Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Από τον Τομ Χανκς στον Γιάννη Αντετοκούνμπο

«Αγαπάς την Ελλάδα; Διαφήμισέ την!» Θα μπορούσε να είναι μια παράφραση του γνωστού σλόγκαν της δεκαετίας του 1990 που ζητούσε από τους καταναλωτές να εκφράσουν την αγάπη τους για τη χώρα με αποδείξεις. Ως προσέγγιση εκφράζει και βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι φαν των διασήμων της μουσικής, κινηματογραφικής, αθλητικής βιομηχανίας θα σπεύσουν να «προσκυνήσουν» στα βήματα των ινδαλμάτων τους, ενώ ακόμα και οι πιο ψύχραιμοι θαυμαστές τους θα βάλουν τον προτιμώμενο προορισμό του αγαπημένου τους ηθοποιού, τραγουδιστή, αθλητή στο καλεντάρι των διακοπών τους. Γι’ αυτό κατά καιρούς πολλές χώρες ή πόλεις ανά τον κόσμο επιστρατεύουν αναγνωρίσιμους επαγγελματίες από τον χώρο της σόουμπιζ ή του αθλητισμού στην προσπάθειά τους να διαφημιστούν ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός.
Στην αρχή του φετινού καλοκαιριού η Aegean Airlines ένωσε τις δυνάμεις της με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με στόχο να «απογειώσουν» την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό μέσω της ενέργειας Greece by Greeks. Ο διεθνούς φήμης μπασκετμπολίστας, με τους εκατομμύρια φαν και στην Αμερική, ανέλαβε να βοηθήσει στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και των παραδόσεων της χώρας μας. Την ιδέα αγκάλιασε και το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού. Σε επετειακή εκδήλωση που οργανώθηκε πριν από μερικούς μήνες από την ομογένεια στη Νέα Υόρκη, η υπουργός Έλενα Κουντουρά τού απηύθυνε πρόσκληση να γίνει πρεσβευτής του ελληνικού τουρισμού -την οποία και δέχτηκε- και του απένειμε το βραβείο Ελληνικής Κληρονομιάς για την προώθηση του ελληνισμού. Ο τίτλος, αν και βαρύγδουπος, αποδείχθηκε μάλλον τιμητικός -μια αναγνώριση του γεγονότος ότι ο αθλητής με τις επιδόσεις του τιμά την πατρίδα του και με τις δηλώσεις του τη διαφημίζει- καθώς δεν αξιοποιήθηκε σε κάποια διαφημιστική καμπάνια ή προωθητική ενέργεια του ΕΟΤ.
Η αλήθεια είναι ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού εδώ και χρόνια φαίνεται να έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στη διαφήμιση της Ελλάδας «από στόμα σε στόμα» ή από… Instagram, Twitter και Facebook σε Instagram, Twitter και Facebook. Ελλείψει πιο οργανωμένου μάρκετινγκ από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο μετατρέπονται σε άτυπους πρεσβευτές της χώρας μας μέσω των αναρτήσεών τους στα social media, ανάμεσά τους διασημότητες όπως ο Τομ Χανκς και η σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον, η Νία Βαρντάλος, ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, το ζεύγος Κερτ Ράσελ και Γκόλντι Χον, ο Νίκος Αλιάγας και πολλοί ακόμα. Προ διετίας η Νία Βαρντάλος μέσω του hashtag #visitgreece στους λογαριασμούς της στο Instagram και στο Twitter προσκαλούσε τους φίλους και ακολούθους της να επισκεφτούν τη χώρα. Ανάμεσα στις φωτογραφίες που ανέβασε ήταν και κάποιες με τους φίλους της, την ελληνικής καταγωγής Ρίτα Γουίλσον και τον σχεδόν Έλληνα πια σύζυγό της Τομ Χανκς. Το διάσημο ζευγάρι του Χόλιγουντ βέβαια δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παρότρυνση για να βρεθεί στην Ελλάδα, καθώς εδώ και χρόνια παραθερίζουν στην όμορφη Αντίπαρο. Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους με τη θάλασσα του Αιγαίου είναι και οι ηθοποιοί Κερτ Ράσελ και Γκόλντι Χον, οι οποίοι δραπετεύουν κάθε χρόνο στη Σκιάθο. Στη λίστα των «εραστών» του ελληνικού καλοκαιριού συγκαταλέγεται και ο Ζαν Πολ Γκοτιέ· ο γνωστός σχεδιαστής ξεκουράζεται τα καλοκαίρια στη Μύκονο, ενώ εδώ και λίγα χρόνια απέκτησε το δικό του σπίτι στο κέντρο της Αθήνας. «Εξοχικό» στην Ελλάδα διαθέτουν επίσης ο Σον Κόνερι στο Πόρτο Χέλι, ο Ρόουαν Άτκινσον στην Άνδρο, ο Εμίρ Κουστουρίστα στη Σίφνο κ.ά. «Κινούμενη διαφήμιση» για την πατρίδα του είναι και ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας, αγαπημένος της γαλλικής τηλεόρασης.
Τον τίτλο των ανεπίσημων πρεσβευτών τουρισμού της χώρας μπορούν επάξια να διεκδικήσουν επίσης η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, που έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι η αγαπημένη της χώρα, η Αντζελίνα Τζολί, που έχει εξομολογηθεί ότι αγαπά την Ελλάδα και λυπάται όταν τελειώνουν οι διακοπές και έρχεται η ώρα να την εγκαταλείψει, αλλά και ο Ράσελ Κρόου, που, έχοντας περάσει μερικές ημέρες στη Μύκονο πριν από λίγα χρόνια, έγραψε στο Twitter του «δεν ξέρω πώς έγινε να έχω ζήσει 49 χρόνια σε αυτόν τον πλανήτη και να μην έχω επισκεφτεί ξανά τα ελληνικά νησιά». Τον ενθουσιασμό τους δεν έχουν κρύψει επίσης οι Σοφία Βεργκάρα («Αγαπώ την Ελλάδα. Πιστεύω πως είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη στον πλανήτη»), ο Στίβεν Σπίλμπεργκ («Είναι μια χώρα με εξαιρετική φυσική ομορφιά και εξαιρετικούς ανθρώπους. Είμαι υπερήφανος που μπορώ να την επισκέπτομαι συχνά»), ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο («Η Ελλάδα μού έκοψε την ανάσα... Ήταν ασφαλώς ένα από τα ομορφότερα μέρη που έχω πάει. Τα νησιά είναι υπέροχα σε συνάρτηση με τα υπέροχα φαγητά, την ιστορία και φυσικά την ανακάλυψη του πολιτισμού που πηγάζει από το παρελθόν και βρίσκεται παντού»).
_w7a3063Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες
Κι αν την Ελλάδα τη σώζει και στον τομέα του τουριστικού μάρκετινγκ το «φιλότιμο» των διάσημων «φιλελλήνων», πολλές είναι οι χώρες και οι πόλεις ανά τον κόσμο που κατά καιρούς έχουν επενδύσει σε πολυέξοδες διαφημιστικές καμπάνιες με πρωταγωνιστές αγαπημένους σταρ. Η Αυστραλία έχρισε πέρυσι Πρεσβευτή Τουρισμού τον ηθοποιό Κρις Χέμσγουoρθ («Thor»), ενώ ο πρωταγωνιστής των ταινιών «Transformers» Τζος Νταμέλ είναι το κεντρικό πρόσωπο σε τηλεοπτικές και έντυπες διαφημίσεις της αμερικανικής πολιτείας της Βόρειας Ντακότα. Πριν από λίγα χρόνια η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ ανέλαβε την προώθηση της Νέας Υόρκης ως Πρέσβειρα Τουρισμού (δεν προέκυψε τυχαία το τραγούδι της «Welcome to New York»). Σε αντίστοιχη διαφημιστική εκστρατεία του Μεγάλου Μήλου συμμετείχαν στο παρελθόν οι Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζούλιαν Μουρ, Τζίμι Φάλον, Μπίλι Τζόελ, Μέριλ Στριπ, Στιβ Μπουσέμι, Βανέσα Ουίλιαμς. Η πολιτεία της Καλιφόρνια επένδυσε στους Κιμ Καρντάσιαν, Μπέτι Ουάιτ, Τζέι Λένο, Ρομπ Λόου, Ντέιβιντ Μπέκαμ και στον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ και στο σλόγκαν «Βρες τον εαυτό σου εδώ». Ο «Terminator» πριν από μερικά χρόνια έλαβε τον τιμητικό τίτλο του Πρεσβευτή Τουρισμού της Μαδρίτης. «Είστε καλεσμένοι» ήταν ο τίτλος της διαφημιστικής εκστρατείας της Μεγάλης Βρετανίας το 2011, με πρωταγωνιστές τους Τζούντι Ντεντς, Τουίγκι, Ρούπερτ Έβερετ και Τζέιμι Όλιβερ, ενώ ο Λίαμ Νίσον συνεργάστηκε με τον ιρλανδικό οργανισμό τουρισμού για τη δημιουργία ενός βίντεο με τις ομορφιές της χώρας. Οι Κιμ Κατράλ, Μάικλ Τζέι Φοξ, Στιβ Νας και Ράιαν Ρέινολντς ένωσαν στο παρελθόν τις δυνάμεις τους για τον Καναδά, η Ριάνα συνεργάστηκε με τον Οργανισμό Τουρισμού των Μπαρμπέιντος και ο Γιουσέιν Μπολτ με τον αντίστοιχο της Τζαμάικα. Ρίτσαρντ Γκιρ και Τζάκι Τσαν έχουν χριστεί Πρέσβεις Τουρισμού της Ινδονησίας, τίτλο που απέκτησε πρόσφατα και ο Λούις Φόνσι, ο τραγουδιστής του χιτ του καλοκαιριού «Despacito», για το Πουέρτο Ρίκο. ■
Περιοδικό "Κ"

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Παπαγάλος έκανε παραγγελία στο Amazon

Ένας παπαγάλος κατάφερε να κάνει μια παραγγελία στο Amazon μέσω της φωνητικής συσκευής του αμερικανικού αυτού γίγαντα του Ίντερνετ, μιμούμενος τη φωνή της ιδιοκτήτριάς του στο Λονδίνο, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Sun.
Η Κοριέν Πρετόριους, όταν ρωτήθηκε από τη βρετανική ταμπλόιντ, δεν θυμόταν να έχει παραγγείλει κασετίνες για δώρα αξίας 10 λιρών (περίπου 11 ευρώ).
Και είχε δίκιο. Αφού απέκλεισε τον σύζυγο και τον οκτάχρονο γιο της ως ενδεχόμενους αγοραστές, η 39χρονη Νοτιοαφρικάνα, που κατοικεί στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, ανακάλυψε τον ένοχο: ήταν ο Μπάντι, ο ηλικίας 5 ετών παπαγάλος της από την Γκαμπόν.
Ενώ αυτή απουσίαζε, το πουλί μιμήθηκε τη φωνή της για να ενεργοποιήσει τη συσκευή και να κάνει την αγορά, τα χρήματα για την οποία, όπως είπε εκπρόσωπος της Amazon τον οποίο επικαλείται η Sun, μπορούν να επιστραφούν.
«Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν κατάλαβα πως ο Μπάντι είχε κάνει μια παραγγελία στο Amazon. Έχουμε τη συσκευή εδώ και τέσσερις μήνες και δεν την χρησιμοποιώ παρά για να βάλω μουσική ή να φτιάξω τη λίστα μ' αυτά που πρέπει να κάνω, αλλά ποτέ δεν έχει παραγγείλει κάτι ονλάιν», αφηγήθηκε η Κοριέν.
Εκτός από τη δυνατότητα να κάνεις παραγγελίες στο Amazon, η ον-λάιν συσκευή Alexa επιτρέπει επίσης να ανάβεις το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σου, να ελέγχεις το κινητό τηλέφωνο, να ελέγχεις το μετεωρολογικό δελτίο κλπ.
Στη συνέχεια ο Μπάντι βιντεοσκοπήθηκε από την ιδιοκτήτριά του. Οι εικόνες τον δείχνουν να ενεργοποιεί τη συσκευή φωνάζοντας «Alexa» και να προσθέτει «Ω, χμμμ, μείνε ον-λάιν, Alexa».
Σύμφωνα με την Κοριέν Πρετόριους, ο παπαγάλος της είναι «πολύ αστείος»: μιμείται επίσης τη γάτα, βρίζει στα Αφρικάανς και εύχεται «καληνύχτα» όταν οι ένοικοι του σπιτιού πηγαίνουν για ύπνο το βράδυ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
int3481982_956956

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Τα λατομεία, λύση για τα σκουπίδια

s29_100917_latomeiaΜπορούν οι χώροι ανενεργών λατομείων στην Αττική να χρησιμοποιηθούν ως εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στο πλαίσιο της αποκατάστασής τους; Μελέτη που έγινε για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής καταλήγει στη λίστα με τους 18 πιο κατάλληλους χώρους, από τους οποίους σε αυτή τη φάση θα επιλεγούν δύο για τη δημιουργία ΧΥΤΥ, στη Δυτική και στη Νότια Αττική και ένας για τη φιλοξενία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νότια Αττική.
Η χρησιμοποίηση παλαιών λατομείων ή μεταλλείων για τη «φιλοξενία» δομών διαχείρισης απορριμμάτων δεν είναι νέα ιδέα. Ηδη, σήμερα έξι παλιά λατομεία στην Αττική χρησιμοποιούνται για τη διαλογή και ανακύκλωση υλικών εκσκαφής και μπάζων, ενώ στην Κοζάνη το παλιό λιγνιτικό πεδίο της ΔΕΗ φιλοξενεί πλέον τη μεγάλη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που εξυπηρετεί όλη τη Δυτική Μακεδονία. Μάλιστα, η αποκατάσταση των «τραυματισμένων» ανάγλυφων των λατομείων με αυτή τη διέξοδο προβλέπεται και στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων.
Στην Αττική, όπου όλα τα σκουπίδια συγκεντρώνονται εδώ και δεκαετίες στον ΧΥΤΑ Φυλής, η χωροθέτηση νέων χώρων όχι μόνο για την ταφή απορριμμάτων αλλά και για οποιαδήποτε μονάδα διαχείρισης είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Γι’ αυτό και ο περιφερειακός σχεδιασμός της Αττικής (που προβλέπει ασαφώς το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, κάποια στιγμή μετά το 2020) εκτιμούσε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα χρήσης και ανενεργών λατομείων.
Η μελέτη, την οποία παρουσιάζει η «Κ», παρελήφθη στις αρχές Αυγούστου από την εκτελεστική επιτροπή του ΕΔΣΝΑ (Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) και βρίσκεται σε ένα είδος άτυπης διαβούλευσης. Τι περιλαμβάνει; Από τα 154 ανενεργά λατομεία της Αττικής, οι μελετητές κατέληξαν σε μία λίστα με 18 χώρους, με κριτήρια όπως το μέγεθος, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η εγγύτητα από υποδομές και αστικά κέντρα. Εξ αυτών:
• Στη Δυτική Αττική εντοπίζονται 5 λατομεία που θα μπορούσαν να υποδεχθούν χώρο υγειονομικής ταφής και δύο για φιλοξενία μονάδων επεξεργασίας βιοαποδομήσιμων.
• Στη Βόρεια Αττική εντοπίζεται ένα λατομείο κατάλληλο για ΧΥΤΥ, εκτός από το Γραμματικό (όπου ήδη έχει κατασκευαστεί ΧΥΤΥ, αλλά δεν λειτουργεί ακόμα).
• Στη Νότια Αττική εντοπίζονται δύο χώροι που μπορούν ταυτόχρονα να λειτουργήσουν ως χώροι υγειονομικής ταφής και να φιλοξενήσουν μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποδομήσιμων.
• Στη νησιωτική Αττική εντοπίζονται δύο χώροι στη Σαλαμίνα κατάλληλοι για τη φιλοξενία μονάδας επεξεργασίας βιοαποδομήσιμων τοπικής κλίμακας και ένας στην Αίγινα και στην Τροιζηνία.
• Τα υπόλοιπα λατομεία της λίστας προτείνεται να φιλοξενήσουν άλλες δομές διαχείρισης (π.χ. πράσινα σημεία, σταθμοί μεταφόρτωσης).
Ας δούμε ενδεικτικά μερικούς από τους 18 χώρους:
1. Λατομείο «Μουσαμά»
Βρίσκεται στο ύψωμα «Ζαχαρίτσα» στο όρος Αιγάλεω, στα διοικητικά όρια του Δήμου Φυλής, σε απόσταση 1.800 μέτρων από τον ΧΥΤΑ. Εχει έκταση 400 στρεμμάτων και έχει πάψει να χρησιμοποιείται από το 1979. Η έκτασή του είναι δημόσια δασική, ενώ το 2003 χαρακτηρίστηκε χώρος απόθεσης αποβλήτων. Το 2007 έγινε μερική αποκατάστασή του με προϊόντα εκσκαφής από την κατασκευή δημοσίων έργων. Προτείνεται να υποδεχθεί ΧΥΤΥ ή/και χώρο διαλογής και διάθεσης μπάζων (έπειτα από επεξεργασία).
2. Λατομείο «Σταμέλου» - Ντόσκουρι
Βρίσκεται στο όρος Πατέρα, σε απόσταση 200 μέτρων από τον ΒΙΟΠΑ Μεγάρων. Το λατομείο και η περιβάλλουσα έκταση (300 στρέμματα) είναι ιδιωτική (Αφοί Ι. Σταμέλου Ο.Ε.) και έπαψε να χρησιμοποιείται ως λατομείο το 2006. Σε 48,5 στρ. δόθηκε το 2013 άδεια για μονάδα διαλογής και ανακύκλωσης μπάζων. Θεωρείται κατάλληλο για ΧΥΤΥ, για μονάδα διαλογής και απόθεσης μπάζων, μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων ή σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
3. Μεταλλεία Βωξίτου «Μελετάνι»
Βρίσκεται στη θέση Μελετάνι (ή Μαλιαζέζα), βόρεια του όρους Τρικέρατο και είναι ο μεγαλύτερος από τους χώρους της μελέτης (4.700 στρέμματα). Το 2003 χαρακτηρίστηκε κατάλληλο για την υποδοχή εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων και το 2014 αποφασίστηκε να δεχθεί υλικά εκσκαφών από τα έργα του μετρό (κάτι που τελικά δεν έγινε). Είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος δημόσιο. Θεωρείται κατάλληλο για τη δημιουργία ΧΥΤΥ και μονάδας επεξεργασίας - ανακύκλωσης μπάζων.
4. Λατομείο ΤΙΤΑΝ Μάνδρας
Βρίσκεται στη θέση «Βορός», ανατολικά του ΒΙΠΑ ΒΙΟΠΑ Μάνδρας. Καλύπτει έκταση 173,6 στρεμμάτων και ανήκει στην ΤΙΤΑΝ. Θεωρείται κατάλληλος για ΧΥΤΥ και μονάδα διαλογής και απόθεσης μπάζων.
5. Λατομείο «Κυριακού»
Βρίσκεται στη θέση Λαμπρικά-Μυντρέζα στη νοτιοανατολική πλευρά του Υμηττού, έχει έκταση 484,1 στρεμμάτων και σταμάτησε να χρησιμοποιείται ως λατομείο το 2001. Το 2003 εγκρίθηκε ως κατάλληλος χώρος για την υποδοχή εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων. Το 2012 δόθηκε άδεια για τη φιλοξενία σε τμήμα του μονάδα επεξεργασίας και αποθήκευσης μπάζων. Το μεγαλύτερο μέρος του (455 στρ.) είναι δημόσιο δασικό. Θεωρείται κατάλληλο για τη δημιουργία ΧΥΤΥ, μονάδας διαλογής και ανακύκλωσης μπάζων (ήδη υφίσταται), μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων.
6. Λατομείο «Τριάς»
Βρίσκεται δίπλα στα λατομεία «Κυριακού» και σταμάτησε να χρησιμοποιείται το 2001. Το 2003 εγκρίθηκε ως κατάλληλος χώρος για την υποδοχή εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων. Το 2017 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ανακάλεσε τις αποφάσεις με τις οποίες χορηγήθηκε παράταση εκμετάλλευσης με σκοπό την ολοκλήρωση της αποκατάστασής του. Βρίσκεται εντός της Α΄ ζώνης προστασίας του Υμηττού και καταλαμβάνει έκταση 230,6 στρεμμάτων. Θεωρείται κατάλληλο για ΧΥΤΥ, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, βιοαποβλήτων και μπάζων.
Οι διεργασίες και οι ανάγκες
Πόσα όμως από τα λατομεία αυτά χρειάζονται; Σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ) στην Αττική προβλέπονται τρεις ΧΥΤΥ: ο ένας,στη βορειοανατολική Αττική είναι ήδη κατασκευασμένος (Γραμματικό) και θα λειτουργήσει όταν κατασκευαστεί εκεί μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Ενας ΧΥΤΥ και μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων προβλέπονται στη νότια Αττική και ένας ΧΥΤΥ στη Δυτική Αττική, εκ των οποίων δεν έχει χωροθετηθεί κανένας. Ο ΠΕΣΔΑ προβλέπει επίσης μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στον Πειραιά (στο Σχιστό), δύο στο Λεκανοπέδιο (προκρίνονται ο Ελαιώνας και η περιοχή της λεωφόρου Κατεχάκη, σε περιοχή που ήδη είχε επιλεγεί για σταθμό μεταφόρτωσης) και μια στη Δυτική Αττική (αναβάθμιση του ήδη υφιστάμενου ΕΜΑΚ στη Φυλή). Επομένως, από τη λίστα των 18 χώρων προέχει να επιλεγούν τρεις, ένας στη Δυτική Αττική και δύο στη νότια.
Πάντως, οι χώροι που είχαν επιλεγεί και αδειοδοτηθεί το 2003 για ΧΥΤΑ δεν φαίνεται να είναι η μόνη επιλογή. Πολλοί εκτιμούν λ.χ. ότι το λατομείο Μουζάκη πρέπει να απορριφθεί, καθώς βρίσκεται κοντά στο ΧΥΤΑ Φυλής, που επί δεκαετίες δέχεται απορρίμματα, ενώ το Μελετάνι είναι μικρό, αφού μέρος του έχει αποκατασταθεί. Η επιλογή είναι ζήτημα εσωτερικών διεργασιών στην αυτοδιοίκηση.
Το θέμα, πάντως, που παρουσιάζει ιδιαίτερη κινητικότητα είναι η δημιουργία του δεύτερου χώρου υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στην Αττική (ο πρώτος βρίσκεται στο Λαύριο, στο χώρο του παλαιού μεταλλείου). Εκεί όλα δείχνουν ότι θα γίνει με πρόταση ιδιώτη, σε χώρο ιδιώτη: στο λατομείο ΤΙΤΑΝ στη Μάνδρα. Την περίοδο αυτή εκπονείται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, ενώ στο επενδυτικό σχήμα θα συμμετέχει μεγάλη εταιρεία του χώρου της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Η δημιουργία ΧΥΤΕΑ θα αδειοδοτηθεί από την κεντρική διοίκηση και όχι την περιφέρεια.

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» για τις πλαστικές σακούλες

sakoyla--2Ισχυρό φαίνεται ότι είναι το χρηματικό αντικίνητρο των 0,03 ευρώ που θα εφαρμοσθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 για καθεμιά πλαστική σακούλα που θα χρησιμοποιούμε για να βάζουμε τα ψώνια μας από το σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ιδρυμα Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), μόνο ένας στους δέκα καταναλωτές δηλώνει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί πλαστική σακούλα μετά την επιβολή του εν λόγω τέλους.
Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Αυγούστου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία ορίζεται ανταποδοτικό τέλος 0,03 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2018 και 0,07 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε όλες τις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης.
Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές, και συγκεκριμένα το 57%, δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Ενας στους τρεις, ωστόσο –ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο– δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ακόμη τι θα κάνει, που σημαίνει ότι χρειάζονται οργανωμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης από την πολιτεία, την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και τις καταναλωτικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα, σήμερα, δύο στους τρεις καταναλωτές δηλώνουν ότι κατέχουν κάποιου είδους επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα, όμως μόλις το 8% δηλώνει ότι τη χρησιμοποιεί συστηματικά και το 23% συχνά. Μάλιστα, ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν τη χρησιμοποιεί, επειδή απλώς... δεν το θυμάται, κάτι που δείχνει ότι η συγκεκριμένη συνήθεια πρέπει να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας.
Συνολικά οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα κάθε χρόνο για το σύνολο του λιανεμπορίου (οργανωμένο λιανεμπόριο, μικρή λιανική και εστίαση) ξεπερνούν τα 4,5 δισεκατομμύρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 400 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος το 2016, αυξημένες από τη μέτρηση του ΙΕΛΚΑ του 2015, η οποία ανέφερε 363 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος. Σημειώνεται ότι ακόμα και η συντηρητική εκτίμηση για 363 σακούλες φέρνει την Ελλάδα στη χειρότερη θέση σε κατανάλωση, υπερδιπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 175 τεμαχίων/κεφαλή ετησίως.