Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Θύματα εκμετάλλευσης οι νεομετανάστες

Εψαχνα μια σανίδα σωτηρίας, όταν μου πρότεινε μια γνωστή να την ακολουθήσω στη Γερμανία», διηγείται η 53χρονη Σία Βλάχου, η οποία, μολονότι είχε διαγνωστεί με ασθένεια που έχρηζε άμεσης επέμβασης, επέλεξε να μεταναστεύσει στη Γερμανία για να εργαστεί. «Πούλησα μέχρι και το τελευταίο χρυσαφικό της μάνας μου για να αγοράσω το εισιτήριο», ομολογεί. «Eυελπιστούσα ότι θα είχα Ελληνες γύρω μου, που θα με βοηθούσαν». Οι προσδοκίες της, όμως, διαψεύστηκαν, όταν στην πρώτη της δουλειά σε καθαριστήριο Ελληνα πληρωνόταν αρχικά με 5 ευρώ την ώρα και, κατόπιν «διαπραγματεύσεων», με 6 ευρώ (το κατώτατο ωρομίσθιο στη Γερμανία έχει ορισθεί στα 8,5 ευρώ). Οταν έξι μήνες αργότερα ανακοίνωσε ότι η ασθένεια «ξαναχτύπησε», ο εργοδότης της υπέγραψε αυθημερόν την απόλυσή της.

Μετά την ανάρρωση η επόμενη εργασιακή εμπειρία σε συνεργείο καθαρισμού, πάλι υπό ελληνική διεύθυνση, επίσης έληξε εξίσου άδοξα. «Πληρωνόμουν για δύο ώρες, δούλευα πέντε συν υπερωρίες. Οι Ελληνες εδώ μας βλέπουν με μισό μάτι, πιστεύουν ότι ήρθαμε να τους πάρουμε τα πρωτεία», σημειώνει από το Ratingen, όπου σήμερα κατοικεί και εργάζεται.

Οπως διαπίστωσε η «Κ» έπειτα από σειρά συνεντεύξεων με νεομετανάστες, εργοδότες αλλά και φορείς στη Γερμανία, παρόμοια περιστατικά εργασιακής εκμετάλλευσης αποτελούν κοινό τόπο μεταξύ των ανειδίκευτων εργαζομένων που φεύγουν από την Ελλάδα κυνηγημένοι από τα χρέη, αναζητώντας αποκούμπι σε κάποια ελληνική επιχείρηση. Καταλήγουν, όμως, εγκλωβισμένοι στην ευρωπαϊκή «Γη της Επαγγελίας». Δυνάστες τους, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, είναι τα παιδιά των πάλαι ποτέ Gastarbeiter, που οι ίδιοι αρέσκονται να αποκαλούν «Λαζογερμανούς».

«Εδώ και δύο χρόνια η εργασιακή εκμετάλλευση βρίσκεται σε έξαρση», επιβεβαιώνει ο δρ Κωνσταντίνος Γουμάγιας, δικηγόρος που δραστηριοποιείται στο Ντίσελντορφ. Ετσι, το 50% των πελατών που φτάνουν στο γραφείο του είναι Ελληνες που προτίθενται να κατηγορήσουν άλλους Ελληνες. Για τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, δρα Μιχάλη Δαμανάκη, που έχει εκπονήσει έρευνα για τη νεομετανάστευση, το φαινόμενο παραπέμπει μεταξύ άλλων στη διαχρονική πάλη γενεών μέσα στις κοινότητες των μεταναστών και έχει ιστορική συνέχεια. «Οταν οι Ελληνες Gastarbeiter παλιννοστούσαν στην Ελλάδα, οι φοιτητές που σπούδαζαν στη Γερμανία “σνόμπαραν” τους εναπομείναντες καταστηματάρχες», υπενθυμίζει.

«Πολλοί Έλληνες ευρισκόμενοι σε οικονομική δυσκολία ακολουθούν άκριτα ένα κύμα μετανάστευσης προς τη Γερμανία, χωρίς να συνυπολογίζουν όλους τους παράγοντες» ισχυρίζεται ο δρ. Γουμάγιας, προσπαθώντας να ερμηνεύσει το φαινόμενο. «Συμβουλεύω όσους απασχολούνται στη γαστρονομία να καταγράφουν λεπτομερώς τις ώρες και μέρες εργασίας τους, εφόσον δεν έχουν υπογράψει συμβόλαιο» καταλήγει «ενώ υπενθυμίζω σε όλους ότι το γερμανικό Κράτος Πρόνοιας δεν είναι πλέον αυτό που ήταν. Συνεπώς, δεν μπορούν να επαφίενται στα επιδόματα».
«Κοστολογούσε  τον ιδρώτα μου 2 ευρώ την ώρα»
«Οι τέσσερις μήνες δουλειάς στη Γερμανία βαραίνουν μέσα μου σαν δύο χρόνια», διηγείται σήμερα από την Αθήνα ο κ. Θωμάς Τσίκος. Πριν από ένα χρόνο μετακόμισε με τη σύζυγό του στη Γερμανία, «όπως με παρότρυναν όλοι από καιρό». Η πρώτη πρόταση για δουλειά στην αποθήκη γερμανικής εταιρείας αποδείχθηκε κάλπικη. Παρά τις συστάσεις του περιβάλλοντός του να «μείνει μακριά από τις ταβέρνες», ο κ. Τσίκος προσέγγισε τότε έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου. «Δεν έχω ξαναδουλέψει, αλλά τα χέρια μου πιάνουν», του είπε.
Ο κλάδος της εστίασης είναι ένας χώρος στον οποίο μπορεί κανείς συνήθως να εργαστεί χωρίς γνώσεις γερμανικών με την ελπίδα να μετακινηθεί αργότερα. «Δεν είχα σκοπό να ριζώσω στην εστίαση», λέει ο κ. Τσίκος, ο οποίος όμως με τον καιρό διαπίστωσε ότι μένοντας στην ταβέρνα, δεν είχε καμία ανεξαρτησία για να αναζητήσει αλλού την τύχη του.

Τον ρόλο των εστιατορίων ως προθάλαμο για την εκμάθηση της γλώσσας και τη μετακίνηση σε άλλους χώρους επιβεβαιώνει και ο δρ Μιχάλης Δαμανάκης. «Οι Ελληνες εστιάτορες τη στιγμή αυτή είναι ευχή και κατάρα μαζί», επισημαίνει. Ομως για την κ. Δέσποινα Αγγέλογλου, κοινωνική λειτουργό στη Diakonie, την κοινωνική υπηρεσία της Ευαγγελικής Εκκλησίας, η οποία είχε αναλάβει τη φροντίδα των Ελλήνων μεταναστών το ’60 και εξακολουθεί να είναι στελεχωμένη με επιστήμονες ελληνικής καταγωγής, αποτελεί και τον χώρο με τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα εργασιακής εκμετάλλευσης.

Στην περίπτωση του κ. Τσίκου, ο εργοδότης είχε υποσχεθεί μισθό 1.500 ευρώ μεικτά για απασχόληση στην κουζίνα. «Εγώ είμαι άνδρας, ό,τι συμφωνήσαμε, συμφωνήσαμε», του έλεγε κάθε φορά που ο κ. Τσίκος έθιγε την αναγκαιότητα συμβολαίου. Μέρα με τη μέρα, όμως, τα δεδομένα άλλαζαν. Οι 9 ώρες έγιναν 12 και 13 και όταν ήρθε η... ώρα της αλήθειας, ο κ. Τσίκος εισέπραξε 750 ευρώ και άλλα τόσα η σύζυγός του.
«Κοστολογούσε τον ιδρώτα μου 2 ευρώ την ώρα». Επειτα από συζητήσεις ο εργοδότης έδωσε στο ζευγάρι αύξηση 50 ευρώ. «Θα πέσουν κάτω πια, δώσ’ τους ρεπό», παρότρυναν τον εστιάτορα οι συνάδελφοί του, καθώς ο ίδιος εργαζόταν χωρίς διακοπή ενάμιση μήνα. Από την εφιαλτική καθημερινότητα, δραπέτευσε πρώτη η γυναίκα του επιστρέφοντας στην Αθήνα, όπου την περίμεναν άλλωστε τα παιδιά της. «Εγινα πιεστικός, κάθε μέρα τον ρωτούσα για την ασφάλεια, έφτασα να... απεργήσω, δεν κατέβαινα δηλαδή από το δωμάτιο για δουλειά, παρότι με απειλούσε πίσω από τη σφαλισμένη πόρτα», θυμάται. 

Πλήθος καταγγελιών
«Τα εστιατόρια είναι ως επί το πλείστον οικογενειακές επιχειρήσεις, στις οποίες επικρατεί μια ιδιότυπη “ομερτά”», λέει ο κ. Βασίλης Τσόκος, επικεφαλής της εταιρείας επιλογής ανθρώπινου δυναμικού Axia Personal στην Αθήνα.

Καταγγελίες, βέβαια, για καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων έχουν γίνει και σε συνεργεία καθαρισμού, καθαριστήρια, πλυντήρια αυτοκινήτων, βιοτεχνίες, ραφεία, κλάδους στους οποίους παραδοσιακά δραστηριοποιούνται οι ομογενείς. «Μήνες μετά την εγκατάστασή τους, η οποία πολλάκις δεν έχει δηλωθεί στις γερμανικές αρχές, η ψυχολογική και οικονομική τους κατάσταση έχει επιβαρυνθεί», εξηγεί και ο κοινωνικός λειτουργός Ηλίας Παπαδόπουλος. «Επιπλέον, διαπιστώνουν ότι απασχολούμενοι σε ελληνόφωνο περιβάλλον και εργαζόμενοι για πάνω από δέκα ώρες την ημέρα ούτε τη γλώσσα μαθαίνουν ούτε καν τη γειτονιά τους δεν ανακαλύπτουν».

Σε δομή αστέγων
Σε ανάλογη κατάσταση βρέθηκε ο κ. Μανώλης Βολυράκης, πάλαι ποτέ βιοτέχνης ρούχων, που προειδοποιεί: «Προσοχή και μακριά από Ελληνες». Τους πρώτους μήνες διαμονής του εργάστηκε σε ελληνικό εστιατόριο, «όπου μου επαναλάμβαναν συνεχώς ότι με προτίμησαν επειδή είμαι “Ελληνάκι”. Οταν, όμως, τους ρωτούσα πότε θα με δηλώσουν, άλλαζαν συζήτηση», θυμάται. Δέκα ώρες στην κουζίνα, άλλοτε στη λάντζα, άλλοτε στο μαγείρεμα. «1.000 ευρώ περίπου τον μήνα, 400 το ενοίκιο και ρεπό μερικές Δευτέρες που δεν είχε κίνηση», εξιστορεί. Εν συνεχεία, εργάζεται σε πάρκινγκ και ως οδηγός νταλίκας. «Ως Ελληνας έπαιρνα 1.300 τον μήνα, ενώ οι Γερμανοί οδηγοί πληρώνονται και 2.000», διευκρινίζει. Σήμερα, ύστερα από έναν χρόνο ως οδηγός, δικαιούται επίδομα ανεργίας, ενώ παράλληλα παρακολουθεί εντατικά μαθήματα γερμανικών, για ένα διάστημα όμως είχε μείνει χωρίς δουλειά και σπίτι. «Φιλοξενήθηκα σε δομή του γερμανικού κράτους για αστέγους», θυμάται.

«Οταν φτάνουν στο σημείο να αναζητήσουν βοήθεια, ρισκάρουν να χάσουν σπίτι και δουλειά, δεν έχουν καθόλου χρήματα απουσία μισθού, έχουν μπει δηλαδή σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δύσκολα ξεφεύγουν», περιγράφει η κ. Αγγέλογλου.

Πολλές φορές μάλιστα οι καταγγέλλοντες εργαζόμενοι δεν έχουν καν τα απαραίτητα έγγραφα για να ενοχοποιήσουν την άλλη πλευρά, διευκρινίζει ο δρ Γουμάγιας. Γι’ αυτό η συνεργασία με το γραφείο του περιορίζεται τις περισσότερες φορές στη συμβουλευτική.

«Από μέρα σε μέρα θα του πάει αγωγή», λέει για τον πρώτο εργοδότη της η κ. Μαργαρίτα, μια εκ των ελαχίστων που έχουν τολμήσει να στραφούν νομικά -δις μάλιστα- ενάντια σε εργοδότη τους. Το πρώην αφεντικό της έχει εν τω μεταξύ κλείσει το κατάστημά του, καθώς είχε μπλεξίματα με την αστυνομία, εξηγεί η κ. Μαργαρίτα. «Καταλαβαίνεις τώρα γιατί δεν σου μιλώ επώνυμα;», λέει στο τηλέφωνο.

Η ιστορία της κ. Μαργαρίτας δεν διαφέρει από αυτές των περισσότερων «νεομεταναστών». Η ίδια και ο σύζυγός της διατηρούσαν εταιρεία φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και αποφάσισαν να φύγουν όταν είδαν τη δουλειά τους να αλλάζει δραστικά «σε μια νύχτα» λόγω αλλαγής της νομοθεσίας. Το ζευγάρι με δύο άνεργους γιους και δύο ανήλικα παιδιά βρίσκεται τότε μετέωρο. Τον Μάρτιο του 2013 όμως εμφανίστηκε ως «μάννα εξ ουρανού» η πρόταση ενός γνωστού από τη Γερμανία, «που ισχυρίζεται ότι έχει δουλειά και για τους τέσσερίς μας με μισθό 1.500 ευρώ και θα μας προσέφερε κατάλυμα». «Οταν έχεις πιάσει πάτο, θέλεις να πιστέψεις όσα ακούς», αναγνωρίζει σήμερα, καθώς η πραγματικότητα που τελικά αντιμετώπισε απείχε πολύ. «Το διαμέρισμα ήταν 40 τ.μ. και απαιτούσε 500 ευρώ ενοίκιο και επιπλέον τους λογαριασμούς», λέει με πικρία. «Αντί ενοικίου δουλεύαμε μικροί - μεγάλοι στο μπακάλικό του χωρίς λεφτά», θυμάται. «Καμάρωνε, μάλιστα, στους φίλους του ότι μας “τάιζε”» λέει.

Μήνες αργότερα, η οικογένεια καταφέρνει να ξεφύγει. Ωστόσο, ο «εργοδότης» τούς παρακρατεί ως «αντίποινα» πολλά προσωπικά αντικείμενα -«μέχρι και έναν τενεκέ λάδι από το χωριό...»- και η επόμενη δουλειά δεν αποδεικνύεται καλύτερη.

Οργανωμένα συμφέροντα
«Καθάριζα σε ένα συνεργείο και η προϊσταμένη έγραφε όλες τις υπερωρίες στο δικό της όνομα», εξηγεί. «Την πήγα στα δικαστήρια για 24 ώρες απλήρωτες υπερωρίες το 2013 και την άδεια του 2014». Ο εισαγγελέας τη δικαιώνει, αναγνωρίζοντάς της 453 ευρώ μεικτά.

Καθώς το πρόβλημα της εργασιακής εκμετάλλευσης νεομεταναστών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, από τα τέλη του 2011 συστήθηκε με πρωτοβουλία της Diakonie το Δίκτυο των Ελληνικών Φορέων στην περιοχή της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από το οποίο προέκυψε και ένας δίγλωσσος οδηγός «επιβίωσης» για νεομετανάστες. «Ο οδηγός μας μεταφράστηκε ήδη σε έξι γλώσσες, καθώς το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στους Ελληνες», αναφέρει η κοινωνική λειτουργός Αντωνία Αννούση. «Αντιμαχόμαστε με κίνδυνο ακόμα και της σωματικής μας ακεραιότητας δομημένες ομάδες με σημαντικά οικονομικά συμφέροντα», προσθέτει η κ. Αγγέλογλου.

«Διάβαζα στο Ιντερνετ παρόμοιες ιστορίες και δεν ήθελα να τις πιστέψω», παραδέχεται η κ. Μαργαρίτα. «Μέχρι να έρθω εδώ πίστευα για τους Τούρκους όσα μας έμαθαν στο σχολείο και για τους Γερμανούς όσα έλεγαν στην τηλεόραση», επισημαίνει. «Τελικά, τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Ειδικά, η σιγουριά μας ότι ως Ελληνες είμαστε οι καλύτεροι», καταλήγει.

Τα κυκλώματα των μεσαζόντων και η διαφορά της νοοτροπίας
«Οι περισσότερες ελληνικές ταβέρνες στεγάζονται σε παλιές μπιραρίες, οι οποίες έχουν δωμάτια στον πρώτο όροφο», εξηγεί ο κ. Βασίλης Τσόκος, επικεφαλής της εταιρείας επιλογής ανθρώπινου δυναμικού, Axia Personal, στην Αθήνα. Επομένως, ο εργοδότης είναι ταυτόχρονα και σπιτονοικοκύρης. «Μια αναγκαστική συνύπαρξη που επιδεινώνει έτι περαιτέρω τη συνεργασία, καθώς συχνά το αφεντικό δεν πληρώνει καθόλου ως αντάλλαγμα για το δωμάτιο που “προσφέρει” στο προσωπικό». Ετσι ερμηνεύονται οι αγγελίες στο Διαδίκτυο: «Ζητούνται άμεσα ζευγάρια για εστιατόρια στη Γερμανία, παρέχεται διαμονή, διατροφή, ασφάλιση».
Το κακό, όμως, επιδεινώνεται και από τη μεσολάβηση τρίτων. «Κάποιοι επιτήδειοι γνωρίζοντας απλώς καταστηματάρχες στη Γερμανία αυτοαποκαλούνται “μεσάζοντες” και βάζουν αγγελίες προς άγραν απογοητευμένων ανέργων», περιγράφει ο κ. Τσόκος. «Προτού κανείς πιστέψει όσα του υπόσχονται, πρέπει να δώσει σημασία στα “ψιλά” γράμματα». Τα εν λόγω γραφεία δεν έχουν φυσική έδρα και πραγματοποιούν τις συναντήσεις σε καφενεία, σπάνια δίνουν απόδειξη για τις υπηρεσίες τους, ενώ καλλιεργούν ανεδαφικές προσδοκίες, τις οποίες αιφνίδια διαψεύδουν ρίχνοντας το «μπαλάκι» στον ενδιαφερόμενο, ο οποίος τελικά «δεν ήταν αρκετά καλός» για να βρει δουλειά.

Ηθελαν 500 ευρώ
«Τηλεφώνησα για μια αγγελία που βρήκα στην εφημερίδα και προερχόταν από ένα γραφείο στη Θεσσαλονίκη», περιγράφει στην «Κ» η 47χρονη Βασιλική Μπαλτά. «Μου τα παρουσίασαν όλα ρόδινα, αλλά απαιτούσαν να τους στείλω με έμβασμα 300 ευρώ και μετά να μου αποστείλουν το συμβόλαιο με courier», θυμάται. «Μου φάνηκε ύποπτο, αλλά ήμουν απελπισμένη, είχα κλείσει το μαγαζί και το σπίτι μου είχε καεί». Εν συνεχεία, η ίδια εταιρεία απαιτεί άλλα 200 ευρώ από τη γυναίκα «για το εισιτήριο, καθώς δεν μου εξηγούσαν σε ποια πόλη μου είχαν βρει δουλειά». Ολα αυτά κίνησαν τις υποψίες της κ. Μπαλτά. «Πήγα και τους κατήγγειλα στην αστυνομία και εκείνοι άρχισαν να με απειλούν», λέει. Οι «μεσολαβητές» συνελήφθησαν, όταν πια η κ. Μπαλτά είχε μεταναστεύσει –με δική της πρωτοβουλία πλέον– στη Γερμανία.

Επιτήδειοι μεσολαβητές ενδημούν και επί γερμανικού εδάφους. Υπάρχουν Ελληνες που πλησιάζουν μετανάστες προτείνοντας να τους συνοδεύσουν σε δημόσιες υπηρεσίες ή να συμπληρώσουν αντί αυτών έγγραφα έναντι 200 ευρώ. Αντίστοιχα, έχουν γίνει καταγγελίες για εργοδότες που αποσπούν από τους εργαζόμενους τα διαβατήριά τους, για να τους εξαναγκάσουν να μείνουν στη «δούλεψή» τους ή προχωρούν σε άλλες επαχθείς τακτικές. «Ζητούσα από το πρώτο μου αφεντικό τη συσκευή του τηλεφώνου για να με καλούν τα παιδιά μου από Ελλάδα και το κλείδωνε στο συρτάρι», περιγράφει η κ. Μπαλτά, που από την εξάντληση έχει συμβεί να λιποθυμήσει μέσα στην κουζίνα.

Παράπονα, όμως, εκφράζουν και οι Ελληνες μαγαζάτορες, που από την έναρξη της κρίσης έχουν γίνει αποδέκτες μιας τεράστιας προσφοράς εργασίας. «Οταν τους ζητώ να μου πουν πού έχουν δουλέψει, μου αραδιάζουν καμιά δεκαριά επαγγέλματα» περιγράφει στην «Κ» καταστηματάρχης. «Να ψήνεις ξέρεις; επιμένω εγώ. “Είμαι εξπέρ”». Συχνά, ως συμβιβαστική λύση ο εστιάτορας προτείνει δοκιμαστική περίοδο απασχόλησης. «Και εκεί που περιμένω στο αεροδρόμιο τον νέο μου ψήστη, υποδέχομαι μια τετραμελή οικογένεια συν μία γιαγιά». Την επομένη διαπιστώνει ότι ο «έμπειρος» ψήστης ειδικεύεται μόνο στο... σούβλισμα του oβελία του Πάσχα. «Μετά από δύο βδομάδες προσπάθειας, του δίνω 200 ευρώ και τον στέλνω στο καλό. Κάποιοι θα με κατηγορήσουν για απάνθρωπο...» εξηγεί. Για τον κ. Αργύρη Μπεκιάρη, ιδιοκτήτη εστιατορίου στο Μόναχο, που απασχολεί 14 άτομα, τα περισσότερα προβλήματα απορρέουν από τη διαφορά νοοτροπίας. «Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν απλώς να φύγουν και γι’ αυτό δηλώνουν διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα», λέει. «Ακόμα και όσοι έχουν εμπειρία, ελλείψει Γερμανικών δεν μπορούν να την κεφαλαιοποιήσουν».

Επιπλέον δεν απουσιάζουν και εκείνοι, κυρίως εργένηδες, όπως εξηγεί ο επιχειρηματίας, «που το κίνητρό τους είναι η αγάπη για περιπέτεια». «Το αντιμετωπίζουν, λοιπόν, ως χαβαλέ και καταλήγουν με μια βαλίτσα ανά χείρας να αλλάζουν κάθε μήνα ταβέρνα». Ακόμα, όμως, και οι συνειδητοποιημένοι, όπως εξηγεί, «συχνά δεν αντέχουν την πίεση».

«Χρυσός» το ελληνικό ελαιόλαδο στις διεθνείς αγορές για φέτος

Τα ελαιοτριβεία προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες υποσχόμενα υψηλές τιμές. Από την άλλη, τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Ισπανοί δεν διαθέτουν τη ρευστότητα των προηγούμεων ετών, με αποτέλεσμα να είναι φειδωλοί στις παραγγελίες τους. 


Ανώμαλη προσγείωση στις τιμές του ελαιολάδου φοβούνται παράγοντες της αγοράς ότι μπορεί να προκαλέσει η αυξημένη αισιοδοξία που έχει καλλιεργηθεί φέτος. Η εξαιρετικά κακή χρονιά για την Ιταλία λόγω κακών καιρικών συνθηκών και δάκου -στοιχεία της ISTAT (olive news.gr) προβλέπουν ότι η παραγωγή φέτος στην Ιταλία είναι 302.000 από 464.000 την προηγούμενη σεζόν- αλλά και η χαμηλή παραγωγή για την Ισπανία, ανοίγουν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τον δρόμο στο ελληνικό ελαιόλαδο.
Τα ελαιοτριβεία προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες - παραγωγούς υποσχόμενα υψηλές τιμές σε μια προσπάθεια να βγάλουν τις οικονομικές ζημίες των προηγούμενων ετών.
Από την άλλη, τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Ισπανοί δεν διαθέτουν τη ρευστότητα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι φειδωλοί στις παραγγελίες τους.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου φέτος είναι πιθανό να φτάσει στους 300.000 τόνους (πέρυσι έφτασε στους μόλις 135.000 τόνους) και λόγω της χαμηλής παραγωγής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναμένει αύξηση της τιμής για τον παραγωγό, που μπορεί να φτάσει και στα 3,40 ευρώ.

Στα 3,20 ευρώ
Με τα έως τώρα δεδομένα οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχουν διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 3 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν τα 3,20. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εφιστούν την προσοχή στους παραγωγούς που έχουν αποφασίσει να περιμένουν, τονίζοντας ότι οι φήμες για υπογραφή ακριβών συμβολαίων είναι απλώς... φήμες.
Οι ζημίες που έχουν σημειώσει τα ελληνικά ελαιοτριβεία -πολλά από τα οποία πέρυσι δεν λειτούργησαν καν λόγω της μειωμένης παραγωγής- δεν δίνουν περιθώρια για σκληρές διαπραγματεύσεις.

«Η Ισπανία με 1.800.000 τόνους παραγωγή ελαιολάδου έχει 1.000 ελαιοτριβεία. Η Ελλάδα με παραγωγή 250.000- 300.000 τόνων έχει 2.000 ελαιοτριβεία. Αυτό δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα ειδικά τις κακές χρονιές», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, Μανώλης Βακόντιος.
«Τα ελαιοτριβεία χρειάζονται ρευστό και οι αγρότες στις γιορτές χρήματα. Αν όλοι περιμένουν να πουλήσουν ακριβά, τελικά θα πέσουν οι τιμές», προσθέτει.

Από την άλλη, πραγματικά οι Ιταλοί χρειάζονται ελαιόλαδο προκειμένου να καλύψουν τη δική τους ζήτηση, οπότε οι μεσίτες προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες για λογαριασμών των εταιρειών τους.
Φυσικά αναζητείται χύμα ελαιόλαδο προκειμένου να αναμειχθεί με το ιταλικό και στη συνέχεια να πουληθεί ως γηγενές κατά τη συνήθη τακτική. Η νομοθεσία της χώρας επιτρέπει το ελαιόλαδο να αναγράφει ότι πρόκειται για ιταλικό προϊόν εφόσον η τυποποίηση έχει γίνει εντός της χώρας.

Συγκρίνοντας την παραγωγή ιταλικού ελαιολάδου και τις ποσότητες συσκευασμένου ελαιολάδου που κυκλοφορεί με την ετικέτα «Made in Italy», η ένωση Ιταλών παραγωγών ελαιολάδου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο στα τρία μπουκάλια ιταλικού ελαιολάδου περιέχουν ξένο ελαιόλαδο και βεβαίως ελληνικό.
Πολλοί Ιταλοί παραγωγοί κρίνοντας ότι η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου θα ήταν πολύ χαμηλή διάλεξαν να μη μαζέψουν καν την παραγωγή τους. Στις περισσότερες περιοχές η μείωση ήταν της τάξεως του 35%, αλλά στη διάσημη για το ελαιόλαδό της Τοσκάνη η πτώση ανήλθε στο 50-70%.
Κάπως έτσι οι ιταλικές αρχές ανακάλυψαν πλαστά τιμολόγια ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για δήθεν ελαιόλαδο Ιταλίας 500.000 λίτρων. Εταιρείες προσπάθησαν να βαφτίσουν ιταλικό ελαιόλαδο αγνώστου προελεύσεως και στη συνέχεια να το προωθήσουν στην αγορά.
Ο υπουργός Γεωργίας της χώρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν καθώς λόγω της μειωμένης παραγωγής οι προσπάθειες εξαπάτησης αναμένεται να αυξηθούν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το φαινόμενο αυτό στη γειτονική χώρα δεν είναι φετινό...

Γεωπολιτκές ανατροπές φέρνει η αμφιλεγόμενη διώρυγα της Νικαράγουας

Ο αντίπαλος του Παναμά

Γεωπολιτκές ανατροπές φέρνει η αμφιλεγόμενη διώρυγα της Νικαράγουας
O Ουάνγκ Τζινγκ, ο Κινέζος επικεφαλής του ομίλου HKND που έχει αναλάβει τα έργα κατασκευής της δίωρυγας της Νικαράγουα, δίνει συνέντευξη τύπου κατά την τελετή έναρξης των εργασιών για την διάνοιξη του καναλιού
 
 
Μανάγκουα, Νικαράγουα
Με τις εργασίες για την διάνοιξη της διώρυγας της Νικαράγουας να έχουν επισήμως ξεκινήσει, το μεγαλεπήβολο έργο που θα συνδέει τους δύο μεγαλύτερους ωκεανούς του κόσμου εξακολουθεί να διχάζει την κοινή γνώμη της χώρας αλλά και να απειλεί τις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα αναφέρθηκε στα οφέλη για την οικονομία της χώρας, καθώς η διώρυγα, μήκους 278 χιλιομέτρων, θα συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ της Νικαράγουας κατά 15% και στη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος μιας εκ των πιο φτωχών χωρών της Κεντρικής Αμερικής έκανε λόγο «για πλούτη που θα δημιουργήσει η διάνοιξη της διώρυγας και που θα δώσουν τη δυνατότητα να εξαλείψουμε οριστικά την ακραία φτώχεια από την χώρα», όμως πολλές χιλιάδες συμπολίτες του δεν έδειξαν να πείθονται από τις εξαγγελίες του.

Οι επικριτές του έργου –κόστους 40 δισ. ευρώ- προειδοποιούν για απρόβλεπτες επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς, σύμφωνα με τα σχέδια, το κανάλι θα διέρχεται από την μεγάλη λίμνη Κοσίμπολκα (ή απλώς λίμνη Νικαράγουα), που αποτελεί τόσο σημαντική πηγή πόσιμου νερού όσο και μεγάλο τουριστικό πόλο έλξης.

Ασφαλώς, υπάρχουν κι εκείνοι που φοβούνται για απαλλοτριώσεις γης χωρίς δίκαιες αποζημιώσεις, ενώ υπάρχουν κι ορισμένοι που μιλάνε ξεκάθαρα για τον κίνδυβο να ξεσπιτωθούν και να μείνουν άστεγοι.

Και φυσικά το γεγονός πως το γιγαντιαίο έργο ανατέθηκε σε κινεζική κατασκευαστική εταιρεία, επιτείνει ακόμη περισσότερο τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της χώρας που θεωρούν πως η κυβέρνηση ξεπουλήθηκε στους Κινέζους.

Πριν λίγες ημέρες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πρωτεύουσας Μανάγκουα απαιτώντας την αναστολή των σχεδίων για τη διάνοιξη της διώρυγας. «Δεν θέλουμε Κινέζους στη Νικαράγουα, διότι έρχονται να λεηλατήσουν την οικονομία της χώρας. Ο λαός πεινάει», υποστήριξε ένας διαδηλωτής.

«Αντιλαμβάνομαι ότι η λίμνη είναι το επίκεντρο της χώρας, ένα σύμβολο, όπως ο Κίτρινος Ποταμός στην Κίνα. Η προστασία της λίμνης αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα», καθησύχασε τους πολίτες της Νικαράγουας ο Ουάνγκ Τζινγκ, επικεφαλής του ομίλου HKND, που έχει αναλάβει την κατασκευή της διώρυγας, καθώς και το δικαίωμα της λειτουργίας του καναλιού για εκατό χρόνια.

Ωστόσο, στο σχέδιο θα υπάρχει και ρωσική συμμετοχή, όχι τόσο οικονομική, όσο πολιτική στήριξη, με στόχο φυσικά η Μόσχα «να μπει στο μάτι» των ΗΠΑ, που εκμεταλλεύονται την «ανταγωνιστική» διώρυγα του Παναμά.

Κι εδώ ακριβώς είναι που ενδέχεται να υπάρχει κι ένα σημαντικό γεωπολιτικό κόστος, ειδικά ανάμεσα στις σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ: λόγω του πλάτους και το βάθους του καναλιού της Νικαράγουα, που θα είναι 83 και 27,5 μέτρα αντίστοιχα, η διώρυγα θα είναι ικανή να επιτρέπει τη διέλευση σούπερ-τάνκερ έως 250.000 τόνους.



Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει πρόβλημα στην διώρυγα του Παναμά, η οποία μπορεί να εξυπηρετήσει πλοία έως 120.000 τόνους, οπότε όπως είναι λογικό, η συντριπτική πλειοψηφία των τεράστιων τάνκερ θα σταματήσει να περνάει από το κανάλι του Παναμά, προτιμώντας τη διώρυγα της Νικαράγουα.

Όταν το έργο ευοδωθεί, σε περίπου πέντε χρόνια, θα πρόκειται για ένα από τα θαύματα της ανθρώπινης μηχανικής, καθώς η ολοκλήρωσή του θα απαιτήσει ειδικές δεξαμενές ανύψωσης, λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς (περίπου 7 μέτρα) μεταξύ των ακτών των δύο ωκεανών.


Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος
Newsroom ΔΟΛ

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Πέθανε ο Τζο Κόκερ, θρυλική φωνή της ροκ και των blues

Πέθανε ο Τζο Κόκερ, θρυλική φωνή της ροκ και των bluesΜε δύναμη από το Γούντστοκ και για πάντα

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Έφυγε από τη ζωή στα 70 του χρόνια, ο Τζο Κόκερ, θρυλική φωνή της ροκ των blues. Ο διάσημος τραγουδιστής και συνθέτης πέθανε προσβεβλημένος από καρκίνο του πνεύμονα. Έχοντας υπογράψει δεκάδες άλμπουμ και τεράστιες επιτυχίες με σήμα κατατεθέν το cover των Beatles With A Little Help From My Friends, ο Τζο Κόκερ αγαπήθηκε όσο λίγοι...

Γεννημένος στις 20 Μαΐου 1944 στο Σέφιλντ της Βρετανίας, η διεθνής αναγνώρισή του ξεκίνησε το 1964 στον χώρο των μπλουζ και της ροκ και μέσα στα 50 χρόνια που διήρκεσε η καριέρα ηχογράφησε 22 στούντιο άλμπουμ.

Το 1983 βραβεύθηκε με Grammy για το τραγούδι «Up Where We Belong», ένα ντουέτο με την Τζένιφερ Γουόρνς και το 2007 έλαβε τιμητικό βραβείο για τη συνεισφορά του στη μουσική.

Τα τραγούδια που έκαναν διάσημη την βραχνή φωνή του ήταν τα You are So Beautiful, Summer in the City, και φυσικά το Unchain My Heart, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του και από τα τραγούδια που ακούστηκαν όσο λίγα στην Ελλάδα, και το You can leave your hat on από την ταινία 9 1/2 εβδομάδες.

Τι είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο και πώς φαίνεται από το Διάστημα

Και επίσημα χειμώνας

Αθήνα
Το βόρειο ημισφαίριο έχει την Δευτέρα τη μικρότερη μέρα και τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Για πολλούς, το χειμερινό ηλιοστάσιο, το οποίο ήρθε φέτος στις 02.03 ώρα Ελλάδας, σηματοδοτεί τον ερχομό του χειμώνα.

Τι είναι όμως το χειμερινό ηλιοστάσιο; Η απάντηση είναι πιο εύκολα κατανοητή αν παρακολουθήσει κανείς τη Γη στο ταξίδι της γύρω από τον Ήλιο.

Ο πλανήτης παίρνει κλίση

Οι ισημερίες, τα ηλιοστάσια αλλά και η ίδια η εναλλαγή των εποχών οφείλονται στο γεγονός ότι ο άξονας περιστροφής της Γης δεν είναι ακριβώς κάθετος στο επίπεδο στο οποίο κινείται ο πλανήτης, το λεγόμενο επίπεδο της εκλειπτικής, αλλά έχει μια μικρή κλίση, όπως στην παρακάτω εικόνα.

Σε άλλους πλανήτες, ο άξονας σχηματίζει μεγαλύτερη γωνία, όπως στην ακραία περίπτωση του Ουρανού, στον οποίο ο άξονας περιστροφής είναι σχεδόν παράλληλος με το επίπεδο της εκλειπτικής -και δημιουργεί μια αλλόκοτη εναλλαγή «εποχών».


Η αξονική κλίση της Γης σε σχέση με άλλους πλανήτες (Προσαρμογή από Wikimedia Commons)

Το σημαντικό είναι ότι άξονας περιστροφής κοιτάει πάντα το ίδιο σημείο του ουρανού, τον λεγόμενο ουράνιο πόλο, ανεξάρτητα από την εποχή και το σημείο όπου βρίσκεται ο πλανήτης στο ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο. Αυτό είναι εμφανές στην παρακάτω εικόνα.


H εναλλαγή των εποχών: την άνοιξη και το καλοκαίρι (αριστερά) ο βόρειος γεωγραφικός πόλος είναι στραμμένος προς τον Ήλιο

Το γεγονός ότι ο προσανατολισμός του άξονα είναι σταθερός σημαίνει ότι ότι το καλοκαίρι και την άνοιξη ο βόρειος πόλος του πλανήτη κοιτάζει προς τον Ήλιο, ενώ το φθινόπωρο και το χειμώνα [του βορείου ημισφαιρίου] ο ήλιος χάνεται από την περιοχή του βόρειου πόλου, ενώ ο νότιος πόλος λούζεται σε μια μόνιμη λιακάδα.

Επισήμως, το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι η στιγμή κατά την οποία ο Ήλιος φτάνει στο νοτιότερο δυνατό σημείο του ουρανού, κάτι που συμβαίνει πάντα όταν είναι νύχτα στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτό συνέβη φέτος στις 23.30 Παγκόσμια Ώρα (Ώρα Γκρίνουιτς) στις 21 Δεκεμβρίου, ή ξημερώματα της 22ας Δεκεμβρίου ώρα Ελλάδας.

Την ημέρα του ηλιοστασίου στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος διανύει την ελάχιστη δυνατή απόσταση στον ουρανό. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται ασυνήθιστα χαμηλά το μεσημέρι και η σκιά που αφήνει ένα αντικείμενο εκείνη την ώρα είναι η μεγαλύτερη δυνατή.


Την ημέρα του ηλιοστασίου ο Ήλιος ακολουθεί το μικρότερο δυνατό τόξο στον ουρανό (NASA)

Αυτό ισχύει για όλο το βόρειο ημισφαίριο μέχρι τον Τροπικό του Αιγόκερω, μια νοητή γραμμή 23,5 μοίρες πάνω από τον ισημερινό. Στον Τροπικό του Αιγόκερω, ο Ήλιος φτάνει ακριβώς στην κορυφή του ουρανού το μεσημέρι μετά το ηλιοστάσιο.

Αργό ξημέρωμα

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς αστρονόμος για να παρατηρήσει ότι αυτές τις ημέρες ο Ήλιος δύει νωρίς και ανατέλλει αργά.

Περιέργως, η νωρίτερη δύση και η πιο αργοπορημένη ανατολή δεν έρχονται την ημέρα του ηλιοστασίου, αλλά μερικές μέρες νωρίτερα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ώρα που ακολουθούμε δεν συμπίπτει απόλυτα με τη λεγόμενη ηλιακή ώρα. Το λεγόμενο «πραγματικό ηλιακό μεσημέρι», δηλαδή η στιγμή που ο Ήλιος φτάνει στο ψηλότερο σημείο του στον ουρανό, έρχεται νωρίτερα από τις 12.00 μέχρι περίπου τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ την ημέρα του ηλιοστάσιου έρχεται λίγο πιο αργά.

Και το γεγονός ότι το πραγματικό ηλιακό μεσημέρι έρχεται όλο και αργότερα με την πάροδο των ημερών σημαίνει ότι το ίδιο συμβαίνει με την ώρα της δύσης και της ανατολής.

Ο κύριος παράγοντας για αυτή την απόκλιση είναι η κλίση του άξονα περιστροφής. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι η τροχιά της Γης δεν είναι κυκλική αλλά ελλειπτική, και ο πλανήτης κινείται ταχύτερα όταν βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο, κάτι που συμβαίνει στις αρχές Ιανουαρίου.

Όλα αυτά βέβαια ισχύουν για το βόρειο ημισφαίριο, αφού το νότιο ημισφαίριο υποδέχεται την ίδια μέρα το θερινό ηλιοστάσιο. Η μέρα έχει τη μέγιστη διάρκεια και ο Ήλιος ακολουθεί το μεγαλύτερο δυνατό τόξο , φτάνει δηλαδή πιο ψηλά στον ουρανό τα μεσημέρια.

Αυτό σημαίνει ότι το ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου σηματοδοτεί τον ερχομό του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο. Όμως και το βόρειο έχει λόγο να χαίρεται, αφού από την Τρίτη οι μέρες θα γίνονται όλο και μεγαλύτερες
.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Φορολογικό ευτράπελο: Πότε ο ΦΠΑ στις κάλτσες είναι 13% και πότε 23%

Που εμπλέκεται η τρόικα...Φορολογικό ευτράπελο: Πότε ο ΦΠΑ στις κάλτσες είναι 13% και πότε 23%

Αθήνα
Διευκρινίσεις για το συντελεστή ΦΠΑ που επιβάλλεται στις κάλτσες έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Όπως αναφέρει σχετική απόφαση της ΓΓΔΕ κάλτσες, μισές κάλτσες, αλλά και κάλτσες με διαβάθμιση πίεσης στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κάλτσες φλεβίτιδας υπάγονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Ωστόσο, ειδική μεταχείριση ΦΠΑ 13% προβλέπεται μόνο εφόσον τα είδη προορίζονται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Οι οδηγίες δόθηκαν με σκοπό την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ από φορολογικές και τελωνειακές αρχές και οικονομικούς φορείς κατά την εισαγωγή και παράδοση καλτσών.
Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης χαρακτηρίζονται θεραπευτικές κάλτσες. Ανεβαίνοντας σε κατηγορία συμπίεσης αυξάνονται ανάλογα και τα ανώτερα και κατώτερα όρια της διαβαθμισμένης πίεσης που ασκείται στο πόδι. Οι εν λόγω κάλτσες αντιμετωπίζουν κυρίως προβλήματα φλεβίτιδας. Περίπου 50% με 55% των γυναικών και 40% έως 45% των ανδρών υποφέρουν από κάποιου είδους πρόβλημα στις φλέβες, ενώ σύμφωνα με έρευνες οι κιρσοί επηρεάζουν το ήμισυ του πληθυσμού άνω των 50 ετών.
Υπό την οπτική αυτή οι κάλτσες με διαβάθμιση πίεσης θα έπρεπε να υπάγονται στον ΦΠΑ 13% και όχι στο ΦΠΑ 23%. Το πιο πιθανό είναι πάντως και στην εξαίρεση αυτή η τρόικα να εγείρει αντιρρήσεις!

Θ.Κ.

Τη λένε Helen Vlachos!

Ίσως Ελληνικής καταγωγής..

Πάντως  κάνει καινοτομίες.
 
 

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ο πόλεμος της αγκωνιάς έφτασε στο τέλος του


Μια κατασκευή αναμένεται να βελτιώσει τις σχέσεις των επιβατών στα αεροπλάνα.


Μοιάζει με σαΐτα φτιαγμένη από ταχυδρομικούς φακέλους, μόνο που είναι από πλαστικό. Θυμίζει τα ιαπωνικά οριγκάμι (την καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού), αλλά δεν είναι διακοσμητικό. Τι είναι, λοιπόν, το Soarigami;
Πρόκειται για μια κατασκευή που εφαρμόζεται με ένα κλικ πάνω στο μπράτσο του καθίσματος και λειτουργεί ως διαχωριστικό μεταξύ των χεριών των επιβατών. Η αναγκαστική σωματική επαφή και οι επιθετικές αγκωνιές είναι, άλλωστε, από τις πιο συνηθισμένες ενοχλητικές συμπεριφορές επιβατών που διεκδικούν λίγο χώρο παραπάνω στο αεροπλάνο.
Το Soarigami φέρνει τη λύση ώστε οι επιβάτες να μοιράζονται αρμονικά το μπράτσο, χωρίς να στριμώχνονται ή να σπρώχνουν. Το καινοτόμο προϊόν θα διατίθεται από το 2015 έναντι $30, ενώ ήδη σχεδιάζεται μια πιο προηγμένη εκδοχή του, η οποία θα χρησιμεύει παράλληλα και ως θήκη για έξυπνα κινητά ή τάμπλετ! Σ. Σ.

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Γερμανία: Πιέσεις για να επιστρέψουν κλεμμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί

Νέος νόμος κατά της αρχαιοκαπηλίας

Γερμανία: Πιέσεις για να επιστρέψουν κλεμμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί
To μαρμάρινο ειδώλιο και το τηγανόσχημο σκεύος (αριστερά) που εκτίθενται πλέον στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μετά την επιστροφή τους από τη Γερμανία  

Βερολίνο, Γερμανία
Είναι εφικτό να επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους όλα εκείνα τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται στα γερμανικά μουσεία, αλλά είναι προϊόντα παράνομων ανασκαφών και αρχαιοκαπηλίας;

Αυτό ήταν το ακανθώδες ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες σε μια διεθνή διήμερη διάσκεψη που έλαβε χώρα μεταξύ 11-12 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο, με στόχο τον τερματισμό των ανά την υφήλιο παράνομων ανασκαφών και την αρχαιοκαπηλία αρχαιοτήτων.
Η διημερίδα με τίτλο Cultural Heritage in Danger: Illicit excavations and trade (Πολιτιστική Κληρονομιά: παράνομες ανασκαφές και εμπόριο), που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, είχε ως στόχο της να ενταθεί ακόμη περισσότερο η πίεση απέναντι στην γερμανική κυβέρνηση ώστε να προστεθούν τροπολογίες στον νόμο για την προστασία των πολιτιστικών αντικειμένων που έχει ψηφιστεί το 2007.
Ένας εκ των συνδιοργανωτών της διημερίδας ήταν και ο Χέρμαν Πάρτσινγκερ, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του πολιτισμού στη Γερμανία, καθώς είναι πρόεδρος του Ιδρύματος της Πρωσικής Κληρονομιάς, του μεγαλύτερου πολιτιστικού φορέα της Ευρώπης αλλά και ο άνθρωπος πίσω από τα μεγαλύτερα μουσεία του Βερολίνου.
«Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να επιστρέψουμε [στις χώρες προέλευσης τους] εκείνα τα αρχαιολογικά αντικείμενα που αποδεδειγμένα αποκτήθηκαν παράνομα», τονίζει στο Spiegel ο Πάρτσινγκερ, προσθέτοντας πως το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βερολίνου θα επανεξετάσει την προέλευση όλων των αρχαίων αντικειμένων που πέρασαν στην συλλογή του κατά την δεκαετία του 1970.
Αρωγός στην πρωτοβουλία του Πάρτσινγκερ είναι και η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ: η Μόνικα Γκρούτερς που είναι η ανωτάτη αξιωματούχος στο γραφείο της Καγκελαρίας που ασχολείται με ζητήματα Πολιτισμού, αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται τις σχετικές τροπολογίες που, αν περάσουν, θα μπουν σε εφαρμογή το 2016 και ουσιαστικά θα αναγκάζει τα γερμανικά μουσεία να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης τους όλα εκείνα τα αρχαιολογικά αντικείμενα που προέκυψαν από παράνομες ανασκαφές σε προηγούμενες δεκαετίες.
Με τον τρόπο αυτό η Γερμανία θα μπορεί επιτέλους να είναι ευθυγραμμισμένη προς τη Σύμβαση της UNESCO (1970) που έβαλε φραγμό στο εμπόριο λεηλατημένων αρχαιοτήτων, απαγορεύοντας οποιαδήποτε αγορά αντικειμένων αμφισβητούμενης ή άγνωστης προέλευσης. Η Γερμανία είναι ανάμεσα στις χώρες που άργησαν να επικυρώσουν την σύμβαση του 1970, επικυρώνοντας την με καθυστέρηση 37 ετών, το 2007.
Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel, αυτή την εποχή η μεγαλύτερη αρχαιοκαπηλία σημειώνεται στην, σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο, Συρία και στο Βόρειο Ιράκ. «Είναι γνωστό ότι τόσο οι τουρκικές αρχές όσο και του Λιβάνου, έχουν κατάσχει πολλά αντικείμενα που προσπάθησαν να περάσουν λαθρέμποροι από τα σύνορα» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό που τονίζει πως ακριβώς για το λόγο αυτό, πριν τρεις εβδομάδες ομάδα ειδικών συναντήθηκε στο Παρίσι μετά από πρόσκληση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων για να ενημερωθούν με όσα συμβαίνουν στις περιοχές αυτές όσον αφορά στο ζήτημα των παράνομων ανασκαφών.
Μεγάλη λεηλασία ανυπολόγιστης αξίας έργων τέχνης συνέβη επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή του 2003 στη Βαγδάτη. Το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού σημειώνει επίσης πως το FBI υποστηρίζει πως οι αρχές των ΗΠΑ έχουν επιστρέψει περισσότερα από 7.000 αρχαιολογικά αντικείμενα σε 26 διαφορετικές χώρες από το 2008 μέχρι σήμερα.
Το 2000 οι βρετανοί αρχαιολόγοι Κρίστοφερ Τσίπιντέιλ και Ντέιβιντ Γκιλ προέβησαν στην πρώτη -και μέχρι σήμερα, μοναδική- προσπάθεια καταγραφής αρχαιολογικών ευρημάτων άγνωστου προέλευσης. Η ενδελεχής τους έρευνα σε επτά μεγάλους διεθνείς καταλόγους αρχαιοτήτων αποκάλυψε ότι από τα συνολικά 1.396 αντικείμενα που εξέτασαν για το 75% δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την προέλευσή τους, ενώ για περισσότερα από 500 εκθέματα δεν βρέθηκε ούτε ένα στοιχείο που να βεβαιώνει την προέλευσή του.
Υπενθυμίζεται πως, πριν λίγο καιρό, το Κρατικό Μουσείο της Βάδης στην Καρλσρούη αποφάσισε να επιστρέψει στην χώρα μας δύο εξαιρετικά σπαράγματα του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού, όταν αποδείχθηκε ότι αυτά είχαν εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα. Τα αντικείμενα, ένα  μαρμάρινο ειδώλιο ύψους σχεδόν 90 εκατ. που απεικονίζει γυναικεία μορφή με τα χέρια σταυρωμένα κάτω από το στήθος και ένα τηγανόσχημο σκεύος με κοντή τριγωνική λαβή και διάμετρο 18 εκατ., εκτίθενται πλέον στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Τραπεζίτης έχασε δουλειά και άδεια γιατί δεν ακύρωνε το εισιτήριο στον προαστιακό

«Έκλεβε» για πέντε χρόνιαΤραπεζίτης έχασε δουλειά και άδεια γιατί δεν ακύρωνε το εισιτήριο στον προαστιακό

Αθήνα
Επενδυτικός τραπεζίτης με ετήσιες απολαβές 1 εκατ. στερλινών «έκλεβε» συστηματικά για πέντε χρόνια τον προαστιακό σιδηρόδρομο του Λονδίνου μη καταβάλλοντας το ακριβές αντίτιμο, κάτι που του στέρησε τη δουλειά και την άδεια του.
 
Η Βρετανική Αρχή Οικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) επέβαλε σήμερα Δευτέρα απαγόρευση διενέργειας οποιασδήποτε λειτουργίας σε σχέση με ρυθμιζόμενες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες στον επενδυτικό τραπεζίτη Τζόναθαν Πολ Μπάροους, πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Blackrock Asset Management για λόγους ηθικής απαξίας.
Στις 19 Νοεμβρίου 2013 ο Μπάροους συνελήφθη στις πύλες εξόδου του σταθμού της Cannon Street στο Λονδίνο μη έχοντας καταβάλει έγκυρο εισιτήριο για ολόκληρο το ταξίδι από το Stonegate. Από την έρευνα που έγινε καταδείχθηκε πως συστηματικά για μια πενταετία, αντί να πληρώνει εισιτήριο 21,50 λιρών, κατέβαλε μόλις 7,20 λίρες (μέσω κάρτας Oyster).
Για τον λόγο αυτό του επιβλήθηκε πρόστιμο 43.000 στερλινών από τον προαστιακό σιδηρόδρομο, το οποίο πλήρωσε άμεσα προκειμένου να μη δημοσιοποιηθεί το όνομα του. Ωστόσο, η υπόθεσή του έγινε γνωστή από τις αρχές και τελικά το όνομα του δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο που μας πέρασε.
Αν και ενδιάμεσα ο Μπάροους αποχώρησε από την Blackrock Asset Management, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας ασχολήθηκε με την περίπτωσή τους και του επέβαλε κυρώσεις.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ελεγκτικής Αρχής ο Μπάροους κατέχει εξέχουσα θέση στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και η συμπεριφορά του υπολείπεται των αναμενόμενων προτύπων.
«Τα υπόχρεα πρόσωπα οφείλουν να ενεργούν με εντιμότητα και ακεραιότητα ανά πάσα στιγμή και, όταν δεν το κάνουν, εμείς θα αναλαμβάνουμε δράση» σημειώνει η FCA σε σχετική ανακοίνωση.

Θ.Κ.

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΡΩΜΑΝΟΣ: ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ


Πώς θα σπουδάσει ο Ρωμανός στο ΤΕΙ ΑθήναςΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ (την ψάρεψα απο το διαδικτυο ...)
 

Οι ιμπρεσάριοι στα τσίρκο απανταχού της Γης, χρησιμοποιούν τους κλόουν για να αποσπάται η προσοχή του κοινού όταν, με βάση το πρόγραμμα, προετοιμάζεται η πίστα για το επόμενο νούμερο. Πρόκειται για τους κομπάρσους της υπόθεσης, αλλά η παράσταση που δίνουν είναι αναγκαία, προκειμένου να «δέσει» η πρωτοκαθεδρία των πρωταγωνιστών.
Έτσι και η περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, είναι μια παράσταση αναγκαία για να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη απο την επερχόμενη λαίλαπα που ετοιμάζουν οι εθνοσωτήρες μας και θα αποτελέσει νομοτελειακά ταφόπλακα για κάθε κάτοικο της χώρας που ονομάζεται Ελλάδα, "χωρίς να κουνηθεί φύλλο"!...
Εξάλλου ο εμφανώς αβροδίαιτος βορειοπροαστιώτης… επαναστάτης, δεν είναι «όποιος κι όποιος». Μπορεί το (αριστοκρατικό) όνομα Ρωμανός να μην λέει τίποτα στους αμύητους περί των πάμπλουτων οικογενειών αυτού του τόπου. Το όνομα Νάσιουτζικ, όμως, το γνωρίζουν πολλοί. Πρόκειται, λοιπόν, για τον εγγονό του περιβόητου Αθανασίου Νάσιουτζικ. ...
Ο πάμπλουτος παππούς, στο κτήμα του οποίου γίνονταν οι πιο ονομαστές δεξιώσεις της αθηναϊκής πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας, είχε δολοφονήσει στις 24 Σεπ 1984 τον λογοτέχνη Θανάση Διαμαντόπουλο, ο οποίος βρέθηκε νεκρός με 97 χτυπήματα από σφυρί στο κεφάλι.
Η δολοφονία έμεινε γνωστή ως «Έγκλημα στο Κολωνάκι».!!...
Οι αλλεπάλληλες εφέσεις κράτησαν την υπόθεση στα δικαστήρια για σχεδόν δέκα χρόνια γράφοντας ιστορία στα δικαστικά χρονικά λόγω της σκληρής διαμάχης των δύο δικηγόρων, του Αλέξανδρου Λυκουρέζου για την οικογένεια Νάσιουτζικ και του Νίκου Κωνσταντόπουλου για την οικογένεια Διαμαντόπουλου.
Κάποια στιγμή ο κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών, αλλά έπειτα από παρέμβαση του εισαγγελέα ξανάγινε δίκη και τελικά κρίθηκε οριστικά ένοχος το 1993. ...
Η 51χρονη σήμερα κόρη του Παυλίνα Νάσιουτζικ, μητέρα του Νίκου Ρωμανού δηλώνει συγγραφέας και διδάκτωρ της Φιλοσοφίας ενώ έγραψε ένα συγκλονιστικό βιβλίο για το προσωπικό της δράμα και την περιπέτεια του πατέρα της, αφού προηγουμένως έγινε γνωστή με τα εύπεπτα μπεστ σέλερ «Μύκονος μπλουζ», «Κάψτε τα νυφικά» και «Mαμάδες Bορείων Προαστίων».......
Γόνοι της οικονομικής ολιγαρχίας λοιπόν οι "Αντιεξουσιαστές επαναστάτες"... Δεν αντέχονται πια οι θεατρίνοι κι οι υποκριτές ...
Ακούσαμε επίσης προχθές τη γιατρό του "ετοιμοθάνατου" Ρωμανού να μας λέει ότι ΔΕΝ μπορεί να δώσει με το ζόρι τροφή στον "επαναστάτη"... γιατί ο γιατρός δεν έχει δικαίωμα να δέσει έναν ασθενή που έχει σώας τα φρένας (!) και αναρωτιόμασταν αν ακούγαμε καλά.
Να ακουστεί τέτοια ηλιθιότητα... χωρίς να γελάσει κανείς... μόνο σε θεατρική παράσταση μπορεί να συμβεί κι αυτό σπάνια. Αν το έλεγε αυτό ένας γιατρός για το παιδί μου... θα έτρωγε μπουνιά πριν τελειώσει την πρόταση. Αλλά περιέργως... καμία αντίδραση από τους "τραγικούς" γονείς του "ετοιμοθάνατου" Ρωμανού. Και από χθες σπαράζει όλη η Ελλάδα... "Σώστε τον Ρωμανό!"
Φυσικά .. ΠΑΝΤΑ υπάρχει μία λογική εξήγηση... πίσω από μία παράλογη κατάσταση. Διαβάζουμε στα ψιλά γράμματα ότι η γιατρός του Ρωμανού είναι η μάνα του "προλετάριου" Εκάλης Μπουρζούκου, του άλλου "επαναστάτη" και ληστή που πιάστηκε μαζί με τον Ρωμανό. Ο ένας πιο πλούσιος και πιο ρέμπελος από τον άλλον ...βαρέθηκαν τα βιντεοπαιχνίδια και βγήκαν στα βουνά για λίγη αδρεναλίνη. Η μαμά με τη Mercedes και τις υψηλές γνωριμίες θα "καθαρίσει" πάλι... όπως είχε πει κάποτε ένας αστυνομικός σε δημοσιογράφο σχετικά με την "ασυλία" που χαίρουν αυτοί οι "επαναστάτες" που καταστρέφουν τις περιουσίες των άλλων.
214.000.000 κόστισε η "επανάσταση" για τον Αλέξη κι ένα πυρπολημένο τρένο. Ούτε μισό ευρώ καταστροφής δεν υπέστη το μεγάλο κεφάλαιο. Η τρομοκρατία άλλωστε στοχεύει πάντα στους πολίτες κι όχι στα λαμόγια που κυβερνούν.
Γι' αυτό εσύ που ετοιμάζεσαι να αυτοκτονήσεις. περίμενε! Τα Βόρεια Προάστια επαναστατούν και πάλι για λογαριασμό σου! Κλέβουν τις τράπεζες που εσύ ανακεφαλαιοποιήσες, καίνε τα δικά σου αυτοκίνητα αλλά ποτέ τα δικά τους, καίνε τα Αστυν. Τμήματα και τα μαγαζιά που εσύ θα πληρώσεις αλλά ποτέ το δικό τους σπίτι στην Εκάλη και όλα αυτά για το καλό σου! Τυχεράκια Έλληνα! Μέχρι και οι πλούσιοι φοροφυγάδες της Εκάλης δουλεύουν για την επανάσταση κι εσύ ανησυχείς για το μέλλον άσκοπα.
Ηρέμησε, κάτσε αναπαυτικά στην πολυθρόνα σου κι απόλαυσε επαναστατική ρητορική και θέατρο απ' τα λαμόγια της Εκάλης. "Ο Ρωμανός είναι η ενσάρκωση της αντίστασης" ...είπε η γιατρός μαμά ληστή και πάλι δεν γέλασε κανείς. Ούτε γιούχα, ούτε αβγά. Έχει προηγηθεί ο αντιεξουσιαστής Παπανδρέου, έπεται ο επαναστάτης Τσίπρας και η επανάσταση-παράσταση... συνεχίζεται κανονικά. Και εσύ λαέ βασανισμένε κάτσε και βάλτα με τον Αθανασίου για το δίκιο του Ρωμανού και όχι για τις διατάξεις του νόμου «περί καταχραστών του Δημοσίου» που έφερε και που με αυτόν ξεπλένει όποιον καταχράστηκε τα χρήματα σου όλα αυτά τα χρόνια.
Κάτσε και διαδήλωσε εναντίον του Αθανασίου για να μπορέσει ο καθαρόαιμος αντιεξουσιαστής να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και όχι για το ότι αποφυλακίζει με νόμο καταδικασμένους εμπόρους ναρκωτικών.
Για τις σκηνές κατοχής που εκτυλίσσονται 4 χρόνια τώρα στα σχολεία λαϊκών συνοικιών, όπου σύμφωνα με καταγγελίες σωματείων και φορέων, σημειώνονται λιποθυμίες μικρών μαθητών από ασιτία κανείς δεν διαδήλωσε, κανείς δεν έκαψε αυτοκίνητα, κανείς δεν ασχολήθηκε. Οποιοσδήποτε διάβασε αυτήν την είδηση και συνεχίζει να έχει ένα έστω μικρό ίχνος ανθρωπιάς μέσα του, δεν μπορεί να μην σοκάρεται και να μην βράζει από οργή! Και όμως, στην Ελλάδα του 2014 δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση καθώς φρόντισαν επιμελώς τα ΜΜΕ για αυτό!...
Τα ΜΜΕ αρχικά επιχειρούν την καθήλωση των πολιτών με την φτηνή συναισθηματολογία να λειτουργεί παθητικά για το δέκτη, ενώ ο εθισμός που δημιουργείται από την επανάληψη των ίδιων μηνυμάτων κάνει το δέκτη μαγεμένο δέσμιο της πληροφόρησης. Έτσι ο άνθρωπος αρκείται στην ευκολία και αρνείται να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές με αποτέλεσμα να γίνει ένα άτομο χωρίς γνώμη, αξίες και ιδεολογικό προσανατολισμό.
Από όλα τα παραπάνω, αλλά και ανατρέχοντας σε σύγχρονα παραδείγματα της σύγχρονης λειτουργίας των ΜΜΕ (ηλεκτρονικών και μή), συνειδητοποιούμε, λοιπόν, ότι το πρώτο θύμα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η αλήθεια. Και την αλήθεια οφείλουμε όλοι μας να υπερασπιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ Ή ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ?

Χρήστος Γιανναράς
Μικρομαγαζάτορας στη Ρόδο, οξυνούστατος και προσγειωμένος, καταθέτει:
Την περασμένη χρονιά (2013) καταγράφηκαν στη Ρόδο τρία εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες διανυχτερεύσεις επισκεπτών. Το ελάχιστο από όσα θα καταναλώσει ένας επισκέπτης σε κάθε εικοσιτετράωρη παραμονή του στο νησί, είναι, οπωσδήποτε, ένα ψωμάκι – ένα από τα μικρά στρογγυλά αρτίδια που συνοδεύουν κάθε πρόγευμα – γεύμα – δείπνο σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο κατάλυμα.
Για να παράγονται στη Ρόδο καθημερινά 3.800.000 ψωμάκια (η ελάχιστη αναγκαία για τους επισκέπτες ποσότητα) χρειάζονται περίπου 500 φούρνοι. Τόσοι φούρνοι για να λειτουργήσουν, ως παραγωγή και εμπορία, προϋποθέτουν και συνεπάγονται τουλάχιστον 1.500 έως 2.000 θέσεις εργασίας. Η διακίνηση των υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή των αρτιδίων και την οργάνωση της προώθησής τους στην αγορά, θα προϋπέθετε άλλους τόσους ανθρώπους στη δουλειά.
Σήμερα, τα ψωμάκια που καταναλώνονται, κατά εκατοντάδες χιλιάδων, στη Ρόδο, εισάγονται, όλα, ως κατεψυγμένη ζύμη, από την Κίνα, το Μαρόκο, την Πολωνία. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες έγινε εισαγωγή από την Κίνα και κατεψυγμένων μερίδων μουσακά! Ναι, ακόμα και ο προβαλλόμενος στην τουριστική αγορά σαν σύμβολο της ελληνικότητας μουσακάς, εισάγεται πια «προκάτ» από την Κίνα.
Δεκαετίες τώρα, όλα τα μικροαντικείμενα που αγοράζουν οι τουρίστες ως «ενθύμια» από την Ελλάδα, είναι όλα εισαγόμενα από χώρες με εξαιρετικά χαμηλό κόστος εργασίας: Ταϊβάν, Κίνα, Ταϊλάνδη: Εκεί παράγονται μαζικά τα ίδια σταχτοδοχεία ή πορτοφολάκια ή μπλουζάκια ή αγαλματίδια ή βαζάκια ή ό,τι άλλο ευτελές και ανυπόφορα ακαλαίσθητο, με τυπωμένο ή χαραγμένο ή έκτυπο τον Παρθενώνα ή το Κολοσσαίο ή τον πύργο του Αϊφελ – αναλόγως σε ποια χώρα θα πουληθούν.
Λέμε, με τις φανταχτερές παρόλες που φτιασιδώνουν την ντροπή και παρακμή μας, ότι «ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία». Και στην πράξη οργανώνουμε την υποδοχή των ξένων επισκεπτών και παραθεριστών αντιγράφοντας τις πρακτικές και τη νοο-τροπία χωρών δραματικής υπανάπτυξης ή αποφασισμένων να ελκύουν μάζες πολύ χαμηλής καταναλωτικής ευχέρειας, αμφίβολης ή ανύπαρκτης καλλιέργειας, διψασμένες για κτηνώδη μεθύσια και παρανοϊκούς βανδαλισμούς. Οπως σε κάθε τομέα του κρατικού μας βίου έτσι και στον τουρισμό μάς εξευτελίζει η επαρχιώτικη ξιπασιά μας: Μας γυάλισαν τα μεγάλα, απρόσωπα (πανομοιότυπα διεθνώς) ξενοδοχειακά συγκροτήματα στρατωνισμού των τουριστικών κοπαδιών, όχι το παράδειγμα της Ιρλανδίας, Φινλανδίας, Ελβετίας: η ανθρώπινη σχέση με τον επισκέπτη.
Αν τα ψωμάκια και ο «μουσακάς» της Ρόδου θα εισάγονται ή όχι από την Κίνα, αν τα ξενοδοχεία μας θα είναι ισοπεδωτικές καζάρμες δίχως ίχνος από τη φιλόξενη ελληνική «εστία», αν το ξενοδοχειακό προσωπικό θα σαρκώνει το ήθος της ελληνικής ζεστής αμεσότητας ή αν θα συγκροτείται από κάθε καρυδιάς αλλοδαπό καρύδι μόνο για χάρη της φτηνής «μαύρης εργασίας», όλα αυτά προϋποθέτουν χάραξη μιας κεντρικής πολιτικής τουρισμού, με διάρκεια και συνέπεια. Μιλάμε δηλαδή για το εξ ορισμού ανέφικτο, αφού οι έννοιες «σύγχρονη Ελλάδα», «κεντρική πολιτική βούληση» και «συνέπεια με διάρκεια» είναι ασύμβατες και ασύμπτωτες. Δεν κατορθώσαμε να τις συνταιριάξουμε ούτε σε πεδία που καμωνόμαστε ότι μας καίνε: στην παιδεία, λ.χ., ή στην υγεία – πρόνοια – ασφάλιση.
Ωστόσο, για τη χαρά και μόνο της ομορφιάς του ονείρου, ας μιλήσουμε, λίγο ακόμα, για το ανέφικτο: Για έναν υπουργό Τουρισμού, που θα έχει επιλεγεί όχι με κριτήρια θηλυκών καλλιστείων βιτρίνας ούτε για να καλύψει με ρουσφέτια κάποια εκλογική περιφέρεια. Υπουργό που θα επιλεγεί για να αποκαταστήσει την ιδιοπροσωπία της ελληνικής φιλοξενίας και αρχοντιάς σε κάθε παραμικρή πτυχή της οργανωμένης υποδοχής των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα. Υπουργό συνεπή στη θεμελιώδη αρχή: να προσφέρεται η απαρόμοιαστη ομορφιά της ελληνικής γης και θάλασσας στοχεύοντας σε επισκέπτες με υψηλή καλλιέργεια – π.χ. στον φυσιολατρικό τουρισμό, στον αρχαιολογικό – ιστορικό, στον σπηλαιολογικό, θρησκευτικό, συνεδριακό κ.λπ. ΄Η, με άκρα συγκατάβαση, και σε επισκέπτες που είναι διατεθειμένοι αυτή την ομορφιά να την πληρώσουν χρυσάφι.
Αρχή απαρέγκλιτη: Ο,τι προσφέρεται ως έδεσμα και ως ενθύμιο στους επισκέπτες, να είναι μόνο χειροποίητο, εγχώριας παραγωγής, με εγχώρια υλικά. Ο,τι προσφέρεται ως κατάλυμα, να αποτυπώνει την πείρα – σοφία, δηλαδή τη λειτουργική αισθητική, του ελληνικού αρχιτεκτονήματος (αυτονοήτως με σύγχρονα υλικά). Μιλάμε για πολιτική με συνέπεια, επομένως οι κραυγαλέες, προκλητικές περιπτώσεις τερατωδών ξενοδοχειακών μονάδων, που καταστρέφουν την ιδιομορφία του ελληνικού τοπίου και κλίματος, θα μπουν σε μακροπρόθεσμο (αλλά συνεπές) πρόγραμμα κατεδάφισης. (Αρχίζοντας από το υβριστικό ασέλγημα, απέναντι στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, μουσείο – μνημείο ξιπασμένου επαρχιωτισμού, με μοναδική χρηματολάγνο στόχευση τον εντυπωσιασμό χαύνων τουριστών. Προϋπόθεση για σοβαρή πολιτική τουρισμού στην Ελλάδα, η επιστροφή στην πρόταση Κρόκου για το μουσείο της Ακρόπολης).
Καίριο ρόλο σε μια τέτοια πολιτική θα κληθεί να παίξει και ο επαγγελματικός κλάδος των ξεναγών, όπως και η ποιότητα του εκδοτικού υλικού ταξιδιωτικών οδηγών και χαρτών. Η μέριμνα και ο έλεγχος από το αρμόδιο υπουργείο της εκπαίδευσης των ξεναγών, η ποιοτική αξιολόγηση του έργου τους και η αποτίμηση της ποιότητας των εντύπων που προσφέρονται ως οδηγοί στους επισκέπτες, είναι ζωτικής σημασίας για το επίπεδο σοβαρότητας της πολιτικής για τον τουρισμό.
Το ερώτημα είναι: οι Ελληνες θέλουμε να δουλέψουμε, μας δίνει χαρά και νόημα ζωής η δημιουργική δουλειά, η καινοτομία, η ρηξικέλευθη πρωτοβουλία, η επιδίωξη της ποιότητας; Μας ενδιαφέρει να γίνουν πεντακόσιοι φούρνοι στη Ρόδο ή προτιμάμε τα ψωμάκια και ο μουσακάς να μας έρχονται από την Κίνα και εμείς να θεωρούμε προνόμιο μια θέση σερβιτόρου ή καμαριέρας στην απρόσωπη τουριστική βιομηχανία;
Ετσι που δείχνουν τα πράγματα, ίσως και μόνο η πολιτική βούληση να πάρουμε στα χέρια μας τον τουρισμό, να τον οργανώσουμε όπως εμείς ξέρουμε και μπορούμε (ξέρουμε από αιώνων παράδοση φιλοξενίας και μπορούμε από φιλότιμο πείσμα), θα αρκούσε για να χτυπηθεί καίρια η ανεργία και να ανακάμψει η αυτοπεποίθηση του Ελληνα.
Αυτά, για τη χαρά και μόνο της ομορφιάς του ονείρου.

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Sixteen reportedly charged in Greek football match-fixing investigation

  • The Guardian, Evangelos MarinakisEvangelos Marinakis, president of Olympiakos, before giving evidence last month to a judicial inquiry opened after a referee was injured in a street attack. Photograph: Thanassis Stavrakis/AP
  •  
  •  
    Charges have been brought against 16 people in a large-scale investigation into match-fixing in Greek football, including the chairman of the country’s leading club, a police source has revealed.
    Prosecutors did not provide the names of those charged with, among other offences, “participation in a criminal enterprise”, but the source indicated the individuals are the same as those targeted in a preliminary investigation.
    Those included Evangelos Marinakis, the president of reigning national champions Olympiakos, the team from the port of Piraeus who have won 16 of the last 18 league titles.
    Officials from the Greek football federation and referees have also been charged in the case for offences including “setting up, participating in and directing a criminal organisation, fraud, attempted criminal extortion and corruption”.
    The investigation is centred on alleged fixing of matches, including relegation and promotion battles, between 2011 and 2013.
    Marinakis, a businessman and ship-owner who has owned Olympiakos since 2010, was previously implicated in another match-fixing scandal in 2010-11 which is still the subject of investigation.
    Corruption is endemic in Greek football, while games in the top two divisions were halted for a weekend in November after a top refereeing official was attacked outside his home in Athens.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Πριν ζούσε με κάρτες, τώρα διαχειρίζεται 3,5 δισ.

Το 1990 η Ντέμπρα Γουέδερμπαϊ ζούσε με δανεικά. Σήμερα, η επενδυτική που δημιούργησε είναι Νο 1 μεταξύ των ανεξάρτητων γραφείων παροχής επενδυτικών συμβούλων (RIA) στις ΗΠΑ.Το 1990 η Ντέμπρα Γουέδερμπαϊ ζούσε με δανεικά. Σήμερα, η επενδυτική που δημιούργησε είναι Νο 1 μεταξύ των ανεξάρτητων γραφείων παροχής επενδυτικών συμβούλων (RIA) στις ΗΠΑ. 

 

 

 Οταν ξεκίνησε την εταιρεία της στο πεδίο της παροχής επενδυτικών συμβουλών το 1990, είχε μόνο δέκα πελάτες, οι οποίοι την εμπιστεύονταν, δεν είχε μισθό και ζούσε με πιστωτικές κάρτες. Το κεφάλαιό της δεν ξεπερνούσε τις 50.000 δολάρια, αλλά είχε βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό της: να έχει κέρδη σε τρία χρόνια. Σήμερα η Ντέμπρα Γουέδερμπαϊ με την εταιρεία της Wetherby Asset Μanagement και δύο γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη προσφέρει επενδυτικές συμβουλές και διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 500 οικογενειών, οι οποίες έχουν τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια να επενδύσουν. Συνολικά τα υπό διαχείριση κεφάλαια στη Wetherby έφθασαν τα 3,5 δισ. δολάρια το 2013. Με αυτό το κριτήριο, η εταιρεία κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των ανεξάρτητων γραφείων παροχής επενδυτικών συμβούλων (RIA) στις ΗΠΑ.

Η πορεία της Ντέμπρα Γουέδερμπαϊ ξεκίνησε το 1988, όταν αποχώρησε από τη Morgan Stanley. Πολλοί σύμβουλοι, όπως η κ. Γουέδερμπαϊ, είχαν αποφασίσει εκείνη την περίοδο να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, ιδρύοντας δικές τους εταιρείες, αντί να εργάζονται σε κορυφαίους ομίλους όπως η Morgan Stanley και η Merrill Lynch τότε. Αρχικά η Wetherby Asset Management είχε δέκα άτομα στο πελατολόγιό της και ένα γραφείο στην οδό Σάνσομ του Σαν Φρανσίσκο. Σήμερα εκτείνεται στον όγδοο όροφο κτιρίου στο οικονομικό κέντρο του Σαν Φρανσίσκο και απασχολεί 56 άτομα. Οι χώροι της εταιρείας διακοσμούνται με αρχαιοπρεπή αγάλματα γυναικών, οι οποίες επέχουν τη θέση θεοτήτων, που προστατεύουν το επιχειρείν. Καθένας από τους εργαζόμενους συμμετείχε στον σχεδιασμό των νέων γραφείων, στα οποία μεταφέρθηκε η εταιρεία φέτος. Τα ισομεγέθη γραφεία τους βρίσκονται στην περίμετρο του ορόφου και στο κέντρο υπάρχουν χώροι για συναντήσεις και επικοινωνία.

Η κ. Γουέδερμπαϊ, διευθύνουσα σύμβουλος στην εταιρεία της, ακολουθεί συναινετικό μοντέλο διοίκησης και δεν δίνει στοιχεία για την απόδοση των υπό διαχείριση κεφαλαίων. Ο Σολ Φέλντμαν, πρώην επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, την ακολουθεί από την εποχή της Morgan Stanley. Εκτιμά τη σταθερότητά της ως επιχειρηματία και το γεγονός ότι εκείνη καθοδήγησε με τις συμβουλές της την οικογένειά του σε καλές και κακές εποχές για να μη χάσει την περιουσία της.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Οι Βρετανοί πήγαν να στήσουν επιχείρηση «Ελγίνεια» και στην Αμφίπολη!

Αποκαλύψεις από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή για τα ευρήματα στον τύμβο Καστά. Βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1.000 κομμάτια μαζί με τον Λέοντα της Αμφίπολης, στο Λονδίνο. Οι Βρετανοί πήγαν να στήσουν επιχείρηση «Ελγίνεια» και στην Αμφίπολη!Αποκαλύψεις από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή στη συνέντευξη Τύπου για τα ευρήματα στον τύμβο Καστά - Βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1.000 κομμάτια από τον περίβολο, μαζί με τον Λέοντα της Αμφίπολης, στο Λονδίνο.

Μια τρομερή αποκάλυψη έκανε το Σάββατο ο αρχιτέκτων κ. Μιχάλης Λεφαντζής, ο ένας εκ των τριών ειδικών που ηγούνται της διεπιστημονικής ομάδας στην ανασκαφή της Αμφίπολης.

Με τις πρώτες φράσεις του κατά την παρουσίαση των μέχρι στιγμής δεδομένων σχετικά με την έρευνα στον Τύμβο Καστά, ο κ. Λεφαντζής διηγήθηκε, βάσει ιστορικών μαρτυριών, πώς, παρά λίγο, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει υποστεί μια αδιάντροπη λεηλασία της αρχαίας της κληρονομιάς, σχεδόν αντίστοιχη με εκείνη του λόρδου Έλγιν στην Ακρόπολη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λεφαντζής είπε: «Η ιστορία μας ξεκινά στις 3 Οκτώβρη του 1916. Αποδίδω ένα κείμενο σε ελεύθερη μετάφραση. 'Σήμερα έγινε η επιχείρηση κατάληψης του Γενίκιοϊ. Χρησιμοποιήσαμε έξι φορτηγίδες για να περάσουμε από τις οχυρές θέσεις γύρω από το ποτάμι. Σήμερα θα φτάσουμε στο Ρούπελ, μάλλον μέχρι το τέλος της ημέρας'. Αυτά τα λέει ο στρατηγός Σερ Τζορτζ Μίλνε, το 1916, ως διοικητής της ταξιαρχίας Shropshire. Είναι η ταξιαρχία του Βρετανικού πεζικού που θα μετέφερε 1.000 κομμάτια από τον περίβολο του Τύμβου Καστά, τα συγκέντρωσε από την πόλη, μαζί με τον Λέοντα και ήταν έτοιμη να τα μεταφέρει στην Αγγλία, στο Λονδίνο».

» Από αυτή τη μαρτυρία μπορούμε να ξεκινήσουμε τώρα. Ο γιατρός της ταξιαρχίας και οι τρεις αρχαιολόγοι που ήταν στρατευμένοι, με τη βοήθεια των στρατιωτών, συγκέντρωσαν 1.000 αρχαία μέλη από το Στρυμόνα και την ευρύτερη περιοχή του Γενίκιοϊ και των λόφων του, όπως λεγόταν τότε η Αμφίπολη και ο λόφος 133. Πολλά από αυτά είχαν βρεθεί ήδη από το 1912. Τα 11 κομμάτια του Λέοντα που βρέθηκαν από το 1911-'12 σε ακτίνα δύο μιλίων μέσα στον Στρυμόνα σε ρωμαϊκά και βυζαντινά φράγματα για την αποξήρανση της λίμνης του Εχινού που είναι στην περιοχή, είχαν γύρω τους αυτά τα 1.000 μαρμάρινα κομμάτια. Οι Αγγλοι τα φόρτωσαν σε τέσσερις φορτηγίδες, πιστεύοντας πως είχαν ένα μεγάλο Λιοντάρι και τα κομμάτια από ένα τεράστιο βάθρο».

» Οι Βρετανοί συνέχισαν να μεταφέρουν τα αρχαία μέλη έως τη στιγμή που οι Βούλγαροι και οι Αυστριακοί βούλιαξαν τις φορτηγίδες και έτσι αυτό το εγχείρημα απέτυχε. Τα κομμάτια έμειναν για πάρα πολλά χρόνια στον πάτο του Στρυμόνα, στο σημείο όπου σήμερα είναι η γέφυρα. Πάντως, μια πρώτη ταύτιση και απόδοση του υλικού είχε μόλις γίνει από τους Άγγλους. Από το 1919 και εξής ακολούθησαν οι εργασίες των αρχαιολόγων, Ελλήνων και ξένων».

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μερικούς μήνες, στο φως της δημοσιότητας είχαν έρθει φωτογραφίες, που απεικονίζουν στρατιώτες από σύνταγμα του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου, να κρατούν με υπερηφάνεια κρανία που βρέθηκαν γύρω από τον τάφο της Αμφίπολης στην Ελλάδα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν μπορεί να έχουν λεηλατήσει τον τάφο, σχεδόν πριν από έναν αιώνα.

Η Ταξιαρχία Shropshire του Βασιλικού Ελαφρού Πεζικού του (KSLI), ένα στρατιωτικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου, σχηματίστηκε το 1881 και εστάλη στη Θεσσαλονίκη το 1915, στο Βαλκανικό μέτωπο του Α' Παγκοσμίου πολέμου. Πέρασε σχεδόν τρία χρόνια, πολεμώντας τους Βούλγαρους στη Μακεδονία.

Τον περισσότερο καιρό, είχε βάση στο μέτωπο του Στρυμόνα, μεταξύ της λίμνης Δοϊράνης και της Αμφίπολης, όπου κατασκεύασε χαρακώματα έλαβε μέρος σε πλήθος μαχών.

Ωστόσο, μάλλον η Ταξιαρχία είχε και μια παράλληλη δράση, εκτός από το να πολεμά -ιδιαίτερα στον τομέα του ελληνικού πολιτισμού και των αρχαίων καταλοίπων του.

Πηγή: protothema.gr

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ο Στίβεν Χόκινγκ θέλει να παίξει τον κακό σε ταινία του Τζέιμς Μποντ

Aποκαλύπτει τα κινηματογραφικά του όνειρα

Ο Στίβεν Χόκινγκ θέλει να παίξει τον κακό σε ταινία του Τζέιμς Μποντ
Ο Στίβεν Χόκινγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, στο Λονδίνο  

Λονδίνο
Είναι ο επιστήμονας σταρ: Ο Στίβεν Χόκινγκ είναι μια φιγούρα που ξεπερνά τα όρια των συγγραμμάτων και της έρευνας και κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα ακόμη και στην τέχνη στις πιο λαϊκές εκφάνσεις της - από την εμφάνισή του στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «The Simpsons» μέχρι την παρουσία του το καλοκαίρι στην εκπομπή «Last Week Tonight with John Oliver».

Υπό αυτό το πρίσμα η ζωή του έγινε και ταινία: Το φιλμ «The theory of everything» θα κάνει πρεμιέρα στα ελληνικά σινεμά στις 29 Ιανουαρίου 2015 και καλύπτει τις δεκαετίες της ζωής του από το 1960 ως και το 1980.

Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για τον διάσημο φυσικό αφού τα κινηματογραφικά του όνειρα τον θέλουν σε ρόλο κακού σε ταινία του Τζέιμς Μποντ.

Ο βρετανός φυσικός που αντιμετωπίζει τη νευρολογική νόσο ALS και ζει καθηλωμένος σε καροτσάκι, επικοινωνώντας μόνο δια μέσου ηλεκτρονικού υπολογιστή, δεν έχει χάσει το χιούμορ του.

Σε συνέντευξη που έδωσε για το τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Wired - και αποσπάσματά της προδημοσιεύει η Telegraph - ο Χόκινγκ αφού επαινεί τον ηθοποιό Εντι Ρεντμέιν που τον ενσαρκώνει στο φιλμ «Η θεωρία των πάντων», αποκαλύπτει τα δικά του τα κινηματογραφικά όνειρα: «Ονειρεύομαι να παίξω τον κακό σε ταινία του Τζέιμς Μποντ. Νομίζω ότι η αναπηρική καρέκλα και η συνθεσάιζερ ομιλία μου θα ταίριαζαν γάντι στο ρόλο. Πριν χάσω εντελώς τη φωνή μου, τραύλιζα μισόλογα - μόνο οι δικοί μου άνθρωποι μπορούσαν να με καταλάβουν. Με τη φωνή από το κομπιούτερ όμως μπορώ να επικοινωνώ και να δίνω μέχρι και διαλέξεις. Μόνο που το συνθεσάιζερ μου έχει δώσει αμερικανική προφορά - δεν το αλλάζω όμως, γιατί αυτή η φωνή έγινε το σήμα-κατατεθέν μου».

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί το γερμανικό κράτος βράβευσε τον Νίκο Μουστάκα;


Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη«Ηταν το πρώτο μου ταξίδι στη Γερμανία και με εντυπωσίασαν δύο πράγματα: το γνήσιο ενδιαφέρον των Γερμανών για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και τα εργοτάξια που συναντάς σχεδόν σε κάθε γωνιά. Παντού κάτι φτιάχνουν, και αυτό σου δίνει την αίσθηση πως η οικονομία κινείται, αλλά κυρίως ότι υπάρχει θέληση για βελτίωση», λέει ο Νίκος Μουστάκας, ο Ελληνας που βραβεύτηκε από το γερμανικό υπουργείο Παιδείας και Ερευνας, στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Green Talents». Ο 30χρονος ερευνητής ακτινοβολεί αισιοδοξία για το μέλλον, ενώ θεωρεί ότι υπήρξε τυχερός. «Είχα εξαιρετικούς καθηγητές, με όρεξη να μεταδώσουν τις γνώσεις τους. Παντού υπάρχουν προβλήματα, θεωρώ όμως ότι η προσωπική θέληση και η δύναμη της ομάδας μπορούν να επιτύχουν πολλά. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, το σημαντικότερο είναι να δημιουργούμε ομάδες και να συνεργαζόμαστε. Μόνο με αισιοδοξία μπορούμε να προχωρήσουμε».
Ο Νίκος είναι ένας ευγενής, μετριόφρων, θετικός νέος, που απολαμβάνει τη δουλειά του. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, στην περιοχή του Γκύζη. «Πήγα σε δημόσιο σχολείο και η οικογένειά μου ήταν η τυπική ελληνική οικογένεια των τριών ατόμων.

Είχα πάντα μεγάλη υποστήριξη στο θέμα της μόρφωσης. Μπορεί να μην είχα υπολογιστή τελευταίας τεχνολογίας, π.χ., αλλά ποτέ δεν μου είπαν όχι σε ουσιαστικές απαιτήσεις». Οταν έρχεται η στιγμή να εξηγήσει την έρευνά του, «με απλά λόγια, αν γίνεται», το πρόσωπό του φωτίζεται.  «Στην τεχνητή φωτοσύνθεση χρησιμοποιούμε το ηλιακό φως για να διασπάσουμε το διοξείδιο του άνθρακα και να δημιουργήσουμε εκ νέου καύσιμα. Οπως τα φυτά που χρησιμοποιούν το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό για να παραγάγουν τη δική τους ενέργεια και να μεγαλώσουν, έτσι και εμείς προσπαθούμε να μιμηθούμε τη φύση. Στην Ελλάδα έχουμε τεχνογνωσία και πολλά πλεονεκτήματα λόγω της γεωγραφικής θέσης, της ακτογραμμής και, φυσικά, λόγω του ήλιου και του αέρα».

Ο Νίκος σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών, έκανε μεταπτυχιακό στα Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Πειραιά και ΕΜΠ) και σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας (ΙΝΝ) του «Δημόκριτου». Το 2015 θα εργαστεί για τρεις μήνες σε ερευνητικό κέντρο της Γερμανίας. Πιστεύει ότι η «διαρροή μυαλών» δεν είναι κακή, αν ο επιστήμονας εξελιχθεί και κατόπιν επιστρέψει για να εφαρμόσει όσα αποκόμισε στη χώρα του. «Δεν είναι εύκολο, οι θέσεις στον ερευνητικό τομέα είναι δυσεύρετες και τα χρήματα λίγα.

Γι’ αυτό και πολλοί συμφοιτητές μου έχουν ήδη μεταναστεύσει, κυρίως σε χώρες της βόρειας Ευρώπης».

Ο ίδιος «πρόλαβε» και κάθε μήνα λαμβάνει υποτροφία ύψους 600 ευρώ για το διδακτορικό του, καθώς από το 2011 οι κρατικές υποτροφίες για τον «Δημόκριτο» κόπηκαν. Επίσης έχει την τύχη, όπως δηλώνει, να εργάζεται σε μια πολύ καλή ομάδα, με πολλές διεθνείς διακρίσεις. Η εύλογη ερώτηση είναι πώς ένας νέος επιστήμονας θα αντισταθεί σε όσα μπορεί να του προσφέρει, για παράδειγμα, η Γερμανία. «Δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις. Πρόκειται για μια χώρα που βασίζεται στη βιομηχανία. Τα εργαστήριά τους είναι άριστα εξοπλισμένα, κυρίως με γερμανικά όργανα και μηχανήματα.

Οι ίδιες οι εταιρείες απευθύνονται στα πανεπιστήμια και χρηματοδοτούν την έρευνα. Επίσης, η Γερμανία προσελκύει επιστήμονες από όλο τον κόσμο, προκειμένου να εμπλουτίσει το δυναμικό της με διαφορετικές κουλτούρες. Ωστόσο, από όσα είδα εδώ και από τις συζητήσεις μου με τους άλλους βραβευθέντες, δεν απέχουμε πολύ σε επίπεδο έρευνας. Ο καλύτερος εξοπλισμός δεν συνεπάγεται πάντα καλύτερη έρευνα. Οι ομάδες μας είναι ανταγωνιστικές».