Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ο Κέβιν Σπέισι παραδέχεται πως είναι ομοφυλόφιλος

kevinspaceyyΤις σεξουαλικές του προτιμήσεις αποκάλυψε για πρώτη φορά δημοσίως ο διάσημος ηθοποιός Κέβιν Σπέισι. Αφορμή για την «εξομολόγησή» του αυτή αποτέλεσε η καταγγελία του ηθοποιού Αντονι Ραπ, σύμφωνα με την οποία, το 1986, όταν ο ίδιος ήταν 14 ετών είχε δεχτεί σεξουαλική επίθεση από τον Σπέισι σε πάρτι στο διαμέρισμά του.
Ο Αντονι Ραπ, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά «Star Trek: Discovery» πήρε την απόφαση να μιλήσει για πρώτη φορά δημοσίως για το θέμα αυτό, μετά τον σάλο που προκλήθηκε με την υπόθεση Γουαϊνστάιν.
Ο Σπέισι, με ανάρτησή του στο Twitter απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν θυμάται το περιστατικό, ωστόσο, ζήτησε συγγνώμη από τον Ραπ για την ανάρμοστη, όπως λέει, συμπεριφορά του. Στη συνέχεια, προβαίνει στην αποκάλυψη πως είχε δεσμούς με γυναίκες και με άντρες και πως πλέον επιλέγει να ζει ως ομοφυλόφιλος.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Σπέισι έχει ως εξής:
«Τρέφω πολύ μεγάλη εκτίμηση και θαυμασμό στον Άντονι Ραπ ως ηθοποιό. Είμαι εντελώς τρομοκρατημένος με αυτή την ιστορία. Ειλικρινά δεν θυμάμαι την συνάντηση, καθώς πρέπει να έχουν περάσει περίπου 30 χρόνια. Ωστόσο αν συμπεριφέρθηκα έτσι όπως περιέγραψε, ζητώ μία ειλικρινή συγνώμη για την απαράδεκτη- ανάρμοστη συμπεριφορά μου, η οποία ήταν αποτέλεσμα μέθης. Επίσης λυπάμαι για όλα αυτά τα συναισθήματα, που όπως ανέφερε κουβαλά όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η ιστορία μου δίνει κουράγιο για να μιλήσω και για άλλα πράγματα σχετικά με την ζωή μου.
Γνωρίζω πως έχουν ειπωθεί πολλές ιστορίες εκεί έξω για μένα, μερικές από τις οποίες έχουν «πυροδοτηθεί» από το γεγονός πως προστατεύω πολύ καλά την ιδιωτική μου ζωή. «Οπως γνωρίζουν οι πιο στενοί μου φίλοι, στην ζωή μου έχω πάει με άντρες και με γυναίκες. Εχω αγαπήσει και είχα ρομαντικές σχέσεις με άντρες στην ζωή μου και τώρα επέλεξα να ζω ως ομοφυλόφιλος άντρας. Θέλω να το αντιμετωπίσω αυτό ειλικρινά και ανοιχτά και αυτό ξεκινά με την εξέταση της ίδιας μου της συμπεριφοράς».

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Κυνηγώντας το αόρατο «Κρασνοντάρ»

s17_291017_krasnodarΣτα τέλη Μαΐου, το ρωσικό συμβατικό υποβρύχιο «Κρασνοντάρ» ταξίδεψε από τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο, από όπου βομβάρδισε με πυραύλους τύπου Κρουζ θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» και ο στόλος συνοδείας του εξαπέλυαν την πρώτη επιχείρηση εντοπισμού και παρακολούθησης ρωσικού υποβρυχίου, σε συνθήκες μάχης, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αξιοποιώντας σημαντικά ανθυποβρυχιακά μέσα.
Τις επόμενες εβδομάδες, το «Κρασνοντάρ» διέφυγε επανειλημμένως την αμερικανική προσοχή, κάνοντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να συνειδητοποιήσουν ότι οι ρωσικοί κομπασμοί για τη νέα γενιά «αθόρυβων» υποβρυχίων ντίζελ-ηλεκτρικού έχουν βάση, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal.
Σε ηχομονωτικό κλωβό
Το «Κρασνοντάρ» διαθέτει ηχοαπορροφητική επένδυση, που το καθιστά ουσιαστικά «αόρατο» στα ηχοβολιστικά συστήματα σόναρ. Το σύστημα προώθησής του είναι τοποθετημένο μέσα σε ηχομονωτικό κλωβό, ενώ οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες του επιτρέπουν να κινείται εντελώς αθόρυβα. «Η μείωση του ηχητικού αποτυπώματος του υποβρυχίου δυσχεραίνει τον εντοπισμό του. Δεν τον κάνει αδύνατο, αλλά μας δυσκολεύει σημαντικά», λέει ο πλοίαρχος Μπεν Νίκολσον, διοικητής της 22ης μοίρας αντιτορπιλικών του αεροπλανοφόρου «Τζορτζ Μπους». Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έχει αρχίσει, την ίδια ώρα, να παρακολουθεί ρωσικά, κινεζικά και ινδικά υποβρύχια.
Τα πυρηνικά υποβρύχια αποτελούν την αιχμή του δόρατος της αμερικανικής, γαλλικής και βρετανικής στρατηγικής δύναμης αποτροπής. Μικρότερα μη πυρηνικά υποβρύχια, όπως το «Κρασνοντάρ», οπλισμένα με συμβατικές τορπίλες και τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, παρουσιάζουν όμως σημαντικότερη απειλή για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Η ικανότητα του «Κρασνοντάρ» να κινείται αθόρυβα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κινητοποίησε τους Αμερικανούς και υποχρέωσε τους ναύτες του αεροπλανοφόρου να «ξεσκονίσουν» ξεχασμένα διδάγματα ανθυποβρυχιακής τακτικής από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Το «Κρασνοντάρ» σχεδιάσθηκε να επιχειρεί σε μικρή απόσταση από τις ακτές, «αόρατο» στους αντιπάλους του και ικανό να πλήξει στόχους 2.000 χιλιόμετρα μακριά. Τα χωρικά ύδατα της νότιας Κύπρου προσέφεραν στο ρωσικό υποβρύχιο άφθονες κρυψώνες. Ο εντοπισμός υποβρυχίου σε κατάδυση, το οποίο χρησιμοποιεί τις μπαταρίες του, είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Ειδικοί εκτιμούν ότι το «Κρασνοντάρ» πρέπει να θέτει σε λειτουργία τους κινητήρες ντίζελ του κάθε δύο ημέρες, για να επαναφορτίσει τις μπαταρίες. Τότε το υποβρύχιο είναι ευάλωτο.
Παρότι το «Κρασνοντάρ» δεν επρόκειτο να διακινδυνεύσει αντιπαράθεση με αεροπλανοφόρο, οι Αμερικανοί επιτελείς δεν μπορούσαν να ρισκάρουν. Τα υποβρύχια αναζητούν τρόπους να αποφύγουν τα σόναρ, εκμεταλλευόμενα τη μορφολογία του βυθού, τα υποβρύχια θαλάσσια ρεύματα και τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία και στην πυκνότητα των υδάτων. Από τη μεριά του, το αμερικανικό ναυτικό αναλύει –με τη βοήθεια υπολογιστών– τις ιδιαιτερότητες του βυθού, προβλέποντας την κατεύθυνση του ήχου. Χρησιμοποιώντας την πιο πρόσφατη επιβεβαιωμένη θέση του υποβρυχίου, η ομάδα σόναρ του «Τζορτζ Μπους» μπορεί να προχωρήσει σε εικασίες για τις πιθανότερες κρυψώνες του στόχου της.
Στις 18 Ιουνίου, μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι της συριακής αεροπορίας απείλησε υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ αντάρτες, οι οποίοι προήλαυναν προς τη Ράκα, την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους. Αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου «Τζορτζ Μπους» αναχαίτισαν το συριακό μαχητικό διαμηνύοντας στον χειριστή του να απομακρυνθεί από την περιοχή. Η άρνηση του Σύρου πιλότου να υπακούσει οδήγησε στην κατάρριψή του από τα αμερικανικά μαχητικά. Από την πλευρά της, η Μόσχα απείλησε με κατάρριψη αμερικανικά αεροσκάφη που θα επιχειρούσαν πάνω από τη δυτική Συρία.
Πέντε ημέρες αργότερα, το υποβρύχιο «Κρασνοντάρ» εξαπέλυε μία ακόμη συστοιχία πυραύλων τύπου Κρουζ, καταστρέφοντας αποθήκη πυρομαχικών του Ισλαμικού Κράτους. «Εκαναν επίδειξη δύναμης», λέει ο υποναύαρχος Κένεθ Ουάιτσελ, διοικητής του στολίσκου του αεροπλανοφόρου «Τζορτζ Μπους». Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο συνέχισε για τον επόμενο μήνα την αναζήτηση του ρωσικού υποβρυχίου. Στις αρχές Αυγούστου, το «Κρασνοντάρ» επέστρεφε στον ναύσταθμο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, με το ρωσικό επιτελείο να χαρακτηρίζει την αποστολή του επιτυχημένη. Η Μόσχα είχε αποδείξει ότι είναι ικανή να πραγματοποιεί ανενόχλητη βομβαρδισμούς στη Συρία χάρη στον διαρκώς ενισχυόμενο υποβρυχιακό της στόλο.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, στο μεταξύ, στο Πεντάγωνο η νέα γενιά πυρηνοκίνητων ρωσικών υποβρυχίων, όπως τα Γιασέν, ειδικά σχεδιασμένα για τη βύθιση αεροπλανοφόρων. Τα υποβρύχια κλάσης Γιασέν δεύτερης γενιάς, όπως το «Καζάν», που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο δοκιμαστικούς πλόες, είναι κατασκευασμένα από ατσάλι χαμηλού μαγνητισμού, σχεδόν αδύνατο να εντοπισθεί από πλοία επιφάνειας, ενώ είναι ικανά να καταδύονται πιο βαθιά από τα αμερικανικά.
Tο «Σεβεροντβίνσκ»
Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, οι οποίοι διοργάνωσαν ναυτική άσκηση στη Θάλασσα του Μπάρεντς στον Ατλαντικό, τα πολεμικά σκάφη της Συμμαχίας παρακολουθούνταν διαρκώς από ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Γιασέν, το «Σεβεροντβίνσκ».
Στις 17 Αυγούστου, αμερικανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-8, που είχε απογειωθεί από νορβηγική βάση, άρχισε να παρακολουθεί την πορεία του «Σεβεροντβίνσκ». Καναδικά αεροσκάφη, καθώς και γαλλικά ανθυποβρυχιακά αεροπλάνα, ανέλαβαν την αποστολή αυτή, από τις 26 Αυγούστου. Παρότι νατοϊκοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι ορισμένες από τις πτήσεις αυτές αφορούσαν τον εντοπισμό ρωσικού υποβρυχίου, το αεροπλανοφόρο «Μπους» είχε ήδη επιστρέψει σε ναύσταθμο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ.
Η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει προτείνει την αναβίωση της Διοίκησης Ατλαντικού, που καταργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και είχε ως αποστολή της τον έλεγχο και την προστασία των διαύλων ναυσιπλοΐας. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η στήριξη της Μόσχας στο καθεστώς Ασαντ προσφέρεται με αντάλλαγμα την πρόσβαση της Ρωσίας στο λιμάνι της Ταρτούς στις συριακές ακτές της Μεσογείου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ο ρωσικός ναύσταθμος της Ταρτούς επεκτείνεται για να φιλοξενήσει δεξαμενές επισκευής υποβρυχίων.

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Μια ώρα πίσω τα ρολόγια - Κατάργηση της θερινής ώρας εξετάζει η Κομισιόν

roloi--2Αύριο, Κυριακή ξεκινάει ο χειμώνας και στις 4 π.μ.τα ρολόγια γυρίζουν πίσω μία ώρα, στις 3 π.μ.
Πολλοί άνθρωποι ενοχλούνται από αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τώρα τα αιτήματα για την κατάργηση της θερινής ώρας.
Είναι ένα τελετουργικό που έρχεται από το παρελθόν: την άνοιξη, τα ρολόγια πηγαίνουν μπροστά μια ώρα, το φθινόπωρο γυρίζουν πίσω . Ωστόσο, η αλλαγή του χρόνου μπορεί να μη διατηρηθεί για πάντα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις αιτήσεις για την κατάργηση της θερινής ώρας .
Το θέμα προς το παρόν εξετάζεται, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της ΕΕ. Μόλις υπάρξει αποτέλεσμα, οι πολίτες θα ενημερωθούν.
Η θερινή ώρα, η οποία τελειώνει αύριο έχει αμφισβητηθεί από την εφαρμογή της. Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι τους λείπει ο ύπνος της μιας ώρας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ταμείου ασφάλισης υγείας του DAK, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών ζητούν να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας.
Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για πρώτη φορά στη Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αλλαγή καταργήθηκε. Μόνο το 1980 εισήχθη εκ νέου με στόχο την καλύτερη χρήση του φωτός της ημέρας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο.
Δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες στην αλλαγή της ώρας. Η Ρωσία, για παράδειγμα, δεν αλλάζει την ώρα το καλοκαίρι καθώς η χώρα έχει έντεκα διαφορετικές ζώνες ώρας. Από την άλλη πλευρά , η τεχνητά εισαγόμενη καλοκαιρινή περίοδος ήταν τόσο ελκυστική για την Τουρκία που πέρυσι αποφάσισε να διατηρήσει και τον χειμώνα τη θερινή ώρα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Διευρύνεται η κυριαρχία της Ναυτιλίας των Ελλήνων στα δεξαμενόπλοια

stolos23Την ταχύτερη μεγέθυνση διεθνώς καταγράφει το 2017 ο ήδη μεγαλύτερος στόλος στην υδρόγειο δεξαμενοπλοίων, ο ελληνικός. Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής για φέτος στοιχεία αγοραπωλησιών μεταχειρισμένων αλλά και παράδοσης νεότευκτων πλοίων μεταφοράς υγρού φορτίου, ο ελληνόκτητος στόλος αναπτύσσεται με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας εξαετίας. Ενισχύεται έτσι η ελληνική κυριαρχία στην παγκόσμια ναυτιλία με τουλάχιστον το ένα στα τέσσερα δεξαμενόπλοια που βρίσκονται εν υπηρεσία να είναι ελληνόκτητο (σε όρους χωρητικότητας). Πρόκειται ασφαλώς για τον μόνον κλάδο στον οποίο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί διεθνώς και μάλιστα με διαφορά.
Παράλληλα ο ελληνικός στόλος των τάνκερ εκσυγχρονίζεται και οι μέσοι όροι ηλικίας του βελτιώνονται σημαντικά κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η εκτιμώμενη αξία του ελληνικών συμφερόντων στόλου που απαρτίζεται συνολικά από 1.513 δεξαμενόπλοια ( 1.389 ενεργά και 124 υπό ναυπήγηση) ανέρχεται σύμφωνα με τους υπολογισμούς της VesselsValue στα 35,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που επεξεργάστηκε για την «Κ» η VesselsValue, ναυτιλιακός αποτιμητής που συμμετείχε και στο τελευταίο Asset Quality Review των ευρωπαϊκών τραπεζών , ο ελληνόκτητος στόλος δεξαμενοπλοίων έχει ήδη ενισχυθεί φέτος με 70 νεότευκτα και 62 μεταχειρισμένα πλοία ενώ αναμένεται να παραδοθούν εντός του 2017 άλλα 19. Εάν αφαιρεθούν τα 23 που πουλήθηκαν και άλλα 20 που δόθηκαν προς διάλυση, εκτιμάται πως η καθαρή αύξηση σε αριθμό πλοίων θα είναι φέτος της τάξης των 108 πλοίων. Και αυτά εάν δεν υπάρξουν άλλες αγορές μεταχειρισμένων αλλά και πωλήσεις. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός καθαρής αύξησης του στόλου από το 2011 και μάλιστα με διαφορά από το δεύτερο καλύτερο έτος, το 2013, οπότε και αυξήθηκε κατά 86 τάνκερ. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως οι παραλαβές νεότευκτων αποκτούν τον καρπό επενδυτικών αποφάσεων που έχουν συνήθως ληφθεί προ δυο περίπου ετών. Ακόμα και έτσι πάντως τα στατιστικά αυτά δεδομένα αντικατοπτρίζουν ένα κύμα επενδύσεων που βασίζεται στην πεποίθηση πως οι αξίες των πλοίων έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα και η ναυλαγορά θα συνεχίσει την ανάκαμψη της, αναφέρουν οι ειδικοί.
Ο ελληνόκτητος στόλος  εν γένει, φορτηγά και δεξαμενόπλοια, στις αρχές του 2017 παρέμενε  κυρίαρχος σε διεθνές επίπεδο. Απαρτιζόταν σύμφωνα με τις βάσεις δεδομένων της IHS Maritime & Trade/World Shipping Encyclopaedia, τον Ιανουάριο από 4.585 πλοία (πλοία άνω των 1.000 gt), χωρητικότητας 342,75 εκατομμυρίων τόνων deadweight, αντιπροσωπεύοντας το 19,19% του παγκόσμιου στόλου σε deadweight και το 48,29% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, ο ελληνόκτητος στόλος έλεγχε το 27,76% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων σε όρους χωρητικότητας , το 21,53% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών πλοίων ξηρών χύδην φορτίων και το 15,94% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς χημικών και παράγωγων προϊόντων πετρελαίου. Αλλά η αλματώδης ανάπτυξη που σημειώνεται το 2017  αυξάνει περεταίρω τα ελληνικά αυτά μεγέθη

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Μαζικά μεταναστεύουν σε Κύπρο και Βουλγαρία οι ελληνικές εταιρείες

s2a_2210cyprus-epixeirΜαζική είναι η φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία και την Κύπρο, οι οποίες, σε αντίθεση με την Ελλάδα, καταφέρνουν τα τελευταία χρόνια να προσελκύουν επενδύσεις αντί να τις διώχνουν. Οι δύο χώρες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά αυτό που είναι κοινό και στις δύο περιπτώσεις είναι το θετικό επενδυτικό περιβάλλον, που ευνοεί την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές και χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις και την αναγκαία πολιτική συναίνεση για την έξοδο από το μνημόνιο, στην περίπτωση της Κύπρου, κατέστησαν τη χώρα πόλο έλξης για περίπου 5.200 επιχειρήσεις την τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην Κύπρο οι εγγραφές ελληνικών επιχειρήσεων ήταν αυξημένες κατά 77% στα τέλη του 2016 σε σύγκριση με το 2015, ενώ αυξητική είναι η τάση και το τρέχον έτος.
Η Βουλγαρία, από την πλευρά της, αξιοποιεί την παρουσία διεθνών τραπεζικών ομίλων και το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων στην Ευρώπη, επιτυγχάνοντας να εξασφαλίσει φθηνό χρήμα για τις επιχειρήσεις της που δανειοδοτούνται με χαμηλότερα –περίπου κατά 3%– επιτόκια σε σχέση με τις ελληνικές. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις που εισρέουν στη χώρα συντηρούν την ανάπτυξή της, καθώς η Βουλγαρία καθίσταται πόλος έλξης για 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις. Σταθερά άλλωστε τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος στην κατάταξή της σε σχέση με τον δείκτη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, ανεβαίνοντας θέση –βρίσκεται στην 39η– για 6η συνεχή χρονιά το 2017, σε σχέση με την 87η θέση στην οποία υποχώρησε η Ελλάδα.
Φθηνός ο δανεισμός για τις επιχειρήσεις στις γειτονικές χώρες
Φθηνότερη και κυρίως ευκολότερη είναι η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία. Παρά το μικρό μέγεθος της οικονομίας της γειτονικής χώρας και ως εκ τούτου και του μεγέθους των τοπικών επιχειρήσεων, τα βασικά επιτόκια χορηγήσεων είναι κατά 2 ή ακόμη και 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με αυτά με τα οποία δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις στη χώρα μας.
Η βασική αιτία είναι ο ισχυρός ανταγωνισμός που υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας με την παρουσία μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, όπως η Unicredito, η OTP Bank κ.ά., οι οποίες αντλώντας ρευστότητα με πολύ χαμηλό κόστος, μπορούν να χρηματοδοτούν με φθηνό χρήμα τις τοπικές επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό δημιουργεί άλλο ένα συγκριτικό μειονέκτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες με εξαίρεση τις μεγάλες και υγιείς με εξαγωγικό προσανατολισμό που καταφεύγουν σε ομολογιακές εκδόσεις για να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους, δανείζονται στην Ελλάδα με επιτόκια άνω του 5%. Τα επιτόκια για τις μεσαίες επιχειρήσεις (δηλαδή με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ) που είναι και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα μας διαμορφώνονται στο 5%-6%, ενώ στο 7% - 8% διαμορφώνεται το μέσο επιτόκιο δανεισμού για τις μικρότερες –υγιείς πάντα επιχειρήσεις– όταν στη γειτονική χώρα το μέσο κόστος δανεισμού για τις μεγάλες επιχειρήσεις δεν ξεπερνά το 3% και για τις μεσαίες το 5%. Το υψηλό κόστος δανεισμού, που συνοδεύεται με τα υψηλά έξοδα που επιβαρύνουν τη λειτουργία μιας επιχείρησης στη χώρα μας λόγω των capital controls, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας και την υψηλή φορολογική επιβάρυνση, έρχονται ουσιαστικά να ισοπεδώσουν την επιχειρηματική προσπάθεια.
Στον αντίποδα είναι η Βουλγαρία, η οποία εκτός από το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, καταφέρνει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των χαμηλών επιτοκίων στην Ευρώπη, προσφέροντας φθηνό χρήμα. Ετσι ο τραπεζικός τομέας της γειτονικής χώρας, στηριζόμενος στην άνοδο των καταθέσεων, που αυξάνονται λόγω της μεγέθυνσης της οικονομίας και των ξένων επενδύσεων που εισρέουν στη χώρα, είναι βασικός τροφοδότης της ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η πιστωτική επέκταση τρέχει με ρυθμό 3,8% το 2017, ενώ σε θετικό έδαφος είναι οι εισροές λόγω των ξένων άμεσων επενδύσεων που αυξήθηκαν το 2017 με ρυθμό 1%, 1,1% το 2016 και 5,1% το 2015.
Η Κύπρος που συνεχίζει να υφίσταται τις επιπτώσεις της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, που οδήγησε σε εκτίναξη των κόκκινων δανείων, εμφανίζει αρνητική πιστωτική επέκταση, καταγράφει ωστόσο υψηλές άμεσες ξένες επενδύσεις, που φθάνουν το 13,4% του ΑΕΠ της χώρας, αντισταθμίζοντας την έλλειψη τραπεζικής ρευστότητας. Στηριζόμενη στην πολιτική σταθερότητα η χώρα προχώρησε στην πλήρη άρση των capital controls δύο ακριβώς χρόνια μετά την επιβολή τους και η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα αποκαθίσταται με τις καταθέσεις να αυξάνονται με ρυθμό 2,6% το 2017 (4,7% το 2016). Η ανάπτυξη υποστηρίζεται σταθερά από το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον και η χώρα επανακάμπτει, μετά τη βουτιά του 2013, σε θετικούς ρυθμούς, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,4%, έναντι 1,5% που πιθανολογείται για την Ελλάδα. Αντίστοιχος και συγκεκριμένα στο 3,7% είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της βουλγαρικής οικονομίας, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος στην κατάταξή της σε σχέση με τον δείκτη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, ανεβαίνοντας θέση –βρίσκεται στην 39η– για 6η συνεχή χρονιά το 2017, σε σχέση με την 87η θέση, στην οποία υποχώρησε η Ελλάδα.
77% νέες εγγραφές εταιρειών σε Λευκωσία, 30% σε Σόφια
Μαζικά μεταναστεύουν στις γειτονικές χώρες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, για να αποφύγουν την υπερφορολόγηση και τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην Κύπρο οι εγγραφές ελληνικών επιχειρήσεων ήταν αυξημένες κατά 77% στα τέλη του 2016 σε σύγκριση με το 2015, ενώ σύμβουλοι ελεγκτικών οίκων αναφέρουν ότι η τάση είναι αυξητική και για το τρέχον έτος. Συγκεκριμένα, από τις 1.012 εγγραφές το 2015 έφθασαν τις 1.799 στα τέλη του 2016. Μάλιστα, από το 2012 μέχρι και τις 31/12/2016 έχουν εγγραφεί 5.200 επιχειρήσεις.
Στη γειτονική Βουλγαρία, σύμφωνα με μεγάλα γραφεία φοροτεχνικών που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, καταγράφεται το πρώτο εξάμηνο του έτους αύξηση 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Δηλαδή, έχουν μεταναστεύσει στη Βουλγαρία 30% περισσότερες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Και στις δύο χώρες τόσο οι φορολογικοί συντελεστές όσο και οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν τεράστιες διαφορές συγκριτικά με τους υπερβολικούς συντελεστές που ισχύουν σήμερα στη Ελλάδα. Μάλιστα, όπως αναφέρει ελεύθερος επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία, εάν δεν μετέφερε την έδρα, θα είχε οδηγηθεί όχι μόνο σε «λουκέτο», αλλά και στη δημιουργία υψηλών χρεών, καθώς θα αδυνατούσε να πληρώσει τους προμηθευτές του και τις τράπεζες. Ο ίδιος, πάντως, αναφέρει ότι δυσκολεύεται να συνεργαστεί με ελληνικές επιχειρήσεις και αυτό καθώς οι τελευταίες δέχονται απειλές, όπως υποστήριζε, στην περίπτωση που δεχθούν βουλγαρικά τιμολόγια. Δηλαδή, οι ελεγκτές επισημαίνουν «με τρόπο» ότι πιθανόν τα τιμολόγια να μην γίνουν αποδεκτά και να μην εκπέσει η δαπάνη που πραγματοποίησαν.
Προς το παρόν, πάντως, οι κινήσεις των ελεγκτικών αρχών είναι αποσπασματικές, καθώς ακόμα, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση ανταλλαγής πληροφοριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φορολογική διοίκηση επιθυμεί την επικαιροποίηση της σύμβασης ώστε να προσαρμοστεί στα δεδομένα του ΟΟΣΑ, προκειμένου να αποτραπούν τα φαινόμενα κατάχρησης. Οι έλεγχοι αυτήν τη στιγμή γίνονται κατά κύριο λόγο στα τελωνεία, ενώ το τελευταίο διάστημα ελέγχονται τα αυτοκίνητα που έχουν αλλάξει πινακίδες. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί 500 οχήματα τα οποία το δεύτερο εξάμηνο του 2016 απέκτησαν βουλγαρικές πινακίδες. Οι αρχικοί έλεγχοι δείχνουν ότι η απόκτηση βουλγαρικών πινακίδων έγινε μόνο και μόνο για να γλιτώσουν οι ιδιοκτήτες τους τα υψηλά τέλη και τα τεκμήρια διαβίωσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία περί τις 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις. Βέβαια, η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου ανέφερε πριν από 15 ημέρες ότι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες είναι καθαρά εικονικές. Είναι εταιρείες-σφραγίδες, οι οποίες διαθέτουν μόνον ΑΦΜ. Ούτε καν εταιρείες που έχουν μεταφέρει ένα μέρος της δραστηριότητας αλλού και ένα μέρος κράτησαν στην Ελλάδα. Είναι εταιρείες χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία πραγματική δραστηριότητα. Πάντως, η υψηλή φορολόγηση, από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι ο λόγος που οι εταιρείες μεταφέρουν τις δραστηριότητες ακόμα και εικονικά. Και δυστυχώς είναι αυτό που δεν φαίνεται να μπορεί να κατανοήσει το οικονομικό επιτελείο. Σε κάθε περίπτωση, η φοροδιαφυγή πρέπει να παταχθεί, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα των υψηλών φορολογικών συντελεστών. Στην Κύπρο ο φόρος στα κέρδη ανέρχεται στο 12,5%, ενώ δεν υπάρχει φόρος στη διανομή μερίσματος. Ωστόσο, τα διανεμόμενα κέρδη, όταν δηλωθούν στη φορολογική κατοικία του φυσικού προσώπου και ειδικότερα στην Ελλάδα, φορολογούνται ως προς τον φόρο μερίσματος με 2,5%. Στη Βουλγαρία ο φορολογικός συντελεστής είναι ακόμα χαμηλότερος και ανέρχεται στο 10%.

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Ρόδος: Τέλος οι πολιτικοί γάμοι στον Άγιο Παύλο λόγω του... γαμήλιου στοματικού σεξ

Δηλώσεις του Μητροπολίτη Ρόδου στην ΕΡΤ Ρόδου 

Ρόδος: Τέλος οι πολιτικοί γάμοι στον Άγιο Παύλο λόγω του... γαμήλιου στοματικού σεξΑυτή η φωτογραφία του ζευγαριού Βρετανών με το «γαμήλιο ερωτικό τους παιχνίδι» προκάλεσε την αντίδραση του Μητροπολίτη Ρόδου, καθώς το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Παύλου στη Λίνδο 

Πριν λίγες ημέρες, ακολουθώντας το παράδειγμα ζευγαριού Ολλανδών, ένα ζευγάρι Βρετανών είχε δημοσιοποιήσει φωτογραφία στο facebook, στην οποία απεικονιζόταν το... γαμήλιο στοματικό σεξ τους σε ελληνικό νησί, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιο είναι αυτό το νησί που είχαν επιλέξει για το γάμο τους. 

Σήμερα αποκαλύπτεται ότι είναι η Ρόδος και συγκεκριμένα η περιοχή πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Παύλου στη Λίνδο, όπου νωρίτερα είχαν τελέσει πολιτικό γάμο. 

Η φωτογραφία με τους δύο νέους να ερωτοτροπούν με φόντο το μοναστήρι προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, ο οποίος έδωσε εντολή να σταματήσουν οι πολιτικοί γάμοι στο μοναστήρι. «Δεν μπορεί στο όνομα του κέρδους, να επιτρέπουμε τη βεβήλωση του μοναστηριού» δήλωσε στην ΕΡΤ Ρόδου ο Μητροπολίτης, προσθέτοντας ότι ειδυλλιακά μέρη για γάμους έχει και άλλα η Λίνδος. 

Ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι η ιστορία με τους πολιτικούς γάμους στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου ήταν απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, ωστόσο το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο. «Από τον επόμενο χρόνο θα σταματήσουν να τελούνται εκεί πολιτικοί γάμοι» είπε, ενώ αναρωτήθηκε «γιατί θέλουν φόντο μια εκκλησία, αφού δεν κάνουν θρησκευτικό γάμο;». 

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Αμφισβητείται η τέλεια ακουστική της Επιδαύρου

Μετρήσεις έγιναν τόσο στην Επίδαυρο όσο και στο Ηρώδειο (φωτ.) και στο θέατρο του Αργους. Η ακουστική των αρχαίων θεάτρων δεν είναι τόσο καλή όσο πιστεύαμε.



Εθεωρείτο ένας θρύλος της ακουστικής, αλλά, όπως επισημαίνουν τώρα ερευνητές, η ακουστική του θεάτρου της Επιδαύρου δεν είναι όσο εκπληκτική πιστεύαμε ότι είναι. Το θέατρο, το οποίο χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., μπορεί να φιλοξενήσει 14 χιλιάδες θεατές και ήταν πάντα θαυμαστό για την ακουστική του. Μάλιστα, έλεγαν ότι οι θεατές μπορούν να ακούσουν μια καρφίτσα να πέφτει ή ένα σπίρτο να ανάβει από οποιαδήποτε θέση μέσα στο θέατρο. Ακόμη και ο Βρετανός αρχαιολόγος σερ Μόρτιμερ Γουίλερ μιλούσε ενθουσιωδώς για το θέατρο λέγοντας σε μια ραδιοφωνική εκπομπή του 1958 «ότι ακόμη και ένας ψίθυρος μπορεί να ακουστεί από ένα θεατή που κάθεται μακριά και έχει αγοράσει το πιο φτηνό εισιτήριο».
Ωστόσο, νέες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η καλή ακουστική του θεάτρου δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν ελληνικό μύθο. Σύμφωνα με τον Κόνσταντ Χακ, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν, ο οποίος και συνυπογράφει την επιστημονική μελέτη, η έρευνα γεννήθηκε από τη δική του εμπειρία όταν πήγε στο θέατρο της Επιδαύρου και δεν μπορούσε να παρακολουθήσει καλά τους διαλόγους. «Ημουνα πολύ περίεργος να μάθω τι συνέβαινε», δηλώνει σήμερα.
Σε μια σειρά από μελέτες, ο Χακ και οι συνεργάτες του περιγράφουν με πειράματα πώς κατάφεραν να ανακαλύψουν το μυστικό της ακουστικής της Επιδαύρου κάνοντας παράλληλες μετρήσεις στο θέατρο του Αργους όπως εξάλλου και στο Ηρώδειο. Χρησιμοποίησαν είκοσι μικρόφωνα τα οποία τοποθέτησαν σε δώδεκα διαφορετικά σημεία του θεάτρου της Επιδαύρου μαζί με δύο μεγάφωνα. Το ένα από αυτά τοποθετήθηκε στο κέντρο της σκηνής και το άλλο στα πλάγια. Και τα δύο μεγάφωνα λειτουργούσαν, με μια μικρή καθυστέρηση αναμεταξύ τους, αναπαράγοντας έναν ήχο που κυμαινόταν από τη χαμηλή μέχρι την υψηλή συχνότητα. Τα μεγάφωνα λάμβαναν πέντε διαφορετικούς προσανατολισμούς. Συνολικά οι ερευνητές έκαναν 2.400 μαγνητοφωνήσεις. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα προκειμένου να υπολογίσουν τη δύναμη του ήχου από διαφορετικά μέρη του θεάτρου.
Επίσης έκαναν εργαστηριακές μαγνητοφωνήσεις κάποιων ήχων όπως αυτού που κάνει ένα νόμισμα που πέφτει, ένα χαρτί που σκίζεται και ένα άτομο που ψιθυρίζει, και τα έπαιξαν στους συμμετέχοντες στο πείραμα οι οποίοι προσάρμοσαν την ισχύ του ήχου έτσι ώστε να μπορούν να τα ακούν πάνω από τους γενικευμένους ήχους. Αν και ο ήχος του νομίσματος που έπεφτε και τους χαρτιού που σκιζόταν μπορούσε με ευκολία να ακουστεί σε ολόκληρο το θέατρο, μπορούσαν να αναγνωρίσουν αυτούς τους δύο ήχους ως ξεχωριστούς μόνον όσοι κάθονταν μέχρι τη μέση του θεάτρου. Οσον αφορά το σπίρτο που άναβε τα πράγματα ήταν χειρότερα, ενώ τον ψίθυρο μπόρεσαν να τον αναγνωρίσουν μόνον αυτοί που κάθονταν στις πρώτες σειρές του θεάτρου. Μια άλλη έρευνα που έγινε με τα μεγάφωνα έδειξε ότι τα λόγια των ηθοποιών ήταν κατανοητά μόνον εφόσον αυτοί μιλούσαν δυνατά.
Ο δρ Μπρούνο Φαζέντα του Κέντρου Ακουστικής Ερευνας του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ καλωσόρισε την έρευνα λέγοντας ότι αποδεικνύει ένα μύθο, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη δική του εμπειρία στην Επίδαυρο.
Ο Φαζέντα πιστεύει ότι ο θαυμασμός για την ακουστική της Επιδαύρου προέρχεται από την επικρατούσα πίστη πως οι πρόγονοί μας είχαν γνώσεις που μετέπειτα χάθηκαν.
Ο Αρμαν ντ’ Ανγκούρ, αναπληρωτής καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τονίζει ότι οι έρευνες μπορεί να αποδεικνύουν πώς είναι τα πράγματα σήμερα, αλλά δεν ρίχνουν απαραιτήτως φως και στο παρελθόν.
«Η έρευνα στηρίζεται σε ένα θέατρο το οποίο έχει αλλάξει πολύ στο πέρασμα των αιώνων. Παρότι η έρευνα μοιάζει πολύ ακριβής και μαθηματική, στο τέλος δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι τα πράγματα όπως είναι σήμερα ήταν και παλιά», προσθέτοντας ότι οι αρχαίοι Ελληνες μπορεί να βελτίωναν την ακουστική του θεάτρου τοποθετώντας κενά δοχεία σε κάποια σημεία.

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Με το δισάκι στον ώμο οι Ελληνες μετά το 2010

s28_ellines_metanastes_1510Μιλήστε ελεύθερα ελληνικά στους δρόμους της Μελβούρνης, είναι πολύ πιθανό να συνεννοηθείτε στη μητρική σας γλώσσα. Η τρίτη σε πληθυσμό «ελληνική πόλη» ενισχύει τη φήμη της έπειτα από την επανεγκατάσταση στην Αυστραλία 80.000 Ελλήνων, μέλη οικογενειών οι οποίες προηγουμένως είχαν παλιννοστήσει στην Ελλάδα... Η πλειονότητά τους, το 54%, ζει ήδη στη Μελβούρνη. «Από το 2009 έφθασαν στην Αυστραλία παιδιά και εγγόνια Ελλήνων που διέθεταν αυστραλιανή υπηκοότητα, αλλά μετά το 1975 είχαν παλιννοστήσει στην Ελλάδα», εξηγεί στην «Κ» ο Αναστάσιος Τάμης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Notre Dame και διευθυντής στο Australian Institute of Hellenic Research, που παρουσιάζει σήμερα τα δεδομένα για το σύγχρονο μεταναστευτικό κύμα στην Αυστραλία στο συνέδριο «Νέα Ελληνική Μετανάστευση» του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου-Βραδεμβούργου στο Freie Universität.
«Στο διάστημα 1980-2008 συνολικά 135.000 Ελληνες, πολιτογραφημένοι Αυστραλιανοί πολίτες παλιννόστησαν στην Ελλάδα». Οι κοινωνικοί επιστήμονες απέκλειαν το ενδεχόμενο να επανέλθουν στην Αυστραλία. «Ισχυριζόμουν τότε ότι αυτό θα συνέβαινε μόνον αν αναφλεγούν τα Βαλκάνια», θυμάται σήμερα. Η κατάρρευση, όμως, της ελληνικής οικονομίας ανάγκασε τους απογόνους όσων είχαν μεταναστεύσει στη μακρινή χώρα με τη διακρατική συμφωνία του 1952, να επαναγκατασταθούν στην κραταιά Αυστραλία. Η χώρα, βέβαια, λειτούργησε ως πόλος έλξης και για χιλιάδες άλλους Ελληνες. Πάνω από 18.000 επιστήμονες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες ελληνικής υπηκοότητας μετακινήθηκαν στην Αυστραλία, οι 12.000 ρίζωσαν.
Ανέτοιμες δομές
Σοκ με το «πισωγύρισμα» της Ιστορίας δεν έπαθαν μόνον οι θεωρητικοί της μετανάστευσης, αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. «Οι νεοαφικνούμενοι αναζητούσαν εργασία, στέγη και κοινωνική πρόνοια, αλλά οι δομές της ομογένειας ήταν απροετοίμαστες, μέχρι το 2013 επικρατούσαν αγωνία και πανικός». Εμπόδια προκαλούσε η απουσία διακρατικής συμφωνίας σε θέματα αναγνώρισης επαγγελμάτων και πτυχίων. Ακόμα και η περιβόητη working holiday visa, που προώθησαν οι ελληνικές κοινότητες το 2011, κυρώθηκε από ελληνικής πλευράς το 2014, ενώ η απαιτούμενη υπογραφή από το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών ήλθε τον περασμένο Ιούνιο. Τα παραπάνω κενά προκάλεσαν την επανεμφάνιση των μεταναστευτικών πρακτόρων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μερίδιο, όμως, ευθύνης ο κ. Τάμης αποδίδει και στους ίδιους τους μετανάστες. «Εχοντας γαλουχηθεί σε μια επί 30ετία ευημερούσα Ελλάδα, δεν ήταν προετοιμασμένοι για τις δυσκολίες». Θετικό, βέβαια, είναι το τελικό πρόσημο για την ελληνική κοινότητα των 550.000 ψυχών στην Αυστραλία. «Η εισροή χαρισματικού ανθρώπινου κεφαλαίου τόνωσε την ψυχολογία της κοινότητας, ενίσχυσε τη διαπραγματευτική της δύναμη και επιμήκυνε το “προσδόκιμό” της σε βάθος τουλάχιστον άλλων δύο γενεών, μέχρι και το 2060».
Η κρίση εξώθησε, βέβαια, μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις γεωγραφικά και πολιτικά εγγύτερες χώρες της Ε.Ε. «Μεγάλο μέρος εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ολλανδία», εξηγεί στην «Κ» ο δρ Μανώλης Πρατσινάκης, ερευνητής στο Κέντρο Νοτιοανατολικών Σπουδών στην Οξφόρδη, «υπολογίζουμε ότι από το 2010 μετανάστευσαν 90.000-120.000 άτομα στη Γερμανία, 40.000-50.000 στη Μ. Βρετανία και 7.000-9.000 στην Ολλανδία».
Ο Ελληνας ερευνητής άντλησε τα στοιχεία από τα δημοτολόγια, που είναι υποχρεωτικά στη Γερμανία και την Ολλανδία. «Στη Μ. Βρετανία στηρίχθηκα στις αιτήσεις για το National Insurance Number, που αντιστοιχούν μόνον σε εργαζομένους και όχι σε προστατευόμενα μέλη και φοιτητές, άρα ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος», διευκρινίζει, «δεδομένης της ελεύθερης κινητικότητας εντός Ε.Ε., τα παραπάνω νούμερα δεν συνεπάγονται αντίστοιχη αύξηση του ελληνικού πληθυσμού στις χώρες αυτές».
Η μετανάστευση συνεπάγεται οικονομική αποκατάσταση, αλλά και απομάκρυνση από τους οικείους. «Η καλύτερη ποιότητα ζωής δεν αντισταθμίζει την έντονη μοναξιά που βιώνουν οι μετανάστες», επισημαίνει από το Βερολίνο στην «Κ» η ψυχολόγος Ευτυχία Παπαγιάννη, που, μαζί με τους καθηγητές του ΑΠΘ Ανθή Αργυρούδη και Αντώνη Γαρδικιώτη, πήρε προσωπικές συνεντεύξεις από ζευγάρια που μετανάστευσαν μαζί και από άλλους που «χωρίστηκαν» λόγω μετανάστευσης.
Δοκιμασία για τα ζευγάρια
«Η διαδεδομένη χρήση του Διαδικτύου δημιουργεί μια ψευδαίσθηση εγγύτητας, αλλά τελικά η διά ζώσης επικοινωνία είναι αναντικατάστατη». Τα ζευγάρια που είναι χώρια βιώνουν συναισθηματική μοναξιά, αλλά και όσα μετανάστευσαν μαζί δοκιμάζονται... «Αντιμετωπίζουν κοινωνική μοναξιά, γιατί έχουν απομακρυνθεί από το δίκτυο συγγενών και φίλων», περιγράφει η κ. Παπαγιάννη, «θέλουν να αποφύγουν τις συγκρούσεις μεταξύ τους και τελικά κλείνεται ο καθένας στον εαυτό του, ενώ επιλέγουν μοναχικές ασχολίες στον ελεύθερο χρόνο τους». Αξιομνημόνευτο ότι οι άνδρες εστιάζουν στη σχέση, ενώ οι γυναίκες στην καριέρα τους, σε μια υπερπροσπάθεια να αποδείξουν την αξία τους. «Πολλοί ομολογούν ότι θέλουν να παλιννοστήσουν, αλλά η κατάσταση στην Ελλάδα τούς δένει τα χέρια»...

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Κόκκινος συναγερμός στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

tourkiaerdoganΚόκκινος συναγερμός σήμανε το βράδυ της Κυριακής στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η  Ουάσιγκτον λαμβάνει μια απόφαση η οποία προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στο πολιτικό και οικονομικό προσκήνιο της Τουρκίας.
Το βράδυ της Κυριακής, με ανακοινωθέν της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Τουρκία, η αμερικανική πλευρά διέκοψε την παροχή τουριστικών θεωρήσεων σε πολίτες της Τουρκίας που έχουν ως μόνιμη κατοικία την γειτονική χώρα.
«Οι εξελίξεις της τελευταίας περιόδου υποχρέωσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναθεωρήσει τις υποσχέσεις της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας σχετικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού της Αντιπροσωπείας των ΗΠΑ», τονίζει η αμερικανική πλευρά στο σχετικό ανακοινωθέν της. Στη συνέχεια, η Ουάσιγκτον τονίζει τα εξής: «Κατά την διάρκεια της διαδικασίας της αναθεώρησης, με σκοπό την μείωση του αριθμού των επισκεπτών στην πρεσβεία και στα προξενεία μας, από τώρα και στο εξής, αναστέλλονται όλες οι υπηρεσίες στις διπλωματικές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ για λήψη βίζας η οποία δεν εμπίπτει στην κατηγορία των μεταναστών».
Η νέα απόφαση αναστατώνει την τουρκική πλευρά, η οποία σπεύδει να συσχετίσει την νέα εξέλιξη με τις νέες κινήσεις της Τουρκίας στην Συρία και στο Κουρδικό Ζήτημα σε στενή συνεργασία με το Ιράν και την Ρωσία.
Τούρκοι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας, πρωτόγνωρο μέτρο, το οποίο επιβάλλει η αμερικανική πλευρά στην Τουρκία. «Ακόμη και στην περίοδο της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο οι εξελίξεις δεν είχαν φτάσει σε τόσο κρίσιμο σημείο», προσθέτουν οι Τούρκοι αναλυτές, οι οποίες εκφράζουν μεγάλο προβληματισμό για τον αντίκτυπο της νέας εξέλιξης, στο διπλωματικό πεδίο και στην τουρκική οικονομία.
Οι λόγοι που κρύβονται πίσω από τη νέα εξέλιξη
Ποιοι παράγοντες κρύβονται πίσω από την νέα κίνηση της τουρκικής πλευράς; Καλά ενημερωμένες πηγές, απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα, εστιάζουν στις τελευταίες εξελίξεις που αφήνουν την σκιά τους στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ολοκληρώθηκε ένα έτος από την φυλάκιση ενός Αμερικανού θρησκευτικού λειτουργού, ο οποίος υπηρετούσε στην Τουρκία για πάνω από μια εικοσαετία. Πριν από λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε στο σημείο να προτείνει στις ΗΠΑ την ανταλλαγή του εν λόγω κρατούμενου με τον Φετουλλάχ Γκιουλέν. 
Λίγο μετά, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός τουρκικής καταγωγής εργαζόμενου του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που θορύβησε την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το συγκεκριμένο άτομο διαδραμάτισε συγκεκριμένο ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα και διατηρεί σχέσεις με το Κίνημα Γκιουλέν. Την ίδια στιγμή ο φιλοκυβερνητικός τύπος της Τουρκίας ζητά την φυλάκιση και άλλων υπαλλήλων των αμερικανικών αντιπροσωπειών.
Λίγους μήνες νωρίτερα, οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει ένα ακόμη στέλεχος αμερικανικού προξενείου, αυτή την φορά των Αδάνων, με την κατηγορία ότι είναι μέλος του ΡΚΚ.
Κατά την ίδια περίοδο, η Τουρκία προσέγγισε την Ρωσία και το Ιράν με αποτέλεσμα την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής για την Συρία και το Κουρδικό Ζήτημα. Επίσης, στην Τουρκία ξεκίνησε δημόσια συζήτηση για τον μελλοντικό ρόλο της νατοϊκής βάσης του Ίντσιρλικ.
Mέσα στα εν λόγω πλαίσια έντασης ο απερχόμενος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία σε συνέντευξη τύπου την οποία παραχώρησε πρόσφατα απέκλισε δημοσιογράφους του φιλοκυβερνητικού τύπου και εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Άγκυρας. Στον υπόβαθρο αυτών των δηλώσεων βρισκόντουσαν εξελίξεις όπως ο αντίκτυπος της αγοράς ρωσικού πυραυλικού συστήματος από την Τουρκία και η δημοσίευση στον τουρκικό τύπο ονόματα περιοχών στην Συρία όπου βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις.
Ο περιφερειακός αντίκτυπος και οι εξελίξεις που ακολουθούν
Τις πρώτες ώρες της νέας εβδομάδας, η τουρκική πλευρά ετοιμαζόταν να απαντήσει στο νέο βήμα των ΗΠΑ με τα δικά της αντίποινα. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν την τουρκική πλευρά να επιχειρεί να διαπιστώσει αν το νέο μέτρο θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας ή όχι.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το νέο μέτρο ήρθε για να μείνει στο προσκήνιο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, τότε η τουρκική πλευρά θα εστιάσει την προσοχή της σε μια σειρά μέτρων. Πρώτα από όλα, ενδέχεται ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αμερική να κληθεί στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις. Παράλληλα, αναμένονται νέες πρωτοβουλίες που αφορούν την μελλοντική παρουσία των αμερικανικών συμφερόντων στην Τουρκία.
Τούρκοι και Αμερικάνοι αναλυτές θεωρούν ως «κρίσιμες» τις νέες εξελίξεις και αναφέρονται στον περιφερειακό αντίκτυπο τους. Τουρκικές πηγές σημειώνουν ότι οι νέες εξελίξεις αφορούν εκτός από τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, το μέλλον της ευρύτερης περιοχής, αλλά και μια σειρά ζητημάτων όπως η κρίση στην Συρία και στο Ιράκ, το Κυπριακό, το Αιγαίο κ.ο.κ. 

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Η Κοζάνη πρωτοπορεί στη διαχείριση οικιακών οργανικών αποβλήτων

Η Κοζάνη πρωτοπορεί στη διαχείριση οικιακών οργανικών αποβλήτωνΜετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή και τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ο Δήμος Κοζάνης και η ΔΙΑΔΥΜΑ επεκτείνουν το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων σε ακόμη 250 νοικοκυριά νοικοκυριών ή/και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι τις 31/12/2018.

Το πρόγραμμα αφορά την επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης των 4 υλικών συσκευασίας (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί) και την εγκατάσταση καφέ κάδου για την διαλογή στην πηγή των οικιακών βιοαποβλήτων.

Μέχρι σήμερα έχουν κομποστοποιηθεί περισσότεροι από 13 τόνοι χωριστά συλλεχθέντων βιοαποβλήτων ενώ έχουν παραχθεί περίπου 2 τόνοι κόμποστ.

Στόχος είναι το δίκτυο συλλογής βιοαποβλήτων να επεκταθεί σε όλη την πόλη.

«Με την πεποίθηση ότι οι δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων είναι το μεγαλύτερο κληροδότημα στις επόμενες γενιές, ο Δήμος Κοζάνης πρωτοστατεί και στοχεύει να αποτελέσει το καλύτερο παράδειγμα Δήμου σε πανελλαδικό επίπεδο» δήλωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Πρόστιμα σε δήμους και πολίτες λόγω μη ανακύκλωσης

06s10anaklΟικονομικά κίνητρα για την προώθηση της ανακύκλωσης κατ’ αρχάς σε επίπεδο δήμων και στη συνέχεια και σε επίπεδο πολίτη, εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων που αναμένεται να εισαχθεί σήμερα στη Βουλή. Η άλλη όψη, όμως, είναι η απειλή επιβολής προστίμων σε δήμους, αλλά και πολίτες σε περίπτωση που δεν συνεργάζονται ή και σαμποτάρουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, προβλέπει επιβολή προστίμων από 1.000 έως 100.000 ευρώ στους δήμους που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους για εναλλακτική διαχείριση και δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων. Τσουχτερά, με βάση τις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι και τα πρόστιμα για τους πολίτες. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να επιβάλουν πρόστιμα από 20 ευρώ έως και 500 ευρώ σε πολίτες που εμποδίζουν την ανακύκλωση (π.χ. πετώντας κοινά απορρίμματα σε κάδους ανακύκλωσης). Το ύψος βέβαια θα είναι συνάρτηση της βαρύτητας και της συχνότητας του παραπτώματος.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την εισαγωγή της αρχής «πληρώνω όσο πετάω» σε επίπεδο δήμου. Η χρέωση του κάθε δήμου από τους οργανισμούς διαχείρισης απορριμμάτων θα είναι συνάρτηση των αποβλήτων που παραδίνουν για ταφή και των ποσοτήτων που καταφέρνουν να ανακυκλώσουν και επαναχρησιμοποιήσουν. Οσο περισσότερα είναι τα ανακυκλώσιμα τόσο λιγότερο θα πληρώνουν και θα μπορεί να γίνει και αναλογική μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας στους κατοίκους. Επίσης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εκτεταμένη αποφυγή καταβολής του τέλους ανακύκλωσης, που υπάρχει σε κάθε προϊόν, προβλέπονται πρόστιμα από 500 έως 1.000.000 ευρώ στις εταιρείες παραγωγής και εμπορίας που δεν δηλώνουν τις πραγματικές ποσότητες ή παρεμποδίζουν τον έλεγχο. Η ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση στην Ελλάδα είναι ακόμα πολύ χαμηλά, ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος είναι το 50% των απορριμμάτων να ανακτώνται. Στη χώρα μας το 81% των δημοτικών αποβλήτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, έναντι 31% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε., ενώ μόλις το 16% ανακυκλώνεται (Ε.Ε. 27%) και 3% λιπασματοποιείται (Ε.Ε. 15%). Το 2016 στην Ελλάδα ανακυκλώθηκαν 15,81 κιλά/κάτοικο όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 110 κιλά/κάτοικο.
16.000 νέες θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας για τα απόβλητα μπορεί να δημιουργήσει περίπου 16.000 θέσεις εργασίας και να αυξήσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών του τομέα διαχείρισης αποβλήτων κατά 1,6 δισ. ευρώ.
Ο κ. Φάμελλος δεσμεύθηκε πως το 2018 θα είναι έτοιμες οι υποδομές από πλευράς πολιτείας, εννοώντας τους καφέ κάδους που θα συλλέγονται τα οργανικά απόβλητα, τα ειδικά απορριμματοφόρα και τα Πράσινα Σημεία.
Έντυπη