Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Η χαμένη... δεξιά παλάμη του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Τελευταία ημέρα της ανασκαφής που διενεργούσε η αρχαιολόγος Καλλιόπη Λιμναίου - Παπακώστα το 2009 στην Αίγυπτο και, απογοητευμένη καθώς ήταν, αποφάσισε να σταματήσει την έρευνα. Τότε το χώμα υποχώρησε και φάνηκε ένα μικρό άσπρο κομμάτι μαρμάρου. Το εντυπωσιακό μαρμάρινο άγαλμα (περίπου 0,80 μ.) της ελληνιστικής εποχής δέσποζε στις εφημερίδες της Αιγύπτου που έγραφαν για «μία από τις πιο σπουδαίες ανακαλύψεις που έγιναν στους κήπους του Sallalat τα τελευταία 100 χρόνια». Ηταν σμιλεμένο σε παριανό μάρμαρο με τεχνοτροπία που παραπέμπει στη σχολή του Λυσίππου (προσωπικός γλύπτης του Μεγάλου Αλεξάνδρου), μας είχε πει πέρυσι η ανασκαφέας, χαρακτηρίζοντας «ευλογία» την εμπειρία των 20 χρόνων έρευνας που διεξάγει στην Αίγυπτο.
Η χαμένη παλάμη
Χθες, από το Μουσείο της Ακρόπολης η ανασκαφέας έδωσε την απάντηση. Το άγαλμα που βρήκε τότε και τώρα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας δεν είναι ο Αλέξανδρος. «Είναι ο Αλέξανδρος Δορυφόρος!». Η χαμένη δεξιά παλάμη του αγάλματος, με ένα τμήμα από το δόρυ σε αυτήν που ήρθε στο φως τον περασμένο Νοέμβριο, ενίσχυσε την ερμηνεία της. «Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει τη γνώμη μου ότι η Αλεξάνδρεια έχει στο Μουσείο της ένα από τα πιο σημαντικά αγάλματα της σχολής του Λυσίππου των ελληνιστικών χρόνων».
Το μικρό χέρι θα προσαρμοστεί στο άγαλμα του Αλεξάνδρου στο οποίο ανήκει.
Αν οι συζητήσεις με τον Δημήτρη Παντερμαλή και τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Khaled El Enany, έχουν αίσιο τέλος, τον Ιούνιο του 2019 θα το δούμε στο Μουσείο της Ακρόπολης σε μια έκθεση για την Αλεξάνδρεια, η οποία θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη κι έπειτα στην Πέλλα. Θα είναι μια δικαίωση της Ελληνίδας αρχαιολόγου που ανασκάπτει εδώ και δύο δεκαετίες στην Αίγυπτο χωρίς καμία βοήθεια από το ελληνικό κράτος.
Για το εύρημα που έφερε στο φως και παριστά γυμνό νέο άνδρα σε στάση κλασικού contraposto, με το δεξί πόδι ανασηκωμένο (πιθανώς στηριζόταν κάπου), η κ. Παπακώστα μίλησε αναλυτικά στη χθεσινή διάλεξη με τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος – Ελληνικές ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου. Η σημασία τους για τον Ελληνισμό» που διοργάνωσε η AHEPA (ύπατος πρόεδρος, ο κ. Andrew C. Zachariades). Ο τύπος του αγάλματος και τα χαρακτηριστικά του, οι αναλογίες, η κίνηση και η στροφή του λαιμού είναι στοιχεία που υποδηλώνουν τη σχέση του με την εικονογραφία του Μ. Αλεξάνδρου. «Η κατασκευή του αγάλματος είναι εξαιρετικής ποιότητας. Υπάρχει ένας συγκρατημένος ρεαλισμός σε συνδυασμό με έναν μεταπραξιτελικό αισθησιασμό. Αυτό το έργο τέχνης συνδυάζει την ομορφιά των γλυπτών της κλασικής εποχής με το πάθος των ελληνιστικών αγαλμάτων. Οι όρθιες γυμνές μορφές ήταν ο πιο συνηθισμένος τύπος για βασιλικά αγάλματα των ελληνιστικών χρόνων. Μερικές λογοτεχνικές πηγές μας δίνουν την πληροφορία ότι ο τύπος αυτός αγάλματος χρησιμοποιήθηκε για την απεικόνιση του Αλεξάνδρου, κατά τη διάρκεια της ζωής του και μετά τον θάνατό του. Ο Πλούταρχος αναφέρει μια ιστορία: ότι ο Λύσιππος κατέκρινε τον ζωγράφο Απελλή, που παρουσίαζε τον Αλέξανδρο κρατώντας κεραυνό, ενώ ο ίδιος τον παρίστανε πάντα να κρατά δόρυ. Το άγαλμα του Λυσίππου, “ο Αλέξανδρος δορυφόρος”, ή είχε χαθεί ή δεν υπήρξε ποτέ. Ομως, συγκρίνοντας το άγαλμα με δύο από τα πιο σημαντικά αγαλματίδια που αντιγράφουν πιθανώς αυτό το χαμένο άγαλμα του Λυσίππου, ιδιαίτερα το μαρμάρινο αγαλματίδιο στο μουσείο Getty του Malibu και ένα χάλκινο στο Λούβρο, παρατηρούμε ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες».
Η αρχαιολόγος και διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Ερευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού, τέτοια εποχή πέρυσι, ξεπερνώντας τα προβλήματα με το νερό και τη λάσπη στην ανασκαφή, ανακάλυψε μέρος της θεμελίωσης ενός υπερμεγέθους κτιρίου που χρονολογείται στην πρώιμη πτολεμαϊκή περίοδο, σύμφωνα με την κεραμική και την τεχνοτροπία των δόμων. Οι έρευνες έφτασαν στο φυσικό έδαφος που αποτελείται από άμμο και ψαμμίτη. «Αυτό σημαίνει ότι βρήκαμε το πρώτο στρώμα θεμελίωσης της αρχαίας Αλεξάνδρειας». Το μέγεθος των δόμων της θεμελίωσης καθώς και το μέγεθος των δόμων του τοίχου δείχνουν ότι αποκάλυψαν μέρος ενός δημόσιου κτιρίου της πτολεμαϊκής εποχής κι αυτό σε συνδυασμό με την περιοχή «ανήκει στη Βασιλική συνοικία, καθιστά το εύρημα σημαντικό για τη γνώση της τοπογραφίας της πτολεμαϊκής πόλης». Στις έρευνες που συνεχίστηκαν το φθινόπωρο αποκαλύφθηκε μια πρώιμη βυζαντινή κατασκευή, ένα εργαστήριο. Καθώς και η συνέχεια της κατασκευής προς νότον σε μήκος περίπου 11 μ. «Οι δόμοι του μεγάλου τοίχου που βρήκαμε την άνοιξη στέκονται δίπλα σ’ αυτή τη σειρά των λίθων». Τότε βρέθηκε και το χέρι με τμήμα από δόρυ που ανήκει στο άγαλμα του Αλεξάνδρου.
Ερμηνεία και σύγκριση
Η κ. Παπακώστα κάνει συγκρίσεις και με το χάλκινο άγαλμα που αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο και αποδίδεται στον Λύσιππο, το οποίο πρόσφατα κατασχέθηκε σε επιχείρηση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και τώρα είναι αποθηκευμένο στο Μουσείο Θεσσαλονίκης. «Ο τύπος και τα βασικά χαρακτηριστικά είναι ακριβώς όμοια με το άγαλμα της Αλεξάνδρειας. Τέλος, το άγαλμα βρέθηκε και πιθανώς στεκόταν μέσα στο Βασιλικό τετράγωνο και σίγουρα δεν μπορεί να έχει δημιουργηθεί από έναν απλό γλύπτη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα στυλιστικά του χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στη σχολή του Λυσίππου, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι πρόκειται για έργο της συγκεκριμένης σχολής που λειτούργησε στην Αλεξάνδρεια. Το άγαλμα το χρονολογούμε την πρώιμη ελληνιστική περίοδο (325-300 π.Χ.)».
Η αντίληψη που έχουμε για την μορφή του Αλεξάνδρου, «προέρχεται από μεταγενέστερα έργα Ελλήνων και Ρωμαίων, που σίγουρα έχουν επηρεαστεί από την καταλυτική, ιστορική του παρουσία, τη θεοποίηση και την εξιδανίκευσή του. Τα έργα αυτά δεν ήταν σύγχρονά του και δεν μπορούμε να επιμένουμε ότι όλα είναι αντίγραφα σπουδαίων πρωτοτύπων, αφού ελάχιστα τέτοια έχουν διασωθεί ανά τους αιώνες. Ισως λοιπόν το εξαίρετο αυτό δείγμα της πρώιμης ελληνιστικής τέχνης να είναι πιο κοντά στο “αληθινό πρόσωπο” του Μ. Αλεξάνδρου».
Εδώ και 12 ημέρες οι έρευνες ξεκίνησαν πάλι στην περιοχή του πάρκου Shallalat. «Ευελπιστώ ότι αυτή την ανασκαφική περίοδο θα ολοκληρωθεί η έρευνα στο σημείο που σκάβω τόσα χρόνια. Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί γεωφυσική έρευνα σε όλο το πάρκο από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας του Πανεπιστημίου της Κρήτης (διευθυντής ο δρ Απόστολος Σαρρής) με χρηματοδότηση του National Geographic, το οποίο τον Μάιο ξεκινά τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ για την ανασκαφή στο Βασιλικό Τετράγωνο της πτολεμαϊκής Αλεξάνδρειας», λέει η ανασκαφέας στην «Κ».Η τεράστια θεμελίωση από ασβεστόλιθο που αποκάλυψε της δίνει το δικαίωμα να σκέφτεται ότι «θα μπορούσε να είναι ένα από τα φημισμένα οικοδομήματα του Βασιλικού Τετραγώνου, όπως περιγράφονται από τους αρχαίους συγγραφείς και κυρίως τον Στράβωνα».

Είπε στον ετοιμοθάνατο σύζυγό της ότι καθαιρέθηκε ο Τραμπ για να πεθάνει γαλήνιος

Μία 75χρονη έπεισε τον πρώην άντρας της πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι πια Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για να πεθάνει ήσυχος.Είπε στον ετοιμοθάνατο σύζυγό της ότι καθαιρέθηκε ο Τραμπ για να πεθάνει γαλήνιοςΈνας 75χρονος Αμερικανός άφησε την τελευταία του πνοή «γαλήνιος» στο σπίτι του στο Όρεγκον, αφού η πρώην σύζυγός του τον διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καθαιρέθηκε από το αξίωμά του.
Ο Μάικλ Έλιοτ πέθανε πριν από λίγες ημέρες. Η Τερίσα Έλιοτ, η πρώην σύζυγος που παρέμεινε πιστή φίλη του μέχρι το τέλος, ήταν εκείνη που τον έκανε να πιστέψει την «ψευδή είδηση», σύμφωνα με τη νεκρολογία του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Oregonian.
«Αφού το άκουσε, ανάσανε για μια τελευταία φορά, απαλά, και η ζωή του σ' αυτή τη Γη τελείωσε» γράφει η Τερίσα, με χιουμοριστικό ύφος.
Πριν πεθάνει, ο Μάικλ Ελιοτ άκουσε αυτό που θα τον έκανε να «φύγει» ήσυχος. Οτι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι πια πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο ηλικιωμένος, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, είχε μία σύντομη τηλεφωνική συζήτηση με την πρώην σύζυγό του, που παρέμεινε φίλη του ως το τέλος. «Του είπα ότι όλα θα πάνε καλά. Και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αποπέμφθηκε», εξήγησε η Τερέζα Ελιοτ στην Washington Post.
Αμέσως μετά ο πρώην σύζυγός της πέθανε ειρηνικά, ανάμεσα σε φίλους και γείτονες, στο σπίτι του στο Πόρτλαντ. Εκείνη ζει στο Τέξας και όπως εξήγησε δεν προλάβαινε να φτάσει εγκαίρως εκεί. Ετσι, στις 6 Απριλίου, όταν ένας από τους φίλους του Μάικλ Ελιοτ της τηλεφώνησε και της είπε ότι θα πεθάνει, το πρώην ζευγάρι μίλησε για λίγο στο τηλέφωνο.
Ο 75χρονος ήταν Δημοκρατικός και τον ενδιέφερε ιδιαίτερα η πολιτική. Θεωρούσε τον Τραμπ «απεχθή», όπως είπε η πρώην σύζυγός του. Οταν τη ρώτησαν τι έλεγε για τον Αμερικανό πρόεδρο, εκείνη απάντησε στην Washington Post «τίποτα που θα μπορούσε να δημοσιευθεί σε εφημερίδα».
Οπως εξήγησε, του είπε ψέμματα γιατί ήθελε να πεθάνει με μία χαρούμενη σκέψη.

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

H επίσημη αγαπημένη σε μυστική φωτογράφιση στην Αίγινα

H επίσημη αγαπημένη σε μυστική φωτογράφιση στην Αίγινα
ΜΑ ΤΟΣΟ ΓΛΥΚΟΤΣΟΥΤΣΟΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!


H Αίγινα δεν φιλοξενεί μόνον το «βαθύ κράτος» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας σε μία αγαστή και χαλαρή συνύπαρξη. Φαίνεται πώς εκτός των VIP προσωπικοτήτων , Βαρουφάκης, Φλαμπουράρης, Τασία μετά Δρίτσα, Αλέξης μετά συζύγου κλπ. αλλά και διαφόρων άλλων πολιτικών οικογενειών ,συντηρητικότερης εκδοχής που βρίσκουν φιλοξενία στο νησί , η Αίγινα κατέστη point d’ attraction και για τον προεδρικό κύκλο των Ηλυσίων Πεδίων , τουτέστιν του επονομαζόμενου «κύκλου των χαμένων προέδρων».



Έτσι η πρώην προεδρική ερωμένη, τίτλος ανέκαθεν αποδεκτός από την γαλλική αριστοκρατία αλλά και την λογοτεχνία του μπουντουάρ, η ηθοποιός Juliette Gayet, μήλον της δημοσιογραφικής – σκανδαλοθηρικής έριδος, βρέθηκε στο νησί για μία άκρως μυστική φωτογράφηση.



Φιλοξενήθηκε σε γνωστό αρχοντικό και οι περιηγήσεις της απαθανατίστηκαν από τον φωτογραφικό φακό. Το υλικό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Gala» στις 15 Μαρτίου.


Υπήρξε επίσημη αγαπημένη αλλά και άτυχη. Ούτε η εποχή ούτε οι συγκυρίες την βοήθησαν. Απλά οι παπαράτσι την εξέθεσαν.

Bρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου εξήγγειλε η Τερέζα Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 8η Ιουνίου, σε συνέντευξη τύπου έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Η πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα χρειαζόταν και χρειάζεται σταθερότητα, και αυτό κατάφερε να εξασφαλίσει η κυβέρνησή της.
Επεσήμανε παράλληλα πως με το δεδομένο του Brexit, η λαϊκή εντολή χρειάζεται να ανανεωθεί, καθώς το παρόν Κοινοβούλιο έχει ετερόκλητη σύνθεση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρουσιάζουν σοβαρές αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική περί brexit.
«Για να καταφέρουμε να προασπίσουμε με τον καταλληλότερο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών μας χρειαζόμαστε ενότητα», υπογράμμισε η Μέι. «Ενότητα που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει», ανέφερε δικαιολογώντας την απόφασή της.
Μέρες τώρα αρκετές βρετανικές εφημερίδες άφηναν υπόνοιες για την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δεδομένης της αύξησης της δημοτικότητας της Βρετανίδας πρωθυπουργού.
Δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για την ανανέωση της λαϊκής εντολής, ώστε η Μέι να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την αυξημένη εμπιστοσύνη των Βρετανών, προτού εκτεθεί στη φθορά των διαπραγματεύσεων για το brexit. 
Ενδεικτική είναι η τελευταία δημοσκόπηση της YouGov, όπου στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», το 50% των ερωτηθέντων στήριξε την Τερέζα Μέι:
 

«Το φορολογικό σύστημα με διώχνει από την Ελλάδα»

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ(ΔΙΩΧΝΕΙ), ΜΟΝΟΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ «Θα σας ενδιέφερε μια ιστορία για το πώς το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας αναγκάζει μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση να κλείσει και να μετακομίσει στην Κύπρο;». Αυτό ήταν το πρώτο email που λάβαμε.
Ακολούθησαν και άλλα, και η συμφωνία να μοιραστεί την ιστορία του, με τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Φοβάμαι πως μπορεί να έχω μπλεξίματα με την εφορία ή με το κράτος», εξήγησε. Αλλωστε το όνομά του δεν έχει και τόση σημασία. Η ιστορία του είναι η ιστορία χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών στη χώρα μας. Ή μάλλον όσων συνεχίζουν να δηλώνουν στο σύνολο τα εισοδήματά τους παρά τις τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές (στην περίπτωσή του θα φτάσουν φέτος το 82% του ετήσιου εισοδήματός του).
Η μόνη διαφορά είναι ίσως ότι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας δεν είναι Ελληνας, αλλά Βορειοευρωπαίος και είχε επιλέξει να στήσει την επιχείρησή του στη χώρα μας.
«Λατρεύω τους Ελληνες, τη νοοτροπία και την κουλτούρα σας», εξηγεί. Από μικρό παιδί ερχόταν στα νησιά για διακοπές με την οικογένειά του. Ο ίδιος δεν το θυμάται, αλλά η μητέρα του ισχυρίζεται πως στα έξι του είχε δηλώσει πως θα παντρευόταν Ελληνίδα και θα ζούσε εδώ. Και έτσι έγινε. Το 2004 γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του και δύο χρόνια αργότερα αποφάσισαν να μετακομίσουν μαζί στην Ελλάδα.
Πίσω στη χώρα του είχε μια πολύ καλή δουλειά ως υπεύθυνος μεγάλων τηλεφωνικών κέντρων εξυπηρέτησης, αλλά βλέποντας πως στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε εύκολα να κάνει το ίδιο, αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Σε τι κατέληξε; Να μεσολαβεί εκ μέρους επιχειρήσεων στη χώρα του και να τους κανονίζει ραντεβού με μεγάλους πελάτες για την προώθηση των προϊόντων τους.
Κατ’ αρχάς το... ΤΕΒΕ
Μίλησε με λογιστές εδώ και στη χώρα του και αποφάσισε να ανοίξει τα βιβλία του στην Ελλάδα. Θα ασφαλιζόταν στο ΤΕΒΕ και θα είχε μια ατομική επιχείρηση. Τα πάγια θα ήταν σαφώς μικρότερα: για παράδειγμα, στην Ελλάδα θα πλήρωνε κοντά στο χιλιάρικο για έναν λογιστή όλο τον χρόνο, ενώ στη χώρα του μόνο το διερευνητικό ραντεβού με τον λογιστή είχε στοιχίσει 350 ευρώ.
«Από την αρχή όλα πήγαν καλά», θυμάται. «1η Μαΐου του 2006 κάναμε ένα πάρτι για να γιορτάσουμε το νέο μας ξεκίνημα και την επομένη δούλευα ήδη με δύο πελάτες». Παράλληλα άρχισε να ασχολείται με προγραμματισμό και σύντομα επικεντρώθηκε επαγγελματικά στο online μάρκετινγκ. Εφτιαξε γραφεία και προσέλαβε οκτώ άτομα προσωπικό. Ο φόρος που πλήρωνε τον πρώτο καιρό ήταν γύρω στο 12%, κάτι που του φαινόταν απόλυτα λογικό. Αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ. Οπως άλλωστε και σχεδόν όλα τα ωραία στην Ελλάδα.
«Από όταν ξεκίνησε η κρίση, κάθε χρόνο πλήρωνα όλο και περισσότερα. Θυμάμαι μια ημέρα, πριν από 4-5 χρόνια, ένας υπάλληλος της τράπεζάς μου, βλέποντας το εκκαθαριστικό, είχε πραγματικά εκπλαγεί. Με ρώτησε: “Πώς είναι δυνατόν να πληρώνεις τόσα;” (εκείνη τη χρονιά είχε πληρώσει 10.000 ευρώ), και δεν ήταν ο μόνος. Φίλοι, συνάδελφοι, ακόμα και ο λογιστής μου, όλοι μού έλεγαν πως είμαι τρελός που δήλωνα τα πάντα. Εγώ ήμουν ανένδοτος. Δεν ήταν μόνο ηθικό το ζήτημα. Θέλω να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια. Να μη φοβάμαι πως ένας εφοριακός μπορεί να βρει κάτι και να έχω πρόβλημα ή να με εκβιάσει».
Μετά η εφορία
Η κατάσταση όμως ολοένα και χειροτέρευε. Για το 2014 πλήρωσε συνολικά 19.000 ευρώ σε φόρο εισοδήματος και εισφορές (35% του εισοδήματός του). Για το 2015, έδωσε στο κράτος το 50% του εισοδήματός του.
«Ομως ούτε τότε πτοήθηκα. Είπα στον εαυτό μου πως θα έπρεπε να δουλέψω περισσότερο, να βγάλω τα χρήματα που χρειάζονται. Επέλεξα τις 12 δόσεις και στρώθηκα στη δουλειά. Εκ των υστέρων καταλαβαίνω πως είχα ζοριστεί, ξυπνούσα χωρίς ξυπνητήρι στις 4 το πρωί και πήγαινα στο γραφείο. Πήγαμε όμως καλά, είχαμε νέους πελάτες και τα κέρδη μας αυξήθηκαν. Αρχισα να νιώθω ακόμα και αισιόδοξος. Μέχρι που πριν από μερικές εβδομάδες αποφάσισα να υπολογίσω τον φόρο του 2016».
Τον Ιανουάριο είχε λάβει ειδοποίηση πως, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι ασφαλιστικές εισφορές του στον ΕΦΚΑ θα αυξάνονταν από 4.200 ευρώ τον χρόνο σε 19.073 ευρώ. Πανικόβλητος για το τι τον περίμενε ζήτησε από τον λογιστή του να κάνει έναν γρήγορο υπολογισμό για τον φόρο της χρονιάς που πέρασε.
Μη φοβηθείς...
«Ξέρω πως το νούμερο θα είναι μεγάλο, αλλά σε παρακαλώ να μου το στείλεις. Μπορώ να το αντέξω», του έγραψε. Ο λογιστής για δύο ημέρες δεν του απαντούσε. «Είναι σε κατάθλιψη με τα όσα συμβαίνουν. Τον πίεσα και, τελικά, μου τα έστειλε. Ηταν σαν να λαμβάνω την καταδίκη μου».
Στο email, ο λογιστής τού έγραφε πως από τα δηλωμένα κέρδη 107.050 ευρώ, θα έπρεπε να αφαιρέσει 61.483 σε φόρους (του έτους και την προκαταβολή του επόμενου έτους), 6.985 φόρο αλληλεγγύης, 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος. Σε αυτό το νούμερο, θα έπρεπε να υπολογίσει και τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Σύνολο δηλαδή 88.191 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 82% των εισοδημάτων του. «Αυτό σημαίνει πως θα μου μείνουν 19.000 ευρώ τον χρόνο, γύρω στα 1.500 ευρώ τον μήνα, τη στιγμή που δουλεύω από το πρωί έως το βράδυ και είμαι επιτυχημένος. Είναι παλαβό».
Συναντήθηκε με τον λογιστή του και έψαξαν εναλλακτικές. Για παράδειγμα, να συνεχίσει να δουλεύει εδώ, αλλά να στήσει την επιχείρησή του στη Βουλγαρία ή στην Κύπρο. Εάν επιθυμούσε, όμως, να παραμείνει απόλυτα σωστός ως προς τις φορολογικές του υποχρεώσεις, οι φόροι θα υπερέβαιναν κατά πολύ το 50%. «Δυστυχώς, το να φύγουμε από την Ελλάδα ξαφνικά έμοιαζε μονόδρομος».
Επειτα από πολλά οικογενειακά συμβούλια, κατέληξαν πως θα μετακομίσουν στην Κύπρο. Εκεί είχε ήδη πάει ένας φίλος του με παρόμοιο θέμα και ήξερε πως είναι μια καλή λύση.
«Είναι κοντά, έχει την ίδια γλώσσα, ωραίο καιρό και η φορολογία μου δεν θα ξεπερνά το 12,5%». Σκοπεύουν να μετακομίσουν το καλοκαίρι με το που θα τελειώσει το σχολείο των παιδιών του. Την ίδια περίοδο που θα του έρθει και το εκκαθαριστικό.
«Θα είναι η πρώτη φορά που θα είμαι ψύχραιμος και αποστασιοποιημένος. Επίσης, πρέπει να ομολογήσω πως είναι η πρώτη φορά που φλερτάρω με την ιδέα να μην πληρώσω στην ώρα μου. Να μπω στη λίστα των κακοπληρωτών και σε μια από τις περίφημες ρυθμίσεις», καταλήγει, χαιρετώντας.
Έντυπη

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Ο δήμαρχος Μήλου ετοιμάζει σπίτι για την Αφροδίτη

Η Αφροδίτη της Μήλου χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ. Το 1821 ο Γάλλος πρεσβευτής Mαρκήσιος ντε Pιβιέρ δώρισε το άγαλμα στον Λουδοβίκο ΙΗ΄ και έκτοτε βρίσκεται στο Λούβρο.

Οσοι περασαν απο τουτη την δισμοιρη χωρα, να παρουν ηθελαν. Πηραν ολοι, πηραν και υπαρχουν αλλα τοσα. Γι αυτο θελουν και οτι εχει απομεινει. Ποτε θα αποφασισουμε σαν Λαος να μην κανουμε το ιδιο με ολους αυτους τους Πλιατσικολογους. Πλιατσικο στον τοπο μας κανουμε.Πως να μην κανουν οι αλλοι;
ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ Ν.Χ.

Πριν από δύο χρόνια και κάτι, ο δήμαρχος της Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης είχε επισκεφθεί το Μουσείο του Λούβρου για να δει από κοντά την Αφροδίτη της Μήλου. Αντί όμως να καταβάλει το ποσό του εισιτηρίου, όπως οποιοσδήποτε τυχαίος επισκέπτης, δήλωσε φθάνοντας στο γκισέ: «Είμαι ο δήμαρχος της Μήλου, δεν δέχομαι να πληρώσω για να μπω στο μουσείο. Ηρθα να δω μόνο ένα και μόνο έκθεμα, την Αφροδίτη της Μήλου, το οποίο ανήκει στο νησί μου». Από το ύφος του ήταν φανερό ότι το εννοούσε. Οι υπεύθυνοι του μουσείου, μετά σύντομη σύσκεψη, αποδέχθηκαν το αίτημα και κάλεσαν τον δήμαρχο και την παρέα του να περάσουν χωρίς να πληρώσουν το προβλεπόμενο αντίτιμο. Οι πόρτες του μουσείου άνοιξαν, η ελληνική αποστολή κατευθύνθηκε στη μεγάλη αίθουσα που φιλοξενεί το διάσημο άγαλμα, έκατσαν λίγο να το κοιτούν με δέος και αποχώρησαν με την υπόσχεση ότι μια μέρα δεν θα χρειάζεται να κάνουν τόσο μεγάλο ταξίδι για να το θαυμάσουν.
Συγκέντρωση υπογραφών

Δυόμισι χρόνια μετά, οι προσπάθειες του δημάρχου Μήλου για επιστροφή του γλυπτού στο νησί εντείνονται, όπως αναφέρει ο ίδιος στην «Κ».

«Το θέμα με βασανίζει 15 χρόνια (σ.σ. πράγματι η φωτογραφία του στο σάιτ του δήμου έχει φόντο την Αφροδίτη), αλλά τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες. Εχουμε πλέον τεκμηριωμένη θέση νομικών ότι όταν το άγαλμα βγήκε από το νησί δεν υπήρξε εμπορική πράξη, αλλά επρόκειτο για πράξη πολέμου. Φορτώθηκε σε πολεμικό πλοίο της Γαλλίας και το πήρε Γάλλος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού. Ημασταν σε περίοδο πολέμου», λέει ο κ. Δαμουλάκης. Εχει ήδη συγκροτήσει Επιτροπή Διεκδίκησης, η οποία μεταξύ άλλων θα φροντίσει το σχετικό αίτημα να συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο υπογραφές, ώστε να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Κάποιοι στη Μήλο νόμιζαν ότι κάνω πλάκα, αλλά εγώ πάντα το εννοούσα. Ηδη, όπως λέει, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αναστήλωσης ενός παλιού σχολείου θηλέων στην Πλάκα, την πρωτεύουσα του νησιού, «όπου θα μείνει μόνιμα η Αφροδίτη, που τώρα φιλοξενείται στη Γαλλία».

Το γλυπτό, που συμβολίζει τη γυναικεία ομορφιά και θηλυκότητα, είναι σκαλισμένη σε μάρμαρο παριανό, έχει ύψος 2,02 μ. και βάρος 900 κιλά. Χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ. Είχε βρεθεί τέτοιες μέρες το 1820 στο Κλήμα της Μήλου από τον αγρότη Γεώργιο Κεντρωτά, σπασμένο στα δύο. Τα χέρια έλειπαν. Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές, ο Γάλλος αξιωματικός Ολιβιέ Βουτιέ που βρισκόταν με το πολεμικό πλοίο «Εσταφέτ» στο λιμάνι για να ξεχειμωνιάσει, αντιλήφθηκε την αξία του αγάλματος. Ενημέρωσε τον πρόξενο της Γαλλίας στη Μήλο, που έσπευσε να το αγοράσει. Το νέο όμως διέρρευσε και στο νησί έσπευσαν και άλλοι επίδοξοι αγοραστές. Καλύτερα παζάρια με τους Οθωμανούς φαίνεται ότι έκαναν οι Γάλλοι, που τελικά έφυγαν με το πολύτιμο «εμπόρευμα». Την 1η Μαρτίου του 1821 ο Γάλλος πρεσβευτής Mαρκήσιος ντε Pιβιέρ δώρισε το άγαλμα στον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΗ΄, για να τοποθετηθεί στο Λούβρο όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Έντυπη

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Στο διαδικτυακό χάρτη μπήκαν τα 14 αεροδρόμια

Στο διαδικτυακό χάρτη μπήκαν τα 14 αεροδρόμια - Κεντρική Εικόνα/VideoΕίναι πραγματικά εντυπωσιακό το πως μια έστω και στοιχειώδης τεχνικά υλοποίηση δίνει σημαντικά περισσότερες πληροφορίες από όσες μπορούσαμε να βρούμε μέχρι και 24ώρες πριν. Ο λόγος για τις νέες ιστοσελίδες των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που ενεργοποιήθηκαν χθες, μετά και την επίσημη ολοκλήρωση – τη Μεγάλη Τρίτη – της συμφωνίας παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από το ελληνικό Δημόσιο στη Fraport Greece.
Κι ενώ μέχρι πρότινος δεν μπορούσε να εντοπίσει κανείς ούτε καν ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και πληροφοριών, εκτός από αυτό της ΥΠΑ, σήμερα oi 14 νέες ιστοσελίδες που δημιούργησε η εταιρεία μπορεί να μην έχουν και τόσο καινοτόμο desing ωστόσο βρίσκει κανείς χρήσιμες πληροφορίες (ώρες αναχωρήσεων/αφίξεων πτήσεων, τρόποι πρόσβασης στα αεροδρόμια κ.ά.), για την μετακίνηση από τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Ακτίου, Μυκόνου, Ζακύνθου, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Κω, Μυτιλήνης, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου και Χανίων.
Οι νέες ιστοσελίδες είναι:
AdTech Ad
  • Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης: www.skg-airport.gr
  • Αεροδρόμιο Κεφαλλονιάς: www.efl-airport.gr
  • Αεροδρόμιο Κέρκυρας: www.cfu-airport.gr
  • Αεροδρόμιο Ακτίου: www.pvk-airport.gr
  • Αεροδρόμιο Χανίων: www.chq-airport.gr
  • Αεροδρόμιο Σαντορίνης: www.jtr-airport.gr
  • Αεροδρόμιο Σκιάθου: www.jsi-airport.gr
  • Αεροδρόμιο Ζακύνθου: www.zth-airport.gr
  • Αεροδρόμιο Ρόδου: www.rho-airport.gr
  • Αεροδρόμιο Μυτιλήνης: www.mjt-airport.gr
  • Αεροδρόμιο Μυκόνου: www.jmk-airport.gr
  • Αεροδρόμιο Καβάλας: www.kva-airport.gr
  • Αεροδρόμιο Κω: www.kgs-airport.gr
  • Αεροδρόμιο Σάμου: www.smi-airport.gr
Να υπενθυμίσουμε ότι η συμφωνία ολοκληρώθηκε με τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Την ολοκλήρωση της συμφωνίας εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, υπέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Αντώνης Λεούσης.
Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία Fraport-Slentel κατέβαλλε το εφάπαξ τίμημα ύψους 1,234 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική οικονομική συμφωνία, στο πλαίσιο του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει επιπλέον 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιος εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, καθώς και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται κατά έτος 28,6% των κερδών προ φόρων.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, συνολικά το ύψος των παραπάνω εσόδων θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ στη χρονική διάρκεια της παραχώρησης. «Πλέον του ανωτέρω εφάπαξ και ετήσιου (σταθερού και μεταβλητού) τιμήματος, το Ελληνικό Δημόσιο προσδοκά σωρευτικά φορολογικά, κοινωνικά και άλλα οφέλη ύψους μέχρι 4,6 δισ. ευρώ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ταμείου.
Σημειώνεται ακόμη ότι στη Fraport Greece παραχωρείται η χρήση, λειτουργία, ανάπτυξη και εκμετάλλευση των αεροδρομίων για περίοδο 40 ετών. Σε αεροδρόμια υψηλής στρατιωτικής δραστηριότητας (δηλαδή των Χανίων και του Ακτίου) δεν παραχωρείται ο χώρος των διαδρόμων προσγείωσης και των τροχιοδρόμων, ο οποίος και παραμένει στην Πολεμική Αεροπορία, παρά μόνο ο αεροσταθμός και ο χώρος στάθμευσης των αεροπλάνων πολιτικής αεροπορίας, ενώ ο παραχωρησιούχος θα πληρώνει το Δημόσιο για τη χρήση των κοινών υποδομών.
Εντός των υποχρεώσεων της Fraport Greece είναι να αναβαθμίσει τα αεροδρόμια μέσα στα τέσσερα πρώτα χρόνια της παραχώρησης, ώστε να συμμορφώνονται με τα αντικειμενικά προσδιορισμένα κριτήρια Επιπέδου C, όπως αυτά καθορίζονται από την ΙΑΤΑ και στη συνέχεια να τα συντηρεί και να διατηρεί αυτά τα επίπεδα εξυπηρέτησης για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης. Οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευάσει ο επενδυτές περιέρχονται και αυτές στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και επιστρέφουν σε αυτό με τη λήξη της παραχώρησης.

Αρειος Πάγος: Αυτόφωρο σε όσους βασανίζουν ζώα

Την αυστηρή τήρηση δύο παλαιότερων εγκυκλίων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (2013 και 2014) για την προστασία των ζώων, παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας του ΑΠ, Βασίλης Πλιώτας, στους εισαγγελείς εφετών και εκείνοι με τη σειρά τους στους εισαγγελείς πρωτοδικών.

Ο κ. Πλιώτας ζητεί από τους συναδέλφους του να παρεμβαίνουν σε κάθε περίπτωση που γίνεται γνωστός βασανισμός ζώων και παράλληλα να ελέγχουν εάν τηρούνται οι διατάξεις για την υγεία και προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση, τον βασανισμό, τη χρησιμοποίησή τους για κερδοσκοπία, κλπ.

Παράλληλα, στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται ότι δεν πρέπει να διαφεύγουν από την ποινική δίωξη και την τιμωρία τα παραβατικά άτομα και ειδικά εκείνα των οποίων οι πράξεις τους εμφανίζονται με επαναλαμβανόμενη ένταση. Και στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία της σύλληψης και του αυτοφώρου.

Επίσης, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αφορμή τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για κακοποίηση ζώων, ζητεί από τους συναδέλφους του εισαγγελείς Εφετών να ασκήσουν την επιβαλλόμενη εποπτεία στη περιφέρεια ελέγχου τους.

Όπως είναι γνωστό, το 2014, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, είχε εκδώσει σχετική εγκύκλιό της και ζητούσε από τους εισαγγελείς Εφετών να εξετάζονται άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορίες-καταγγελίες, απ’ όπου κι αν προέρχονται, αναφορικά με περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου ή πράξεων βίας κατ’ αυτού, όπως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, σύνθλιψη, ακρωτηριασμός κτλ.

Προγενέστερα, τον Απρίλιο του 2013, ο αποβιώσας Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης, τότε αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, είχε αποστείλει στις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας παρόμοια εγκύκλιο.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Ο Panathinaikos που έκανε το «Καμπ Νόου» να ζήσει εφιάλτη...

Για ολους τους φιλους του Παναθηναικου, αλλα και ολους τους αγνους φιλους των ομαδων που αγωνιζονται με ευρωπαικα μεγαθηρια, μπορουν να εκτιμησουν και να παραδεχτουν οτι, τα πετσινα πρωταθληματα δεν αντισταθμιζουν, Γουεμπλευ και ημιτελικα προημιτελικα τσαμπιονς λιγκ.
 Αυτό το «γιατί;», έχει μείνει αναπάντητο από εκείνη τη νύχτα της 9ης Απρίλη του 2002, όταν ο Panathinaikos σκορπούσε τρόμο στο «Καμπ Νόου» και ο Βλάοβιτς είδε το όνειρο να απέχει ελάχιστα εκατοστά...Ο Panathinaikos που έκανε το «Καμπ Νόου» να ζήσει εφιάλτη... (vid)Αν το 1-0 από τον Άγγελο Μπασινά στο ματς της Λεωφόρου διατηρούσε την ελπίδα, το γκολ του Μιχάλη Κωνσταντίνου στη Βαρκελώνη, σαν σήμερα, πριν από 15 χρόνια, στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν τέτοιο που άρχισε όχι μόνο να δυναμώνει αυτή την ελπίδα, αλλά να αυξάνει και τις ρεαλιστικές πιθανότητες θριάμβου εις βάρος της Μπαρτσελόνα, στην πιο αξέχαστη πορεία του «τριφυλλιού» τη σύγχρονη εποχή, έπειτα από εκείνη του 1996.Ο κόσμος στο «Καμπ Νόου» δεν άντεχε να παρακολουθήσει κάθε επίθεση των παικτών του Σέρχιο Μαρκαριάν, με τους Ολισαντέμπε, Κωνσταντίνου και Βλάοβιτς να χάνουν μοναδικές ευκαιρίες για γκολ.
Ο παλαίμαχος Κύπριος επιθετικός είδε τον Πουγιόλ να σταματάει την προβολή του πάνω στη γραμμή και ο Κροάτης έκανε το σουτ στο 90' + 6' για να περάσει η μπάλα ελάχιστα εκατοστά δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Ρέινα, ο οποίος απλά κοιτούσε και ίσως... προσευχόταν σιωπηλά.Η αντίδραση των «πράσινων» σε αυτή τη φάση, με όλους να πέφτουν στο έδαφος, είναι χαρακτηριστική του συναισθήματος της στιγμής και της ποδοσφαιρικής αδικίας και ατυχίας που βίωσαν εκείνη τη νύχτα στη Βαρκελώνη...
Παλικάρι σ' εκείνο το παιχνίδι ο Γιώργος Καραγκούνης, που έπαιζε από το 30' μέχρι και τις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους με κομμένο χιαστό!

Θυμηθείτε εκείνο το βράδυ:

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Ένας γιγάντιος φουσκωτός μαστός στο Λονδίνο

Μήνυμα για το θηλασμό δημοσίως



ΑθήναΈνας γιγάντιος φουσκωτός μαστός στο Λονδίνο



H γραμμή των κτιρίων του Λονδίνου στον ορίζοντα απέκτησε ένα ασυνήθιστο στοιχείο: Ένα γιγάντιο φουσκωτό μαστό ο οποίος εμφανίστηκε στην ταράτσα ενός κτιρίου στο Shoreditch, στο ανατολικό Λονδίνο.

Οι εκκεντρικοί Βρετανοί, θα πείτε. Κι όμως, όχι.

Πρόκειται για μια καμπάνια στην οποία προχώρησε η ανεξάρτητη βρετανική οργάνωση Mother London για να ευαισθητοποιήσει τους Λονδρέζους όσον αφορά το κοινωνικό στίγμα, σήμερα, του θηλασμού δημοσίως.

Στις 26 Μαρτίου, ανήμερα την Κυριακή της Μητρότητας (που οι Βρετανοί τη λένε και Μέρα της Μητέρας), έκανε την εμφάνισή του αυτό το τεράστιο μπαλόνι σε σχήμα μαστού, ενώ στους τοίχους ένα γύρω αφίσες ενημέρωναν για το κοινωνικό μήνυμα της εγκατάστασης.

Στο μπλογκ της οργάνωσης, στο πλαίσιο της εκστρατείας #freethefeed, τα μέλη της Mother London σημειώνουν:

«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι, το 2017, οι Βρετανίδες μητέρες αισθάνονται να τις παρατηρούν όταν θηλάζουν δημόσια, με μπιμπερό ή με το στήθος τους. Αυτό ήταν ένα πρότζεκτ για τη Μέρα της Μητέρας. Ένα εγκώμιο για το δικαίωμα της κάθε γυναίκας να αποφασίζει πώς και πότε θα ταΐσει τα παιδιά της, χωρίς να αισθάνεται ενοχή ή αμηχανία για τις επιλογές της ως γονιός».