Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Απροετοίμαστοι ενόψει χρέωσης στις σακούλες

Σε πολλές χώρες η επιβολή τέλους στις πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ συνοδεύθηκε από καμπάνια ενημέρωσης.


Μια δυσάρεστη έκπληξη θα περιμένει πολλούς καταναλωτές στις 3 Ιανουαρίου, όταν θα ανοίξουν ξανά τα σούπερ μάρκετ, καθώς όταν φτάσουν στο ταμείο θα τους ζητηθεί να πληρώσουν για τις πλαστικές σακούλες, τέσσερα λεπτά για την καθεμιά. Και το πρόβλημα δεν είναι στο (πολύ χαμηλό) ποσό, αλλά στο γεγονός πως δεν έχει γίνει σχεδόν καμία προετοιμασία του κόσμου για το ότι από 1/1/2018 οι πλαστικές σακούλες επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος τριών λεπτών (με 24% ΦΠΑ κοστίζουν τέσσερα λεπτά), ενώ από 1/1/2019 το κόστος τους θα είναι 9 λεπτά.
Το αποτέλεσμα θα είναι πολλοί καταναλωτές να αντιδράσουν άσχημα, καθώς στις σημερινές συνθήκες το παραμικρό επιπλέον κόστος δεν γίνεται αποδεκτό, πόσο μάλλον όταν χρεώνεται σε κάτι (πλαστική σακούλα) που για δεκαετίες παρεχόταν δωρεάν και σε αφθονία. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι καταναλωτές θα είναι απροετοίμαστοι, χωρίς να έχουν μαζί τους εναλλακτικές επιλογές μεταφοράς των αγορών (τσάντες πολλαπλών χρήσεων, διχτάκια, καροτσάκια δικά τους κ.λπ.). Και είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν το όλο μέτρο ως απλά εισπρακτικό, αφού κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να τους ενημερώσει για τη μεγάλη σημασία που έχει για την προστασία του περιβάλλοντος ο δραστικός περιορισμός της πλαστικής σακούλας.
Είναι χαρακτηριστικό πως στα περισσότερα σούπερ μάρκετ οι υπάλληλοι στα ταμεία συνεχίζουν να δίνουν τις πλαστικές σακούλες με τις χούφτες, χωρίς να προχωρούν σε καμία ενημέρωση ή προειδοποίηση στον καταναλωτή, πως κάτι θα αλλάξει από τις πρώτες ημέρες του 2018. Ούτε πινακίδες, ούτε επιγραφές, ούτε μηνύματα στις ιστοσελίδες, ούτε τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά σποτ. Μόνο σε ένα από τα περίπου 10 καταστήματα μεγάλων αλυσίδων λιανικής που επισκεφθήκαμε τις προηγούμενες μέρες, είδαμε να υπάρχουν επιγραφές που ενημερώνουν, με παράλληλη διάθεση τσαντών πολλαπλών χρήσεων (χάρτινων ή πλαστικών).
Η διαδικασία ενημέρωσης και προετοιμασίας του κοινού βέβαια δεν έπρεπε να μείνει για τις τελευταίες μέρες του έτους, που η κίνηση στα καταστήματα είναι πολύ μεγάλη, αλλά να είναι μια πολύμηνη υπόθεση. Ετσι ώστε να αναδειχθεί και ως ευκαιρία περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης. Σε πολλές χώρες η επιβολή τέλους συνοδεύτηκε από μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης. Μόνο στην Ελλάδα μείναμε στο οικονομικό ζήτημα...
Σήμερα, διατίθενται σε σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα ανθεκτικές πλαστικές τσάντες, τις οποίες μπορούν να προμηθευτούν οι καταναλωτές για να μεταφέρουν τα ψώνια τους, χωρίς να υποστούν το τέλος πλαστικής σακούλας. Αντίθετα, βάζοντας ένα τέλος στην πλαστική σακούλα και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Ξεπέρασαν τους 300 οι Δήμοι της χώρας που συνεργάζονται με το σύστημα των Μπλε Κάδων

Ξεπέρασαν τους 300 οι Δήμοι της χώρας που συνεργάζονται με το σύστημα των Μπλε Κάδων Τους 301 έφτασαν οι Δήμοι που έχουν συμβληθεί με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), η οποία σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ οργανώνει το Σύστημα των μπλε κάδων για την ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας, προσφέροντας πλέον υπηρεσίες ανακύκλωσης στο 94% του πληθυσμού της χώρας.

Η ΕΕΑΑ κάνει λόγο για ουσιαστική προσπάθειά για ανακύκλωση, με αξιοποίηση των αποβλήτων συσκευασίας και με μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα οφέλη για τους Δήμους που συνεργάζονται με το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ) που οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, είναι πολλαπλά, αφού πέρα από την τεχνογνωσία της, η ΕΕΑΑ διαθέτει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τους απαραίτητους Μπλε Κάδους και Μπλε Κώδωνες για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων συσκευασιών καθώς και τα αντίστοιχα οχήματα για την αποκομιδή τους.

Ακόμη, η ΕΕΑΑ φροντίζει για την λειτουργία 32 Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) σε όλη τη χώρα προς εξυπηρέτηση των ΟΤΑ, ενώ παράλληλα σχεδιάζει, χρηματοδοτεί και υλοποιεί, σε συνεργασία με τους Δήμους, εκστρατείες για την ενημέρωση των πολιτών στις ορθές πρακτικές ανακύκλωσης.

Ο κ. Γιάννης Ραζής, γενικός διευθυντής της ΕΕΑΑ, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντική για εμάς η εμπιστοσύνη που μας δείχνει η τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο για την επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης συσκευασιών, όσο και για την προώθηση ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού υποδείγματος στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Αναγνωρίζοντας την εμπιστοσύνη αυτή, δεσμευόμαστε να παραμείνουμε ο αξιόπιστος σύμμαχος της αυτοδιοίκησης, συμβάλλοντας σταθερά στην προσπάθεια για επίτευξη των κοινών στόχων: Όσο περισσότερες ποσότητες αποβλήτων συσκευασίας ανακυκλώνονται, τόσο λιγότερες ποσότητες χρήσιμων υλικών οδεύουν προς τους ΧΥΤΑ».

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Flashback στην 28η Δεκεμβρίου

ap_881228036Τα κύρια μέλη του πρώτου πληρώματος του αστρόπλοιου Enterprise, ο κυβερνήτης Τζέιμς Τ. Κερκ (Γούιλιαμ Σάτνερ), ο πρώτος αξιωματικός και αξιωματικός Επιστημών Σποκ (Λέοναρντ Νίμοι), ο γιατρός Λέοναρντ ΜακΚόι (ΝτεΦόρεστ Κέλι), η αξιωματικός Επικοινωνιών Ουχούρα (Νισέλ Νίκολς), ο πλοηγός Τσέχοφ (Γουόλτερ Κένινγκ), ο πηδαλιούχος Σούλου (Τζορτζ Τάκει) και ο μηχανικός Σκότι (Τζέιμς Ντούχαν), παραδίδουν συνέντευξη Τύπου στα στούντιο της Paramount για τη νέα κινηματογραφική ταινία του σύμπαντος του Star Trek, Star Trek V: The Final Frontier, to 1988. Σκηνοθέτης της νέας αυτής περιπέτειας του θρυλικού διαστημόπλοιου υπήρξε ο ίδιος ο Γουίλιαμ Σάτνερ. (AP Photo/Bob Galbraith)

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Οι κατασκευαστές βινυλίων... τρέχουν και δεν φτάνουν

Το «Back to Black» της Εϊμι Γουάινχαουζ κυκλοφόρησε σε βινύλιο, σημειώνοντας εξαιρετικές πωλήσεις.









Ποιος θα το έλεγε μία 25ετία πριν, όταν τα εργοστάσια παραγωγής δίσκων βινυλίων έβαζαν λουκέτο το ένα μετά το άλλο, πως τα λίγα εναπομείναντα σήμερα, παραμονές του 2018, δεν θα προλάβαιναν τις παραγγελίες. Κι όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ενόψει εορτών, οι δύο μεγαλύτερες εκτυπωτικές μονάδες της Ευρώπης (βρίσκονται στην Τσεχία και την Ολλανδία) αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Δουλεύοντας όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, καταφέρνουν να παράγουν μαζί περισσότερα από 100.000 βινύλια ημερησίως, ωστόσο αυτός ο αριθμός είναι πια μικρός.
Υπολογίζεται πως μέσα στο 2017 θα έχουν πουληθεί συνολικά πάνω από 40 εκατομμύρια βινύλια παγκοσμίως. Τέτοια νούμερα έχουν να εμφανιστούν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, την εποχή δηλαδή της εμφάνισης και τελικά της κυριαρχίας του cd. Αυτό το άλλοτε κραταιό μέσο βρίσκεται πλέον, έστω και οριακά, κάτω από τις πωλήσεις των «απηρχαιομένων» βινυλίων. Τι αγοράζει όμως ο κόσμος σε δίσκους 33 στροφών; Τα αναμενόμενα, είναι η απάντηση: κλασικούς δίσκους του παρελθόντος, κυρίως από τον χώρο της σπουδαίας ροκ των ’60s και των ’70s, αλλά και πολλές από τις σημερινές επιτυχίες. Ετσι, δίπλα στα νέα άλμπουμ από διεθνείς σταρ όπως ο Εντ Σίραν και οι αδελφοί Γκάλαχερ, συναντούμε τους «ύμνους» των Led Zeppelin και των Pink Floyd, ενώ στην πρώτη θέση των φετινών πωλήσεων δεν βρίσκεται άλλο από το «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» των Beatles, 50 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του.
Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πώς οι δύο βασικές σύγχρονες τάσεις στη μουσική βιομηχανία είναι τόσο εκ διαμέτρου αντίθετες: από τη μια τα ογκώδη, δύσχρηστα και ακριβά βινύλια κι από την άλλη οι αστείρευτες, άυλες λίστες του Spotify. Είναι φανερό πως τα πρώτα αποτελούν και μόδα. Ενα είδος σχετικής πολυτέλειας, με το οποίο ωστόσο κάποιοι (νεότεροι) ανακαλύπτουν και αγαπούν την αληθινή μουσική. Από την άλλη λειτουργούν και σαν κίνητρο. Για πρώτη φορά ίσως τα τελευταία 25 χρόνια, ακόμα και οι καλλιτέχνες που εντάσσονται στο λεγόμενο mainstream έχουν έναν καλό λόγο να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα, δουλεμένα στις λεπτομέρειες άλμπουμ. Από αυτά που θα ακουστούν προσεκτικά και από τις δυο πλευρές τους.
Έντυπη

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Ελληνική γλώσσα: Η τελειότητα ενός άλυτου γρίφου

Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες)
Η Ελληνική και η Κινέζικη, είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος).
Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο. Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.
Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.
Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.
Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών.
Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λες, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της. Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιο φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.

Η σοφία

Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να ισχύει. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι” αυτό το λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.
Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».
Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι. Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).
Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για τη σκέψη.
Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» – ελαττώνει ως ανθρώπους – και μας φθίνει μέχρι και την υγεία μας. Και, βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει, πως το λέμε; Μα, φυσικά, «άφθονο».
Έχουμε τη λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έλθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι το φρούτο όταν είναι άγουρο ή σαπισμένο και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή, σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να το απολαύσουμε. Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά… Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις τη δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία!
Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε (σε αρχική φάση οι Θεοί) ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας ευχαριστείται, αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά). Άρα, για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και γιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με τη σωματική μας υγεία.
Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο.
Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που μόνο Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο. Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.
Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με τη σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.
«Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων. Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μπορείς να μιλάς σωστά σημαίνει ότι ήδη είσαι σε θέση να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.

Η μουσικότητα

Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία αφού προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.
Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος: «Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».
Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα: «Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα – μητέρα των εννοιών μας – μου απεκάλυπτε ένα άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».
Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής. Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.
«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ” εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες», όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α. Τζιροπούλου-Ευσταθίου.
Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να θαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες». Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας, του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ό,τι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως. Η Ελληνική γλώσσα επιβλήθηκε αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της. Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».