Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Στα χαρτιά παραμένει μετά 13 έτη η δημιουργία υδατοδρομίων


15s10ydatodrΤο ζήτημα των υδροπλάνων αποτελεί ένα θλιβερό κεφάλαιο για τις ελληνικές αεροπορικές μεταφορές, παρά το γεγονός πως η χώρα είναι ιδανική για την ανάπτυξή τους και την εξυπηρέτηση των ξένων και όχι μόνον τουριστών.

Τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 4146 το 2013 για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, που προέβλεπε την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για τα υδατοδρόμια των υδροπλάνων, η αγορά αυτή παραμένει... στα χαρτιά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όμως, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί τελικά το σχετικό νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια.
Το ζήτημα των υδροπλάνων αποτελεί ένα θλιβερό κεφάλαιο για τις ελληνικές αεροπορικές μεταφορές, παρά το γεγονός πως η χώρα είναι ιδανική για την ανάπτυξή τους και την εξυπηρέτηση των ξένων και όχι μόνον τουριστών. Οι πρώτες πτήσεις είχαν ξεκινήσει το 2004, λίγο μετά τους Ολυμπιακούς, από την Air Sea Lines (και με Καναδούς μετόχους) και με κεντρικό υδατοδρόμιο στο Φάληρο. Ομως, τα προβλήματα που αντιμετώπισε, γραφειοκρατικά και άλλα, ήταν πολλά και έτσι υπολειτούργησε σε σχέση με τους αρχικούς της σχεδιασμούς έως το 2009, οπότε και έκλεισε. Οι ξύλινες ράμπες για να βγαίνουν έξω τα υδροπλάνα παραμένουν εκεί ακόμα και σήμερα (χρησιμοποιούνται από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Καλλιθέας) μνημείο του ναυαγίου τους. Κάποιες πτήσεις γίνονταν και στο Ιόνιο με έδρα την Κέρκυρα, αλλά ουδέποτε αναπτύχθηκαν οι αερομεταφορές αυτές σε πραγματική εναλλακτική.
Τώρα το θέμα, σύμφωνα με πηγές της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, συζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο ενημερώθηκε ότι διευθετήθηκαν οι τελευταίες εκκρεμότητες για το νομοσχέδιο των υδατοδρομίων.
Με βάση αυτές τις πηγές «έγινε η αναγκαία εναρμόνιση του νομοσχεδίου με τις διατάξεις του νόμου για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ούτως ώστε να περιληφθούν και θέματα υδροπλάνων και προχώρησε η ενσωμάτωση παρατηρήσεων από τη δημόσια διαβούλευση (σ.σ. που “τρέχει” εδώ και ένα έτος) και η διαδικασία επίλυσης διαδικαστικών ζητημάτων, ενώ πρόσφατα ήρθε το πράσινο φως από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Κινητικότητας της Ε.Ε.».
Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται πως η δημιουργία υδατοδρομίων μπορεί να υπαχθεί στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, αλλά και στο πλαίσιο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αρμόδια υπηρεσία για την υποβολή των αιτήσεων, για την κίνηση της προβλεπόμενης διαδικασίας και τελικώς για την έκδοση της άδειας λειτουργίας υδατοδρομίων ορίζεται το Τμήμα Εναερίων Μεταφορών-Αξιοποίησης Αεροδρομίων της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Η προσθαλάσσωση και αποθαλάσσωση αεροσκαφών στα υδατοδρόμια θα επιτρέπεται, με την προϋπόθεση ότι τα αναχωρούντα αεροσκάφη έχουν υποβάλει το προβλεπόμενο από τους κανονισμούς σχέδιο πτήσης.
Οι υπηρεσίες ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας της ΥΠΑ θα είναι υπεύθυνες για την παροχή πληροφοριών πτήσης.
Στην αγορά, πάντως, επικρατεί σοβαρότατος προβληματισμός για την προοπτική ανάπτυξης βιώσιμων αερομεταφορών με υδροπλάνα τόσο λόγω του κόστους των κομίστρων –που πρέπει και να είναι ελκυστικό στους επιβάτες και να επιτρέπει αποσβέσεις της απαιτούμενης επένδυσης– όσο και λόγω του περιορισμού της δυνατότητας πτήσεων μόνο σε τακτικά δρομολόγια και όχι με το μοντέλο «ιπτάμενων ταξί».
Επιπροσθέτως, άλλες πλευρές επισημαίνουν πως λόγω της αυξημένης θαλάσσιας κυκλοφορίας στο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή συμβάντων. Πάνω απ’ όλα, όμως, εκτιμάται πως το σύστημα που επιχειρείται να θεσμοθετηθεί παραμένει έντονα γραφειοκρατικό και στερείται κινήτρων για την προσέλκυση εταιρειών που θα λειτουργήσουν αερογραμμές υδροπλάνων. «Τα νομοσχέδια αυτά αντιμετωπίζουν μόνον το θέμα της ίδρυσης και αδειοδότησης αεροδρομίων και όχι της λειτουργίας αεροπορικών εταιρειών με επαρκή τρόπο», σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.
Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία έχει αδειοδοτήσει ήδη τρία υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα, αλλά δεν έχει προχωρήσει πολλές αιτήσεις για άλλα. Δύο ιδιωτικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στον χώρο της αδειοδότησης, ενώ μένει να φανεί αν, ποιες και πότε θα πάρουν την απόφαση –και τις σχετικές άδειες– να ξεκινήσουν τακτικά δρομολόγια, κάτι που δεν αναμένεται πάντως να γίνει σε καμία περίπτωση πριν από το 2018.
Έντυπη

Η Samsung εξαγόρασε την ελληνική Innoetics

s10samsungΑλλη μια ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας περνά σε χέρια ξένων επενδυτών. Πρόκειται για την εταιρεία Innoetics που δραστηριοποιείται στις τεχνολογίες φωνής. Αγοραστής είναι ο νοτιοκορεατικός κολοσσός Samsung. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κορεατική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας απέκτησε το 100% των μετοχών της μικρής Innoetics.
Το ύψος της εξαγοράς δεν γνωστοποιήθηκε, όπως και άλλες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Ωστόσο, στο εξής οι επτά Ελληνες εργαζόμενοι της Innoetics θα εργάζονται για τη Samsung. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον επικεφαλής και μέτοχό της, Αιμίλιο Χαλαμανδάρη, θα σταματήσει οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα είχε αναπτύξει έως τώρα και θα εστιαστεί αποκλειστικά στην εξέλιξη της τεχνολογίας που έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η ελληνική εταιρεία θ’ αξιοποιηθεί από τη Samsung στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με τους άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως είναι η Apple, η Google κ.ά. στις τεχνολογίες φωνής που ενσωματώνουν οι σύγχρονες συσκευές όπως είναι τα «έξυπνα» τηλέφωνα και οι τάμπλετ υπολογιστές.
Η Innoetics ιδρύθηκε το 2006 από τέσσερις επιστήμονες, τους Α. Χαλαμανδάρη, Π. Τσιακούλη, Σπ. Ράπτη, Σ. Καραμπέτσο. Μερίδιο ωστόσο (16%) διαθέτει και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», του οποίου μέχρι σήμερα αποτελούσε τεχνοβλαστό του.
Στα δέκα και πλέον χρόνια δραστηριότητας, η Innoetics ανέπτυξε και διέθετε στην αγορά τεχνολογίες Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία (Text-Τo-Speech, ΤTS).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ε.Κ. «Αθηνά», μαζί με την αναγνώριση φωνής, οι τεχνολογίες TTS αποτελούν σήμερα τη σημαντικότερη παράμετρο στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, κάτι που ενισχύεται από την αυξανόμενη καθημερινή χρήση φωνητικών/διαλογικών ψηφιακών βοηθών. H πιο γνωστή τεχνολογία ανήκει στην Apple και είναι η Siri.
H Innoetics είναι ο δεύτερος τεχνοβλαστός που προκύπτει από κρατικά ερευνητικά ιδρύματα. Είχε προηγηθεί η Forthnet, ως τεχνοβλαστός του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ) το 1996. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ή Ελλήνων επιστημόνων που στο παρελθόν κατάφεραν να πετύχουν σημαντικές επενδύσεις εγχώριων και ξένων επενδυτών. Μεταξύ αυτών η πιο γνωστή είναι η περίπτωση της υπηρεσίας εύρεσης ταξί, Taxibeat, η οποία πωλήθηκε αντί 42 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Intelligent Apps GmbH, θυγατρική εταιρεία της DaimlerBenz. Επίσης, πολύ σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις επενδυτικών κεφαλαίων στις ελληνικές επιχειρήσεις Workable και Persado. Στην πρώτη, οι επενδυτικές εταιρείες Balderton Capital, Notion Capital Greylock IL, τοποθέτησαν 27 εκατ. δολ. ΗΠΑ (περίπου 25 εκατ. ευρώ) και στη δεύτερη τοποθέτησε 30 εκατ. δολ. ΗΠΑ η Goldman Sachs.
Μαζί με τις προαναφερόμενες επιτυχίες, υπάρχει φυσικά και σωρεία αποτυχημένων επιχειρηματικών σχεδίων.
Ωστόσο, τα ποσά που πλέον συγκεντρώνουν οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αρχίζουν να «ζαλίζουν» ιδρυτές και επενδυτές. Ετσι, στρατιές φοιτητών και αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων συνωστίζονται στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων με στόχο να «ταρακουνήσουν» την κοινότητα της τεχνολογίας, αλλά και να κερδίσουν οι ίδιοι φήμη και χρήματα. Ο συνωστισμός αυτός αναμένεται να ενταθεί, μόλις τεθεί σε λειτουργία το επενδυτικό ταμείο EquiFund, που τώρα ετοιμάζεται από το υπ. Οικονομίας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF). Το EquiFund θα μετατραπεί σε ταμείο που θα τροφοδοτήσει άλλα επενδυτικά ταμεία (ιδιωτών), με στόχο να χρηματοδοτηθούν καινοτομικά επιχειρηματικά σχέδια, συνολικού ύψους που μπορεί να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Landis+Gyr: μεταφέρει παραγωγή από Βρετανία σε Ελλάδα

13s20g_oikeΤη μεταφορά παραγωγής δύο ακόμα μοντέλων «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της Κορίνθου, αυτήν τη φορά από τη μονάδα της εταιρείας στη Μεγάλη Βρετανία, μεταφέρει η Landis+Gyr.
Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι νέες γραμμές παραγωγής για τη νέα γκάμα «έξυπνων» μετρητών, οι οποίοι πωλούνται ήδη σε Αυστρία, Ελβετία, Δανία, Πολωνία, Κροατία, Βοσνία, Φινλανδία και Σλοβενία, κατασκευάζονται ήδη στην Κόρινθο, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ηλεκτρικές εταιρείες πολλών άλλων χωρών. Η νέα δραστηριότητα της Landis+Gyr Ελλάδος θα προσθέσει στο υπάρχον δυναμικό της εταιρείας 40 θέσεις εργασίας, οι οποίες αφορούν και μεγάλο ποσοστό εξειδικευμένου στελεχικού δυναμικού, για το οποίο οι διαδικασίες πρόσληψης βρίσκονται σε εξέλιξη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο τέλος του Ιουνίου ολοκληρώθηκε η μεταφορά στην Κόρινθο παραγωγής από το εργοστάσιο της Landis+Gyr στο Ζουγκ της Ελβετίας, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εξάλλου, η Landis+Gyr μετέφερε την παραγωγή των ηλεκτρομηχανικών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία στην Ελλάδα. «Η Landis+Gyr Ελλάδος εδραιώνεται ως το βασικό εργοστάσιο παραγωγής «έξυπνων» μετρητών του ομίλου Landis+Gyr για την ευρωπαϊκή, κυρίως, αλλά και την παγκόσμια αγορά, διατηρώντας παράλληλα την παραγωγή ηλεκτρομηχανικών προϊόντων και τη σημαντική της τεχνογνωσία στον τομέα αυτό», τόνισε ανακοινώνοντας τη μεταφορά των νέων γραμμών παραγωγής από τη Μεγάλη Βρετανία ο διευθύνων σύμβουλος της Landis+Gyr Ελλάδος, Δημήτριος Αβράμπος.
Η Landis+Gyr είναι «παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων διαχείρισης ενέργειας για τον τομέα των εταιρειών κοινής ωφέλειας. Προσφέροντας το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών για τις πολύπλοκες προκλήσεις στην αγορά μέτρησης της κατανάλωσης ενέργειας, η εταιρεία παραδίδει ολοκληρωμένες λύσεις για την εδραίωση πιο έξυπνων δικτύων, όπως η έξυπνη μέτρηση, οι αισθητήρες δικτύων διανομής και τα εργαλεία αυτοματοποίησης, ο έλεγχος φορτίου, η επεξεργασία δεδομένων και η αποθήκευση ενέργειας».
Η Landis+Gyr δραστηριοποιείται με εγκαταστάσεις σε 31 χώρες σε πέντε ηπείρους. Με ετησιοποιημένες πωλήσεις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. δολάρια, η Landis+Gyr απασχολεί 5.700 εργαζόμενους με μοναδική αποστολή την παροχή στον κόσμο λύσεων για την αποδοτικότερη διαχείριση της ενέργειας.
Η θυγατρική της στην Ελλάδα, η Landis+Gyr A.E. με έδρα και εργοστάσιο στον Ισθμό της Κορίνθου, ιδρύθηκε το 1970 και έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των «έξυπνων» μετρητών. Το εργοστάσιο της Landis+Gyr A.E. απασχολεί σήμερα περισσότερους από 500 εργαζόμενους, με ετησιοποιημένες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ, είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής μετρητών στον κόσμο και τα προϊόντα του εξάγονται σε 75 χώρες παγκοσμίως.

Παγόβουνο-τρόμος στην Ανταρκτική

Τεράστιο παγόβουνο αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Λάρσεν, δημιουργώντας κινδύνους για τη ναυσιπλοΐα.






Παγόβουνο ενός τρισεκατομμυρίου τόνων, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, σχηματίσθηκε μετά την αποκόλληση τεράστιας έκτασης πάγου από την Ανταρκτική, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Σουόνσι.
«Το παγόβουνο σχηματίσθηκε ανάμεσα στη Δευτέρα και την Τετάρτη, διευκρινίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούσαν την αποκόλληση αυτού του γιγάντιου όγκου από πάγο, που υπολογίζεται ότι έχει έκταση περίπου 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η αποκόλληση έγινε από την παγοκρηπίδα Λάρσεν, όπου οι επιστήμονες παρακολουθούσαν περισσότερο από μια δεκαετία την εξέλιξη μιας μεγάλης ρωγμής, η ανάπτυξη της οποίας επιταχύνθηκε μετά το 2014.
Tο παγόβουνο, του οποίου το πάχος είναι πάνω από 200 μέτρα, δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα να μετακινηθεί πολύ, ούτε πολύ γρήγορα. Ωστόσο, θα πρέπει να παρακολουθείται, καθώς ρεύματα και άνεμοι μπορεί να το σπρώξουν βόρεια της Ανταρκτικής, όπου θα αποτελούσε κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 περισσότεροι από 150 επιβάτες και πλήρωμα αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από το σκάφος MTV Explorer, στο οποίο επέβαιναν, το οποίο καταβυθίστηκε αφού προσέκρουσε πάνω σε παγόβουνο ανοικτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής.
«Το παγόβουνο που αποκολλήθηκε είναι το μεγαλύτερο που έχουμε καταγράψει μέχρι σήμερα και η εξέλιξη του φαινομένου είναι δύσκολο να προβλεφθεί», τόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Σουάνσι, Αντριαν Λάκμαν και βασικός ερευνητής του προγράμματος «Μίδας» που παρακολουθεί την κατάσταση των πάγων.
«Πιθανώς να παραμείνει σε ένα ενιαίο κομμάτι, αλλά είναι πιο πιθανό να κατακερματιστεί. Κάποια από τα κομμάτια πάγου θα παραμείνουν στην περιοχή πολλά χρόνια, επί δεκαετίες, ενώ άλλα μπορεί να παρασυρθούν προς τα θερμότερα ύδατα».
Θα ονομαστεί Α68
Το παγόβουνο, που πρόκειται να πάρει το όνομα Α68, άρχισε να πλέει προτού ακόμα αποκολληθεί από την παγοκρηπίδα Λάρσεν και έτσι δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες στη στάθμη της θάλασσας, αλλά η αποκόλλησή του μείωσε την έκταση της παγοκρηπίδας Λάρσεν κατά περίπου 12%. Οι παγοκρηπίδες Λάρσεν Α και Β άρχισαν να καταρρέουν το 1995 και 2002, αντιστοίχως.




Την κύρια νομοθεσία Brexit δημοσιεύει σήμερα η Βρετανία

Την κύρια νομοθεσία Brexit δημοσιεύει σήμερα η ΒρετανίαΗ Βρετανία θα δημοσιεύσει σήμερα τη νομοθεσία με την οποία θα λύσει τους πολιτικούς και νομικούς δεσμούς της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκαινιάζοντας έναν διάλογο που αναμένεται να είναι έντονα διχαστικός και ο οποίος θα δοκιμάσει την ικανότητα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να καθοδηγήσει τη χώρα.

Το Νομοσχέδιο Ανάκλησης ("Repeal Bill") είναι αποφασιστικής σημασίας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την έξοδο από την ΕΕ (Brexit) το 2019, παρέχοντας τον μηχανισμό με τον οποίο δεκαετίες νομοθετημάτων της ΕΕ θα μετατραπούν σε βρετανική νομοθεσία, και με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η έξοδος με την ανάκληση της νομοθεσίας του 1972 η οποία μετέτρεψε την Βρετανία σε μέλος της ΕΕ.

Η ψήφισή του από το κοινοβούλιο είναι πρωτίστης σημασίας για το μέλλον της Μέι ως πρωθυπουργού. Οι πρόωρες εκλογές που διενέργησε τον περασμένο μήνα της κόστισαν την αυτοδυναμία του κόμματος και επανέφεραν τον διάλογο για την απόφαση εξόδου της Βρετανίας.

Μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα της, οι υπέρμαχοι του Brexit βουλευτές της υπερασπίζονται σθεναρά το σχέδιο της για "σκληρή έξοδο", υπέρ της απόλυτης ρήξης με την ΕΕ. Οι υπέρμαχοι της ΕΕ προσπαθούν να επιτύχουν παραχωρήσεις που θα απαλύνουν τους όρους αποχώρησης.

Η ανταρσία από οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε να εκτροχιάσει την νομοθεσία και να δοκιμάσει την ικανότητα της Μέι να διαπραγματευτεί κάποιον συμβιβασμό ή να βρεί υποστήριξη από κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Σε περίπτωση που αποτύχει, μπορεί να βρεθεί σε πολύ επισφαλή θέση. Η νομοθεσία που αναμένεται σήμερα, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, «Είναι ένα από τα πιο σημαντικά νομοθετήματα που έχει περάσει από το κοινοβούλιο, και αποτελεί βασικό ορόσημο στη διαδικασία της απόσυρσής μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η δημοσίευση του σχεδίου νόμου αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια μακροχρόνια νομική διαδικασία, αλλά δεν αναμένεται επίσημη συζήτηση στη βουλή σήμερα. 

Το νομοσχέδιο ωστόσο θα βρεθεί υπό το μικροσκόπιο από διάφορα μέρη, μεταξύ των βρετανικές εταιρείες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, για να αποκαλυφθεί το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης για την δύσκολη και χρονοβόρα τεχνική επεξεργασία της αντικατάστασης της νομοθεσίας της ΕΕ.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει δεσμευτεί στην έξοδο από την ΕΕ. Μετά όμως την σημαντική αύξηση υποστήριξης του κόμματός του, ο Κόρμπιν έχει χαράξει το δικό του, παράλληλο, σχέδιο για το Brexit, ελπίζοντας στην ανατροπή της κυβέρνησης Μέι.

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Στα 2,5 έτη ο χρόνος σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

aiginaΣτο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των εταιρειών που διεκδικούν το έργο της σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ προχωρά τη Δευτέρα η Περιφέρεια Αττικής. Το έργο «έχασε» τουλάχιστον ένα έτος λόγω του πολέμου προσφυγών ανάμεσα στις πέντε εταιρείες που το διεκδικούν και πιθανότατα έπεται συνέχεια. Η εξέλιξη έρχεται, κατά τραγική ειρωνεία, λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα με υδροφόρα, που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους.
Η Αίγινα των 15.000 κατοίκων τον χειμώνα και 60.000 το καλοκαίρι καλύπτει σήμερα τις ανάγκες της με την (πανάκριβη) μεταφορά νερού από τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στον Ασπρόπυργο και κάποιες λιγοστές (δημοτικές ή ιδιωτικές) γεωτρήσεις. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια εισέρχονται στο δίκτυο της Αίγινας περίπου 2,4-2,5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως. Με δεδομένο ότι για τη μεταφορά τους δαπανώνται περίπου 4 εκατ. ευρώ ετησίως, η δαπάνη προμήθειας νερού διαμορφώνεται στα 2,5 έως 3 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Εκτός από το υψηλό κόστος, τα προβλήματα στην υδροδότηση του νησιού (που έχει εδώ και χρόνια μετατραπεί σε προάστιο της Αθήνας) παραμένουν, με τις διακοπές στην παροχή νερού την καλοκαιρινή περίοδο να αποτελούν συχνό φαινόμενο.
Από το 2001
Η συζήτηση για την εξεύρεση μόνιμης λύσης ξεκίνησε πριν από μια 15ετία. Το 2001 πραγματοποιήθηκε από την ΕΥΔΑΠ και το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ προμελέτη για τη δυνατότητα υδροδότησης του νησιού με υποθαλάσσιο αγωγό. Το 2003, η μελέτη επικαιροποιήθηκε. Το 2006 προτάθηκε η κατασκευή του αγωγού μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), η προετοιμασία του διαγωνισμού ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Το 2013 το (τότε) υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών ενέκρινε την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Αττικής, ενώ το 2015 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Αίγινας και πραγματοποιήθηκε η δημοπράτηση του έργου με προϋπολογισμό 32,5 εκατ. ευρώ.
Ο υψηλός προϋπολογισμός του έργου σε μια εποχή ισχνών αγελάδων κίνησε, όπως ήταν επόμενο, το ενδιαφέρον μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Και έτσι ξεκίνησε ένας πόλεμος προσφυγών στο ΣτΕ. «Οι προσφυγές απορρίφθηκαν όλες και έτσι τη Δευτέρα προχωρούμε στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών», εξηγεί στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παν. Χατζηπέρος. Βέβαια, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει ένας νέος γύρος ενστάσεων και προσφυγών μετά την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου, που να καθυστερήσει έτι περαιτέρω την υπογραφή της σύμβασης.
Συμπτωματικά, πάντως, ο κ. Χατζηπέρος έχει εμπειρία από το αντικείμενο. «Συμμετείχα ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού τη δεκαετία του ’80 στην πόντιση του πρώτου αγωγού της ΕΥΔΑΠ, για τη σύνδεση με τη Σαλαμίνα», εξηγεί. «Το πρόβλημα ήταν πως, όταν άδειαζε από νερό ο αγωγός, ανέβαινε στην επιφάνεια και καταστρεφόταν από τα διερχόμενα πλοία. Ετσι αναγκαστήκαμε να σχεδιάσουμε μια “πατέντα”, για τη στήριξή του με μπλοκ τσιμέντου στον πυθμένα». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωγός σύνδεσης της Αίγινας με τη Σαλαμίνα (κι από εκεί με την ΕΥΔΑΠ) θα θαφτεί κάτω από τον πυθμένα, για να μην υπάρξει πρόβλημα με την αλιεία. «Το έργο έχει διάρκεια κατασκευής 2,5 έτη. Ελπίζω ότι θα προλάβουμε να το ολοκληρώσουμε πριν από το τέλος της θητείας μας το 2019», λέει ο κ. Χατζηπέρος.
Ο αγωγός που θα συνδέει το Λεόντι Αίγινας με τη δεξαμενή της ΕΥΔΑΠ στο Περάνι Σαλαμίνας θα έχει μήκος 13.920 μ. –μέγεθος πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα– που θα ποντιστεί σε βάθη έως και 90 μέτρων. Τα συνοδά έργα σε Σαλαμίνα και Αίγινα έχουν ήδη κατασκευαστεί. Απομένει η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του νησιού, που καταγράφει τεράστιες απώλειες.
Έντυπη

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Απεργία μετά από 50 χρόνια στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας

Απεργία μετά από 50 χρόνια στην Κεντρική Τράπεζα της ΑγγλίαςΣε απεργία για την αύξηση των μισθών τους προχωρά το προσωπικό της Τράπεζας της Αγγλίας, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε το εργατικό σωματείο Unite,«έχουμε ενημερώσει την ΒοΕ ότι τα μέλη της που εργάζονται στη συντήρηση, στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας, θα προχωρήσουν σε τετραήμερη απεργία από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 3 Αυγούστου».

Εάν η τράπεζα δεν επιλύσει το θέμα των μισθών, το σωματείο θα συμβουλευτεί τα μέλη του και σε άλλα τμήματα της τράπεζας, στο πλαίσιο του σχεδίου κλιμάκωσης, αναφέρει η Unite.

Η διαφωνία ξεκίνησε από την επιβολή μιας αύξησης 1% στους μισθούς για το έτος που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2017, τόνισε η Unite, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό της ΒοΕ κάνουν λόγο για 2,8%.

Η ΒοΕ από την πλευρά της τόνισε πως τα τρία αυτά τμήματα των οποίων οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν, αντιστοιχούν μόλις στο 2% του εργατικού της δυναμικού και έχει σχέδια για να διασφαλίσει ότι μπορεί «να συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά».

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Η θεραπεία του Παρθενώνα

Kάθε κατέβασμα αετώματος ή μετόπης είναι μοναδική εμπειρία. Ενταση, αδρεναλίνη στα ύψη, συνεργασία, συγχρονισμός.





Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, η ΥΣΜΑ, δημιουργήθηκε πριν από 18 χρόνια με σκοπό την οργάνωση και υλοποίηση των έργων συντήρησης και αναστήλωσης στα μνημεία του Ιερού Βράχου. Οι άνθρωποί της, μηχανικοί, αρχαιολόγοι, συντηρητές, σχεδιαστές, μαρμαροτεχνίτες, είναι αυτοί που βλέπουμε γύρω μας σε κάθε επίσκεψη στην Ακρόπολη, πάνω σε σκαλωσιές, σε γερανούς, να τρέχουν στα οργανωμένα εργοτάξια. Αυτοί που αντιμετωπίζουν τα δομικά προβλήματα των μνημείων, αποσυναρμολογούν τα φθαρμένα μέρη που χρειάζονται «θεραπεία», τα συντηρούν, τα συμπληρώνουν –όπου χρειάζεται, με νέο πεντελικό μάρμαρο– και τα ανατοποθετούν. Ομως, κάθε κατέβασμα αετώματος ή μετόπης είναι μια μοναδική εμπειρία. Ακόμη μεγαλύτερη για τον επισκέπτη που βρίσκεται εκείνη την ώρα στον Βράχο.
Ενταση, αδρεναλίνη στα ύψη, συνεργασία, συγχρονισμός. Η προετοιμασία του συνεργείου για την καταβίβαση του κεντρικού ορθοστάτη του τυμπάνου του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα άρχισε στις 7 το πρωί. Πρώτα κόπηκαν τα σίδερα που υπήρχαν ακόμη στο μάρμαρο, έπειτα αφαιρέθηκε το τσιμέντο, μπήκαν σφήνες και τσαμπάνια και, στη μία πια το μεσημέρι, ο ορθοστάτης του δυτικού αετώματος, βάρους 7,5 τόνων, «πάτησε» σε ασφαλή θέση. Η κίνηση για να κατέβει το ύψος των 10 μ. χρονομετρήθηκε στα 10 λεπτά, όμως αυτό σήμαινε καλό συντονισμό στην επιχείρηση και κυρίως προετοιμασία μηνών.
Το νέο έργο που ξεκίνησε στην Ακρόπολη και εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020, εκτός από τον ορθοστάτη περιλαμβάνει κι άλλους λίθους του δυτικού αετώματος, με φθορές εξαιτίας της διάβρωσης των σιδηρών συνδέσμων που τοποθετήθηκαν στον μεσοπόλεμο, και πέντε ακόμη λίθους του τοίχου που βρίσκεται όπισθεν του τυμπάνου. Οι εργασίες εξυγίανσης θα γίνουν επιτόπου και θα διαρκέσουν δύο χρόνια.
Προγραμματίζονται επίσης έργα και στον βόρειο τοίχο του σηκού του Παρθενώνα, ενώ θα συνεχιστεί η διαμόρφωση των ραβδώσεων στα συμπληρώματα των κιόνων του προνάου και η αποκατάσταση και ανατοποθέτηση των δοκών της οροφής του δυτικού πτερού του μνημείου. Το έργο εντάσσεται στη νέα φάση εργασιών που ξεκίνησαν στα μνημεία, με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ. Εκτός από την αναστήλωση και συντήρηση, περιλαμβάνονται και δράσεις για τη διάσωση και ανάδειξη αρχιτεκτονικών μελών, τη γεωμετρική τεκμηρίωση  των μνημείων, προβολή του έργου μέσα από ψηφιακές εφαρμογές, αλλά κυρίως μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι μελέτες του νέου έργου εγκρίθηκαν πέρυσι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μετά τον χαμό του προέδρου της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ), Χαράλαμπου Μπούρα. Εχει σημασία, όμως, ότι ο ίδιος είχε γράψει το σχετικό έγγραφο με τις επεμβάσεις που απαιτούνταν στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα.
Τι βλέπουμε σήμερα;
Τι βλέπει σήμερα ο επισκέπτης στην Ακρόπολη; «Αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο εργοτάξια, ένα για τον Παρθενώνα και ένα για τα τείχη. Στον Παρθενώνα, ειδικότερα, έχουμε τρία έργα που τρέχουν. Ενα είναι το δυτικό αέτωμα, το άλλο είναι ο βόρειος τοίχος του σηκού του Παρθενώνα και το τρίτο η κατάξεση των ραβδώσεων σε κίονα του προνάου. Το πρόγραμμα των τειχών ξεκινάει από την περιοχή βορείως των Προπυλαίων (κάτι που διακρίνει κανείς όταν βρίσκεται στην Πλάκα) και θα συνεχιστεί στην περιοχή βορείως του Ερεχθείου. Εχει εγκριθεί η μελέτη και είναι μέσα στις εργασίες που προγραμματίζονται», λέει στην «Κ» η προϊσταμένη της ΥΣΜΑ Βασιλική Ελευθερίου.
Στα μνημεία τα έργα έχουν τους δικούς τους χρόνους που βεβαίως δεν είναι οι δημοσιογραφικοί. «Η εγκατάσταση του εργοταξίου μπορεί να πάρει δυο-τρεις μήνες, να ακολουθήσουν διαδικασίες όπως διαγωνισμοί για την προμήθεια των υλικών κ.ά.». Διαγωνισμός απαιτείται και για την απομάκρυνση του παλιού γερανού. «Πάλιωσε πια και πρέπει να απομακρυνθεί και στο εσωτερικό του Παρθενώνα να μεταφερθεί αυτός που βλέπουμε απέξω, στη δυτική πλευρά. Αυτό μπορεί να πάρει 3-4 μήνες για μας, παρότι για την ίδια τη διαδικασία απαιτούνται δύο μήνες».
«Πότε θα δούμε το μνημείο χωρίς σκαλωσιές;» ήταν η ερώτηση που άκουγε συχνά ο αείμνηστος Χαράλαμπος Μπούρας, αλλά και ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ), ο ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές, όπως άλλωστε και η προϊσταμένη της ΥΣΜΑ. «Βλέπουμε πια τα Προπύλαια χωρίς σκαλωσιές», λέει η Βασιλική Ελευθερίου και είναι μια ευκαιρία να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στα έργα που ολοκληρώθηκαν και τις αλλαγές που έγιναν. «Αποδώσαμε το μνημείο και όλη η είσοδος είναι χωρίς σκαλωσιές. Ο Παρθενώνας έχει περισσότερη δουλειά και αναγκαστικά πηγαίνουμε από μέτωπο σε μέτωπο. Θέλω να ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε να τον δούμε χωρίς σκαλωσιές. Αυτό είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, προσωπικού, χρόνου, διαδικασιών».
Πάντως, στον Παρθενώνα μέχρι το 2020 θα έχουν μείνει λίγα σημεία που κινδυνεύουν. «Εκκρεμότητες και δουλειά θα έχουμε. Οι τοίχοι του σηκού του Παρθενώνα θα μας πάρουν κάποια χρόνια, αλλά έχουν αφαιρεθεί τα επικίνδυνα μέρη. Η επανατοποθέτηση επίσης απαιτεί χρόνο». Ακόμη μια εκκρεμότητα είναι και το υπέρθυρο στον δυτικό τοίχο του σηκού του Παρθενώνα για την αποκατάστασή του οποίου ο Ν. Μπαλάνος είχε χρησιμοποιήσει μπετόν αρμέ. Πρέπει να αποκατασταθούν οι δύο εσωτερικές δοκοί των οποίων σώζονται τμήματα και να συμπληρωθούν από νέο μάρμαρο. «Θα είναι το επόμενο σωστικό έργο. Ολα γίνονται με προτεραιότητα». Πράγματι μέτωπα κλείνουν και καινούργια ανοίγουν, τα εργοτάξια μετακινούνται, όμως οι επιστήμονες, εκτός από την αποκατάσταση, προβληματίζονται και για όσα προκαλούν τις φθορές. Οι μεγαλύτερες καταστροφές, άλλωστε, οφείλονται στις ανθρώπινες ενέργειες.
Αν τη δεκαετία του ’70 η επιστημονική κοινότητα προβληματιζόταν με την ατμοσφαιρική ρύπανση, εδώ και χρόνια εξετάζει τους σεισμούς και τις κλιματικές αλλαγές. Η ενόργανη παρακολούθηση συνεχίζεται με επιταχυνσιογράφους, οπτικές ίνες, κ.ά., λέει η προϊσταμένη της ΥΣΜΑ. Η μόλυνση του περιβάλλοντος διερευνάται· όσο για τις υψηλές θερμοκρασίες, «μας απασχολούν, αλλά δεν έχουμε καταλήξει στις μεθόδους παρακολούθησης, διότι είναι ακόμη στο στάδιο της έρευνας. Συμμετέχουμε σε διάφορα προγράμματα με πολυτεχνικές σχολές, ώστε να είμαστε μέσα στα πράγματα».
Έντυπη

«Κόμβος» προϊόντων - «μαϊμού» η Ελλάδα

Φωτογραφικός εξοπλισμός και ιατρικά μηχανήματα, αθλητικά είδη και παιχνίδια - απομιμήσεις των γνήσιων, διοχετεύονται μέσω Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ και του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), που χαρτογραφεί τη διακίνηση των λεγόμενων "μαϊμούδων" στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με το πόρισμα, η Ελλάδα είναι "κόμβος", αν και όχι ο μεγαλύτερος, για δύο από τις δέκα κατηγορίες προϊόντων (ο διεθνής τζίρος των οποίων υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ) που αποτελούν στόχο της βιομηχανίας απομιμήσεων.

Συγκεκριμένα, για το φωτογραφικό εξοπλισμό - ιατρικά μηχανήματα, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται και τα γυαλιά ηλίου, η Ελλάδα είναι στην έβδομη θέση της κατάταξης των χωρών προέλευσης απομιμήσεων και στη δέκατη για τα προϊόντα που προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά. Αντίστοιχα, για τα αθλητικά είδη - παιχνίδια, η Ελλάδα είναι στη δωδέκατη θέση των χωρών προέλευσης και στην όγδοη για την ευρωπαϊκή αγορά.

Οι άλλες οκτώ κατηγορίες προϊόντων που αποτελούν στόχο της βιομηχανίας απομιμήσεων, είναι τρόφιμα, φάρμακα, καλλυντικά - αρώματα, δερμάτινα είδη - τσάντες, ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα και ηλεκτρονικά είδη. Κατηγορίες, στις οποίες η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά στη λίστα των χωρών προέλευσης ή των ενδιάμεσων σταθμών διακίνησης.

Στις 9 από τις δέκα κατηγορίες απομιμήσεων, η Κίνα είναι η κύρια χώρα και ακολουθούν Ινδία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Μαλαισία, Πακιστάν και Βιετνάμ. Στον τομέα της διακίνησης, οι σημαντικότεροι κόμβοι είναι το Χονγκ - Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σιγκαπούρη, ενώ για την ευρωπαϊκή αγορά οι κύριες πύλες εισόδου είναι η Αλβανία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Ουκρανία.

Εντυπωσιακές είναι, εξάλλου, οι τεχνικές διακίνησης, αλλά και απόκρυψης των απομιμήσεων που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί/διακινητές των προϊόντων αυτών, προκειμένου να φθάσουν στον τελικό καταναλωτή. Σύμφωνα με την έκθεση, τα προϊόντα μεταφορτώνονται διαδοχικά από/σε πλοία, σιδηροδρόμους, φορτηγά ή ακόμη και αεροπλάνα, μεγάλα φορτία "σπάνε" σε μικρότερα και αντίστροφα, με στόχο να χαθούν τα ίχνη και να τεθούν εμπόδια στον έλεγχο.

Όσο για τις τεχνικές απόκρυψης, οι συνηθέστερες είναι η τοποθέτηση των απομιμήσεων στο βάθος του κοντέινερ και η ανάμιξή τους με γνήσια προϊόντα. Όμως, έχουν εντοπιστεί και πιο εξελιγμένες τεχνικές, όπως η αποστολή των προϊόντων σε κομμάτια και η συναρμολόγησή τους στη χώρα προορισμού, η ξεχωριστή αποστολή των προϊόντων από τη συσκευασία κ.α.
(πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Προσφορά 50.000 ευρώ από τον πάπα Φραγκίσκο στους σεισμόπληκτους της Λέσβου

Το ποσό των 50.000 ευρώ διέθεσε ο πάπας Φραγκίσκος για την αντιμετώπιση αναγκών των σεισμόπληκτων της Λέσβου. Όπως ενημέρωσε η Αποστολική Νουντσιατούρα στην Ελλάδα «ο 'Αγιος Πατέρας, επειδή αισθάνεται πολύ κοντά στους πληγέντες από τους σεισμούς στο νησί της Λέσβου, διέθεσε το ποσό των 50.000 ευρώ, ώστε, κατά την κρίση του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου, να διατεθεί για την ανακούφιση των πληγέντων».

Όπως έγινε γνωστό, ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου, Τήνου, 'Ανδρου, Μυκόνου Νικόλαος, με την ιδιότητα και του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου και Σάμου, αμέσως μετά το σεισμό στη Λέσβο, ζήτησε από την Αποστολική Νουντσιατούρα στην Ελλάδα να ενημερώσει σχετικά τον πάπα Φραγκίσκο. Πράγματι, ο αντιπρόσωπος του πάπα στην Ελλάδα, κ. Μάξιμος Catterin, αμέσως ενημέρωσε τον πάπα Φραγκίσκο και χθες ανακοινώθηκε η παραπάνω δωρεά.

Τις αμέσως επόμενες μέρες, ο ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου, Τήνου, 'Ανδρου, Μυκόνου, Νικόλαος, με τον αντιπρόσωπο του πάπα στην Ελλάδα Μάξιμο Catterin, θα επισκεφθούν τη Λέσβο, ώστε να παραδώσουν στο όνομα του πάπα το χρηματικό ποσό «ως έμπρακτη απόδειξη της αγάπης του για τους σεισμόπληκτους της Λέσβου».
(πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ) 

Prelude FLNG: το μεγαλύτερο ναυπήγημα στην Ιστορία «σήκωσε άγκυρες»

Το Prelude FLNG έχει μήκος 488 μέτρων και πλάτος 74,54 μέτρων, ενώ το βάρος του υπολογίζεται σε 600.000 τόνους.




Το μεγαλύτερο ναυπήγημα στην ανθρώπινη ιστορία ξεκίνησε χθες Πέμπτη το παρθενικό του ταξίδι από τη Νότια Κορέα προς την Αυστραλία.
Το Prelude FLNG συμφερόντων της πετρελαϊκής Shell είναι ένα «πλοίο» που υπολογίζεται πως κόστισε 13 δισεκατομμύρια δολάρια και αποστολή του είναι η επεξεργασία φυσικού αερίου από υπεράκτια κοιτάσματα και η μετατροπή του σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Εχει μήκος 488 μέτρων και πλάτος 74,54, ενώ το βάρος του υπολογίζεται στους 600.000 τόνους. Το εκτόπισμά του είναι περίπου εξαπλάσιο ενός αεροπλανοφόρου κλάσης Νίμιτς.
To Prelude FLNG ναυπηγήθηκε στη Samsung Heavy Industries και κατευθύνεται ήδη υπό ρυμούλκηση στην Αυστραλία, 3.500 ναυτικά μίλια από τη γενέτειρά του. Το Prelude FLNG προορίζεται να εγκατασταθεί και να λειτουργεί επί 25 χρόνια στα ανοικτά της βορειοδυτικής ακτής της Αυστραλίας, όπου και έχουν βρεθεί μεγάλα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ο τελικός έλεγχος του κύτους του Prelude, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για την παραγωγή 3,6 εκατομμυρίων μετρικών τόνων LNG ετησίως και 1,3 εκατομμυρίων μετρικών τόνων συμπυκνωμάτων υδρογονανθράκων όπως και 0,4 εκατομμυρίων μετρικών τόνων LPG, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Το ταξίδι του αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες και για την πραγματοποίησή του χρησιμοποιούνται έξι ρυμουλκά, που συνοδεύονται από δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού καυσίμων. Η συνοδεία αναμένεται να κινηθεί με ταχύτητες μεταξύ έξι και δέκα κόμβων.
Το Prelude FLNG θα αγκυροβοληθεί 290 μίλια στα ανοικτά των ακτών. Θα παραμένει στη θέση του χάρη σε τέσσερις ομάδες από υπερμεγέθεις άγκυρες, οι οποίες θα παραμένουν «δεμένες» στον πυθμένα σε βάθος 250 μέτρων. Θα παραμείνει εκεί για τα επόμενα 20 - 25 χρόνια.
Εχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες συμπεριλαμβανομένων κυκλώνων. Η ναυπήγηση του Prelude χρειάστηκε τέσσερα χρόνια, αλλά το έργο ξεκίνησε πολύ νωρίτερα.
Η Shell μίλησε πρώτη φορά σχετικά με τα σχέδιά της για τη μονάδα αυτή το 2008 αλλά έχει αποκαλύψει πως τα πρώτα σχέδιά της ξεκίνησαν 10 χρόνια πριν από αυτό. Η Shell πήρε την απόφαση επένδυσης στο Prelude FLNG το 2011. Η Samsung Heavy Industries συνεργάστηκε για την κατασκευή του με την Technip. Η Shell ελέγχει ποσοστό 67,5% του Prelude FLNG, ενώ η ιαπωνική Inpex 17,5%, η κορεατική Kogas 10% και η CPC της Ταϊβάν 5%.
Έντυπη