον Κιχώτης (Μιγκέλ ντε Θερβάντες, 1615)
8. Αμλετ (Ουίλιαμ Σαίξπηρ, 1603)
9. Εκατό χρόνια μοναξιάς (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, 1967)
10. Ιλιάδα, (Ομηρος, 8ο αιώνα π.Χ.)