Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

«Αντάρτες» των Τόρις έτοιμοι να αποτρέψουν Brexit «χωρίς συμφωνία»

Βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία θεωρούν ότι μπορούν να αποτρέψουν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αν προκύψει τέτοιο σενάριο, ανέφερε χθες ο βρετανικός Τύπος.
Ο οικονομικός αντίκτυπος ενός Brexit «στο χείλος του γκρεμού» --δηλαδή χωρίς τη συμφωνία με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις της εξόδου-- σε συνδυασμό με την αποτυχία των Τόρις να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στις γενικές εκλογές, θα οδηγήσει σε επανεξέταση της άποψης ότι είναι προτιμότερο να μην υπάρξει «καμία συμφωνία παρά μια κακή συμφωνία», μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο τουλάχιστον 30 συντηρητικούς βουλευτές.
Το δίκτυο Sky επικαλέστηκε έναν πρώην υπουργό σύμφωνα με τον οποίο το σενάριο «καμία συμφωνία δεν ισχύει» και ο οποίος εκτιμά ότι η χώρα θα περάσει από μια μεταβατική φάση πέντε έως δέκα ετών εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).
Το κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι υπολείπεται οκτώ εδρών για πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο εν μέσω των αυξανόμενων τριγμών στους κόλπους του σε μια περίοδο κατά την οποία μόλις ξεκίνησαν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το 'διαζύγιο' με το μπλοκ.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί συμφωνία που θα δίνει στην κυβέρνηση την απαραίτητη στήριξη για να περνάει νόμους.
Η Μέι έχει ανάγκη από τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αναμένεται να της προσφέρει τις δέκα έδρες που εξασφάλισε με αντάλλαγμα μια σειρά από συμφωνίες.
Σήμερα μάλιστα, ο γενικός γραμματέας της βρετανικής κυβέρνησης Ντέμιαν Γκριν, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά μια συμφωνία συνεργασίας μπορεί να καθυστερήσει.

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Μέι: Τι θα ισχύει για τους Ευρωπαίους της Βρετανίας μετά το Brexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Διαβεβαιώσεις για τα σχεδόν τρία εκατομμύρια Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, κατά την διάρκεια της σημερινής Συνόδου Κορυφής ενώπιον των 27 υπολοίπων ηγετών, τονίζοντας ότι επιθυμεί η συμφωνία να δώσει όσο τον δυνατόν περισσότερη βεβαιότητα για το μέλλον τους. 
Συγκεκριμένα, η κ. Μέι χώρισε σε τρεις κατηγορίες του Ευρωπαίους που ζουν στην Βρετανία:
Πρώτον, αυτούς που ζουν πάνω από 5 χρόνια και θα θεωρηθούν αυτόματα Βρετανοί πολίτες σε θέματα Υγείας, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πρόνοιας και συντάξεων.
Δεύτερη κατηγορία, οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν λιγότερο από πέντε χρόνια από την έναρξη των διαπραγματεύσεων (Μάρτιος του 2017) στη Γηραιά Αλβιόνα, στους οποίους θα επιτραπεί η παραμονή στη χώρα μέχρι να φτάσουν τα πέντε χρόνια και να κάνουν αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής.
Τρίτη κατηγορία εκείνοι που θα φτάσουν στην Βρετανία μετά τον Μάρτιο του 2017 και πριν την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., στους οποίους θα δοθεί μια «περίοδος χάριτος» περίπου δύο ετών. κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούν να προβούν σε αίτηση για άδεια παραμονής. 
Η κ. Μέι υποσχέθηκε ότι η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και δεν θα περιλαμβάνει μία σειρά από έγγραφα και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παρά το γεγονός ότι η αγγλική πρόταση είναι θετική δεν είναι αυτή που είχαν ζητήσει οι Ευρωπαίοι εταίροι, καθώς δεν προστατεύονται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε, όσον αφορά το Brexit, «μπορείς να με πεις ονειροπόλο αλλά δεν είμαι ο μόνος» χρησιμοποιώντας τους στίχους του Τζον Λένον στο τραγούδι «Imagine», για να εξηγήσει ότι έχει ακόμα ελπίδες ότι τελικά μπορεί η Βρετανία να μην αποχωρήσει από την Ε.Ε «Θαύματα γίνονται», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως είναι και ρεαλιστής και «οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν εποικοδομητικά το συντομότερο δυνατόν».

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Ενα μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο δημιουργείται στην Αθήνα

Στις «εκβολές» της λεωφόρου Συγγρού, στο Φάληρο, χτυπάει η καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας. Εμβληματικά κτίρια μεγάλων ναυτιλιακών ομίλων μετατρέπονται σε τοπόσημα της περιοχής, την οποία πλέον κοσμεί και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Με αργά αλλά σταθερά βήματα, μεγάλο τμήμα της περιοχής εκατέρωθεν της κατάληξης της Συγγρού προς το θαλάσσιο μέτωπο έχει αγορασθεί από επιχειρήσεις της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας.
Τελευταία, αλλά πολύ μεγάλη, προσθήκη είναι τα κεντρικά γραφεία της Anangel Maritime Group, συνολικής έκτασης 29.000 τετραγωνικών μέτρων και προϋπολογισμού 46,85 εκατ. ευρώ. Πολύ πριν, την περιοχή είχαν επιλέξει άλλοι μεγάλοι όμιλοι του χώρου, όπως η Costamare, συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, και ο ναυτιλιακός βραχίονας του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Το Φάληρο και η συγκεκριμένη περιοχή δεν επιλέχθηκαν τυχαία. Ούτε αποτελούν απότοκο της χωροθέτησης εκεί του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. «Η εγγύτητα με τη θάλασσα, η ευκολότερη πρόσβαση από την Αθήνα και τα περίχωρα σε σχέση με τον Πειραιά και η παρουσία εκεί επί δεκαετίες ναυτιλιακών ομίλων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη εκτάσεων προς αγορά αλλά και τους κατάλληλους όρους δόμησης, αποτέλεσαν τους λόγους που προσείλκυσαν μεγάλες επενδύσεις», εξηγεί στην «Κ» ο επικεφαλής ξένου οίκου ακινήτων με παρουσία στη συγκεκριμένη αγορά. «Μετά τις πρώτες εγκαταστάσεις εφοπλιστών στην περιοχή η έλευση και άλλων ήταν θέμα χρόνου», συμπληρώνει. Και εξηγεί πως το cluster των ναυτιλιακών εκτείνεται και πέραν του τριγώνου που σχηματίζουν η παραλιακή με τις οδούς Λάμπρου Κατσώνη και Αμφιθέας.
Εκεί έχουν εγκαταστήσει τα γραφεία τους η Marmaras Navigation και η Diana Shipping. Η τελευταία βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το παλαιότερο ίσως ναυτιλιακού ενδιαφέροντος κτίριο στο Φαληρικό Δέλτα: το Ευγενίδειο Ιδρυμα, ένα εκπαιδευτικό κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο άρχισε τη λειτουργία του το 1956, σύμφωνα με την επιθυμία του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη. Πρόκειται για το κτίριο που φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, το Πλανητάριο. Ομως στην ποντοπόρο είναι γνωστότερο για την έκδοση των τεχνικών και ναυτιλιακών βιβλίων με τα οποία εκπαιδεύονται οι Ελληνες αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού. Τρία τετράγωνα πιο βόρεια στη Συγγρού έχει εγκατασταθεί τμήμα του ομίλου Τσάκου. Α
πέναντι, μετά το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, είχε τοποθετηθεί και ο όμιλος Μαρτίνου, που στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας εξαγόρασε κτίρια της Interamerican. Στο παραλιακό μέτωπο, εκεί όπου σε λίγο καιρό αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα βύθισης της παραλιακής και δημιουργίας πάρκου, βρίσκονται γραφεία της Prime Marine Management και της Sea Globe Management, ενώ μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο εκεί έχει την έδρα της η PrivatSea, εταιρεία διαχείρισης θαλαμηγών, συμφερόντων του ομίλου Λάτση.

Μπαρόζο: «To Grexit δεν έχει φύγει εντελώς από τον ορίζοντα»

Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, διότι ξέρω την δέσμευση και την αφοσίωση των Ελλήνων, παρά τη λιτότητα και τις δυσκολίες, να παραμείνουν στο ευρώ. Και αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε», είπε ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στο πλαίσιο της πρώτης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του οργανισμού Concordia που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 6-7 Ιουνίου.
 
Σε ερώτηση για το αν το Grexit έχει φύγει από τον ορίζοντα, τόνισε ότι «όχι απόλυτα, εξαρτάται από το τι θα κάνει η Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να πληρωθεί η Ελλάδα για να φύγει, και στη Γερμανία και αλλού», προσθέτοντας πως «αν η Ελλάδα έφευγε το 2011 ή 2012 αυτό θα αποτελούσε μια συστημική πρόκληση για όλους. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η αντίληψη. Σήμερα υπάρχει η αντίληψη ότι αν φύγει μια χώρα οι άλλες θα τα καταφέρουν».
 
«Πιστεύω ότι η κατάσταση στην Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα. Επίσης υπάρχει η αντίληψη ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κάνει μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, θα είναι καλύτερη ως προς την εμπιστοσύνη, την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία» σημείωσε ο κ. Μπαρόζο και υπογράμμισε ότι «υπάρχει ανάπτυξη στην Ελλάδα, ανεβαίνει η οικονομία και υπάρχει μια ανοδική τάση. Υπάρχουν πια πολλοί λόγοι εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και μετά από τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι Έλληνες τους αξίζει να τους αναγνωρίζουν οι εταίροι».
 
Για τον ίδιο, η πιο δραματική στιγμή γύρω από την ελληνική κρίση ήταν τον Νοέμβριο του 2011 στην σύνοδο των Καννών, όπου έπεσε στο τραπέζι η ιδέα του δημοψηφίσματος. Τότε, όπως τόνισε «θα είχαμε την τέλεια καταιγίδα. Δημιουργήθηκε ο απόλυτος πανικός στις αγορές, ενώ μετά την Ελλάδα η επόμενη στην σειρά ήταν η Πορτογαλία και ήδη σημαντικά προβλήματα είχαν η Ισπανία και η Ιταλία και ήταν πλέον ξεκάθαρο πως αν δεν υπήρχε σωστή επίλυση του ελληνικού ζητήματος, τότε η ευρωζώνη θα οδηγούνταν σε κατάρρευση».
 
Στο μεταξύ, επέρριψε ευθύνες στους οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι έλεγαν ότι η Ελλάδα μέχρι τα τέλη του 2012 θα βγει από το ευρώ, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στις αγορές. «Θα πρέπει να ζητήσουν και συγγνώμη. Έκαναν λάθος γιατί τελικά η πολιτική ήταν αυτή που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο και η ευρωζώνη είναι πιο ανθεκτική από ότι πολλοί νομίζουν», σημείωσε.
 Για τον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Μπαρόζο είπε πως ήταν απόφαση της Γερμανίας να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς και των «συμμάχων» χωρών, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία.
 «Το ΔΝΤ είχε την εμπειρία που η Κομισιόν δεν είχε και η Μέρκελ τόνισε τότε ότι πρέπει να έχουμε την εγγύηση της παρουσίας του Ταμείου». Η Κομισιόν, όπως είπε ο κ. Μπαρόζο, δεν την δέχθηκε ιδιαίτερα θετικά αυτή την πρόταση ωστόσο συμφώνησε. Ωστόσο όπως είπε, τις αποφάσεις τις έπαιρναν οι χώρες, μέσω των Eurogroup και των Συνόδων Κορυφής, και όχι τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, όπως η Κομισιόν.  
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)