Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Τιτανικός νούμερο δύο;

Ο ΤιτανικόςΤην απόφασή του να χρηματοδοτήσει τη ναυπήγηση μίας δεύτερης έκδοσης του Τιτανικού κοινοποίησε ο αυστραλός πολυεκατομμυριούχος Κλάιβ Πάλμερ, προσθέτοντας ότι η κατασκευή του πλοίου θα ξεκινήσει στα τέλη του 2013.

Πρόθεση του πάμπλουτου αυστραλού επιχειρηματία είναι να κατασκευάσει ένα πλοίο που θα είναι σχεδιαστικά παρόμοιο με το θρυλικό υπερωκεάνιο. «Θα είναι εξίσου πολυτελές με τον αυθεντικό Τιτανικό, αλλά θα έχει φυσικά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας του 21ου αιώνα και τα τελευταία συστήματα ασφάλειας και πλοήγησης», δήλωσε μέσω ανακοίνωσής του ο κ. Πάλμερ.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο Τιτανικός ΙΙ θα είναι έτοιμος για το παρθενικό του ταξίδι, από το Λονδίνο έως τη Νέα Υόρκη, στα τέλη του 2016.

Η ανακοίνωση του κ. Πάλμερ έρχεται λίγες εβδομάδες έπειτα από την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη βύθιση του αυθεντικού Τιτανικού στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού.

Ο Τιτανικός, που θεωρούνταν αβύθιστος, συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο και βυθίστηκε κατά τη νύχτα μεταξύ 14 και 15 Απριλίου του 1912, προτού καν ολοκληρώσει το παρθενικό του ταξίδι. Παρέσυρε στον υγρό του τάφο περίπου 1.500 ανθρώπους και η βύθισή του παραμένει ένα από τα πλέον πολύνεκρα δυστυχήματα εν καιρώ ειρήνης στην ιστορία.

«Βεβαίως και θα βυθιστεί εάν του ανοίξεις μία τρύπα», σχολίασε ο κ. Πάλμερ, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων για το εάν ο Τιτανικός ΙΙ θα είναι εξίσου «αβύθιστος». «Θα σχεδιαστεί προκειμένου να μην βυθιστεί [...] αλλά εάν έχεις δεισιδαιμονίες, σαν κι εσάς, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί», συμπλήρωσε.

Η περιουσία του Κλάιβ Πάλμερ υπολογίζεται στα 795 εκατομμύρια δολάρια. Κατατάχθηκε στην 29η θέση στη λίστα των πλουσιότερων Αυστραλών για το 2012 που συνέταξε το περιοδικό Forbes.

Τι παγίδες κρύβουν οι ετικέτες των τροφίμων

Τα τελευταία χρόνια, η αναγραφή διατροφικών πληροφοριών στις συσκευασίες τροφίµων είναι υποχρεωτική. Οι ετικέτες σκοπό έχουν να ενηµερώσουν και να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές και συγχρόνως πιο σωστές επιλογές. Αυτή όµως είναι η µια όψη του νοµίσµατος.

Η άλλη είναι ότι, για λόγους διαφήµισης και ανταγωνισµού, πολλές ετικέτες, ενώ παρουσιάζονται ελκυστικές, στην πραγµατικότητα είναι δυσνόητες, µε αποτέλεσµα τελικά να αγνοούνται. Εάν τελικά ισχύει ότι η µισή αλήθεια είναι χειρότερη από ολόκληρο ψέµα και ότι η άγνοια είναι κακός σύµβουλος, τότε θα πρέπει να είµαστε διπλά προσεκτικοί, όταν διαλέγουµε τρόφιµα στους διαδρόµους του σούπερ µάρκετ.

Light τρόφιμα
Αντίθετα µε την κοινή εντύπωση ότι τα light τρόφιµα δεν έχουν πολλές θερµίδες, η ένδειξη light δε σηµαίνει απαραίτητα ότι το τρόφιµο έχει λίγες θερµίδες και λιπαρά και ότι µπορεί να καταναλώνεται άφοβα. Αυτό εξηγεί και τις επιδηµιολογικές παρατηρήσεις στην Αµερική, ότι τις τελευταίες δυο δεκαετίες, τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται παράλληλα µε τη διαθεσιµότητα light προϊόντων. Σύµφωνα µε τους ευρωπαϊκούς κανόνες σήµανσης των τροφίµων, ένα προϊόν για να χαρακτηριστεί light θα πρέπει να έχει θερµιδικό περιεχόµενο τουλάχιστον κατά 30% µικρότερο συγκριτικά µε το προϊόν αναφοράς (πλήρες). Αν, για παράδειγµα, µια µαγιονέζα έχει φυσιολογικά 80% λιπαρά, η light έχει 40%. Συνεπώς, ένα θερµιδοφόρο τρόφιµο, εξακολουθεί να έχει πολλές θερµίδες, ακόµη και στη light εκδοχή του, γι’ αυτό και θα πρέπει να καταναλώνεται µε µέτρο.

«Χωρίς» και «χαμηλό» (free και low)
Οι χαρακτηρισµοί «χωρίς» και «χαµηλό» σε αρκετές περιπτώσεις µπορεί να είναι ιδιαίτερα παραπλανητικοί, καθώς λανθασµένα ερµηνεύονται από τους καταναλωτές ότι δεν έχουν καθόλου ζάχαρη και λιπαρά, ενώ στην πραγµατικότητα περιέχουν, αλλά σε µικρές ποσότητες. Ακόµη κι εάν ένα τρόφιµο είναι ελεύθερο ή χαµηλό σε λίπος και ζάχαρη, λέει η ετικέτα του όλη την αλήθεια; Όχι πάντα. Κι αυτό γιατί, όταν σε ένα τρόφιµο αναγράφεται «χωρίς ζάχαρη», δεν αποκλείεται ότι το τρόφιµο περιέχει άλλες γλυκαντικές ουσίες, ενώ όταν η ετικέτα αναφέρει «χαµηλό σε λίπος», το τρόφιµο περιέχει τουλάχιστον 3 γραµµάρια λιπαρών/100 γραµµάρια τροφίµου.

Επίσης, η χαµηλή περιεκτικότητα ενός τροφίµου σε λίπος δε σηµαίνει απαραίτητα ότι και η συγκέντρωσή του σε ζάχαρη είναι εξίσου χαµηλή και το αντίστροφο. Παραδείγµατος χάριν, σε µια συσκευασία δηµητριακών µε την ένδειξη χαµηλά σε λίπος, περιέχονται περίπου 13-14 κουταλιές ζάχαρη. Άρα για κάποιον που προσέχει τη διατροφή του, αυτή µάλλον δεν είναι η καλύτερη επιλογή…

Μέγεθος μερίδας
Σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα του portal διατροφής mednutrition.gr, ένας στους δυο Έλληνες δε διαβάζει ποτέ τη συνιστώµενη µερίδα στις συσκευασίες τροφίµων, ενώ αυτοί που τη διαβάζουν χρειάζονται… χαρτί και µολύβι για να την υπολογίσουν. Και αυτό γιατί στις διατροφικές ετικέτες, δεν είναι πάντα σαφές το ποια είναι η συνιστώµενη µερίδα. Μάλιστα, σε πολλά τρόφιµα, προκειµένου να είναι ελκυστικά, η αναγραφόµενη ως µερίδα στη συσκευασία αντιστοιχεί σε µικρότερη ποσότητα από αυτήν που τρώµε συνήθως, ώστε να φαίνεται ότι το προϊόν έχει λιγότερες θερµίδες και λιπαρά.

Σε αυτά, πρέπει να συνεκτιµήσουµε ότι οι συσκευασίες τροφίµων τα τελευταία 30 χρόνια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και ότι πλέον αγοράζουµε µεγαλύτερες συσκευασίες γιατί είναι οικονοµικά συµφέρουσες, µε αποτέλεσµα συχνά να παρασυρόµαστε και να καταναλώνουµε µεγαλύτερες µερίδες.

«Φρέσκο», «Βιολογικό» και «παραδοσιακό»
Έρευνα του Ιδρύµατος «Αριστείδης Δασκαλόπουλος» αποκαλύπτει ότι οι καταναλωτές πιστεύουν πως οι ετικέτες δεν αποτυπώνουν πάντα την αλήθεια για τα προϊόντα. Για παράδειγµα, το 64% εµπιστεύεται το προϊόν όταν αυτό φέρει πληροφορία σχετική µε την ελληνικότητά του («παραδοσιακό»), ενώ µόλις το 50% εµπιστεύεται τους χαρακτηρισµούς «φρέσκο» και «βιολογικό προϊόν».

Σύµφωνα, µάλιστα, µε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, οι ισχυρισµοί αυτοί σε αρκετές περιπτώσεις είναι «κενοί νοήµατος και άρα παραπλανητικοί». Για παράδειγµα, τα παραδοσιακά προϊόντα θα πρέπει να φέρουν ειδική σήµανση που να πιστοποιεί την κατοχύρωση της γεωγραφικής τους προέλευσης και τον τρόπο παραγωγής τους. Συνεπώς, δεν αρκεί η συνταγή της γιαγιάς για να δηλωθεί ένα τρόφιµο ως παραδοσιακό. Παρόµοιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τα βιολογικά τρόφιµα, στα οποία είναι υποχρεωτικό να σηµαίνεται ο Φορέας Ελέγχου και Πιστοποίησης.

Για τις βιοµηχανίες τροφίµων εξάλλου, οι λέξεις αποκτούν µάλλον διαφορετικό νόηµα, µιας και ο χαρακτηρισµός «φρέσκο» και «φυσικό» σε καµία περίπτωση δεν σηµαίνουν ότι το φρούτο µόλις κόπηκε από το δέντρο και ότι συσκευάστηκε σε χυµό. Είναι ενδεικτικό ότι, σύµφωνα µε βρετανική έρευνα, τέσσερις στους δέκα καταναλωτές όταν διαβάζουν σε µια συσκευασία την ένδειξη «φρουτοποτό» πιστεύουν πως το βασικό συστατικό του χυµού που επιλέγουν είναι τα φρούτα. Στην πραγµατικότητα όµως, η συσκευασία µπορεί να περιέχει χυµό φρούτου, σε ποσοστό µόλις 5%!

Συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (ΣΗΠ)
Το 17% των καταναλωτών βρίσκει δυσνόητη τη ΣΗΠ -αυτό δεν είναι αξιοπερίεργο, αν αναλογισθούµε ότι απαιτείται συχνά κοµπιουτεράκι για να την υπολογίσουµε. Πέραν της αντικειµενικής δυσκολίας υπολογισµού της, κρύβεται και ο κίνδυνος της ελλιπούς ή και σε αρκετές περιπτώσεις υπερβολικής πρόσληψης ενός συστατικού. Έτσι, για παράδειγµα, στα εµπλουτισµένα τρόφιµα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση περισσοτέρων της µιας µερίδας, προκειµένου να αποφευχθεί η υπερκάλυψη των ηµερήσιων αναγκών στο συστατικό που έχει εµπλουτιστεί (π.χ. ασβέστιο), ενώ σε άλλα απαιτείται κατανάλωση πέραν της µιας µερίδας/ηµέρα προκειµένου να δράσουν ευεργετικά στον οργανισµό (π.χ. φυτοστερόλες).

Οι καταναλωτές δυστυχώς έχουν χαθεί… στη µετάφραση των ετικετών, οι οποίες µε τη σειρά τους «ακροβατούν» µεταξύ νόµου και

βιοµηχανίας τροφίµων. Νικητής και χαµένος δεν υπάρχει. Οι βιοµηχανίες αντιµετωπίζονται µε δυσπιστία την ώρα που οι καταναλωτές πέφτουν σε παραπλανητικές παγίδες. Οι ετικέτες δεν είναι µόνο διαφήµιση και µάρκετινγκ, αλλά γνώση και πληροφορία!

Tourists annoying the British Royal Guard


Λίπασμα από τα φύκια

Σειρά πολύμηνων πειραμάτων έδειξε ότι αποτελούν πρώτης τάξεως υλικό για τη βελτίωσητης ποιότητας του χώματος που χρησιμοποιείται σε κήπους και χλοοτάπητες

 Λίπασμα από τα φύκια
Τα ενοχλητικά φύκια, που βρωμίζουν τις παραλίες και εκνευρίζουν τους κολυμβητές, αποτελούν ένα πρώτης τάξης υλικό για τη βελτίωση της ποιότητας του χώματος που χρησιμοποιείται στους κήπους και στους χλοοτάπητες.
Τα αποτελέσματα των πειραμάτων, που ολοκλήρωσε πριν από λίγους μήνες το ΤΕΙ Ηπείρου, δείχνουν ότι η χρήση φυκιών ως εδαφοβελτιωτικού υλικού, συμπληρωματικού του χώματος, δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα ευρήματα των επιστημόνων παρουσιάστηκαν πριν από λίγο καιρό σε ημερίδα που έγινε στην Πρέβεζα.
Ο αναπληρωτής καθηγητής και προϊστάμενος του ΤΕΙ Ηπείρου, δρ Γεώργιος Γκίζας, εξηγεί ότι τα πειράματα έγιναν τόσο με φύκια στα οποία δεν έγινε καμία επεξεργασία όσο και με φύκια που είχαν περάσει προηγουμένως από τη διαδικασία της κομποστοποίησης. «Αφήσαμε τα φύκια που πήραμε από τη θάλασσα στην άκρη για μερικούς μήνες, έτσι ώστε το νερό της βροχής να διώξει το αλάτι.
Στη συνέχεια τα χρησιμοποιήσαμε ως εδαφοβελτιωτικό σε χώμα πάνω στο οποίο σπείραμε χλοοτάπητα. Κάναμε τρεις διαφορετικές δοκιμές χρησιμοποιώντας φύκια σε ποσοστό 12,5%, 25% και 50%».
Λίπασμα από τα φύκια  ΑποτελέσματαΤα αποτελέσματα που προέκυψαν από το πείραμα ήταν εντυπωσιακά. Στο πείραμα που έγινε με χρήση φυκιών σε ποσοστό 12,5% ο χλοοτάπητας αναπτύχθηκε καλύτερα από ό,τι αν είχε τοποθετηθεί μόνο σε χώμα. «Φύκια που πήραμε κατευθείαν από τη θάλασσα τα χρησιμοποιήσαμε και σε υδροπονική καλλιέργεια ζέρμπερας.
Το ένα πείραμα έγινε χρησιμοποιώντας φύκια σε ποσοστό 100% και το δεύτερο σε ποσοστό 50% με το υπόλοιπο να είναι ελαφρόπετρα. Και πάλι τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», τονίζει ο κ. Γκίζας.
Ακόμα καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα όταν τα ίδια πειράματα έγιναν με φύκια που είχαν περάσει από τη διαδικασία της κομποστοποίησης.
«Στα πειράματα χρησιμοποιήσαμε τα ίδια ποσοστά κομποστ με την προηγούμενη φορά και τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν τέλεια. Η προσθήκη αυτή βελτίωσε το χώμα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Για ό,τι αφορά τη ζέρμπερα, τα αποτελέσματα ήταν και πάλι καλά, άλλα όχι τόσο εντυπωσιακά όσο όταν είχαμε χρησιμοποιήσει τα φύκια», λέει ο κ. Γκίζας.
Οι ερευνητές του ΤΕΙ Ηπείρου παρασκεύασαν το χώμα που χρησιμοποίησαν στο πείραμα από κοπριά προβάτων, κάτι που, όπως παραδέχεται ο κ. Γκίζας, είναι δύσκολο να γίνει σε αστικό περιβάλλον. «Οποιος κάτοικος πόλης θέλει να φτιάξει αυτό το μείγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει υπολείμματα από φρούτα και λαχανικά ή οργανικά απορρίμματα από κήπους», προτείνει.
ΧΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Μεγάλα οικολογικά και οικονομικά οφέλη
«Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση των φυκιών στις καλλιέργειες», επισημαίνει ο κ. Γκίζας, «είναι πολλαπλά. Από τη στιγμή που κάποιος βάλει την προσωπική του εργασία και δεν προσλάβει ανθρώπους να μαζέψουν τα φύκια, το κόστος για την πρώτη ύλη είναι μηδενικό», λέει.
Ο καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου συμπληρώνει ότι, ως εδαφοβελτιωτικά, τα φύκια μπορούν πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθούν αντί για την τύρφη, η τιμή της οποίας αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
«Η εξόρυξη της τύρφης έχει μειωθεί σημαντικά στις περιοχές όπου παράγεται, δηλαδή στην Πολωνία, στη Ρωσία και στις χώρες της Βαλτικής. Επιπλέον, έχουν επιβληθεί πολύ αυστηροί όροι για την εξόρυξή της. Συνεπώς η μείωση της παραγωγή της οδηγεί σε αύξηση της τιμής της».
Οι θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις προκύπτουν από την αξιοποίηση του, κατά τα άλλα, άχρηστου υλικού που συνήθως μετατρέπεται σε απορρίμματα. «Με την αξιοποίηση των φυκιών καθαρίζουμε τις ακτές, δεν επιβαρύνουμε τις χωματερές με όγκο απορριμμάτων και επιπλέον χρησιμοποιούμε κάτι που είναι αειφορικό, ανανεώνεται δηλαδή κάθε χρόνο», καταλήγει ο κ. Γκίζας.

Εκλογές 2012: νέο γκάλοπ σοκ για ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην Αττική

Την πρώτη ολοκληρωμένη δημοσκόπηση για τις εκλογές 2012, που διενεργήθηκε τις τελευταίες μέρες σε ολόκληρη την Αττική.

Το γκάλοπ έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί το πραγματοποίησε ανεξάρτητος φορέας και μάλιστα σε πολύ μεγάλο δείγμα ψηφοφόρων- 3000 άτομα, όταν τα περισσότερα γκάλοπ διενεργούνται με δείγμα 1000 ατόμων. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά τραγικά τόσο για Πασοκ και Νεα Δημοκρατία όσο και για τον Καρατζαφέρη που φαίνεται να ....
μην μπαίνει στη Βουλή.

Απο την άλλη τα αντιμνημονιακά κόμματα προελαύνουν στην κυριολεξία ενώ πολυ υψηλά ποσοστά καταγράφει στο γκάλοπ και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Στη μεγαλύτερη περιφέρεια αυτή της ‘Β ΑΘΗΝΩΝ το Πασόκ έρχεται τέταρτο ένω ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ χτυπάνε στα ίσια την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας… Αναλύτικα τα ποσοστά των κομμάτων στη Αττική:

Β ΑΘΗΝΩΝ είναι:

ΠΑΣΟΚ 9,5%

Ν Δ 14%

ΚΚΕ 8,3%

ΛΑΟΣ 1,8%

ΣΥΡΙΖΑ 13,7 %

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 11,3 %

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 5,0%

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,7%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,6%

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 1,4 %

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 8%

Η δημοσκόπηση περιέχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ποια είναι τα μεγαλυτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε..

Στη Δεύτερη περιφέρεια τη Αθήνας τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η ανεργία με 28% η διαφθορά με 25% και η φτώχεια με 20%…

Στην Α Αθηνών τα ποσοστά των κομμάτων καταγράφονται ως εξής:

ΠΑΣΟΚ 13%

Ν Δ 13%

ΚΚΕ 7,6 %

ΛΑΟΣ 1,8 %

ΣΥΡΙΖΑ 12,3 %

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 11,3 %

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 7%

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 2%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 9,5%

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 2,2%

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 7%

Στην Α Αθηνών το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι η διαφθορά σε ποσοστό 28%

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΑΣΟΚ 5,7%

ΝΔ 12,3 %

ΚΚΕ 4,8 %

ΛΑΟΣ 2,0%

ΣΥΡΙΖΑ 21,1 %

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 12,7 %

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 3,6 %

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 4,8 %

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 9,6 %

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 0,9 %

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 9%

Α ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΑΣΟΚ 8,5 %

ΝΔ 12,0 %

ΚΚΕ 10,7 %

ΛΑΟΣ 1,0 %

ΣΥΡΙΖΑ 13,4 %

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 13,8 %

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 6,1 %

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 5,2 %

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 4,5 %

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 1,4 %

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 3,0 %

Β ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΑΣΟΚ 7,6 %

ΝΔ 8,1 %

ΚΚΕ 12,0%

ΛΑΟΣ 1,8 %

ΣΥΡΙΖΑ 15,4 %

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 13,7 %

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 6,4 %

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,3 %

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,7 %

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 1,1 %

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 4%

Από σήμερα ΤΕΛΟΣ οι φρυγανιές Elite...Ας τις αγοράζουν οι Σκοπιανοί...

Όχι μόνο επειδή στερήσανε από δεκάδες Έλληνες μια θέση εργασίας με το να μεταφέρουν το εργοστάσιο παραγωγής τους στα Σκόπια, αλλά και επειδή -ακριβώς- πήγαν εκεί !!!

Στους σκοπιανούς λοιπόν να....
τις πουλήσετε τις φρυγανιές σας κύριοι της Εlite!

Εις το εξής, κάθε επιχειρησιακή δραστηριότητα που αποβαίνει σε βάρος του Ελληνικού λαού, αλλά και που έρχεται σε αντίθεση με τα εξωτερικά μας συμφέροντα θα στιγματίζεται οφείλουμε να την σαμποτάρουμε.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!!!!! ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΥΑΛΟ!!! .....αν ποτέ βάλουν!!!

Student Loans: The Next Bailout?

Here’s what we do know about student loan debt: it’s roughly $1 trillion in size, greater than either auto or credit-card debt and second only to mortgage debt in the U.S. 

 Borrowers in their 30s today owe $28,500, on average. The debt burden has soared just as — and partly because — the recession hit, so younger graduates carrying the highest balances are hit with the double whammy of a weak job market (that still isn’t showing any sign of rapid improvement).

And this all comes as globalization and technological change have upended once-reliable career paths, wiped out many mid-level professional jobs and leave low-paying fields in health, food and beverage services, and retail as among the fastest growing job markets over the next decade.
         Oh, and consider that student loan debt remains one of the most difficult types to forgive or discharge in bankruptcy, in part because the federal government (i.e. taxpayers) made or guaranteed 80 percent of all outstanding student loan debt as of last year. And finally, that once loans in deferral or forbearance are excluded, the delinquency rate on student loan debt was an estimated 27 percent as of the third quarter of 2011, according to a study by the New York Fed. Worried? Americans should be.
Still, acknowledging the problem is perhaps the easiest step. Much more difficult is the question of what to do about it. Not surprisingly, young, heavily indebted grads are calling for forgiveness in full or in part of their student loan burdens. Petitions on advocacy website Change.org include calls for federal student loan interest rates to be capped at 3 percent or eliminated altogether. (Indeed, President Obama is currently among those urging Congress not to allow the interest rate on federally subsidized Stafford loans, which are aimed at low — and middle-class borrowers, to double to 6.8 percent on July 1, matching the rate for unsubsidized loans.)
               And yet the trouble with those initiatives, or with forgiving student loan debt in whole or part, is threefold. For starters, the straight mathematics: the losses from any such debt reduction scheme will have to be borne by someone, most likely taxpayers, at a time when government finances are already stretched.
Second is the issue of “moral hazard,” that is, rewarding and implicitly encouraging imprudent behavior rather than punishing it. (Of course, it is easier for the public at large to demand that over-leveraged banks be punished for imprudence than 24-year-olds trying to further their education.) 
 And third is the question of how to keep future graduates from accumulating a mountain of student loan debt just as large, if not larger, than the one just leveled.
It is this third issue which perhaps is most pressing — and most vexing —and which also offers the most opportunity for innovation. Levying an “education tax,” making college free and assigning students to institutions based on a lottery system? Abolishing “college” altogether for more specialized trade institutions instead, while at the same time requiring a “gap year” of liberal arts prior to entry? Offering high-school grads the choice between student loans or business loans to fund new ventures? These all seem ridiculous, but then so too is our current state of affairs. 
               Our current system, in fact, has so failed that it may now be exacerbating income inequality (by saddling low-income students with high loan balances and shaky job prospects), economic malaise (by keeping would-be homebuyers stuck in costly rentals because of already high debt loans and/or poor credit histories, thereby damaging both the housing market and potential consumer spending), and long-term economic vitality (by hampering household and family unit formations with a higher share of 20- and 30-somethings currently stuck at home with mom and dad).
               This, in fact, is why it may be far less costly for taxpayers in the long run to forgive as much of the current student-loan burden as possible. Before doing anything like that, however, there must be systematic reform to ensure debt loads simply won’t start to pile up again. (Not to mention the need for repercussions for those borrowers who most benefit from any such initiative, for the sake of fairness.) That is why the need for innovation or overhaul is so pressing.
One thing is certain: if we do nothing to alter the status quo, we will have no one to blame but ourselves for the bleak outcome.

Κόψτε το αλάτι, βάλτε σκόνη από φύκια

Αλμυρή σε γεύση, χαμηλή σε νάτριο προστατεύει από πίεση και καρδιαγγειακά

 Κόψτε το αλάτι, βάλτε σκόνη από φύκιαΗ σκόνη από φύκια θα μπορούσε μελλοντικά να αντικαταστήσει το αλάτι που περιέχεται σε τρόφιμα όπως το ψωμί, τα έτοιμα γεύματα, τα λουκάνικα και το τυρί


Η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν αντικαθιστούσαμε το αλάτι με σκόνη από φύκια, εκτιμούν τώρα βρετανοί ειδικοί.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια τα φύκια αποτελούν σημαντικό «συστατικό» της διατροφής λαών της Ανατολής, καθώς είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία.
Φύκια για… αλμυρές κορδέλες
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Σέφιλντ Χάλαμ, παρά το γεγονός ότι η σκόνη από φύκια διαθέτει μια αρκετά δυνατή αλμυρή γεύση, έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, γεγονός που θα μπορούσε να την κάνει ασφαλές υποκατάστατο του αλατιού.
Συγκεκριμένα η περιεκτικότητά της σε νάτριο δεν ξεπερνά το 3,5%, την ώρα που εκείνη του κοινού αλατιού αγγίζει το 40%.
Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα που έχουν τα φύκια σε θρεπτικές ουσίες αλλά και ο κορεσμός που προκαλεί η κατανάλωση τους στον οργανισμό, αναφέρουν οι επιστήμονες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ισχυρό «όπλο» κατά της παχυσαρκίας.
Αντικατάσταση αλατιού σε τρόφιμα
Οι επιστήμονες, σε συνεργασία με εμπόρους, προσπαθούν τώρα να προχωρήσουν στην παραγωγή της πολυπόθητης «φυκό-σκονης» από ένα είδος (Arctic wrack) που εντοπίζεται στις ακτές της Βρετανίας και της Νορβηγίας.
Παράλληλα, μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ σκέφτονται να αντικαταστήσουν το αλάτι που περιέχεται σε ψωμιά με τη συγκεκριμένη σκόνη. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά γευσιγνωστικών τεστ των προϊόντων όπως επίσης και έρευνα ως προς την ασφάλεια του τελικού αποτελέσματος για την υγεία των καταναλωτών.
Η πρόσφατη βρετανική μελέτη «Food Innovation Project», που πραγματοποιήθηκε με κυβερνητική χρηματοδότηση, έδειξε στη δοκιμή τροφίμων που περιείχαν κανονικό αλάτι και άλλων που περιείχαν σκόνη από φύκια ότι οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τη διαφορά.
Πάντως άλλα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση αλατιού δεν επιβαρύνει την υγεία. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της επιθεώρησης «Cochrane Review» που αφορούσε μετα-ανάλυση επτά μελετών στην οποία είχαν λάβει μέρος 6.500 άτομα, δεν εντοπίστηκε κάποιο ξεκάθαρο όφελος από την μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού στην υγεία των συμμετεχόντων.

Σήμερα εκδίδεται στην Ελλάδα ο Μ. Ψωμιάδης

Στις 2 μετά το μεσημέρι το κλιμάκιο της Interpol στη ΠΓΔΜ θα παραδώσει στα σύνορα τον Μάκη Ψωμιάδη, στο ελληνικό κλιμάκιο της InterpolΣήμερα αναμένεται να βρεθεί επί ελληνικού εδάφους ο Μάκης Ψωμιάδης, ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών.

Στις 2 μετά το μεσημέρι το κλιμάκιο της Interpol στη ΠΓΔΜ θα παραδώσει στα σύνορα (Εύζωνες) τον Μάκη Ψωμιάδη, στο ελληνικό κλιμάκιο της Interpol.

Ο Μ. Ψωμιάδης, στις 9 Νοεμβρίου 2011, συνελήφθη από την Αστυνομία της γείτονος, ενώ βρισκόταν σε καφετέρια κοντά στο κέντρο των Σκοπίων. Στη συνέχεια, ο ανακριτής του Πρωτοδικείου των Σκοπίων είχε διατάξει την προφυλάκισή του.

Από τότε εκκρεμούσε η έκδοση του πρώην μεγαλοπαράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ όλο αυτό το διάστημα οι αρμόδιες αρχές της ΠΓΔΜ προέβαλαν γραφειοκρατικά προβλήματα, τα οποία, όμως, τελικά ύστερα από διάβημα του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου το αίτημα έγινε δεκτό.

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ασφαλές σεξ για ηλικιωμένους


Παραιτείται ο Μαρινάκης!

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την προεδρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός αποκάλυψε στο παγκόσμιο συνέδριο των οργανωμένων οπαδών της ομάδας ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ωστόσο, θα παραμείνει ως ισχυρός άνδρας και βασικός μέτοχος του συλλόγου, αφού επί της ουσίας πρόκειται για μια κίνηση που σχετίζεται άμεσα με τον νέο αθλητικό νόμο και τις ποινικές ευθύνες που προβλέπει στις περιπτώσεις επεισοδίων.

Ουσιαστικά ο νυν πρόεδρος του Ολυμπιακού θέλει να απεμπλακεί από τις διαδικασίες και τις ποινές που απορρέουν από τον αθλητικό νόμο, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ομάδα, αποτελώντας τον βασικό χρηματοδότη και ηγέτη της ΠΑΕ.

Καλοκαίρι στη Μόσχα με τη θερμοκρασία σε ιστορικό υψηλό

Στους 29 βαθμούς ο υδράργυρος

Μόσχα  Η Μεγάλη Πρωτεύουσα  5 &4 ημέρες -  Τα Καλύτερα της Μόσχας   
Μόσχα, Ρωσία
Καλοκαιρινή ζέστη επικρατεί την Κυριακή στη Μόσχα με τον υδράργυρο να πλησιάζει τους 29 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία ρεκόρ για το μήνα Απρίλιο από τότε που άρχισαν να καταγράφονται στοιχεία για τον καιρό πριν από 130 χρόνια, όπως ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της ρωσικής πρωτεύουσας.

«Στις 16:00, η θερμοκρασία έφθασε τους 28,6 βαθμούς Κελσίου, ρεκόρ για το μήνα Απρίλιο» δήλωσε εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας για το μήνα Απρίλιο είχε καταγραφεί στις 24 Απριλίου του 1954, όταν το θερμόμετρο είχε δείξει 28 βαθμούς Κελσίου» επισήμανε.

Το Σάββατο η θερμοκρασία στη ρωσική πρωτεύουσα ήταν 26,3 βαθμοί.

Ο Απρίλιος του 2012 αναμένεται να είναι, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Μόσχας, ένας από τους πιο ζεστούς στην ιστορία της ρωσικής πρωτεύουσας, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται στοιχεία για τον καιρό.

Η γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή της Μόσχας επιτάχυνε την άνθιση πολλών ειδών δέντρων, γεγονός που προκάλεσε μια «εισβολή γύρης» τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, το φυσικό αυτό φαινόμενο προκάλεσε το πράσινο σύννεφο που έκανε την εμφάνισή του την Πέμπτη στον ουρανό της Μόσχας, προκαλώντας ερεθισμούς στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό. Πάντως, πολλά ήταν τα blogs κάποιοι έκαναν λόγο βιομηχανικό ατύχημα.

sylvester and tweety - republish

Δυο καλοι φιλοι, ο Αντωνης και ο Μανος, στο μαγαζι του πρωτου πισω απο την Παναγιτσα της παραλιας της Αιγινας. Το χαμογελο και οι καλημερες σε ολους τους πελατες και τους περαστικους,  ειναι μια νοτα αισιοδοξιας, στην μιζερη ατμοσφαιρα που διαμορφωνεται απο τις παραλογες απεργιες των ναυτεργατων.