Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

«Εικαστικός βανδαλισμός» με τα γλυπτά του Παρθενώνα...

«Εικαστικός βανδαλισμός» με τα γλυπτά του Παρθενώνα...Η Αθηνά, ο Διόνυσος και άλλες μορφές της ελληνικής μυθολογίας φόρεσαν μοδάτα μαγιό και μπλουζάκια, κουβάλησαν πανάκριβες τσάντες, έβαλαν σινιέ... γυαλιά ηλίου και ποζάρουν τραβώντας... «σέλφι».

Πρόκειται για μία αυθαίρετη χρήση των γλυπτών του Παρθενώνα από το γνωστό οίκο μόδας Gucci για να διαφημίσει προϊόντα του.

Άμεσα αντέδρασε ο Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, δημοσιοποιώντας τις φωτογραφίες και καταγγέλλοντας «εικαστικό βανδαλισμό».

Όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε, πρόκειται για «ευτελισμό κλασσικών έργων μοναδικού κάλλους και αισθητικής».


Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Έδωσαν 200.000 δολάρια για να κλωνοποιήσουν τον σκύλο τους δις

Έφυγε ο Dylan, ήρθε ο Chance


Έδωσαν 200.000 δολάρια για να κλωνοποιήσουν τον σκύλο τους δις
Ο κλώνος του Dylan, Chance  

Αθήνα
Οικογένεια Βρετανών απευθύνθηκε σε ειδική κλινική στη Νότια Κορέα και κλωνοποίησε το σκυλάκι τους, τον Ντύλαν, που πέθανε τον περασμένο Ιούνιο από ανακοπή.
Μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια, ήρθε τελικά στη ζωή τους, ανήμερα των Χριστουγέννων, το μπόξερ κλώνος, που το ονόμασαν «Chance», δηλαδή «Ευκαιρία».
Το σκυλάκι γεννήθηκε από παρένθετη σκύλα με καισαρική τομή, ενώ το ζευγάρι των Βρετανών παρακολούθησε τον τοκετό. Τώρα περιμένουν με ανυπομονησία και τον δεύτερο κλώνο του Ντύλαν.
Το κόστος και για τις δύο κλωνοποιήσεις θα ανέλθει σε 200.000 δολάρια.
Newsroom ΔΟΛ

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Το νέο Star Wars έσπασε το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων σε χρόνο-ρεκόρ

Ξεπέρασε το «Jurassic World»Το νέο Star Wars έσπασε το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων σε χρόνο-ρεκόρΛος Αντζελες

Η νέα ταινία της σειράς του Star Wars ξεπέρασε σήμερα, Κυριακή, το 1 δισ. δολάρια σε εισπράξεις παγκοσμίως, μέσα σε διάστημα 12 ημερών από την πρεμιέρα της, καταγράφοντας νέο ρεκόρ όλων των εποχών, ανακοίνωσε η εταιρεία Disney.
Η ταινία Η Δύναμη Ξυπνά έκανε εισπράξεις 286,8 εκατ. δολαρίων το δεύτερο Σαββατοκύριακο της προβολής της, ξεπερνώντας σήμερα το όριο του 1 δισ. «σε χρόνο ρεκόρ», σύμφωνα με την εταιρεία.
Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε η ταινία Jurassic World που χρειάστηκε 13 ημέρες για να συγκεντρώσει εισπράξεις 1 δισ. δολαρίων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πλημμύρες έπληξαν τη βόρεια Αγγλία - χωρίς ηλεκτρικό χιλιάδες σπίτια

O πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συγκαλεί σήμερα έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής κρίσης για την επίβλεψη της παροχής βοήθειας σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη βόρεια Αγγλία, ενώ χιλιάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι πλημμύρες είναι η συνέπεια των καταρρακτωδών βροχών που έπληξαν την περιοχή τις τελευταίες ημέρες, βυθίζοντας πόλεις και χωριά και αναγκάζοντας μερικές φορές τα συνεργεία διάσωσης να μετακινούνται με φουσκωτές βάρκες μέσα στους δρόμους. Στις κομητείες του δυτικού Γιορκσάιρ και του Λάνκασιρ, εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν χθες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καθώς ανέβαινε η στάθμη των υδάτων. Για σήμερα έχουν εκδοθεί τριάντα προειδοποιήσεις για τους κινδύνους εν δυνάμει φονικών πλημμυρών.
Η εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας Electricity North West ανακοίνωσε σήμερα ότι εργάζεται ακατάπαυστα για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε 7.500 νοικοκυριά. Οι βροχοπτώσεις έφθασαν σε πρωτοφανή επίπεδα, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Λιζ Τρας στο BBC και υποσχέθηκε να επαναξιολογηθούν τα μέτρα προστασίας από τις πλημμύρες. Μονάδα του δεύτερου τάγματος από το σύνταγμα του Δούκα του Λάνκαστερ έχει αναπτυχθεί στην περιοχή για να βοηθήσει τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες και να μετάσχει στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης εγκλωβισμένων κατοίκων. Εθελοντές του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού μετείχαν επίσης σε επιχειρήσεις διάσωσης.
«Η νύχτα δεν ήταν πολύ καλή», δήλωσε ένας άνδρας που ζήτησε να μην κατονομαστεί σε ένα κέντρο εκτάκτων καταστάσεων που έχει διαμορφωθεί μέσα σε σχολείο του Γιορκ. Το νερό, εξήγησε ο άνδρας αυτός, του έφθανε μέχρι τη μέση, όταν απομακρύνθηκε από την εστία του. «Κοιμήθηκα μόλις 40 λεπτά εκείνη τη νύχτα». Η βορειοδυτική Αγγλία είχε ήδη πληγεί στις αρχές Δεκεμβρίου από σοβαρές πλημμύρες, οι οποίες προκάλεσαν υλικές ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και πυροδότησαν δημόσια συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των αντιπλημμυρικών μέτρων. Στη Βρετανία, νησιωτική χώρα, σχεδόν μια κατοικία στις πέντε απειλείται από τις πλημμύρες, σύμφωνα με την Ένωση Ειδικών για τα ακίνητα.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

«Τραπέζωσε» την ομάδα του Γουέμπλεϊ ο Πατέρας

«Τραπέζωσε» την ομάδα του Γουέμπλεϊ ο Πατέρας (pics)Ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Νικόλας Πατέρας παρέθεσε σήμερα γεύμα στην μεγάλη ομάδα του τριφυλλιού, που έφτασε ως τον τελικό του Πρωταθλητριών.Το τραπέζι στην μεγάλη ομάδα του Παναθηναϊκού, που έφτασε ως τον τελικό του Πρωταθλητριών και το Γουέμπλεϊ, έκανε σήμερα ο Νικόλας Πατέρας. Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ υποδέχθηκε στο γραφείο του, στο Κολωνάκι τις παλιές δόξες του τριφυλλιού, όπως τους συνεργάτες του Φέρεντς Πούσκας και τους δημοσιογράφους που κάλυψαν εκείνο το έπος. 
innerΥπενθυμίζεται πως σε εκείνη την πράσινη φουρνιά, γενικός αρχηγός είχε διατελέσει ο πατέρας του, Διαμαντής. Ο Πατέρας μπορεί για την ώρα να έχει κάνει σαφές πως δεν προτίθεται να επανέλθει στα κοινά του ποδοσφαιρικού τμήματος, ωστόσο παραμένει... κοντά στα του Παναθηναϊκού. Άλλωστε προ ημερών δέχθηκε στο γραφείο του τους πυγμάχους του τριφυλλιού, που κατέκτησαν το πρωτάθλημα και τους επιβράβευσε με πριμ.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Απειλή για τη δημόσια υγεία και πάλι η αιθαλομίχλη στην Αθήνα

Απειλή για τη δημόσια υγεία και πάλι η αιθαλομίχλη στην ΑθήναΣε δυσθεώρητα επίπεδα έχουν ανέλθει τα επίπεδα των μικροσωματιδίων στον νυχτερινό ουρανό της Αθήνας που καλύπτεται εμφανώς από ένα πέπλο αιθαλομίχλης. Από χθες το απόγευμα με ανακοίνωση του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύστηνε στους πολίτες της Αττικής για το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου αλλά και για σήμερα την αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

Κι αυτό γιατί τα δελτία πρόβλεψης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ανέφεραν ότι στην Αττική θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια και θερμοκρασιακή αναστροφή) που θα ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες από χθες βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και θα προβούν σε ανακοίνωση, εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή, ενώ παρακαλούν θερμά τους πολίτες για τη θετική τους ανταπόκριση στη σύσταση αυτή.

Πάντως η αιθαλομίχλη έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο, καθώς κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ 10 (με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρόμετρα) ξεπέρασαν κατά πολύ τα ασφαλή όρια για τη δημόσια υγεία.

Στις 19 Δεκεμβρίου η μέση 24ωρη τιμή των PM10 έφτασε στα 94 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) στον σταθμό «Λιόσια». Την περασμένη Κυριακή οι συγκεκριμένοι ρύποι άγγιξαν τα 103 μg/m3 στα Λιόσια, τα 95 μg/m3 στο Περιστέρι, τα 78 μg/m3 στην Αριστοτέλους στο κέντρο της Αθήνας, τα 74 μg/m3 στον Πειραιά, τα 73 μg/m3 στο Μαρούσι και τα 62 μg/m3 στη Νέα Σμύρνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, υπερβάσεις της μέσης ημερήσιας οριακής τιμής (50 μg/m3) δεν πρέπει να καταγράφονται περισσότερες από 35 φορές τον χρόνο.
Πηγή: econews

Διπλωματική ένταση με Τσεχία, στην Αθήνα ο Ελληνας πρέσβης

Η συμπεριφορά του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της Τσεχίας, Μίλος Ζεμάν, υπερβαίνει τα εσκαμμένα.

Στην Αθήνα καλείται ο πρέσβης της Ελλάδας στην Πράγα, Παναγιώτης Σαρρής, λόγω των ακραίων δηλώσεων του Προέδρου της Τσεχίας, Μίλος Ζεμάν, περί εισόδου της χώρας του στην Ευρωζώνη υπό την προϋπόθεση ότι θα φύγει η Ελλάδα.
Ο κ. Σαρρής καλείται από τον υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα για πολιτικές διαβουλεύσεις. Πριν από μερικές μέρες κλήθηκε στο γραφείο του κ. Κοτζιά και ο τσέχος πρέσβης στην Αθήνα. Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγιναν διαμαρτυρίες για την συμπεριφορά του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της Τσεχίας, η οποία υπερβαίνει τα εσκαμμένα.
Η κλήση του έλληνα πρέσβη στην Αθήνα είναι μία πολύ σοβαρή εξέλιξη, καθώς δεν είθισται οι σχέσεις μεταξύ χωρών μελών της ΕΕ να φτάνουν σε τέτοιο σημείο. Στην Αθήνα αναφέρουν ότι η Τσεχική κυβέρνηση πρωτοστατεί στον άτυπο πόλεμο εναντίον της Ελλάδας για το προσφυγικό τους τελευταίους μήνες.
Ο κ. Ζεμάν, σε δηλώσεις του στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR, είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν της Ελλάδας». Και εξέφρασε την απογοήτευσή του «που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, σε έξοδο της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ».









Απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης ίσως απειλεί τους ελαιώνες της Ελλάδας

Απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης ίσως απειλεί τους ελαιώνες της Ελλάδας
Σταματά στην Ιταλία η καταστροφή των προσβεβλημένων ελαιόδεντρων  

Στο έλεος της Xylella


Λέτσε
Λόγω αντιδράσεων από αγρότες και ακτιβιστές του περιβάλλοντος, η ιταλική Δικαιοσύνη διέταξε τη διακοπή των μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό ενός ξενόφερτου βακτηρίου, το οποίο σκοτώνει τα ελαιόδεντρα στην Απουλία. Η απόφαση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε γειτονικές ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, καθώς η εξάπλωση της ασθένειας εκτιμάται ότι είναι «πολύ πιθανή».

Η απόφαση ανακοινώθηκε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου της εισαγγελίας στο Λέτσε της νότιας Ιταλίας, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature. Στην ίδια συνέντευξη οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν επίσης ότι ξεκινούν έρευνα εναντίον εννέα επιστημόνων που εργάζονταν για την αναχαίτιση του επικίνδυνου βακτηρίου Xylella fastidiosa.

Επιχείρημα για τη διακοπή των μέτρων αντιμετώπισης, τα οποία περιλαμβάνουν την καταστροφή των άρρωστων δέντρων και τον ψεκασμό με εντομοκτόνα, είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που δικαιολογούν αυτήν την κινητοποίηση.

Σύμφωνα όμως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Ιταλία ήταν υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση του παθογόνου παράγοντα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Παραμένει ακόμα ασαφές πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασίες κατά της Ιταλίας στις 10 Δεκεμβρίου για την αποτυχία των ιταλικών αρχών να λάβουν μέτρα έγκαιρα.

Εναντίον των επιστημόνων που είχαν αναλάβει τη διαχείριση της κατάστασης προσέφυγαν αγρότες και ακτιβιστές που αντιδρούσαν στο ξερίζωμα και την καύση αιωνόβιων αλλά άρρωστων δέντρων. Η ανακοίνωση της εισαγγελίας έρχεται έπειτα από αποφάσεις τοπικών δικαστηρίων που δικαίωναν τους εξαγριωμένους αγρότες.

Διαβάστε επίσης:
Το Xylella fastidiosa προέρχεται από τις ΗΠΑ, όπου μόλυνε επί δεκαετίες καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Θεωρείται ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου, καθώς εκτός από τα ελαιόδεντρα προσβάλλει δεκάδες ακόμα είδη, όπως αμπέλια, αμυγδαλιές και ροδακινιές, καθώς και καλλωπιστικά είδη όπως η πικροδάφνη.

Στην Ευρώπη το βακτήριο πρωτοεμφανίστηκε το 2013, όταν ανιχνεύθηκε στην περιοχή της Απουλίας στη νότια Ιταλία. Έκτοτε έχει εντοπιστεί και στη νότια Γαλλία.

«Η εδραίωση του βακτηρίου και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανή» προειδοποίησε τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, κάνοντας λόγο για «μείζονες επιπτώσεις» αν ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Το Χ. fastidiosa μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.

Περίπου 1,1 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, ή το 10% του συνόλου, εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί στην Απουλία, και η Επιτροπή συνέστησε την προληπτική εκρίζωσή τους.

«Είμαστε σοκαρισμένοι» σχολίασε για την απόφαση της εισαγγελίας ο Ντονάτο Μπόσια, επικεφαλής του παραρτήματος του Ινστιτούτου Βιώσιμης Φυτοπροστασίας στο Μπάρι, ένας από τους εννέα επιστήμονες που κατηγορούνται για «διασπορά του παθογόνου παράγοντα από αμέλεια», καθώς και για «παρουσίαση ψευδών εγγράφων, μόλυνση του περιβάλλοντος και καταστροφή φυσικού κάλους».

«Οι κατηγορίες είναι τρελές» υποστηρίζει ο Μπόσια.

Η εισαγγελία δεν έχει δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει εναντίον των εννέα ερευνητών, ανακοίνωσε όμως ότι το επικίνδυνο βακτήριο μπορεί να εισήχθη από την Καλιφόρνια για τις ανάγκες σεμιναρίου στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο στο Μπάρι.

Σύμφωνα με το Nature.com, άλλοι ερευνητές που ασχολήθηκαν με τη υπόθεση διαβεβαιώνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του βακτηρίου δεν χρησιμοποιήθηκε στο σεμινάριο.

Πιο πιθανή φαίνεται η εξήγηση ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του X.fastidiosa έφτασε στην Ιταλία ως λαθρεπιβάτης σε καλλωπιστικά φυτά που εισήχθησαν από την Κόστα Ρίκα.

Ανησυχία για ενδεχόμενη άφιξη του βακτηρίου υπάρχει και στην Ελλάδα.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Το ένα μετά το άλλο σπάει τα ρεκόρ εισπράξεων το νέο Star Wars

Γαλαξιακές εισπράξειςΤο ένα μετά το άλλο σπάει τα ρεκόρ εισπράξεων το νέο Star WarsΛος Άντζελες, Καλιφόρνια

Η νέα ταινία Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνά σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αφού σημείωσε ρεκόρ εισπράξεων σε ΗΠΑ και Καναδά το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής, έσπασε τώρα και το ρεκόρ εισπράξεων στο παγκόσμιο box office, ξεπερνώντας το Jurassic World.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις της Disney, οι οποίες, όμως, αναμένεται να ξεπεραστούν.

Σε ΗΠΑ και Καναδά, τα έσοδα έχουν ήδη φτάσει τα σχεδόν 250 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Jurassic World (524,9 εκατομμύρια παγκοσμίως κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής).

Κι ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί πως δεν είχε στεφθεί βασιλιάς και του παγκόσμιου box-office, τελικά οι εκτιμήσεις δείχνουν παγκόσμιες εισπράξεις 528 εκατ. δολαρίων (524,9 είχε κάνει το Jurassic World). Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι τα έσοδα αυτά επιτεύχθηκαν χωρίς τη βοήθεια της κινέζικης αγοράς. ToJurassic World είχε κάνει πάνω από 90 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις στην Κίνα. Το Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει ανοίγει στη χώρα στις 9 Ιανουαρίου.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα σε περισσότερες από 30.000 αίθουσες παγκοσμίως και βρέθηκε στην κορυφή του box office σε όλες τις χώρες, εκτός από την Κορέα και το Βιετνάμ.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο διευθυντής της Disney Μπομπ Ίγκερ δήλωσε ότι τα έσοδα είναι μεγαλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Στην πρεμιέρα, το νέο Star Wars έσπασε επίσης κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Οι εισπράξεις από εισιτήρια σε ΗΠΑ και Καναδά έφτασαν τα 57 εκατ. δολάρια στην πρεμιέρα, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ενώ στο πρώτο διήμερο έφτασαν τα 130 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία Walt Disney.

Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΔΟΛ

Τα πιο σιχαμένα πράγματα που βάζουν οι εταιρίες στα φαγητά που τρώμε

4 φαινομενικά αθώες τροφές που… σε παχαίνουν!4 φαινομενικά αθώες τροφές που… σε παχαίνουν!

 

 

 Λιωμένα σκαθάρια στα smoothies φράουλα των Starbucks, ροζ κόλλα από κρέας στα burgers και λοιπές αποκαλύψεις έχουν τις τελευταίες εβδομάδες σκιάξει το καταναλωτικό κοινό. Οι παρακάτω είδησεις θα το αποτελειώσουν.


Κυστείνη (L-Cysteine)

Αμινοξύ που φτιάχνεται από ανθρώπινες τρίχες ή φτερά πάπιας. Χρησιμοποιείται για την διατήρηση της ζύμης σε ορισμένα προϊόντα άρτου, καθώς επίσης για να βελτιώσει την υφή τους. Εξαιρετικά δημοφιλής γιατί και δεν κοστίζει τίποτα και πρόκειται για καθαρή πρωτεΐνη.

Πολτός από κορμός δέντρου (cellulose)

Μπαίνει σε φέτες κίτρινου τυριού, dressing σαλάτας και σοκολατούχο γάλα. Έχει την ιδιότητα να εμποδίζει τα φαγητά από το να  απορροφήσουν υγρασία και να τα στερεοποιεί, στην θέση του λαδιού ή του αλευριού που κοστίζει παραπάνω.

Σκόνη από κόκαλα αγελάδας (bone char)


Χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο την σύγχρονη μέρα. Ιστορικά αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο να κάνεις τους κύβους ζάχαρης να φαίνονται πιο λευκοί.

Σέλακ (Shellac)

Eκκρίσεις ενός είδους σκαθαριού που βρίσκεται μόνο στην Ταϊλάνδη, το οποίο χρησιμοποιείται ως επικάλυψη σε όλα τα είδη γυαλιστερών γλυκών ή οτιδήποτε άλλο έχει επικάλυψη σοκολάτας.

Azodicarbonamide

Παράγωγο του πετρελαίου που χρησιμοποιείται σε πλαστικά, στρώματα για yoga, σόλες παπουτσιών και τα ψωμάκια των burgers στις αγαπημένες σου αλυσίδες.

Διοξείδιο του τιτανίου (Titanium Dioxide)

Ένα χημικό που προκύπτει από το τιτάνιο και το οποίο χρησιμοποιείται στα αντιηλιακά, καθώς επίσης και σε φαγητά όπως το γάλα με χαμηλά λιπαρά (σ.σ. το κάνει να φαίνεται λευκότερο). Επίσης μπορείς να το βρεις σε dressing σαλάτας και κρέμες για καφέ.

Διοξείδιο της σιλικόνης (Silicon Dioxide)

Συνήθως έχει την μορφή άμμου και θα το βρεις χωμένο σε διάφορα είδη fast food, όπως το τσίλι των Wendy's και το κρέας των Taco's Bell. Χρησιμοποιείται για να τα κάνει να μην σβολιάζουν.

Θειώδης αμμωνία (Αmmonium Sulfate)

Το βρίσκεις σε λιπάσματα και στα ψωμιά ορισμένων αλυσίδων fast food. Οι εταιρίες ισχυρίζονται ότι, στις  ποσότητες που χρησιμοποιείται, είναι ασφαλές. Αλλά έτσι δεν έλεγαν και για τα τσιγάρα;

Ανταλλάσουν τα μαθήματα οδήγησης με σεξ οι Ολλανδοί!

Ανταλλάσουν τα μαθήματα οδήγησης με σεξ οι Ολλανδοί! Το Άμστερνταμ είναι αναμφισβήτητα η πόλη όπου όλα επιτρέπονται. Η ανοχή στην πορνεία, τη χρήση κάνναβης, την ευθανασία και τους γάμους ομοφυλόφιλων, δεν συναντώνται σε καμία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Πλέον, στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, επιτρέπονται και τα μαθήματα οδήγησης με αντάλλαγμα το σεξ. Δεν πρόκειται για αστείο αλλά για πραγματικότητα και μάλιστα με νομοθεσία της κυβέρνησης. Ο νόμος ονομάζεται «Ride for a Ride» και επιτρέπει στους εκπαιδευτές οδήγησης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πελάτες άνω των 18 ετών έναντι σεξουαλικών πράξεων.
Οι υπουργοί Δικαιοσύνης κ. Ard van der Steur και Μεταφορών Melanie Schultz van Haegan, ξεκαθάρισαν ότι είναι απολύτως νόμιμη η συγκεκριμένη πρακτική των δασκάλων οδήγησης, αρκεί τα μαθήματα να προσφέρονται ως αντάλλαγμα για τη σεξουαλική επαφή και όχι ως πληρωμή.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης, είναι πως αυτή η πρακτική είναι ήδη αρκετά δημοφιλής μεταξύ των σπουδαστών στις Κάτω Χώρες.
Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος 

Το χειμερινό ηλιοστάσιο φέρνει τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Σημείο καμπής



Το χειμερινό ηλιοστάσιο φέρνει τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου
Στο χειμερινό ηλιοστάσιο του βορείου ημισφαιρίου (αριστερά) ο νότιος πόλος της Γης λούζεται στο φως. Στην ισημερία (δεξιά) οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν κάθετα στον ισημερινό.   (Φωτογραφία:  NASA )



Αθήνα
Την Τρίτη το πρωί, 22 Δεκεμβρίου, στις 06:48 ώρα Ελλάδος, ξεκινά και αστρονομικά ο φετινός χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα, καθώς ο Ήλιος θα φθάσει στο σημείο της ετήσιας τροχιάς του στον ουρανό που ονομάζεται χειμερινό ηλιοστάσιο.

Η πρώτη «επίσημη» νύχτα του χειμώνα θα είναι και η μεγαλύτερη του έτους. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας στο αποκορύφωμά της.

Διαβάστε επίσης:

Λίγες ημέρες μετά, την Παρασκευή, η νύχτα των Χριστουγέννων θα είναι πραγματικά φωτισμένη, αφού θα υπάρχει και πανσέληνος στον ουρανό. Η πανσέληνος θα συμβεί, συγκεκριμένα, στις 13:11 ώρα Ελλάδος, στις 25 Δεκεμβρίου.

Είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό μετά από σχεδόν 40 χρόνια (η τελευταία φορά ήταν το 1977). Στο μέλλον, τα Χριστούγεννα θα συμπίπτουν με πανσέληνο κάθε 19 χρόνια, δηλαδή το 2034, το 2053 και το 2072.

Στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου, όταν ο ήλιος φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο του, η μέρα με τη νύχτα είναι σχεδόν ίσες, αλλά στη συνέχεια σταδιακά η νύχτα αυξάνεται σε βάρος της μέρας. Όταν ο Ήλιος φθάνει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει κάθε μέρα όλο και ψηλότερα στον ουρανό, με αποτέλεσμα η μέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», έως ότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι να έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.

Ο ήλιος στην αρχαιότητα

Ο ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός και σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του διάφορες γιορτές, από τους Μάγια και τους Ίνκας μέχρι τους Σκανδιναβούς και τους Ιρανούς. Σχεδόν παντού, οι μεγαλύτερες γιορτές γίνονταν κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, που εθεωρείτο η γιορτή της γέννησης του ήλιου, η οποία σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους. Προϊστορικά μνημεία, όπως το Στόουνχεvτζ στη Βρετανία, πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του ήλιου στον ουρανό.

Για τους Ρωμαίους, μεγάλη σημασία είχε η γιορτή του «αήττητου Ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, όταν εορταζόταν το «σκαρφάλωμα» του ήλιου στον ουρανό με αποτέλεσμα το μεγάλωμα της μέρας. Οι πρώτοι χριστιανοί στη Ρώμη, που κατέφευγαν κρυφά στις κατακόμβες τους, αποφάσισαν να γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού την ίδια ημερομηνία, στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ασχολούνταν με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία από ημερολογιακής πλευράς, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22η. Την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και δεν θα ξανασυμβεί πριν το 2303. Αυτές οι ημερολογιακές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Συγκεκριμένα, το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή  το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισαγάγει ο Ιούλιος Καίσαρας από το 44 π.Χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αντικαταστάθηκε. Το ημερολόγιο αυτό, έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο πάπαςΓρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα ανά 4.000 χρόνια.

Εκδήλωση στο Πλανητάριο

Με την ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση «Ένα Αθάνατο Τηλεσκόπιο: Η Ιστορία του Τηλεσκοπίου Newall», το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Ίδρυμα Ευγενίδου θα γιορτάσουν απόψε την έναρξη του χειμερινού ηλιοστασίου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις για το κοινό, στις 18:30, στις 19:30 και στις 20:30 με ελεύθερη είσοδο. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα γίνει από το ταμείο του Πλανηταρίου σήμερα από τις 18:00.

Η ψηφιακή παράσταση, διαρκείας 25 λεπτών, δημιουργήθηκε από τον Φάνη Ματσόπουλο και είναι αφιερωμένη στην ιστορία και την επιστημονική συμβολή του τηλεσκοπίου Newall, το οποίο κάποτε ήταν το μεγαλύτερο διοπτρικό τηλεσκόπιο στον κόσμο, ενώ σήμερα είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης.

Παράλληλα, στον ισόγειο χώρο του Ιδρύματος θα φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας του Φάνη Ματσόπουλου, η οποία είναι αφιερωμένη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ταυτόχρονα, το Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να φωτογραφηθούν μέσα στα πλάνα της παράστασης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Ρουκέτες Βελλή: «Τον Ολυμπιακό τον έσωσαν ο Παππάς και ο… Τεννές»

Ρουκέτες Βελλή: «Τον Ολυμπιακό τον έσωσαν ο Παππάς και ο… Τεννές»«Βόμβες» για το Απόλλων-Ολυμπιακός εξαπέλυσε ο Σταμάτης Βελλής. Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6, είπε για «τον Σάββα Θεοδωρίδη που έκανε τον επόπτη» και κατηγόρησε τον Τεννέ ότι διευκόλυνε τον αντίπαλο.
Ευθεία επίθεση στη διαιτησία -αλλά και στον Μπάμπη Τεννέ- εξαπέλυσε με αφορμή το Απόλλων-Ολυμπιακός ο Σταμάτης Βελλής. 

Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και τους Άρη Ασβεστά και Βασίλη Παπαθεοδώρου, ο πρώην ιδιοκτήτης της «ελαφράς ταξιαρχίας» μίλησε για σκόπιμες αποφάσεις του Παππά, αλλά και του Έλληνα τεχνικού. 

Αφού αναφέρθηκε λοιπόν σε έναν ακόμα διαιτητή που «λειτουργεί υπό καθεστώς τρόμου» και είπε χαρακτηριστικά ότι «ο Σάββας Θεοδωρίδης έκανε τον δεύτερο επόπτη πίσω από τον άλλον», κατηγόρησε τον Τεννέ ότι απέσυρε τους καλύτερους παίκτες του Απόλλωνα για να διευκολύνει τους «ερυθρόλευκους». 

Στο ίδιο πλαίσιο, δε, σημείωσε ότι «ο Ολυμπιακός, ακόμα και στην κακή του μέρα, δεν επιτρέπεται να στραβοπατήσει», ενώ συμφώνησε ότι μόνη ελπίδα για κάθαρση είναι η Δικαιοσύνη να αποβάλλει «δια της βίας» κάποιους ανθρώπους από το ποδόσφαιρο. 


Αναλυτικά όσα είπε ο Βελλής στην εκπομπή «Αποκάλυψη Τώρα» 

Για το παιχνίδι και όσα έγιναν, κατά την άποψή του, σε αυτό: «Το είδα τηλεοπτικά το παιχνίδι. Πλέον δεν πηγαίνω στο γήπεδο για λόγους που δεν θέλω να αναλύσω δημοσίως. Μου κάνει εντύπωση ότι η ομάδα δεν έβγαλε μια ανακοίνωση, αλλά ξέρω πώς πορεύεται ο τωρινός Απόλλων. Η σημερινή διοίκηση έχει μια πολιτική που δεν την κατακρίνω. Ή ταράζεις, όμως, τα νερά ή είσαι μικρός μη φας καμιά φάπα. Εγώ δεν την κατακρίνω αυτή την πολιτική, αλλά προσωπικά ποτέ δεν την ακολούθησα. 

Ακόμα και με μια ανακοίνωση, όμως, δεν αλλάζει τίποτα. Αυτό που με ενόχλησε είναι η συμπεριφορά στον αγώνα. Άλλο είναι να βγάζει ανακοίνωση η διοίκηση και άλλο η τεχνική ηγεσία να δείχνει ότι δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα. Όταν αλλάζεις τους παίκτες που μπορούν να κάνουν ζημιά στον αντίπαλο, αυτό είναι κάτι που με εξοργίζει. Δεν γίνεται τον παίκτη που σκοράρει να τον αλλάζεις ή να του κάνεις παρατήρηση όταν βάζει γκολ. Δεν γίνεται τον παίκτη που κάνει δυο ευκαιρίες να τον αλλάζεις και να βάζεις μέσο. Δείχνεις πεντακάθαρα ότι δεν θέλεις να απειλήσει η ομάδα σου. Το κάνεις επειδή ξέρεις ότι αν αποκλείσεις τον Ολυμπιακό από το Κύπελλο, θα έχεις πρόβλημα στο μέλλον. Αν είναι έτσι, κατέβα με την Κ-17, ρε αδερφέ. 

Οι παίκτες ήταν συγκινητικοί. Είναι ντροπή για τους παίκτες αυτή η συμπεριφορά. Δεν αρμόζει στον Απόλλωνα η τακτική του φόβου και της υποτέλειας. Και μην ακούω ότι τους προστάτευσε από κάρτες, οι κάρτες του Κυπέλλου δεν μετράνε στο πρωτάθλημα. Είναι η ίδια η συμπεριφορά του προπονητή με αυτή του διαιτητή. Η σκέψη ότι “αν δημιουργήσω πρόβλημα στον Ολυμπιακό, θα έχω πρόβλημα”. Δεν με απασχολεί όμως ο διαιτητής, εμένα με νοιάζει ο προπονητής του Απόλλωνα να θέλει να νικήσει. Δεν μπορώ να βλέπω παίκτες που παίζουν σαν θεριά να βγαίνουν αλλαγές για να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στον Ολυμπιακό»


Για τις αποφάσεις του Τεννέ και τη διαιτησία: «Ο κ. Μονεμβασιώτης δεν θέλει να προκαλεί, να ανοίγει μέτωπα. Αυτό το καταλαβαίνω. Ο προπονητής όμως πρέπει να χτυπάει το παιχνίδι. Αν είναι να φοβάσαι, κάτσε στο σπίτι σου. Είδα τις τρεις αλλαγές, είδα τι έγινε στη φάση του γκολ, είδα τον Φαρινόλα να βγαίνει, όπως και οι Φατιόν και Βαλεριάνος. Αν είχε πάνω από τρεις αλλαγές, θα έβγαζε και τους υπόλοιπους. Με εξοργίζει αυτό, γιατί είμαι Απόλλων. Οι παίκτες που έπαιξαν με συγκίνησαν. Υπέστησαν τα πάνδεινα από τον Παππά και όμως ήταν πειθαρχημένοι μέχρι αηδίας. Ο διαιτητής ήταν… τι να πούμε. Να μετρήσουμε τα οφσάιντ, το πέναλτι, το γκολ-οφσάιντ; Να πούμε για τον κύριο Σάββα που έπαιζε δεύτερος επόπτης πίσω από τον άλλον; Υποβιβάζουν τη νοημοσύνη μας όλα αυτά. 

Είδαμε τι έγινε στον αγώνα με τον Παναιτωλικό. Ο Ιντέγε να ρίχνει μια στον αμυντικό και μετά να αποβάλλεται ο τερματοφύλακας που έκανε πρώτος επαφή με την μπάλα. Δεν είναι μόνο με τον Απόλλωνα, έχουμε δει σημεία και τέρατα. Επικρατεί ένα κλίμα στη διαιτησία ότι αν δυσαρεστήσεις τον Ολυμπιακό, δεν θα προχωρήσεις. Αυτό πιστεύουν οι διαιτητές. Λειτουργούν κατ’ εντολή; Τι να πω, δεν μπορώ να το πιστέψω. Ο διαιτητής λειτουργεί υπό καθεστώς τρόμου και αυτό φαίνεται σε κάθε αγώνα. Ο Ολυμπιακός είναι ο καλύτερος στο γήπεδο, λειτουργεί σαν ευρωπαϊκή ομάδα. Και χωρίς τη βοήθεια της διαιτησίας, θα έπαιρνε το πρωτάθλημα. Ακόμα όμως και η Μπάγερν, η Μάντσεστερ Σίτι κάνουν 2-3 στραβές. Χθες, ας πούμε, ο Ολυμπιακός είχε μεγάλες ευκαιρίες να νικήσει 3-1. Τις έχασε όμως. Κι εκεί έρχεται ο διαιτητής και καλύπτει την κακή μέρα. Με αυτές τις στραβές θα μπορούσε να υπάρχει ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα, αλλά σβήνονται και έτσι έρχεται η ανία. Πέναλτι κατά φαντασία, οφσάιντ κατά φαντασία, αποβολή κατά φαντασία και πάει λέγοντας. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να νικήσει χθες, αλλά έτσι που πήγαινε το ματς θα μπορούσε να γίνει στραβή. Τον Ολυμπιακό τον έσωσε ο Παππάς και σε δεύτερο βαθμό ο Τεννές». 


Για το αν νιώθει δικαιωμένος που έφυγε από το ποδόσφαιρο: «Δικαιωμένος ένιωσα όταν αποχώρησα. Σιγά μην περίμενα 1,5 χρόνο για να καταλάβω από ένα ματς ότι έκανα καλά που έφυγα. Δεν εστιάζω, όμως, μόνο στον Απόλλωνα. Αν βλέπεις μόνο την ομάδα σου δεν σε ακούει κανείς. Αν δεις τι γίνεται στη Φούτμπολ Λιγκ, είναι ένα τσίρκο. Οι παίκτες είναι απλήρωτοι, στοιχηματίζουν άσο ημίχρονο/διπλό τελικό, παίζουν κόρνερ. Παίζεις με έναν αντίπαλο και δεν ξέρεις αν έρχεται να χάσει, να κερδίσει ή να βγάλει συγκεκριμένο αριθμό κόρνερ». 

Για το αν θα αποφάσιζε ξανά να αποσύρει την ομάδα από το πρωτάθλημα: «Εγώ πιστεύω ότι η ΠΑΕ ανήκει στον ιδιοκτήτη. Η ομάδα δεν είναι το ίδιο, ανήκει στον κόσμο που ακολουθεί. Την ΠΑΕ μπορώ να την κάνω ό,τι θέλω, την ομάδα όχι. Γι’ αυτό είχα ρωτήσει τους οπαδούς, γιατί δεν είναι τσιφλίκι μου. Τότε είχαν πει όχι και είναι σεβαστή η άποψή τους. Για μένα όμως, αν δεν σπάσεις αυγά, δεν κάνεις ομελέτα. Και ο τρόπος που διαμαρτύρονται οι μεγάλες ομάδες δεν έχει νόημα. Από ουσία δεν υπάρχει τίποτα και απλώς περιμένουν τις εκλογές της ΕΠΟ. 

Το θέμα είναι να μπει ο χαλίφης στη θέση του χαλίφη; Αν το θέμα είναι να βάλουμε τον δικό μας, δεν κάνουμε τίποτα. Αν είναι να πιάσουμε τις ενώσεις για να ψηφίσουν, ας πούμε, τον Βελλή και όχι τον Μαρινάκη, θα αλλάξει τίποτα; Το θέμα είναι να λειτουργούν οι θεσμοί. Κάθε επιχειρηματίας που βάζει τα λεφτά του θα προσπαθεί πάντοτε να έχει πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας. Το θέμα είναι τα κέντρα εξουσίας να έχουν παράθυρα και πόρτες κλειστά. Όταν βάλεις εκεί έντιμους και καθαρούς ανθρώπους που δεν θα απαντούν, θα έχεις κάνει το 80% της δουλειάς. Τότε θα δείτε πως θα καταλαγιάσουν όλοι»


Για τη μη αντίδραση των θεσμικών οργάνων του ποδοσφαίρου: «Στο χθεσινό ματς αν είχε 5.000 στην εξέδρα, θα τελείωνε ομαλά; Με τόσα οφσάιντ, με πέναλτι που δεν δόθηκε, με γκολ που είναι οφσάιντ; Ακούτε κάποιον Κοντονή να λέει κάτι; Αν γίνει παρόμοιο πράγμα σε άλλο γήπεδο, θα λέμε να συλλάβουν τα κωλόπαιδα, κλπ. Το θέμα είναι τι κάνεις για να τα προλάβεις όλα αυτά. Ευτυχώς οι οπαδοί του Απόλλωνα δεν είναι της κουλτούρας του να σπάνε ή να κάνουν επεισόδια. Δεν βλέπω λοιπόν κανέναν από τους αθλητικούς θεσμούς να λένε κάτι για ένα ματς που υπό άλλες συνθήκες, θα καιγόταν χθες ο Περισσός. Με τέτοιες κινήσεις όμως προλαμβάνεις το επόμενο. Κι έχει κολλήσει ο κ. Κοντονής με το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Τρίχες κατσαρές… Εδώ δεν λειτουργούν οι θεσμοί, δεν λειτουργούν τα πειθαρχικά όργανα. Ο μόνος που έχει πει ότι λειτουργούν παράνομα όλα αυτά είναι ο Κούγιας. Εδώ η ίδια η ΕΠΟ παραβαίνει το ίδιο το καταστατικό της και δεν μιλάει κανείς». 

Για το αν η μόνη ελπίδα κάθαρσης στο ποδόσφαιρο βρίσκεται στις δικαστικές αποφάσεις: «Είναι ντροπή να λέμε ότι η μόνη ελπίδα του ποδοσφαίρου εναπόκειται στη δικαιοσύνη. Αυτό είναι ξεφτίλα για όλους μας, αλλά δυστυχώς ναι, αυτή είναι η μόνη ελπίδα να ξεκαθαρίσει κάτι. Να το πω εντός εισαγωγικών, πρέπει να φύγουν κάποιοι άνθρωποι «δια της βίας». Να έρθει ο νόμος, αφού δεν φεύγεις μόνος, και να σε αρπάξει και να σε βγάλει από το ποδόσφαιρο. Αφού κανείς από το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι δεν σε βγάζει, να το κάνει ο νόμος. Είναι ξεφτίλα για το ποδόσφαιρο, αλλά όντως είναι η μόνη ελπίδα». 

Για τη λειτουργία της ΕΕΑ: «Ο μόνος θεσμός που έχει λειτουργήσει στοιχειωδώς σωστά είναι η ΕΕΑ. Και στην περίπτωση του Μελισσανίδη και στην περίπτωση του Μαρινάκη έδειξε ότι δεν διακρίνει ονόματα και έκρινε βάσει του νόμου που είχε στα χέρια της. Είναι ο μόνος θεσμός που μου έχει δώσει ένα δείγμα ότι λειτουργεί ανεξάρτητα. Το ότι ο κ. Κοντονής τον επέκρινε, είναι ένα ατόπημα από την πλευρά της Πολιτείας. Να πούμε λοιπόν κι ένα μπράβο εκεί που πρέπει».

Το παρασκήνιο μιας υποχώρησης

Το παρασκήνιο μιας υποχώρησηςΗ απογοήτευση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωση της απόσυρσης του «παράλληλου προγράμματος». Την ίδια απογοήτευση και αμηχανία μετέφεραν και στελέχη του κόμματος που διατείνονταν μέχρι και τελευταία στιγμή ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει τη δέσμευσή της, παρά τις πιέσεις που θα ασκούνταν για να δώσει μία έστω ανάσα από τα επώδυνα μέτρα στους μισθωτούς, τους άνεργους, τους αυτοπασχολούμενους και τους συνταξιούχους.

Υπεστάλη με... εντολή κουαρτέτου η «παντιέρα» του «παράλληλου προγράμματος», με την οποία το κυβερνών κόμμα πορεύθηκε κατά την προεκλογική περίοδοΉταν αυτό το επικοινωνιακά ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ που υποσχόταν ότι παράλληλα με την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, η κυβέρνηση θα προσπαθούσε να αμβλύνει τις συνέπειες από τα δυσβάστακτα μέτρα στις πλέον ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας, ώστε να τις στηρίξει οικονομικά και να ανοίξει τον δρόμο για την απεμπλοκή από το νεοφιλελευθερισμό και τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας.

Εξάλλου, αυτή ήταν και η... «παντιέρα» με την οποία το κυβερνών κόμμα πορεύθηκε κατά την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου.

«Βρισκόμαστε εκτεθειμένοι», ανέφερε στέλεχος του κόμματος, καθώς η κυβέρνηση παρουσιάζει την εικόνα της πλήρους υποταγής στα τερτίπια των δανειστών, ανήμπορη να τηρήσει μία «αριστερής φυσιογνωμίας» δέσμευση και την ώρα που η κοινωνική οργή για τις ψευδείς υποσχέσεις, αρχίζει να φουντώνει.

Οι δανειστές έχουν απαγορεύσει κάθε μονομερή ενέργεια από την ελληνική κυβέρνηση. Η «εν αγνοία» κατάθεση του «παράλληλου προγράμματος» προκάλεσε την άσκηση veto από το κουαρτέτο, που έδεσε τα χέρια της κυβέρνησης. Το τελεσίγραφο τέθηκε υπό μορφή εκβιασμού, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. «Ή αποσύρετε το νομοσχέδιο ή δεν θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ». Όπερ και εγένετο…
Μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του «παράλληλου προγράμματος» από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, δόθηκε η εντολή από τις Βρυξέλλες να ξεκινήσει το EuroWorking Group για να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης

Το παρασκηνιακό παιχνίδι είναι σκληρό και η κυβέρνηση υπό τον φόβο να «αποκαλυφθεί» ότι υποχώρησε, διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο δεν αποσύρθηκε, αλλά θα συζητηθεί στη Βουλή στην αρχή του χρόνου με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής και αυτή τη φορά «κοστολογημένο» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 

Παράλληλα εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική διαδικασία καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο θα προκαλέσει δημοσιονομική επιβάρυνση. Και τους έριξε το μπαλάκι της ευθύνης για το «Βατερλό» του αντι-μνημονιακού νομοσχεδίου. 

Το veto των δανειστών είναι ένα σαφές μήνυμα και για το άμεσο μέλλον… ότι δεν θα ανεχθούν μονομερείς ενέργειες σε ασφαλιστικό και φορολογικό που έπονται.

Υπολογισμός συντάξεων... με επιφύλαξη

Αγνωστος Χ παραμένει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ακόμη και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που κατατέθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι που απαιτούνται προκειμένου οι υπηρεσίες του ΙΚΑ να προβαίνουν στην έκδοση συντάξεων. Το Tαμείο εξέδωσε εγκύκλιο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 6 μήνες έως 17 έτη σε ασφαλισμένους που έως τις 18 Αυγούστου 2015 δεν είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με την οποία τροποποιεί και τις οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν εντός του 2015. Στην πράξη, το ΙΚΑ παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για αιτήσεις που κατατέθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά, ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του νόμου 3863/2010, γνωστού και ως νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη. Για τον λόγο αυτό επισημαίνει ότι οι αποφάσεις θα βγαίνουν «με επιφύλαξη».

Η εγκύκλιος έρχεται τη στιγμή που στο υπουργείο Εργασίας γράφεται το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει νέες ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, από το 2016 και μετά, για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ» στο νέο ασφαλιστικό, δεν θα υπάρχει μεταβατική περίοδος, δεν θα εφαρμοστεί δηλαδή μεικτός τρόπος υπολογισμού των ανταποδοτικών συντάξεων, αλλά ενιαίος, με βάση το σύνολο του χρόνου ασφάλισης που έχει διανύσει ο ασφαλισμένος, τον μέσο μισθό όλου του εργασιακού βίου και ενιαίους συντελεστές αναπλήρωσης.

Ειδικά για το 2015, η εγκύκλιος του ΙΚΑ ορίζει ότι η έκδοση οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως και 18.8.Αυγούστου 2015 θα γίνεται ανεπιφύλακτα, τόσο ως προς τις προϋποθέσεις όσο και ως προς το χορηγούμενο ποσό.

Ειδικά επί αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος από ασφαλισμένους που δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον η έναρξη τοποθετείται από την 1.7.2015 και μετά, θα χορηγείται το οργανικό ποσό –και όχι το κατώτατο όριο, παρ’ όλο που μπορεί να υπολείπεται του κατωτάτου ορίου– μέχρι την ημερομηνία συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί διπλοσυνταξιούχων. Εάν μάλιστα η αίτηση κατατέθηκε από 1.9.2015 και μετά, η απόφαση θα εκδίδεται με επιφύλαξη ως προς το χορηγούμενο ποσό.

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, που υποβλήθηκαν από 19.8.2015 και μετά από ασφαλισμένους που θεμελίωσαν το δικαίωμα συνταξιοδότησης από την ημερομηνία αυτή και μετά, θα εκδίδονται ανεπιφύλακτα.

Αντίστοιχα, εάν κατατέθηκαν από 1.9.2015 και εφεξής, η έκδοση απόφασης θα γίνεται με επιφύλαξη ως προς το χορηγούμενο ποσό.

Αντίθετα, κανονικά θα γίνεται η έκδοση αποφάσεων χορήγησης προσωρινού ποσού σύνταξης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης ή την ημερομηνία έναρξης χορήγησης της σύνταξης.

Η εγκύκλιος του ΙΚΑ διευκρινίζει επίσης πως στον πίνακα 1 εμπίπτουν οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που με παλαιότερους νόμους κατοχύρωναν ή θεμελίωναν δικαίωμα με πάνω από 10.500 ημέρες ασφάλισης. Αντίστοιχα, στον πίνακα 2 εμπίπτουν ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν μία εκ των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, των οποίων το καταληκτικό όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης είναι το 67ο έτος, όπως αυτό έχει καθοριστεί από προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις.

Επιστροφή στην Ελλάδα της κρίσης

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Φωτογραφίες: ENRI CANAJ, Μοντάζ: ΠΑΝΟΣ ΒΟΥΤΣΑΡΑΣ
Ενα βροχερό πρωινό Κυριακής, όσο η γειτονιά του ακόμη κοιμάται, ο Μάνος Καπετανάκης ξεκινάει μέσα σε ένα μεταχειρισμένο Ford Fiesta δώδεκα ετών για τη δουλειά του. Είναι ειδικευόμενος θωρακοχειρουργός στο Αττικό Νοσοκομείο. Υστερα από πολυετείς σπουδές και εργασία στο εξωτερικό, δεν φανταζόταν ότι θα ακολουθούσε καθημερινά αυτό το δρομολόγιο. «Είναι περίεργο να γυρίζεις στην πατρίδα σου το 2011, σε περίοδο βαθιάς κρίσης», λέει. «Στο τηλέφωνο η μητέρα μου μού έλεγε: “Πού θα έρθεις, παιδί μου, στην Ελλάδα; Εδώ τα έχουν κάψει, τα έχουν καταστρέψει όλα”».
Αν και από τις τελευταίες τρεις φουρνιές γιατρών της ειδικότητάς του οι περισσότεροι αναζήτησαν επαγγελματική διέξοδο στο εξωτερικό, ο ίδιος επέλεξε αντίστροφη πορεία. «Ηρθα σε μια δύσκολη συγκυρία. Αυτό που επικρατεί είναι μια τάση φυγής», τονίζει.
Περισσότεροι από 130.000 Ελληνες πτυχιούχοι έφυγαν από τη χώρα την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τη μελέτη «Εξωτερική Μετανάστευση από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης» που πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με χρηματοδότηση του London School of Economics. Μάλιστα, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το 40% του συνόλου των Ελλήνων μεταναστών μετά το 2010 περιλαμβάνει κατόχους υψηλών τίτλων σπουδών (μεταπτυχιακών και διδακτορικών), καθώς και αποφοίτους Ιατρικής και Πολυτεχνείου.
«Πάρα πολλοί από όσους φεύγουν διώχνονται ουσιαστικά από τη χώρα, γιατί είναι δύσκολο να απασχοληθούν εδώ», λέει στην «Κ» ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης.
Ο νυν γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λ. Λαμπριανίδης, μελετούσε εδώ και χρόνια ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τη φυγή των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει, 135.495 Ελληνες πτυχιούχοι μετανάστευσαν μετά το 2010. Πλέον αναζητά τρόπους να τους αξιοποιήσει ή να τους φέρει πίσω.
Ωστόσο, κόντρα στην αποκαλούμενη «διαρροή εγκεφάλων» («brain drain»), ορισμένοι πτυχιούχοι επιλέγουν να επιστρέψουν και να παραμείνουν στην Ελλάδα. «Το κέρδος είναι αναμφίβολα διπλό. Γυρίζουν έχοντας ζήσει και εργαστεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον που τους ωρίμασε», λέει ο κ. Λαμπριανίδης, ο οποίος τους τελευταίους μήνες ως γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομικών αναζητεί λύσεις προσέλκυσης Ελλήνων πτυχιούχων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Οπως εξηγεί, η κυβέρνηση προτίθεται μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου να μοριοδοτήσει την απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού και να ενισχύσει τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων. Παράλληλα, εξετάζει και την αξιοποίηση όσων επιλέγουν να παραμείνουν στο εξωτερικό, διευκολύνοντας συνεργασίες τους με την Ελλάδα.
Μέχρι να εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές, τρεις νέοι πτυχιούχοι που επαναπατρίστηκαν τα τελευταία χρόνια από τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ εξηγούν στην «Κ» γιατί, παρά την αβεβαιότητα, τη –συχνά– αργή επαγγελματική εξέλιξη και τις μισθολογικές περικοπές σε σύγκριση με την καριέρα τους στο εξωτερικό, επιχειρούν νέο ξεκίνημα στην Ελλάδα.

Ο ειδικευόμενος θωρακοχειρουργός στο Αττικόν, Μάνος Καπετανάκης, επέστρεψε στην Ελλάδα το 2011.
Ο κύκλος της μετανάστευσης κράτησε για τον Μάνο Καπετανάκη πάνω από δύο δεκαετίες. Σε ηλικία 14 ετών έφυγε με την οικογένειά του από τα Χανιά για τις ΗΠΑ. Μετά το λύκειο σπούδασε Θαλάσσια Βιολογία και συνέχισε με Ιατρική στο Πανεπιστήμιο George Washington. Αφού έκανε ένα διάλειμμα για τη στρατιωτική του θητεία στην Ελλάδα και εργάστηκε για ένα χρόνο στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, έφυγε για το Imperial College του Λονδίνου, όπου πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό του στη Χειρουργική. Παρέμεινε εκεί για την ειδικότητά του, ώσπου το 2011 αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ηταν η χρονιά που άνοιξε θέση ειδικότητας για τον ίδιο στην Αθήνα, καθώς μέχρι τότε, όπως λέει, η πατρίδα δεν του έδινε τη δυνατότητα να επιστρέψει.
«Σκεφτόμουν ότι θα το έκανα αργότερα, στην ηλικία των 50, έχοντας περισσότερες εμπειρίες στην πλάτη μου. Με έφαγε, όμως, το σαράκι της ξενιτιάς», λέει. «Είχα μεγάλο σπίτι, καλό μισθό, αλλά έφευγα το πρωί με μουντό καιρό και ψιλόβροχο που διαπερνούσε το κόκαλο και επέστρεφα βράδυ με πίσσα σκοτάδι σε ένα τεράστιο, αλλά άδειο σπίτι».
Στην Ελλάδα, η καθημερινότητά του αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητική. Προσλήφθηκε ως ειδικευόμενος στο Αττικό Νοσοκομείο και βοήθησε τον επίκουρο καθηγητή Ιατρικής Περικλή Τόμο στο στήσιμο της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής εκ του μηδενός. Για τις ανάγκες της κλινικής χρειάζονταν τέσσερις ειδικευόμενοι. Για αρκετό καιρό, όμως, λόγω έλλειψης προσωπικού, ήταν διαθέσιμος μόνο ο κ. Καπετανάκης. Σε λιγότερο από εννέα μήνες μαζί με τον διευθυντή της κλινικής πραγματοποίησαν περισσότερα από 90 χειρουργεία και ζητούν να τους διατεθεί ακόμη ένας τετράκλινος θάλαμος, καθώς οι ανάγκες τους αυξάνονται συνεχώς. Οπως λέει, όμως, ο 39χρονος ειδικευόμενος, η εμπειρία που λαμβάνει πλάι στον διευθυντή της κλινικής –τον οποίο αποκαλεί «δάσκαλο»– τον αποζημιώνει.
«Κέρδισα σε εκπαίδευση. Η γνώση που μου παρέχεται είναι εφάμιλλη εκείνης στο εξωτερικό», τονίζει.
Η επιστροφή στην Ελλάδα, πάντως, του στοίχισε οικονομικά. Στο Λονδίνο έβγαζε 4.500 - 5.000 ευρώ τον μήνα, ενώ σήμερα ο μισθός του μαζί με επτά εφημερίες φτάνει τα 1.600 ευρώ – απολαβές αναντίστοιχες με τις εργατοώρες του, οι οποίες ξεπερνούν τις 70 ανά εβδομάδα. Εχει δεχθεί αρκετά e-mail από τη Μ. Βρετανία με δελεαστικές προσφορές για εργασία. Αφού το συζήτησε με τη σύζυγό του, αποφάσισε να τις αγνοήσει.
«Καθαρά για βιοποριστικούς λόγους ένα μεγάλο ποσοστό γιατρών φεύγει. Δεν τους κατηγορώ. Αυτή η επιλογή θα μπορούσε να είναι και δική μου εάν ήμουν σε κάποια άλλη κλινική», λέει. «Θεώρησα ότι έπρεπε να δώσω ευκαιρία στη νέα κλινική. Αξίζει να μείνεις στην Ελλάδα, να φτιάξεις κάτι καινούργιο, διαφορετικό, να δώσεις μάχη».

Η αρχιτέκτων Αναστασία Φιλιππαίου γύρισε πριν από δύο χρόνια στην Ελλάδα.
«Στο σύνολο έχω ζήσει περισσότερα χρόνια στο εξωτερικό απ’ ό,τι στην Ελλάδα και δεν το θεωρούσα ποτέ δεδομένο ότι θα επιστρέψω», λέει η 32χρονη αρχιτέκτονας Αναστασία Φιλιππαίου. Πέρασε μεγάλο μέρος της σχολικής ζωής της στις Βρυξέλλες και πραγματοποίησε όλες τις σπουδές της εκτός Ελλάδας, πρώτα στο Πανεπιστήμιο του Bath στη Μ. Βρετανία και έπειτα στο Πολυτεχνείο της Καταλωνίας στην Ισπανία. Αφού επέστρεψε για ένα διάστημα στην Ελλάδα και εργάστηκε σε κατασκευαστική εταιρεία, έφυγε ξανά στο εξωτερικό. Τελευταίος σταθμός για το δεύτερο μεταπτυχιακό της ήταν το Pratt Institute στη Νέα Υόρκη.
«Φανταζόμουν ότι θα έμενα στις ΗΠΑ. Αισθανόμουν από την ακαδημαϊκή πορεία ότι προωθούν τους ικανούς ανθρώπους με αξιοκρατικά κριτήρια», λέει.
Ωσπου το 2013 είδε να ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας στην Ελλάδα της κρίσης. Δεχόταν προτάσεις από Ελληνες του εξωτερικού οι οποίοι ενδιαφέρονταν να επενδύσουν σε ακίνητα στην Αθήνα και στα νησιά. «Ηθελαν να εκμεταλλευθούν τη ραγδαία πτώση των τιμών και ζητούσαν να ασχοληθώ με την εύρεση ακινήτων και κατά περίπτωση με την ανακαίνιση ή την έγερση νέων κτισμάτων», λέει.
Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, πραγματοποίησε ανακαινίσεις ακινήτων αλλά και εμπορικών καταστημάτων, εργάστηκε σε μελέτες που υλοποιήθηκαν στο εξωτερικό και πήρε μια γεύση των δυσκολιών της ελληνικής πραγματικότητας. Το καλοκαίρι, μια συνεργασία της διακόπηκε προτού ξεκινήσει εξαιτίας των capital controls. Οι πελάτες της τρόμαξαν από τις εξελίξεις. Ανησυχούσαν τις πρώτες ημέρες κλεισίματος των τραπεζών ακόμη και για το αν θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν βενζίνη. Παράλληλα υπήρχαν και επενδυτές στο εξωτερικό που εξέτασαν τις επιλογές τους και θεώρησαν ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να δράσουν στην Ελλάδα.
«Σίγουρα η επιστροφή έχει ένα ρίσκο. Η δυσκολία δεν προκύπτει μόνο λόγω της αβεβαιότητας του ελεύθερου επαγγέλματος, αλλά βασίζεται και στη γενικότερη αστάθεια, πολιτική και οικονομική, κατά την οποία ένας νέος επιχειρηματίας δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις», λέει. «Ημουν διατεθειμένη όμως να αντιμετωπίσω αυτήν την κρίση όχι σαν κακοτυχία, αλλά σαν πρόκληση. Μια ευκαιρία για τη δική μας γενιά να δοκιμάσουμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα».
Διατηρεί ακόμη επαφές με το εξωτερικό και συχνά νεότεροι φοιτητές αρχιτεκτονικής τής λένε ότι δεν υπάρχει γι’ αυτούς μέλλον στην Ελλάδα. «Με ενοχλεί η ιδέα ότι τα καλά μυαλά παραμένουν στο εξωτερικό και μόνο εκεί μπορούν να διαπρέψουν», λέει η ίδια. «Πρέπει να δοθούν κίνητρα σε αυτούς τους ανθρώπους σε όλους τους τομείς για να επιστρέψουν και να φέρουν μαζί τη γνώση που έχουν λάβει».

Ο βιολόγος ερευνητής Γιάννης Σεραφειμίδης επέστρεψε στην Ελλάδα προ κρίσης και επέλεξε να παραμείνει εδώ.
Πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία», σε μια κατάφυτη έκταση που δεν είναι ορατή από τον δρόμο, ορθώνονται τα κτίρια του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Σε ένα από τα εργαστήρια ο Γιάννης Σεραφειμίδης παρατηρεί δείγματα των πειραμάτων του στο μικροσκόπιο. Επέστρεψε προ κρίσης στην Ελλάδα και παρέμεινε εδώ παρά τις ευκαιρίες που είχε να μεταναστεύσει ξανά.
«Το πιο εύκολο θα ήταν να παραμείνω στο εξωτερικό», λέει. «Η αλλαγή ήταν ότι επέστρεψα». Το 1996 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Βιοχημεία στο King’s College του Λονδίνου, καθώς τότε δεν προσφερόταν αντίστοιχο πτυχίο στην Ελλάδα. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην αναπτυξιακή βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και γύρισε στην Ελλάδα το 2005 για τη στρατιωτική του θητεία. Επειτα προέκυψε μια θέση ερευνητή βιολόγου στο ΙΙΒΕΑΑ. Εκεί ασχολείται με την αναπτυξιακή βιολογία του παγκρέατος. Σκοπός της έρευνας, που χρηματοδοτείται από το εξωτερικό, είναι να παραχθεί μια ανεξάντλητη πηγή β-κυττάρων για τη θεραπεία του διαβήτη.
«Οι λόγοι που έχω παραμείνει δεν έχουν να κάνουν ούτε με τον ήλιο και τη θάλασσα της Ελλάδας ούτε με το ότι δεν μπορούσα χωρίς συγγενείς και φίλους», λέει. «Απόλυτο κριτήριο ήταν ένα ερευνητικό περιβάλλον όπου θα μπορούσα να κάνω υψηλού επιπέδου έρευνα, όπως είχα συνηθίσει και στο εξωτερικό, σε ένα πρότζεκτ που θα με ενδιέφερε και θα μου έδινε προοπτικές εξέλιξης».
Αν συνέχιζε την πορεία του στο εξωτερικό, πιθανόν σήμερα να είχε δικό του εργαστήριο και ερευνητική ομάδα, όπως κάποιοι συμφοιτητές του στο Cambridge. Στην Ελλάδα η επαγγελματική εξέλιξη στον ερευνητικό ιστό είναι πιο αργή. «Δεν μετανιώνω. Αυτό που κάνω τώρα με καλύπτει και ας παίρνει περισσότερο χρόνο η εξέλιξη», λέει ο 37χρονος βιολόγος.
Ανά περιόδους, η λήξη των κοινοτικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και ο κίνδυνος ασυνέχειας στον τομέα της έρευνας εντείνουν την αβεβαιότητα και τις τάσεις φυγής νέων επιστημόνων. «Είναι καθαρά οικονομικό θέμα το πώς θα τους ξαναφέρουμε εδώ. Εχει να κάνει με τους διαθέσιμους πόρους του κράτους για την έρευνα», λέει ο κ. Σεραφειμίδης. Πρόσφατα, το διοικητικό συμβούλιο του ΙΙΒΕΑΑ πήρε την πρωτοβουλία να παρατείνει τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων μέχρι το τέλος του χρόνου, ανεξαρτήτως του πότε λήγει το ΕΣΠΑ, για να μη διακοπεί το έργο των επιστημόνων.
Πριν από δυόμισι χρόνια, δόθηκε στον κ. Σεραφειμίδη η δυνατότητα να ακολουθήσει τον επιβλέποντα ερευνητή του στη Δρέσδη, αποφάσισε, όμως, να μείνει στην Αθήνα και συνέχισε από εδώ τη συνεργασία μαζί του. «Εχω επενδύσει ουσιαστικά πάνω σε αυτή τη δουλειά. Εχουμε τα αντιδραστήρια που χρειάζονται, έχουμε στήσει τεχνικές που χρειάζονται», λέει. «Το να ξαναφύγω στο εξωτερικό σημαίνει ότι πρέπει να αφήσω όλη αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα».