Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα στη μοναδική «μεταλλαγμένη» καλλιέργεια της ΕΕ

Αίτημα εξαίρεσης

Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα στη μοναδική «μεταλλαγμένη» καλλιέργεια της ΕΕ
To καλαμπόκι Mon810 παράγει το δικό του εντομοκτόνο, ακίνδυνο για τον άνθρωπο -εικόνα αρχείου   (Φωτογραφία:  Reuters
 
 
Βρυξέλλες
Αξιοποιώντας μια πρόσφατη ευρωπαϊκή συμφωνία για τις «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες, η Ελλάδα και η Λετονία κατάφεραν να εξαιρεθούν από την πανευρωπαϊκή αδειοδότηση μιας ποικιλίας καλαμποκιού της Monsanto, η οποία είναι το μόνο γενετικά τροποποιημένο φυτό που καλλιεργείται σήμερα στην ΕΕ.

Η αμερικανική Monsanto δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση των δύο κυβερνήσεων, τις κατηγορεί όμως ότι αγνοούν τα επιστημονικά στοιχεία για την ασφάλεια του καλαμποκιού Mon810.

Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, οι χώρες-μέλη της ΕΕ μπορούσαν να αρνηθούν την καλλιέργεια εγκεκριμένων «μεταλλαγμένων» ποικιλιών μόνο για λόγους δημόσιας υγείας ή περιβάλλοντος. Όμως, ελλείψει πειστικών επιστημονικών δεδομένων για την υποτιθέμενη επικινδυνότητα αυτών των καλλιεργειών, οι μονομερείς απαγορεύσεις στην Ελλάδα και άλλες χώρες θεωρούνταν νομικά αστήρικτες.

Το νέο πλαίσιο -το οποίο είχε εισηγηθεί η τελευταία ελληνική προεδρία της ΕΕ-, αφενός δίνει τη δυνατότητα καλλιέργειας στις χώρες που επιθυμούν τα «μεταλλαγμένα», αφετέρου επιτρέπει στις χώρες που δεν το επιθυμούν να απαγορεύουν την καλλιέργεια για λόγους όπως η δημόσια τάξη, η χωροταξία ή ο αγώνας κατά της επιμόλυνσης ντόπιων ποικιλιών.
Οι κανόνες αυτοί αφορούν πάντως μόνο την καλλιέργεια και όχι το εμπόριο γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών.


Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες έχουν εξοργίσει τη βιομηχανία και τις ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν την Ευρώπη να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα στο πλαίσιο μιας σχεδιαζόμενης συμφωνίας για ελεύθερο διμερές εμπόριο. Βασικό επιχείρημα είναι ότι οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις στα «μεταλλαγμένα» δεν βασίζονται σε επιστημονικά επιχειρήματα.
Στην επίσημη απάντησή της προς την κυβέρνηση της Λετονίας, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Reuters, η Monsanto κάνει λόγο για αίτημα «που αντικρούει και υπονομεύει την επιστημονική ομοφωνία για την ασφάλεια του Mon810».
Σε διαφορετική ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι δεν αναμένει οικονομικές επιπτώσεις από την απόφαση της Λετονίας και της Ελλάδας. «Παρόλα αυτά, λυπούμαστε για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες αποκλίνουν από μια προσέγγιση που βασίζεται στην επιστήμη για τη γεωργική καινοτομία, και προτιμούν να απαγορεύσουν την καλλιέργεια ενός επιτυχημένου προϊόντος για αυθαίρετους πολιτικούς λόγους» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση που εστάλη στο Reuters.
Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει εγκρίνει την καλλιέργεια τεσσάρων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, ωστόσο μόνο μία από αυτές, το καλαμπόκι MON810 της Monsantο, εξακολουθεί να καλλιεργείται, κυρίως στην Ισπανία.
Η καλλιέργεια των υπόλοιπων, δύο ειδών καλαμποκιού (ΒΤ176 και Τ25) και της πατάτας Amflora, τελικά εγκαταλείφθηκε.

To καλαμπόκι Mon810 παράγει τη βακτηριακή πρωτεΐνη Bt, η οποία είναι τοξική για τα επιβλαβή έντομα αλλά αβλαβής για τον άνθρωπο. Η ίδια ουσία χρησιμοποιείται ως βιολογικό εντομοκτόνο σε οργανικές καλλιέργειες.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Ο Στίβεν Χόκινγκ προτείνει νέα λύση στο μυστήριο της μαύρης τρύπας

Ο Στίβεν Χόκινγκ προτείνει νέα λύση στο μυστήριο της μαύρης τρύπας
O Στίβεν Χόκινγκ (Δ) συνομιλεί με τον νομπελίστα Γέραρντ Χουφτ στη διάρκεια του συνεδρίου για την ακτινοβολία Χόκινγκ (Πηγή: Håkan Lindgren)  
 

 

Η πληροφορία διασώζεται

 

 

Στοκχόλμη
Το ακαδημαϊκό ακροατήριο κρεμόταν από τα χείλη του Στίβεν Χόκινγκ όταν ο καθηγητής παρουσίασε τη νέα θεωρία του για το μεγάλο μυστήριο της μαύρης τρύπας: τι συμβαίνει με τις πληροφορίες που χάνονται μέσα στο κοσμικό τέρας;

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση του Χόκινγκ, την οποία παρουσίασε την Τρίτη σε ένα μικρό συνέδριο ειδικών στο Βασιλικό Ινστιτούτο Επιστήμης της Στοκχόλμης, οι πληροφορίες που περιέχουν τα σώματα που πέφτουν σε μαύρες τρύπες δεν καταστρέφονται, αλλά μένουν αποθηκευμένες πάνω στον λεγόμενο ορίζοντα των γεγονότων -το όριο πέρα από το οποίο τίποτα δεν μπορεί να δραπετεύσει από τη μοιραία έλξη της τρύπας.

Η λύση αυτή, εφόσον βέβαια ευσταθεί, θα έλυνε το λεγόμενο «παράδοξο της πληροφορίας» που βασανίζει τους θεωρητικούς φυσικούς εδώ και δεκαετίες.
 Μέχρι στιγμής, όμως, ο Χόκινγκ δεν έχει εξηγήσει τις λεπτομέρειες της νέας θεωρίας του, και ορισμένοι επικριτές δεν δείχνουν να πείθονται ότι πρόκειται καν για νέα θεωρία.
Πληροφορία αθάνατη
Μια ευρέως αποδεκτή αρχή της φυσικής είναι ότι οι πληροφορίες για ένα οποιοδήποτε φυσικό σύστημα, δηλαδή όλες οι ιδιότητες που περιγράφουν ένα σύστημα και το διαχωρίζουν από άλλα, δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστούν, ακόμα και αν το σύστημα καταστραφεί.

Τι συμβαίνει όμως με τις πληροφορίες των αντικειμένων που χάνονται μέσα σε μαύρες τρύπες; Πώς είναι δυνατό να διατηρούνται αυτές οι πληροφορίες, δεδομένου ότι τίποτα δεν μπορεί να βγει από την κοσμική παγίδα;

Στις προσπάθειές τους να λύσουν το παράδοξο, ορισμένοι φυσικοί είχαν προτείνει ότι η παγιδευμένη πληροφορία μπορεί με κάποιο τρόπο να διαρρεύσει από τη μαύρη τρύπα. Ο Χόκινγκ αρνούνταν πεισματικά την ιδέα, μέχρι που τελικά ανακοίνωσε ότι τελικά την αποδέχεται. Μέχρι σήμερα, δεν είχε εξηγήσει το μηχανισμό του φαινομένου.

Τη Δευτέρα, ο παράλυτος βρετανός φυσικός έριξε τη βόμβα στη διάρκεια εκλαϊκευμένης ομιλίας του μπροστά σε περίπου 3.000 ακροατές. «Ανακάλυψα πώς η πληροφορία επιστρέφει από τις μαύρες τρύπες. Θα μιλήσω γι΄αυτό στο συνέδριο αύριο» είπε ο Χόκινγκ σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Wall Street Journal.

Την επόμενη μέρα, έδωσε μια άκρως τεχνική διάλεξη στο πλαίσιο του συνεδρίου, στο οποίο 32 διακεκριμένοι φυσικοί παρέθεσαν τις απόψεις τους για το παράδοξο της πληροφορίας.

«Προτείνω ότι η πληροφορία αποθηκεύεται ότι στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας όπως θα περίμενε κανείς, αλλά στο όριό της, τον ορίζοντα των γεγονότων» είπε ο Χόκινγκ, ο οποίος επικοινωνεί μέσω ενός συνθεσάιζερ φωνής εγκατεστημένο στο αναπηρικό του αμαξίδιο.

Όταν ένα σωματίδιο πέφτει μέσα στη μαύρη τρύπα, λέει η θεωρία του Χόκινγκ, οι πληροφορίες που το περιγράφουν αφήνουν το αποτύπωμά τους στη σφαιρική επιφάνεια του ορίζοντα γεγονότων, ένα αποτύπωμα που ουσιαστικά αποτελεί το ολόγραμμα του χαμένου σωματιδίου.

Πώς μπορεί όμως να ανακτηθεί αυτή η πληροφορία;

Ακτινοβολία Χόκινγκ

To 1974, o Στίβεν Χόκινγκ προκάλεσε ντόρο ανακοινώνοντας ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι απόλυτα μαύρες: εκπέμπουν στην πραγματικότητα ακτινοβολία, η οποία έχει έκτοτε ονομαστεί ακτινοβολία Χόκινγκ (αυτό ήταν εξάλλου και το αντικείμενο του συνεδρίου στη Στοκχόλμη).

Ο καθηγητής ανέφερε στη συνάντηση ότι η ακτινοβολία των μελανών οπών επηρεάζεται από τις πληροφορίες των αντικειμένων που είχαν χαθεί μέσα τους. Με άλλα λόγια, η ακτινοβολία κωδικοποιεί με κάποιο τρόπο τις χαμένες πληροφορίες και τις επαναφέρει στον έξω κόσμο.

Ο Χόκινγκ όμως ξεκαθάρισε ότι οι πληροφορίες εξέρχονται σε μια «χαοτική, άχρηστη μορφή». «Πρακτικά, η πληροφορία έχει χαθεί» είπε.

Η θεωρία όμως που παρουσίασε ο καθηγητής δεν είναι ολοκληρωμένη και οι σύνεδροι εμφανίστηκαν σκεπτικοί. «Δεν θα έλεγα ότι βρέθηκε η λύση στο παράδοξο της πληροφορίας, αφού υπάρχουν και ανταγωνιστικές θεωρίες» είπε ο Κάρλο Ροβέλι του Πανεπιστημίου Aix-Marseille στη Γαλλία. «Δεδομένου όμως ότι πρόκειται για τον Στίβεν, όλοι θα το πάρουν σοβαρά» συμπλήρωσε.

Πιο ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Γέραρντ Χουφτ του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, νικητής του Νόμπελ Φυσικής το 1999, και εμπνευστής της λεγόμενης ολογραφικής θεωρίας, την οποία εμπλέκει ο Χόκινγκ στη νέα του λύση.

Το 1996, ο Χουφτ δημοσίευσε μελέτη στην οποία αναφερόταν και στο παράδοξο της πληροφορίας. «Έλεγα [στο άρθρο] ότι η ακτινοβολία Χόκινγκ μεταφέρει πληροφορία έξω από τη μαύρη τρύπα» ανέφερε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι αργότερα εγκατέλειψε την ιδέα ως αβάσιμη.

Σχολιάζοντας τη νέα θεωρία του Χόκινγκ, ο Χουφτ είπε: «Υποστηρίζω ότι βρίσκεται εκεί όπου βρισκόμουν εγώ πριν από 20 χρόνια».

»Αν το παρουσιάσει ως νέα ιδέα, δεν θα ενθουσιαστώ» κατέληξε.

Στην άλλη άκρη της τρύπας

Στην εκλαϊκευμένη ομιλία της Δευτέρας, ο Χόκινγκ παρέθεσε και ορισμένες σκέψεις για το πού καταλήγουν τα αντικείμενα που πέφτουν σε μαύρη τρύπα.

Όπως φαίνεται τα αντικείμενα αυτά μπορεί και να μην καταστρέφονται: «Η ύπαρξη εναλλακτικών θεωριών για τις μαύρες τρύπες υποδεικνύει ότι ίσως είναι εφικτό» είπε ο καθηγητής.

«Η τρύπα θα έπρεπε να είναι μεγάλη και, αν περιστρεφόταν, θα μπορούσε να προσφέρει ένα πέρασμα σε ένα άλλο σύμπαν. Δεν θα μπορούσες όμως να επιστρέψεις στο δικό μας σύμπαν».

«Επομένως, παρόλο που μου αρέσουν οι διαστημικές αποστολές, δεν σκοπεύω να το δοκιμάσω».

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ



Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Το χρυσό καλοκαίρι της Αίγινας

Μανίνα Ντάνου

Το πρωί στις παραλίες με όλων των ειδών τα θαλάσσια σπορ (εδώ beach volley στην παραλία της Αγίας Μαρίνας) και το μεσημέρι ουζάκι στις ταβέρνες, για όσους δεν τρώνε στα εξοχικά τους για οικονομία. Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος.Το πρωί στις παραλίες με όλων των ειδών τα θαλάσσια σπορ (εδώ beach volley στην παραλία της Αγίας Μαρίνας) και το μεσημέρι ουζάκι στις ταβέρνες, για όσους δεν τρώνε στα εξοχικά τους για οικονομία. Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος.

 ΑΙΓΙΝΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τι έγινε φέτος με την Αίγινα και αποδείχθηκε ο πιο καυτός προορισμός του καλοκαιριού; Το νησί «βούλιαξε» αυτό το καλοκαίρι, ειδικά τον Αύγουστο, τα εξοχικά -παλιά και καινούργια- γέμισαν οικογένειες με φιλοξενούμενους συγγενείς και φίλους, τα ιπτάμενα δελφίνια και τα πλοία της γραμμής φόρτωναν καθημερινά γιαγιάδες με παιδιά και μικρές παρέες νέων που δεν κατάφεραν να μαζέψουν χρήματα για πιο «λαμπερές» διακοπές και, ελέω capital controls και αφραγκίας, η Ελλάδα (ξανα)ανακάλυψε τις χαρές ενός καλοκαιριού που αφήνει πίσω το γκλάμουρ, παραμένει κουλ, μελαγχολικά κεφάτο και λίγο ’80s. Το «Κ» βρέθηκε εκεί λίγες ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.
«Ισως ευθύνεται και ο Βαρουφάκης», ήταν η πρώτη κουβέντα που μου είπε ο Κώστας, σερβιτόρος σε ένα από τα καφέ του λιμανιού, καθώς μου σέρβιρε τον πρώτο μου χυμό. «Την ξαναέβαλε στο χάρτη μετά από εκείνο το θρυλικό Σαββατοκύριακο που ήρθε εδώ αντί να πάει να ψηφίσει στη Βουλή. Εφταναν δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο για να τον ψάξουν, να πάρουν μια δήλωση, να βγάλουν μια αποκλειστική φωτογραφία. Τέτοιες δόξες δημοσιογραφικές δεν είχαμε ξαναδεί. Στήνονταν έξω από το σπίτι του, στα μαγαζιά που συχνάζει, ακόμα και οι τουρίστες ρωτάνε και σήμερα αν είναι εδώ, πώς είναι σαν άνθρωπος».

Διάσημες παρέες
Ισως λοιπόν να έχει το μερίδιό του και ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Που μας θύμισε ότι η Αίγινα υπάρχει και δεν είναι προς περιφρόνηση. Εδώ έχουν σπίτια οι μισοί υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης και άλλοι τόσοι Ελληνες ηθοποιοί, που έρχονται για να κάνουν τις χαμηλού προφίλ διακοπές τους. Διακριτικοί, απλοί, δεν θέλουν να φωτογραφίζονται ούτε να διαφημίζουν την παρουσία τους. Εδώ είναι το καταφύγιό τους - όταν θέλουν προβολή πάνε στη Μύκονο. Δύο είναι οι διάσημες παρέες του νησιού: η παρέα του «Παρά πέντε», με τον Γιώργο Καπουτζίδη, τη Σμαράγδα Καρύδη και την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, αλλά και η λεγόμενη πολιτική «παρέα της Αίγινας». Εδώ λέγεται πως γνωρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Εδώ έχουν σπίτι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιώργος Σταθάκης, η Θεανώ Φωτίου, ο Θεόδωρος Δρίτσας με την Τάσια Χριστοφιλοπούλου. «Εμεις τον Τσίπρα τον έχουμε από το 2,5%», μου λέει ο Νεκτάριος, επιχειρηματίας στην παραλία Σαρπά την οποία επισκέπτεται ο πρωθυπουργός. Κι ο υπόλοιπος κόσμος; «Δεν φαίνεται στα μαγαζιά. Είναι σαν φαντάσματα. Ερχονται στα εξοχικά τους και μένουν στα εξοχικά τους. Αύξηση στον τζίρο δεν είδαμε, γιατί ο κόσμος είναι φοβισμένος, χωρίς λεφτά, κι όταν βγαίνει δεν ξοδεύει, παραγγέλνει συνετά. Πάνε οι εποχές του “αν δεν περισσεύει, δεν φτάνει”».

Ενας συνδυασμός, λοιπόν, κρίσης και δημοσιότητας έφεραν την Αίγινα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς φέτος. Τα εκατοντάδες εξοχικά, όλα νοικοκυρεμένα, πολλά εξ αυτών εξαιρετικά καλαίσθητα, χτισμένα με πέτρα, με πισίνες, απομεινάρια μιας εποχής παχιών αγελάδων, γεμίζουν τώρα με τις οικογένειες και τους φίλους τους. Την ώρα που τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα υπόλοιπα νησιά «καίνε», στην Αίγινα έρχεσαι με 10 ευρώ το άτομο αν πάρεις το πλοίο της γραμμής και με 14 ευρώ αν προτιμήσεις το δελφίνι που σε φέρνει σε 45 λεπτά και σε σύνθεση επιβατών θυμίζει ΚΤΕΛ που πάει στο Ξυλόκαστρο. Η Αίγινα μπορεί να μην είναι φωτογενές νησί, αλλά μπορείς να την παρομοιάσεις με ερωτικό ταίρι. Δεν έχει την ομορφιά μιας καλλονής (όπως κάποια νησιά του Αιγαίου) που θα ερωτευτείς σφόδρα από την πρώτη στιγμή, αλλά προσφέρει την οικειότητα, τη βολή και την ασφάλεια αυτού/αυτής που τελικά θα παντρευτείς. Μπορεί στο παρελθόν, όταν τα χρήματα έρεαν άφθονα και όλοι έπαιρναν διακοποδάνεια για να βρεθούν στη Μύκονο, να τη σνόμπαραν ως μικροαστική και μπανάλ. Ομως στην εποχή της νεοφτώχειας, ο μικροαστισμός των ’80s σε γεμίζει ασφάλεια.

Ολα εύκολα, κοντά, γρήγορα
Στο δρόμο προς τις γνωστές παραλίες Μαραθώνας Α, Μαραθώνας Β (που φέτος είναι η πιο τρέντι του νησιού), Κλειδί, Σαρπά, Αιγινήτισσα, υπάρχουν δεκάδες ακόμα, που γεμίζουν με καρεκλάκια, ομπρέλες, ψυγειάκια, σωσίβια και οικογένειες σε απαρτία. Το νησί είναι για κακομαθημένους - είναι όλα εύκολα, κοντά, γρήγορα. Οι υπηρεσίες σε ικανοποιητικό επίπεδο, και αν εξαιρέσει κανείς την Αγία Μαρίνα, το πιο τουριστικό μέρος, όπου η ανάπτυξη έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες χωρίς έλεγχο και αισθητική, τα μέρη είναι όμορφα και μπορείς να δεις πολύ περισσότερα πράγματα από όσα φανταζόσουν.

Στην Πέρδικα, το χωριό είναι γραφικό, οι ταβέρνες σερβίρουν καλό ψάρι και απέναντι ακριβώς βρίσκεται το νησάκι Μονή, με παγόνια και ελάφια να σε επισκέπτονται στην παραλία. Στην ανατολική πλευρά του νησιού υπάρχει ο ναός της Αφαίας, ένας από τους σημαντικότερους της αρχαιότητας, που μοιάζει εξαιρετικά με τον Παρθενώνα και λέγεται πως οι αποστάσεις μεταξύ αυτών των δύο και των Δελφών σχηματίζουν ισοσκελές τρίγωνο. Επίσης, η Αίγινα είναι γνωστή για τα κεραμικά και την αγγειοπλαστική της, τα καταπληκτικά της φιστίκια που πωλούνται παντού, καθώς και το Φεστιβάλ Μουσικής που γίνεται κάθε Αύγουστο και κλείνει φέτος 10 χρόνια. Με ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια τη διάσημη πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου, προσανατολίζεται κυρίως στη μουσική δωματίου κι έτσι μπορείς, όπως εμείς, να απολαύσεις εξαιρετικά ερμηνευμένη από μεγάλους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες κλασική μουσική, στην παραλία, με φεγγάρι. Ονειρο.

Κατά τα άλλα, η βραδινή διασκέδαση έχει περίπου από όλα. Ο κεντρικός δρόμος στο λιμάνι γίνεται πεζόδρομος από τις 9 το βράδυ και ξεκινάει η περαντζάδα. Ηλιοκαμένα πιτσιρίκια κάνουν ποδήλατο, ηλικιωμένοι αγναντεύουν τα καΐκια από τα παγκάκια της αποβάθρας, οικογένειες τρώνε παγωτά και πίνουν καφέ στα ζαχαροπλαστεία, ενώ μερικές καφετέριες-μπαράκια, όπως η Ρέμβη στον κεντρικό του λιμανιού ή τα Περδικιώτικα λίγο πιο πάνω, γεμίζουν το βράδυ από τη νεολαία που το τραβάει πιο αργά.

Ισως γι’ αυτό έχει και ευχαριστημένους ξένους τουρίστες το νησί. Φέτος μάλιστα έχει περισσότερους από ποτέ. Γάλλοι, Σκανδιναβοί, Αγγλοι. Αλλά και οι Ελληνες που επιλέγουν ξενοδοχεία, έκλεισαν από τον Ιούνιο φέτος. Κάποιοι σκέφτηκαν να ακυρώσουν μετά τις πολιτικές εξελίξεις του Ιουλίου, αλλά οι περισσότεροι άντεξαν. «Ο κόσμος φοβήθηκε, την Αίγινα την επέλεξε γιατί είναι κοντά. Εχουν μια φοβία με τις εξελίξεις και αν είναι κοντά στην Αθήνα νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, γιατί μπορούν να γυρίσουν ανά πάσα στιγμή», λέει η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Στρατηγός.

«Εισάγουμε νερό, εξάγουμε σκουπίδια»
Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις κατεβαίνοντας από το πλοίο είναι τα στοιβαγμένα σκουπίδια. Το νησί, που είναι σχεδιασμένο να έχει δυναμικότητα 10.000 μόνιμων κατοίκων (όπως έχει το χειμώνα), το καλοκαίρι γεμίζει έως και με 60.000 κόσμο - φέτος ίσως και 70.000. Ο εξοπλισμός του δήμου για την περισυλλογή των σκουπιδιών δεν αρκεί κι έτσι το νησί γίνεται σκουπιδότοπος τις περισσότερες μέρες του Αυγούστου. Οι επιχειρηματίες στις παραλίες γκρινιάζουν (κι έχουν δίκιο γιατί έχουν πληρώσει για να αναλάβουν την εκμετάλλευση των παραλιών), ο Δήμος παλεύει αλλά δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί. Χωματερή δεν υπάρχει, οπότε τα απορρίμματα πάνε Αττική, νερό δεν υπάρχει και έρχεται πανάκριβο από Αθήνα. «Εισάγουμε νερό και εξάγουμε σκουπίδια», λέει ο Γιώργος Μούρτζης, πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου. «Με το κόστος που αυτό συνεπάγεται». Η Αίγινα, εκτός από όλα τα άλλα, είναι και κλασικό παράδειγμα του πόσο μη αποδοτικά λειτουργεί συχνά η επαρχία - και όχι μόνο.

Την επόμενη ημέρα, μαζί μου στο λιμάνι περιμένει το δελφίνι της επιστροφής κι ο Μάριος, ένας 22χρονος με ακουστικά στα αυτιά, και στυλ σκέιτερ. «Τέλειωσαν οι διακοπές;» ρωτάω. «Στην Αίγινα οι διακοπές δεν τελειώνουν ποτέ», μου λέει γελώντας. «Θα έρχομαι κανένα Σ-Κ. Θα προτιμούσα να είμαι Αντίπαρο με τους φίλους μου, βέβαια, αντί στο εξοχικό με τους γονείς, αλλά μου βγαίνει φθηνά κι έχω και φίλους από μικρός. Εδώ όπου πας τους ξέρεις όλους. Οπότε, εντάξει, μια χαρά. Τη βγάλαμε και φέτος».

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Αξιολόγηση, μια μεταρρύθμιση που δεν έγινε ποτέ

Η κατάρτιση και κυρίως η εφαρμογή, ενός νέου συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο βρίσκονται εδώ και χρόνια στα βασικά ζητούμενα της τρόικας. Μπορεί να μην αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο, σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο, το νέο σύστημα θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2015.Η κατάρτιση και κυρίως η εφαρμογή, ενός νέου συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο βρίσκονται εδώ και χρόνια στα βασικά ζητούμενα της τρόικας. Μπορεί να μην αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο, σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο, το νέο σύστημα θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2015.

Νομοσχέδια επί νομοσχεδίων που ουδέποτε έφτασαν στη Βουλή λόγω εκλογών, ανασχηματισμών και άλλων πολιτικών εξελίξεων. Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων των εκάστοτε υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης με συνδικαλιστικούς φορείς, τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και λοιπούς εμπλεκομένους, οι οποίες παρέμειναν απλώς αποτυπωμένες «στο χαρτί». Πλήθος δικαστικών προσφυγών και αποφάσεων. Τα παραπάνω, συνιστούν εν ολίγοις το χρονικό μιας μεταρρύθμισης, εκείνης για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, που ζητήθηκε πολλάκις από την τρόικα και εξαγγέλθηκε ισάριθμες φορές από τους αρμόδιους κατά καιρούς υπουργούς, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ουδέποτε υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι να παραμένουν στη συντριπτική τους πλειονότητα «άριστοι» και επί του πρακτέου στο απυρόβλητο. Τρία χρόνια αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και καταγράφεται ως όρος -αν και όχι ως προαπαιτούμενο- σε όλα τα Μνημόνια, χωρίς ωστόσο να έχει υλοποιηθεί.
Επί υπουργίας Αντώνη Μανιτάκη, όταν τέθηκε το ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, η κατάρτιση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης φάνταζε ως λύση, εν είδει «ξεσκαρταρίσματος» των απασχολούμενων στο Δημόσιο. Μέχρι τότε, η αξιολόγηση υπήρχε αλλά στην πράξη ήταν ανενεργή, αφού στη συντριπτική τους πλειονότητα οι υπάλληλοι βαθμολογούνταν με άριστα. Δεδομένων των ασφυκτικών προθεσμιών, ο κ. Μανιτάκης επιστράτευσε την αξιολόγηση μέσω ερωτηματολογίων η οποία απέτυχε παταγωδώς, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αναστείλει τη διαδικασία. Το νέο νομοσχέδιο ξεκίνησε να γράφεται, ωστόσο μεσολάβησε το... κλείσιμο της ΕΡΤ και η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο κ. Μανιτάκης να αντικατασταθεί από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η εκκίνηση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης αποτέλεσε προτεραιότητα για τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος μάλιστα αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις και πολιτικές αντιξοότητες για τη θέσπισή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΟΛΜΕ, η ΠΟΕ - ΟΤΑ και η ΑΔΕΔΥ υπήρξαν πολέμιοί του, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι το νέο σύστημα αποτελεί «όχημα για απολύσεις». Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε σε αντιπαράθεση ακόμα και με τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς το ΠΑΣΟΚ αντιδρούσε έντονα στο θέμα της ποσόστωσης του 15% των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα βαθμολογούντο με χαμηλή βαθμολογία. Η κυβερνητική κρίση απεσοβήθη με μια τροπολογία στην οποία αναφερόταν ρητώς ότι η κακή βαθμολογία δεν θα είχε δυσμενείς επαγγελματικές ή οικονομικές συνέπειες ούτε θα οδηγούσε σε απόλυση. Μετά όμως ήρθαν η ΑΔΕΔΥ, η περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου αλλά και οι δήμαρχοι που αρνούνταν να συνεργαστούν για την αξιολόγηση των απασχολουμένων στους Δήμους. Το θέμα, ως είθισται στην Ελλάδα, έφτασε στη Δικαιοσύνη. Το Πρωτοδικείο αλλά και το Εφετείο απεφάνθησαν τότε ότι η αποχή που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από τη διαδικασία της αξιολόγησης ήταν παράνομη, ενώ και το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή κατά των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Τελικώς το σχέδιο καταρτίστηκε, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο. Για άλλη μία φορά όμως παρέμεινε στο συρτάρι καθώς εξαγγέλθηκαν εκλογές.

Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Μητσοτάκη διαδέχθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος με τη σειρά του κατήρτισε ένα καινούργιο νομοσχέδιο, απορρίπτοντας αυτό του προκατόχου του. Ούτε και τότε όμως αυτό έφτασε μέχρι τη Βουλή, καθώς μεσολάβησαν σφοδρότατες πολιτικές εξελίξεις, capital controls, και ένας ακόμη ανασχηματισμός, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση του κ. Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εργασίας και τη διαδοχή του από τον νυν αν.υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Η κατάρτιση, και κυρίως η εφαρμογή, ενός νέου συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο, βρίσκεται και πάλι στα βασικά ζητούμενα της τρόικας. Μπορεί να μην αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο υπόκειται σε «σφικτά» χρονοδιαγράμματα, καθώς σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο Μνημόνιο, το νέο σύστημα θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2015. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί σειρά άλλων νομοθετημάτων που θα αφορούν το νέο Μισθολόγιο, αλλά και το σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, το οποίο επίσης αποτελεί παγίως ζητούμενο των δανειστών, ωστόσο η πορεία του είναι ανάλογη με αυτή της αξιολόγησης.

Ο κ. Βερναρδάκης, ως φαίνεται, θα υιοθετήσει εν πολλοίς το σχέδιο του κ. Κατρούγκαλου, με κάποιες ωστόσο αλλαγές. Στόχος, θα είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των υπαλλήλων και η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού.

Ο κ. Βερναρδάκης έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο εντός του Σεπτεμβρίου. Εκτός και αν γίνουν εκλογές...

Φόβοι για έξαρση της ρατσιστικής βίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου


Πολλά και σημαντικά είναι είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την συνεχόμενη προσέλευση των μεταναστών. Φόβοι για έξαρση των ρατσιστικών επιθέσεων από τον Δήμαρχο Σάμου. Σπάει κάθε ρεκόρ ο αριθμός προσέλευσης προσφύγων στην Μυτιλήνη.
Διογκώνεται το πρόβλημα στο Β. Αιγαίο με τη συνεχή αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά και την υπερπληρότητα των καραβιών επιστροφής προς τον Πειραιά που δεν καθιστούν δυνατή τη γρήγορη αποχώρηση των προσφύγων και των μεταναστών από το νησί. Οι αρχές των νησιών και η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου αιτούν ενίσχυση της Αστυνομίας και του Λιμενικού, την αύξηση των μηχανημάτων ταυτοποίησης, ενώ τονίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στο πρόβλημα με τις δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών. Ειδικά, ο δήμαρχος Σάμου εκφράζει φόβους για εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών κατά των προσφύγων, εξαιτίας της συνεχούς και αυξανόμενης πίεσης των τοπικών κοινωνιών και των πόρων τους.
Σάμος
Οπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, «χθες είχαμε στο νησί 1.000 μετανάστες, που αύριο θα είναι 2.000 και το Σαββατοκύριακο θα φθάσουν τους 3.000- 4.000 ανθρώπους. Αιτία είναι η υπερπληρότητα των δρομολογημένων πλοίων προς τον Πειραιά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να παραμένουν εγκλωβισμένοι και να περιφέρονται χωρίς να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών τους».
«Δυστυχώς το νησί δεν αντέχει περισσότερο. Δεν είμαστε FRONTEX, ούτε έχουμε τις δυνατότητες και τους ρόλους της Αστυνομίας και του Λιμενικού» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σάμου και προσθέτει: «Με δική μας πρωτοβουλία και ως βασική χειρονομία υποδοχής, σήμερα εγκαταστήσαμε βρύσες και σύντομα θα τοποθετήσουμε τουαλέτες και άλλα είδη βασικής υγιεινής σε «πράσινα» σημεία που θα οριστούν για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και για την ανακούφιση όλων αυτών των συνανθρώπων μας».
Ο κ. Αγγελόπουλος ανακοινώνει επίσης ότι «ως κίνηση στρατηγικής επιλογής και με την οικονομική συνδρομή του δήμου θα εγκατασταθεί στο νησί το ειδικό μηχάνημα ταυτοποίησης για τους Σύριους πρόσφυγες, ενώ για την στελέχωση της αστυνομίας ζητήθηκε η χορήγηση πέντε στελεχών από την Υπηρεσία Ασύλου».
Οπως εξηγεί ο κ. Αγγελόπουλος, για την φύλαξη και τη σίτιση των μεταναστών ευθύνονται η Αστυνομία και το Λιμενικό. Στη σίτιση συνδράμουν ο δήμος και ΜΚΟ του νησιού, ενώ οι Σύριοι από τη στιγμή που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα κυκλοφορούν ελεύθεροι στο νησί.
«Το νησί μας όπως και τα άλλα νησιά» επισημαίνει ο κ Αγγελόπουλος «με την υπάρχουσα κοινωνική οργάνωση των δομών για τουριστική αξιοποίηση, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νησιά μεταναστών. Εκτίμηση για την οποία προειδοποίησα την ΚΕΔΕ αλλά και το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως επικεφαλής της νησιωτικής πολιτικής στην ΚΕΔΕ και των ελληνικών αντιπροσωπειών των Δήμων και των Περιφερειών στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η συνάδελφός μου δήμαρχος Λαπεντούζας παραδέχθηκε ήδη ότι το νησί της μετατράπηκε σε νησί μεταναστών» τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος.
Συγχρόνως, εκφράζει φόβους για την δημιουργία ρατσιστικών αντιλήψεων και επεισοδίων ακόμη «σε βάρος των ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας, εάν συνεχιστεί το πρόβλημα. Ρατσισμός που θα έχει διάφορες αφορμές, όπως την έλλειψη 270.000 ευρώ για την συντήρηση των σχολείων, την έλλειψη 2-3 γιατρών για την φροντίδα των ντόπιων κατοίκων, όταν οι γιατροί αυτοί εργάζονται 9-14 ώρες ημερησίως για την πρόληψη επιδημιών και την κάλυψη των λοιπών αναγκών των μεταναστών και των προσφύγων».
Ο κ Αγγελόπουλος υπενθυμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με βάση τα στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την περασμένη εβδομάδα (8 - 14 Αυγούστου) έφτασαν από τα θαλάσσια σύνορα στην χώρα μας συνολικά 20.843 άνθρωποι, σχεδόν οι μισοί από όσους έφτασαν συνολικά το 2014. Μόνον τον Ιούλιο, έφτασαν περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες (50.242) απ’ ότι σε όλο το 2014 (43.500). Η μεγάλη πλειοψηφία των αφίξεων αυτής της εβδομάδας ήταν 16.997 Σύριοι, ήτοι το 82% του συνόλου.
Κλείνοντας επισημαίνει την αρνητική στάση της Τουρκίας απέναντι στο ζήτημα αλλά και την ασυνέπεια της γειτονικής χώρας, όσον αφορά στη διακρατική Συμφωνία Επανεισδοχής που έχει με την Ελλάδα. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πέρσι έγιναν 470 αιτήματα επαναπροώθησης, από τα οποία η Τουρκία αποδέχθηκε μόνο τα 12 αιτήματα. Χαρακτηρίζει τη Συμφωνία «κέλυφος» και ζητά την άμεση παρέμβαση των ευρωπαϊκών και εθνικών Αρχών, καθώς παραμένει ανοικτό το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Επίσης, επαναφέρει το θέμα του προληπτικού ελέγχου από τον FRONTEX στο τουρκικό έδαφος και ζητά άμεσα να εφαρμοσθεί το μέτρο.
Λέσβος
Τη διευκόλυνση όλων, με πρωταρχικό μέλημα την προστασία της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου, επιδιώκει ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός. Οπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα στο νησί βρίσκονται 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους, ακόμη κι αν κατορθώσουν να φύγουν άλλοι 500, θα παραμείνουν αρκετές χιλιάδες. «Καθημερινά» προσθέτει «σπάμε το ρεκόρ εισδοχής, με 2.000 - 2.500 άτομα, που μάλλον προβλέπεται να αυξηθούν με δεδομένο το εμπόριο διακίνησης ανθρώπων που έχει αναπτυχθεί στα τουρκικά παράλια και την ανοικτή προτροπή προς τον κόσμο να ταξιδέψει προς την Ελλάδα, με την ανοχή μάλιστα της τουρκικής κυβέρνησης».
Ο Κ Γαληνός εκφράζει ανακούφιση για την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου στο νησί και την υπόσχεσή του για οικονομική ενίσχυση του δήμου, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες. Χαρακτηρίζει θετική την απόφαση του υπουργού να υπάρξουν παρέμβάσεις ενεργοποίησης στην Ευρωπαική Ενωση, προκειμένου να επιβάλλει σεβασμό των διεθνών συνθηκών για τους πρόσφυγες στην τουρκική πλευρά. Επίσης, χαρακτηρίζει ως απόλυτα θετική την εξέλιξη των διαδικασιών για ναύλωση πλοίων σε έκτακτα δρομολόγια από το υπουργείο Ναυτιλίας, που επιτεύχθηκε με την ψήφιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Χίος
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι καθημερινά εναλλάσσονται στο νησί 300-400 άτομα, αφού λόγω της έλλειψης εισιτηρίων δεν μπορούν να αποχωρήσουν όλα μαζί. Σημειώνει ότι το Κέντρο Υποδοχής στο νησί υπολειτουργεί και ότι ο δήμος προσπαθεί να διευθετήσει το πρόβλημα με καταυλισμό που έχει δημιουργήσει.
Αναφερόμενος στην επιστολή, την οποία του απέστειλε η αν.υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η ενεργοποίηση της Γ. Γρ. Πολιτικής Προστασίας, την οποία προτάσσει η υπουργός.
Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον πρωθυπουργό, στην οποία εκφράζει την αγωνία της για την κατάσταση «που επικρατεί τις τελευταίες ώρες» στη Σάμο. Ζητά επειγόντως λύσεις για την αποσυμφόρηση του νησιού, την ενίσχυση των αστυνομικών και λιμενικών αρχών, την άμεση συνδρομή για εξασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών και κυρίως την έκτακτη δρομολόγηση πλοίων. Οπως σημειώνει «μεσούσης της παραθεριστικής περιόδου οι μεγάλες πληρότητες των δρομολογημένων πλοίων έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που παραμένουν στη Σάμο. Η κοινωνία ενός νησιού, που ζει σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό, είναι πλέον ανάστατη».
Τέλος, σημειώνει ότι η έκτακτη δρομολόγηση πλοίων κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου, όπως και τα παραπάνω αιτήματα, είχαν διατυπωθεί έγκαιρα προς τις αρμόδιες Αρχές και το υπουργείο Μετανάστευσης «χωρίς όμως να γίνει κάτι». Οπως σημειώνει, η μέχρι στιγμής διαχείριση του προβλήματος, που γίνεται «χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ένστολων και της τοπικής κοινωνίας, τείνει πλέον να καταστεί αδύνατη».
Πήρε τον δρόμο της επιστροφής στη Μυτιλήνη το «Ελ. Βενιζέλος»
Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά για τη Μυτιλήνη, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να παραλάβει πρόσφυγες από τη Συρία. Έως τώρα δεν έχει διευκρινιστεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, εάν το πλοίο θα προσεγγίσει άλλους λιμένες νησιών στα οποία φιλοξενούνται προσωρινά μετανάστες.
Στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την επιβολή κομίστρου για τους πρόσφυγες ανέφεραν ότι η ναύλωση του πλοίου είχε γίνει μόνο για τη φιλοξενία των προσφύγων με σίτιση και ύπνο - αλλά όχι για τη μεταφορά τους. Τόνισαν ότι το πλοίο κάθε φορά που φεύγει από τον Πειραιά για να πάει σε κάποιο νησί αναχωρεί άφορτο, ενώ η διαφορά στη τιμή του ναύλου για φιλοξενία από αυτή για τη μεταφορά προσφύγων, γίνεται μόνο με τη χρήση κομίστρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Ναυτιλίας με χθεσινό έγγραφό του προς τις πλοιοκτήτριες εταιρείες απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να καταστεί δυνατή η απευθείας ανάθεση, πίστωση, ναύλωση πλωτών μέσων με σκοπό τη σίτιση, διανομή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άμεση μεταφορά μεταναστών και προσφύγων μεταξύ των ηπειρωτικών λιμένων.
Το υπουργείο ζητά να κινηθεί άμεσα η διαδικασία διερεύνησης διαθεσιμότητας πλοίων και ύψους του αντίστοιχου ναύλου, καθώς η ακτοπλοϊκή σύνδεση όπως αναφέρεται δεν κρίνεται ικανοποιητική.
Στελέχη εταιρειών σχολιάζοντας το θέμα, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τη συγκεκριμένη περίοδο τα περισσότερα πλοία έχουν πληρότητες άνω του 80% και το πρόβλημα μπορεί να ομαλοποιηθεί μόνο από τις αρχές Σεπτεμβρίου όταν η επιβατική κίνηση αρχίζει σταδιακά να μειώνεται.
Στο μεταξύ με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς κανένα πρόβλημα αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, στην πύλη Ε-1, από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι περίπου 2.500 πρόσφυγες από τη Συρία. Το σύνολο των προσφύγων από τη Συρία επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία του ΟΛΠ και κατευθύνθηκαν στον σταθμό του ΗΣΑΠ.
Το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 519 παράτυποι μετανάστες έχουν περισυλλεγεί σε 16 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Σάμου, Αγαθονησίου, Κω και Φαρμακονησίου.

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Αγρια κατσίκια και τράγοι, τροφή για άπορους δημότες στη Σητεία

Η Δημοτική Αρχή Σητείας έβαλε σε εφαρμογή μια έξυπνη ιδέα, αφενός να προστατεύσει τις καλλιέργειες από τις «επιθέσεις» των αδέσποτων αιγοπροβάτων και αφετέρου να δώσει τροφή σε άπορες οικογένειες της περιοχής.Η Δημοτική Αρχή Σητείας έβαλε σε εφαρμογή μια έξυπνη ιδέα, αφενός να προστατεύσει τις καλλιέργειες από τις «επιθέσεις» των αδέσποτων αιγοπροβάτων και αφετέρου να δώσει τροφή σε άπορες οικογένειες της περιοχής.

 ΚΡΗΤΗ. Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, λέει ο θυμόσοφος λαός μας για τη μία κίνηση που δίνει λύσεις σε δύο διαφορετικά προβλήματα. Η Δημοτική Αρχή Σητείας είχε την έξυπνη ιδέα, αφενός να προστατεύσει τις καλλιέργειες από τις «επιθέσεις» των αδέσποτων αιγοπροβάτων και αφετέρου να δώσει τροφή σε άπορες οικογένειες της περιοχής.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν το νομικό «παραθυράκι» που υπάρχει στο ελληνικό δίκαιο, προχωρά στο μέτρο της σφαγής των λεγόμενων «ανεπιτήρητων» ζώων και τη διανομή του κρέατός τους, μέσω του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Σητείας κ.Θεόδωρος Πατεράκης: «Μόνο την περασμένη εβδομάδα 37 κατσικάκια και τράγοι έγιναν τροφή για άπορους δημότες της Σητείας, οι οποίοι μοιράστηκαν περισσότερα από 500 κιλά κρέας!»

«Το πρόβλημα στον δήμο μας, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές του Λασιθίου, από τις καταστροφές που προκαλούν τα αιγοπρόβατα τα οποία αφήνονται από τους ιδιοκτήτες τους να βόσκουν ανεξέλεγκτα είναι πολύ μεγάλο», δήλωσε ο κ. Πατεράκης. «Τα τρία τελευταία χρόνια συνεργεία της Δημοτικής Αρχής έχουν περισυλλέξει περισσότερα από 300 ανεπιτήρητα ζωντανά. Πρόκειται κυρίως για κατσίκες και τράγους, που προκαλούν καταστροφές στις περιουσίες των ντόπιων, φτάνοντας πολλές φορές μέχρι και τις αυλές των σπιτιών», λέει στην «Νέα Κρήτη», που ανέδειξε το θέμα, ο δήμαρχος Σητείας.

Ετσι η Δημοτική Αρχή Σητείας αποφάσισε να αναλάβει δράση, εφαρμόζοντας τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 17 του Νόμου 4056/12. Δηλαδή, εάν διαπιστωθεί ότι τα ζώα που έχουν περισυλλεγεί δεν έχουν ιδιοκτήτη, μετά την παρέλευση δέκα ημερών, αυτά περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου. «Ο δήμος δύναται να διαθέτει δωρεάν σε φορείς με φιλανθρωπική στόχευση τα προϊόντα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό νομοθέτημα.

Με βάση αυτόν το νόμο, συνεργεία του δήμου, που απαρτίζονται από εθελοντές, ανάμεσά τους και βοσκοί που γνωρίζουν καλά την περιοχή, εντοπίζουν τα ζώα και τα παγιδεύουν. Παράλληλα, στον ιδιοκτήτη τους, που ταυτοποιείται από τη σήμανση του ζώου, επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 50 ευρώ για αιγοπρόβατα και σε 150 ευρώ για βοοειδή. Αν βέβαια ο ιδιοκτήτης ζητήσει την επιστροφή του ζώου του μέσα σε διάστημα δέκα ημερών από την περισυλλογή του από τα συνεργεία του δήμου, μπορεί να το πάρει πίσω, αφού πρώτα καταβάλει το χρηματικό ποσό των 10 ευρώ για κάθε ημέρα που το ζωντανό του παρέμεινε στην εκάστοτε δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση. Οπως λέει όμως ο κ. Πατεράκης, οι ιδιοκτήτες των ανεπιτήρητων ζώων σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζονται για να τα ζητήσουν πίσω...

Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Πατεράκης επισημαίνει ότι «η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει πάνω στα προβλήματα αυτά και όταν μεταφέρει αρμοδιότητες, να τις συνοδεύει με ανάλογες χρηματοδοτήσεις, ώστε οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να ενθαρρύνονται σε τέτοιου είδους δράσεις. Ειδικά όταν οι δράσεις αυτές έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και στηρίζονται στον εθελοντισμό».

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Ο Mr. Κασπέρσκι χρηματοδοτεί τα αρχαία της Σαντορίνης

Στην αποκάλυψη νέων κρυμμένων θησαυρών του μινωικού πολιτισμού στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης αποφάσισε να βοηθήσει ο Εβγκένι Κασπέρσκι.  Ο ρώσος επιχειρηματίας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky Lab, διεθνούς φήμης εταιρείας παροχής λύσεων ψηφιακής ασφάλειας έχει ήδη υπογράψει σχετική συμφωνία υποστήριξης με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.

Η Kaspersky Lab θα χρηματοδοτήσει την αποκάλυψη και την αποκατάσταση θησαυρών του Μινωικού πολιτισμού στον αρχαιολογικό χώρο, με τον ιδρυτή της να δηλώνει μαγεμένος από το νησί. Σε πρώτη φάση θα υποστηρίξει την αποκατάσταση των τοιχογραφιών του τριώροφου οικοδομήματος Ξεστή 4.

Ο καθηγητής Χρήστος Ντούμας, διευθυντής της ανασκαφής του Ακρωτηρίου, αναφέρεται ήδη σε κοινά σχέδια για το μέλλον: «Το Ακρωτήρι είναι ένα μοναδικό μέρος. Η τέχνη και ο πολιτισμός εδώ ήταν μπροστά από τα συνηθισμένα της εποχής από πολλές απόψεις. Από την έναρξη των αρχαιολογικών ανασκαφών μας, περίπου πριν από 50 χρόνια, έχουμε αποκαλύψει πολλά και μοναδικά δείγματα αρχαίας τέχνης και πολιτισμού, αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει. Η συνεργασία αυτή είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για μας, ενώ βρισκόμαστε σε συζητήσεις σχετικά με τα κοινά μας σχέδια στο μέλλον».Ερωτευμένος με τη Σαντορίνη

«Θέλω να κάνω κάτι για να βοηθήσω τη χώρα σας», είχε πει παλαιότερα ο Κασπέρσκι, βλέποντας την ελληνική οικονομία να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κρίση. Εχει επισκεφθεί τουλάχιστον τρεις φορές τη Σαντορίνη και δηλώνει ενθουσιασμένος από τη μοναδικότητα του ηφαιστειογενούς νησιού. Οπως είχε αναρτήσει στο προσωπικό του blog «αυτό που βλέπεις έχει μια απίστευτη ομορφιά προερχόμενη από άλλο πλανήτη», ατάκα που συνόδευε με δεκάδες φωτογραφίες από κάθε γωνιά του νησιού.

Στο πιο πρόσφατο ταξίδι του στη Σαντορίνη είχε επισκεφτεί και το Ακρωτήρι. Η εικόνα του τότε υπό μερική λειτουργία αρχαιολογικού χώρου τον είχε απογοητεύσει. «Θέλω να χρηματοδοτήσω την αποκατάσταση των μοναδικών ευρημάτων και ίσως τη συνέχιση των ανασκαφών. Τα χρήματα δεν είναι το θέμα», είχε πει απλά - η προσωπική του περιουσία εκτιμάται ότι αγγίζει το 1 δισ. δολάρια, αν και εκείνος επιμένει να λέει ότι δεν αισθάνετ
αι δισεκατομμυριούχος.
Η αυτοκρατορία Kasperski

Ο 50χρονος Εβγκένι Κασπέρσκι είναι ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη αποδοχή στον χώρο αντιμετώπισης των ψηφιακών απειλών και ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων. Ιδρυσε την Kaspersky Lab το 1997, αφού ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 είχε ασχοληθεί με τους ιούς για τους υπολογιστές, όπως έλεγαν τότε κάθε είδος κακόβουλου λογισμικού. Σήμερα οι δραστηριότητες της εταιρείας του απλώνονται σε περίπου 200 χώρες. Εχει εγκαταστάσεις και γραφεία σε περισσότερες από 30, παρέχοντας λύσεις προστασίας από ψηφιακές απειλές σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Η «ελληνική Πομπηία»


Το Ακρωτήρι -γνωστό και ως «Πομπηία της Ελλάδας»- είναι ένας κυκλαδικός συνοικισμός που ιδρύθηκε τη Νεολιθική περίοδο στη Σαντορίνη. Γρήγορα μετεξελίχθηκε σε μια κοσμοπολίτικη πόλη που καταστράφηκε στη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου του νησιού πριν από 3.600 χρόνια και θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα. Ετσι, διατηρήθηκαν τα υπολείμματα εκλεκτών τοιχογραφιών και έργων τέχνης, τα οποία όμως παραμένουν ευάλωτα στο πέρασμα του χρόνου. Η προηγμένη και εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική αυτής της αρχαίας πόλης, καθώς και οι περίφημες τοιχογραφίες της την καθιστούν μοναδική και ιδιαίτερα σημαντική ερευνητικά.

Σύνταξη: Κώστας
Μπετινάκης

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Αίγινα, 29 Αυγούστου, 29 χιλιόμετρα ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ

Μια άποψη του ναού της Αφαίας στην Αίγινα, ενός από τους πιο γοητευτικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.Μια άποψη του ναού της Αφαίας στην Αίγινα, ενός από τους πιο γοητευτικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. 




 Ενα διαφορετικό καλλιτεχνικό δρώμενο θα πραγματοποιηθεί, ανάμεσα στα πολλά άλλα, στον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας, στην Αίγινα. Θα είναι το βράδυ της 29ης Αυγούστου, τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου, που πολλοί αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα, όπως συνηθίζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, θα ανοίξουν για να υποδεχθούν το κοινό και μετά τη δύση του ηλίου, φιλοξενώντας παράλληλα και καλλιτεχνικά γεγονότα.

Στον ναό της Αφαίας θα φτάσει η ομάδα Synergy of Art για να παρουσιάσει ένα πρωτότυπο χοροθεατρικό δρώμενο, σε παγκόσμια πρώτη, με τίτλο «ΕΝΕΡΓΕΙΑ 29 χλμ. νοτιοδυτικά». Τι είναι αυτά τα 29 χλμ.; Είναι η χιλιομετρική απόσταση, σε ευθεία γραμμή, του ναού της Αφαίας στην Αίγινα από την Ακρόπολη των Αθηνών.

Ενα δρώμενο που επιχειρεί να συνδέσει την ύλη με το πνεύμα και να ενώσει την πνευματική ενέργεια του ναού της Αφαίας με την οργανική ενέργεια των φιστικόδεντρων, που καρποφορούν στη γη της Αίγινας. Η παράσταση αποσκοπεί στο να φωτίσει τη σχέση του ανθρώπου με την πνευματική του κληρονομιά και αντλεί έμπνευση από αρχετυπικά σύμβολα, φυσικά φαινόμενα και εικόνες όπως: ο σπόρος, το δέντρο της ζωής και της γνώσης, ο κύκλος, η σπείρα, το ταοϊστικό σύμβολο γιν-γιανγκ, τα στοιχεία του φωτός, του νερού, της γης και του αέρα. Στη διάρκειά του γίνονται αναφορές σε μορφές και οντότητες που προέρχονται από την αρχαία ελληνική μυθολογία, όπως οι Νύμφες, οι Μούσες, οι Μοίρες, οι αρχαίες ηρωίδες (Κασσάνδρα, Μήδεια).

Είναι μια τελετουργική χορογραφία αφιερωμένη στην ενέργεια και στο πνεύμα της (Αθηνάς) Αφαίας, και μέσα από τη διαδικασία αυτή τονίζεται η έννοια της ολιστικής μεταμόρφωσης και εκφράζεται η εξελικτική διαδικασία της ανθρώπινης ψυχής, από τη γέννηση ώς τον θάνατο. Το καλλιτεχνικό δρώμενο «ΕΝΕΡΓΕΙΑ 29 χλμ. νοτιοδυτικά» θα λάβει χώρα στις τρεις πλευρές του ναού (ανατολικά, νότια, δυτικά). Το κοινό θα ακολουθήσει πεζή τη δράση των καλλιτεχνών με τη συμβολή ειδικού φωτισμού και την καθοδήγηση εθελοντών, που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη διέλευση των θεατών περιμετρικά του ναού.

Οσο για την ταυτότητα της Synergy of Art, δημιουργήθηκε το 2001 από τη Silvia Macchi με στόχο την αναζήτηση και την έρευνα της ανθρώπινης κίνησης, πέρα από τις μορφές της κλασικής και της μοντέρνας παιδείας. Ολα της τα έργα βασίζονται στη διαδικασία του body conscience, μια ολιστική προσέγγιση στην καλλιέργεια, τη συνειδητοποίηση και την έκφραση του ανθρώπινου σώματος, ανιχνεύοντας τα αρχέτυπα στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Επιλέγει να παρουσιάσει τα δρώμενά της σε τοποθεσίες αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, και προσεχώς στην Ιταλία και την Ισπανία.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και πραγματοποιείται με την αμέριστη συμπαράσταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, και την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Να κάνεις βαρβάτα λάθη, φίλτατε…

Να κάνεις βαρβάτα λάθη, φίλτατε…

Να μην κάνεις ηλίθια λάθη στη ζωή σου
κι έπειτα να κατηγορείς κι αυτήν και το χρόνο
στολίζοντάς τους με τα χειρότερα και νιώθοντας
πως είναι προκατειλλημένοι μαζί σου,
έτσι,για ελαφρυντικό της απερισκεψίας σου.

Δεν κατάλαβες…
Εγώ ”απερισκεψία” δεν ονομάζω το να ενεργείς χωρίς να έχεις προηγουμένως σκεφτεί τις συνέπειες της ενέργειάς σου.
”Απερισκεψία” όσον αφορά τα λάθη,ονομάζω την τάση
και τον ξεπεσμό μετ΄επιλογής στα μικρά λάθη φοβούμενος τα μεγάλα.

Να κάνεις βαρβάτα λάθη,φίλτατε…
Να σ΄αφήνουν σημάδι γερό
και να ΄χουν αντοχή στο χρόνο.
Να τα κουβαλάς μαζί σου σαν αποδείξεις γι΄αυτό που είσαι τώρα
και γι΄αυτό που θα ΄σαι αύριο.

Να ΄χουν διάρκεια στα χρόνια κι επιμονή για να σε διορθώνουν κάθε φορά που θα δρας με τρόπο που θα ΄ναι έστω και λίγο ξένος
μπρος στον αληθινό σου εαυτό…
…γιατί αυτά είναι που θα σε γαλουχήσουν σαν άνθρωπο κ΄ όχι εκείνα,
τα άλλα,τα αντιπαθητικά λαθάκια που στο επόμενο λεπτό
θα τα ΄χεις ξεχάσει και θα σχεδιάζεις τα επόμενα.

Μην τα φοβάσαι τα μεγάλα λάθη-αν υπάρχουν μεγάλα και μικρά.
Δώσε χώρο σ΄αυτό το τρόπον τινά αντικειμεινικό που υπάρχει εκεί έξω
να ενσωματωθεί μέσα σου,κι έπειτα κράτα αυτό που εκφράζει
και συμπληρώνει το υποκειμενικό σου,μα το υπόλοιπο μην το πετάξεις…
άσ΄το στην άκρη να βρίσκεται.

Μπορεί τα επόμενα χρόνια να γίνεις απ΄αυτούς που παύουν
να ονειρεύονται ξύπνιοι και να χρειαστείς μια μικρή δόση
“αντικειμενικής” πραγματικότητας για να ΄ρθεις στα καλά σου.
Ναι,”αντικειμενικής”…
…γιατί την πραγματικότητα μερικές φορές
πρέπει να την παλεύεις στην έδρα της με τους δικούς της όρους.
Και πάλι καλά να λες που για όπλο σου θα ΄χεις τον ίδιο της τον εαυτό
και μια ζωή θα μάχεται με τον εαυτό της χάνοντας κάθε φορά.

Γιατί και ο λογικός και ο ρεαλιστής, που και που κρυφά παραθερίζουν
στα απέραντα και παραδεισένια τοπία του παράλογου και του ονείρου.
Εσύ όμως θα το ΄χεις για μπαλονάκι σου να πιαστείς.
Αυτό που θα σε σώνει απ΄την πραγματικότητα και θα σε βολτάρει
στους πιο κρυφούς σου πόθους γιατί το υπηρετείς μια ζωή
και ξέρει πως το σέβεσαι και γι΄αυτό σε δασκαλεύει – το Όνειρο.

Ένα Όνειρο στα θεμέλιά του έχει πάντα κάποια μεγάλα μας λάθη
-είτε κρυφά,είτε φανερά-να το κρατάν γερό κι αγκρέμιστο.
Τα μεγάλα λάθη έχουν χαρακτήρα και πρέπει να σου μοιάζουν.
Αυτά θα σε συγκρατούν για να παραμένεις ο εαυτός που αγάπησες
-κρυφοπερήφανε σφαλματόφιλε- και να ΄χεις ένα μυαλό-μαστίγιο
που θα δαμάζει κάθε ‘ναι’, ‘όχι’ και ‘πρέπει’ σου.

Γι΄αυτό λοιπόν, άσε στην άκρη την αλάνθαστη ζωή
και τα “πρέπει” που σου επιβάλλουν,άλλα έχε τα κοντά σου,
για να μαθητεύουν τα δήθεν σωστά κοντά στα Λάθη,
μήπως κι επαναστατήσει κάποτε ο άνθρωπος κι αποφασίσει να ευτυχήσει.

Τα λάθη είναι το οξυγόνο της γνώσης.
Τα μόνα σωστά που παρέχουν οξυγόνο στη γνώση,
είναι η Αγάπη και τα Όνειρα.
Μόνο σ΄αυτά επιτρέπω να είναι οδηγοί
και να με κρατούν σ΄ ένα δρόμο σωστό γεμάτο Λ
άθη.